Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτή θα είναι ΠΑΝΤΑ η μικρότερη μετακίνηση σε τελικό

Ευτυχήσαμε να το ζήσουμε κι αυτό: αήττητος πρωταθλητής και κυπελλούχος, νταμπλούχος για πρώτη φορά στην βασανισμένη ιστορία του ο ΠΑΟΚ.

Άκης Σακισλόγλου

Αυτή θα είναι ΠΑΝΤΑ η μικρότερη μετακίνηση σε τελικό

Η τύχη, η μοίρα, ο χαρακτήρας μας, ο μόχθος, το πείσμα μας, είχαν αποτέλεσμα. Μάθαμε κι εμείς πώς διάολο είναι να είσαι ο καλύτερος, ο ισχυρός, ο νικητής. Μάθαμε τι γεύση έχει ο απόλυτος θρίαμβος. Δεν μας χρωστούσε κανείς τίποτα, το χρωστούσαμε στον εαυτό μας. Δεν είχαμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Μόνο στον εαυτό μας.

Δεν είναι η στιγμή για λόγια πολλά. Πέρσι τέτοια μέρα ήμασταν εδώ και παίζαμε για όσα μας στέρησαν. Όταν κερδίσαμε το δεύτερο σερί κύπελλο εδώ στο ΟΑΚΑ έγραψα επιστρέφοντας: αυτό ήταν το πιο γλυκό από όλα όσα ζήσαμε.

Η ζωή, όμως, συνεχίστηκε. Το σύμπαν τρόλαρε όσους δεν μας σεβάστηκαν. Όσους δεν σεβάστηκαν το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε η χρονιά και δείχναμε ότι μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ήταν η στιγμή που αν κάποιος μας ζητούσε να διαλέξουμε μεταξύ πρωταθλήματος, κυπέλλου, αήττητου, σίγουρα δε θα είχαμε πρόβλημα να θυσιάσουμε το κύπελλο και το αήττητο για να πετύχουμε τον απόλυτο στόχο που στερηθήκαμε για 34 χρόνια. Κι όμως, δείτε κάτι πλάκες που στήνει η ζωή: αξιωθήκαμε και πετύχαμε να μη χάσουμε ΤΙΠΟΤΑ από τα τρία και πλέον να παραμιλάμε: «τι ζήσαμε, τι θα θυμόμαστε και τι θα διηγούμαστε».

Το φετινό νταμπλ του ΠΑΟΚ μας δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο ποδόσφαιρο και στη ζωή μας, με τη στενή έννοια της καθημερινότητας όσων είναι οπαδοί. Οι φετινές επιτυχίες, με όλες τις προηγούμενες και με την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα για τις επόμενες που θα έρθουν, αλλάζουν την ψυχολογία ΟΛΗΣ της βόρειας Ελλάδας. Αλλάζουν την ψυχολογία ΟΛΗΣ της Ελλάδας που έζησε στη σκιά ενός εξουσιοκεντρισμού για περισσότερα από 60 ποδοσφαιρικά χρόνια. Δεν ήταν θέμα Αθήνας. Δεν ήταν θέμα «των κάτω». Ήταν θέμα εξουσίας, οικονομικής και γραφειοκρατικής που επιβάλλονταν με τρόπο σκληρό και μας είχε καταντήσει μίζερους, εσωστρεφείς, γκρινιάρηδες και ανυπόληπτους.

Ήρθε η ώρα που όλη η Ελλάδα είπε «το άξιζαν. Ας τους αφήσουμε να το χαρούνε λίγο». Το ακούσαμε πολλές φορές εδώ στην Αθήνα από αντιπάλους και ουδέτερους. Από όσους κατάλαβαν τι έγινε φέτος. Δεν ήταν μεγαλοθυμία. Δεν ήταν αλλαγή επιπέδου. Το επίπεδο είναι χαμηλό. Πιο χαμηλό δε γίνεται. Το «άξιζαν» ειπώθηκε και θα ξαναειπωθεί γιατί… δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Κι αφού δεν μπορούν να το αποφύγουν, το αποδέχονται. Ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται και… ο ηλίθιος επιμένει.

Ας κάνουν μικροί και μεγάλοι αντίπαλοί μας την αυτοκριτική τους. Ας ενισχυθούν. Ας προσπαθήσουν περισσότερο για να κάνουμε ΟΛΟΙ μαζί το ελληνικό πρωτάθλημα λίγο ομορφότερο, λίγο πιο ανταγωνιστικό, λίγο πιο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Τα επόμενα πολλά πολλά χρόνια όλα θα είναι ανοιχτά. Με VAR, με διαφορετική διαιτησία και ΕΠΟ, ο ΠΑΟΚ θα πρωταγωνιστεί. Θα κερδίζει και θα χάνει. Θα προσφέρει συγκινήσεις. Θα παραδέχεται και θα τον παραδέχονται. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και αυτή είναι και η ζωή.

Με ρωτάνε για τον Σαββίδη εδώ στην Αθήνα και προσπαθώ να τους εξηγήσω τι σημαίνει ένα τέτοιο οικονομικό μέγεθος για εμάς τους επάνω. Που είμαστε το 1/4 πληθυσμιακά σε σχέση με αυτούς. Που μας λείπουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και το δημόσιο χρήμα. Τι σημαίνει να έρχεται ένας παράγοντας και να επενδύει τόσα πολλά. Πιστεύω πως κατάφερα να τους εξηγήσω αρκετά. Περισσότερα από όσα θα κατάφερνα αν δεν είχαμε φέτος αυτές τις επιτυχίες. Γιατί πάντα ο πρώτος είναι πρώτος. Αντιπαθής, με πολλούς νέους αντιπάλους, με αντιδράσεις… αλλά ΠΡΩΤΟΣ. Και πάντα οι υπόλοιποι δε θα είναι τίποτα. Έτσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και σε όλο τον αθλητισμό, ο οποίος σου διδάσκει με επιτυχίες και αποτυχίες την ίδια τη ζωή και τους κανόνες της.

Αξιωθήκαμε λοιπόν να το ζήσουμε και αυτό. Να ζήσουμε «την μικρότερη μετακίνηση που έγινε ποτέ σε τελικό». Να κερδίσουμε τρίτη σερί φορά την ΑΕΚ σε τελικό κυπέλλου. Ακόμα έναν από τους δεκάδες που δώσαμε στην Αθήνα. Γιατί αυτή είναι η κατάρα όσων δε ζούνε στην πρωτεύουσα. Το ζήσαμε περισσότερα από 40 χρόνια και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Προσέξτε: δε λέω αδικία. Λέω κατάσταση.

Του χρόνου δε θα εκπλαγώ αν έρθουμε πάλι εδώ με… 20 προσκλήσεις. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως φέτος ήταν επικίνδυνο που ήρθαν 120. Κάποια στιγμή μάλιστα, ακούστηκε από τα μεγάφωνα η θεϊκή φράση: «αν δεν πάτε στη θέση σας θα εκκενωθεί το γήπεδο». Ναι! Το κενό γήπεδο θα εκκενωθεί.

Μπορεί, λοιπόν, του χρόνου να έρθουν λιγότεροι φίλαθλοι από τη Θεσσαλονίκη. Και να σηκώσουν και πάλι το τρόπαιο. Και να είναι εκείνη η «μικρότερη μετακίνηση που έγινε ποτέ σε τελικό». Γιατί σίγουρα όταν θα γίνει μικρότερη μετακίνηση… πάλι εμείς θα την κάνουμε. Και θα φέρουμε και το κύπελλο.

Φιλάκια από την Αθήνα. Είναι τέλεια η Αθήνα. Είναι πανέμορφη αυτό το ζεστό Σαββατιάτικο βράδυ. Είναι μαγική. Είναι απίστευτο το να την σεριανάς νιώθοντας πως είσαι «ο καλύτερος», «ο νικητής», «ο κατακτητής».

Φεύγουμε και πάμε να απολαύσουμε το νταμπλ με αυτούς που μας αγαπούν και που μας πίστεψαν. Που μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε. Τα καλύτερα δεν ήρθαν ακόμα.

Υ.γ.1: οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι φυσικά οι παίκτες, οι παράγοντες, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες του ΠΑΟΚ. Τους αγαπάμε και τους θαυμάζουμε. Τους καμαρώνουμε και τους ευχαριστούμε. Είναι η οικογένειά μας γιατί οικογένεια είναι οι άνθρωποι με τους οποίους χαίρεσαι, έχεις τους ίδιους στόχους, την ίδια αγάπη. Είναι συγγένεια ίση με την εξ αίματος. Δεν θα τους πειράξει ποτέ κανένας. Θα είναι υπό την προστασία μας.
Για πάντα.

Υ.γ.2: με το που τελείωσε το παιχνίδι έκανα να ανεβάσω ένα live βίντεο στο Facebook. Με πήραν τα κλάματα. Συχνά με παίρνουν τα κλάματα στις μεγάλες επιτυχίες του ΠΑΟΚ. «Γιατί κλαις», με ρώτησε ο γιος μου ο Στράτος στην απονομή που πρωταθλήματος. «Δεν κλαίω ρε βλάκα», του είπα. «Ένα σκουπιδάκι μπήκε στο μάτι μου».
Σας εύχομαι ολόψυχα να κλαίτε ΜΟΝΟΝ από χαρά. Να κλαίτε από βαθιά συγκίνηση ότι καταφέρατε κάτι. Με μόχθο και αγώνα. Μικρό ή μεγάλο.
Όπως ακριβώς λέει ο ποιητής Αλκης Αλκαίος: «φύλαξε τα δάκρυά σου / για την πιο πικρή χαρά σου / το μυστήριο της ζωής να προσκυνάς»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποιο ντέρμπι; Άστραψε και βρόντηξε η Κ19!

O Δικέφαλος διέλυσε τον αήττητο Αστέρα Τρίπολης με σκορ 6-1 και “πάτησε” στην κορυφή!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σε παράσταση για έναν ρόλο μετέτρεψε πριν από λίγο η Κ19 του ΠΑΟΚ το ντέρμπι με τον - αήττητο και πρωτοπόρο μέχρι σήμερα - Αστέρα Τρίπολης στη Σουρωτή, στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής της Super League!

Oι "ασπρόμαυροι" του Πέτρου Τσιαπακίδη διέλυσαν τους Αρκάδες με σκορ 6-1 και "πάτησαν" στην κορυφή έχοντας πλέον 27 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Αστέρα Τρίπολης και τρεις από τον Ολυμπιακό!

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Δικέφαλο ο Ανέστης Μύθου, με το σκορ να ανοίγει στο 26΄ ο Τσομπάνης από ασίστ του Καλόγηρου. Τρία λεπτά αργότερα, ο Μύθου πέτυχε το 2-0 ύστερα από προσπάθεια του Φίλων που απόκρουσε ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων, οι οποίοι μείωσαν στο 30΄ σε 2-1.

Ωστόσο, στο 44΄ ο Μύθου πέτυχε με το δεύτερο γκολ του το 3-1 που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, ενώ στο 51΄, ύστερα από ωραία ατομική ενέργεια και πάσα του Παπαγεωργίου, ο Χατσίδης έδωσε προβάδισμα τριών τερμάτων στον ΠΑΟΚ, "καθαρίζοντας" την υπόθεση νίκη.

Στο 88΄, ο Χατσίδης κέρδισε πέναλτι και το εκτέλεσε εύστοχα ο Αδάμ, ενώ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, από πάσα του Πολυκράτη, ο Μύθου διαμόρφωσε το τελικό 6-1 με το τρίτο γκολ του στον αγώνα!

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Νικολακούλης, Φίλων (81′ Κούπενος), Πολυκράτης, Καστίδης (63′ Πανικίδης), Πασαχίδης, Σνάουτσνερ (81′ Καλαϊτσίδης), Τσομπάνης (72′ Αδάμ), Καλόγηρος, Μύθου, Παπαγεωργίου (72′ Αλμασίδης), Χατσίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τέσσερις υποψήφιοι, ένας νικητής! (vid)

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για το καλύτερο γκολ του ΠΑΟΚ τον μήνα Νοέμβριο!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Tην δυνατότητα να επιλέξουν και να αναδείξουν το καλύτερο γκολ του ΠΑΟΚ για τον μήνα Νοέμβριο, έχουν εδώ και λίγη ώρα οι φίλοι του Δικεφάλου, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανέφερε σχετικά:

"Τέσσερα όμορφα γκολ, τέσσερις διαφορετικοί σκόρερ και ανάμεσά τους το βραβείο για το Regency Casino Best Goal Νοεμβρίου. Εσείς είστε που θα πάρετε την τελική απόφαση μέσω paokfc.gr και PAOK FC Official App.

Ξεκινάμε με ένα γκολ-ποίημα. Ο Μουργκ πάσαρε στον Κωνσταντέλια, αυτός έκανε το 1-2 με τον Μπράντον, βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Πασχαλάκη, τον απέφυγε με μια απίθανη ντρίμπλα και ενώ όλοι περίμεναν πως θα εκτελέσει, αυτός με ένα ασύλληπτο τακουνάκι έδωσε την ασίστ στον Μαγκομέντ Οζντόεφ, με τον Ρώσο να γράφει το 0-4 κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Επόμενο γκολ του Άλι Σαμάτα κόντρα στον Παναιτωλικό στο γήπεδο της Τούμπας. Άλλη μία άψογη συνεργασία των παικτών του Δικεφάλου. Ζίλε, Κωνσταντέλιας, Σάστρε και Σταμάτα έκρυψαν τη μπάλα, με τον Τανζανό να σκοράρει με ένα καταπληκτικό τακουνάκι.

Συνεχίζουμε με τον Κίριλ Ντεσπόντοφ. Ένα γκολ που δε βλέπουμε συχνά. Ο Βούλγαρος εξτρέμ είναι γνωστός για τα εξαιρετικά του χτυπήματα από στατικές φάσεις. Αυτή τη φορά το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Στο ματς κόντρα στον Πανσερραϊκό και ενώ το σκορ ήταν στο 3-0, ο Δικέφαλος κέρδισε κόρνερ. Ο Ντεσπόντοφ το εκτέλεσε με πολλά φάλτσακαι κατάφερε να βρει δίχτυα.

Οι εξαιρετικές ομαδικές προσπάθειες των παικτών του Δικεφάλου έχουν κλέψει την παράσταση τη φετινή σεζόν, οπότε θα κλείσουμε την κουβέντα με το γκολ του Αντρίγια Ζίβκοβιτς κόντρα στην Άιντραχτ στη Γερμανία. Ο Μπράντον έκλεψε ψηλά, έδωσε στον Τάισον , αυτός έπαιξε με τον Κωνσταντέλια , ο νεαρός έδωσε ξανά στον Μπράντον , αυτός επιχείρησε το δυνατό σουτ, ο Τραπ δεν κατάφερε να μπλοκάρει κι ο επερχόμενος Zile βρήκε δίχτυα, στο πιο κρίσιμο γκολ της φετινής σεζόν, μέχρι το επόμενο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το γαλλικό ρίσκο του 3,60!

Με δύο αναμετρήσεις συνεχίζεται η δράση στην Γαλλία και το BetMarket.gr έχει την ανάλυση και τα προγνωστικά!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ευκαιρία για την Παρί να ανοίξει τη διαφορά στην κορυφή, υποδεχόμενη τη Ναντ. Στη Βρετάνη Ρεν-Μονακό το παιχνίδι που ανοίγει το Σαββατιάτικο (9/12/23) Γαλλικό πρόγραμμα και έχουμε τα προγνωστικά της Γαλλίας.

Ρεν – Μονακό

Πρώτη ήττα επί Στεφάν για τη Ρεν το 2-0 στη Μαρσέιγ. Όχι με κακή εμφάνιση, έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της το πιο αλέγκρο ποδόσφαιρο του Ζενεσιό και να εφαρμόζει τις τακτικές του νέου της προπονητή. Ποιοτικά το πρόβλημα είναι στην ανασταλτική λειτουργία, με κάποιες απουσίες να κάνουν τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα.

Επιστροφή στις νίκες για τη Μονακό μετά από δύο αγωνιστικές, κερδίζοντας δίκαια με 2-0 τη Μονπελιέ. Καλή εμφάνιση επιθετικά με συνολικά 27 τελικές προσπάθειες, μένει να αποδειχθεί αν ήταν αναλαμπή ή αν άφησε το κακό διάστημα οριστικά πίσω της.

Πολύ δύσκολο ματς για στοίχημα. Η μεν Ρεν στη φάση που βελτιώνεται αλλά με θέματα ακόμη στο ρόστερ, η Μονακό με καλή εμφάνιση μετά από ένα μίνι ντεφορμάρισμα. Με ρίσκο μπορεί να ψάξει κάποιος την ισοπαλία που πληρώνει 3.60 στο Betshop.

Παρί Σεν Ζερμέν – Ναντ

Συνέχισε τις εντός συνόρων νίκες η Παρί Σεν Ζερμέν περνώντας με 2-0 από τη Χάβρη. Στο + 4 από τη Νις, χτίζει διαφορά στην 1η θέση του πίνακα. Ακολουθεί και το κρίσιμο ταξίδι στο Ντόρτμουν, μη έχοντας εξασφαλίσει ακόμη την πρόκριση από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν προτίθεται πάντως να κάνει αλλαγές ο Λουίς Ενρίκε, κανονική ενδεκάδα αναμένεται, έχοντας πάντως πληθώρα επιλογών ούτως ή άλλως.

Στην πρεμιέρα του Γκουβερνέκ στον πάγκο της έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει φέτος τη Νις. Σκορ 1-0, σε ματς που έδωσε την κατοχή στην αντίπαλό της, ήταν και τυχερή με τη Νις να έχει δύο δοκάρια. Συνολικά στο 90λεπτο έγιναν 33 φάουλ!

Ναι μεν με το δεξί το ντεμπούτο του Γκουβερνέκ στη Ναντ αλλά εδώ το πράγμα δυσκολεύει υπερβολικά. Η Παρί εντός συνόρων μετράει επτά νίκες και το 1.25 στον άσο είναι απόλυτα δικαιολογημένο.

Προγνωστικά Γαλλίας (9/12/23) - Betmarket Επιλογές

9/12, 18:00 Ρεν – Μονακό Χ @3.60

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ