Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ατού, η «σκυλίσια» άμυνα

Μέχρι στιγμής είδαμε οκτώ φιλικά παιχνίδια και δεκάδες προπονήσεις. Συμπεράσματα μπορούνε να βγούνε

Σταύρος Κόλκας

Ατού, η «σκυλίσια» άμυνα

Ο ΠΑΟΚ έδωσε την πρώτη του παράσταση όσον αφορά στον βασικό του κορμό στο Λόφτους Ρόουντ του Λονδίνου κερδίζοντας μία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το αγγλικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη ήταν ξεκάθαρα ανώτερη από αυτή του Χάρι Ρέντναπ και αυτό έφερε χαμόγελα στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, κάποια δεδομένα που θα ποντάρει ο νέος ΠΑΟΚ είναι φανερά, ενώ υπάρχουν και κάποιες αδυναμίες που μόνο με μεταγραφές μπορούν να καλυφθούν.

Έπεσε ο μέσος όρος του κορμού

Ο ΠΑΟΚ παρατάχτηκε στην Αγγλία με μία ενδεκάδα που θα μπορούσε να έχει δύο τρεις αλλαγές. Αν ήταν καλά ο Μάρτενς θα μπορούσε να παίξει αντί του Σαλπιγγίδη αριστερά στην επίθεση, αν ο Τζιόλης ήταν σε καλύτερη φόρμα θα μπορούσε να ξεκινήσει αντί του Μαντούρο ή του Κάτσε, αν ο ΠΑΟΚ έπαιζε 4-4-2 θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Φακούντο Περέιρα αντί του Σάλπι ή του Μακ.

Σύμφωνα πάντως με το δείγμα νούμερο ένα, ο μέσος όρος της ενδεκάδας του ΠΑΟΚ ήταν 26 χρονών, νούμερο εξαιρετικό για μία ομάδα που της λείπουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ποντάρει περισσότερο στα αθλητικά προσόντα και την πίεση στον αντίπαλο. Για ένα ακόμη φιλικό ο ΠΑΟΚ εξαφάνισε επιθετικά τον αντίπαλό του, χωρίς να παίζει παθητική άμυνα και αυτό είναι το νούμερο ένα θετικό στοιχείο που άφησε η εμφάνιση του Λονδίνου.

Και σε αυτό το στοιχείο αναμένεται να βασιστεί σε πρώτη φάση ο Αναστασιάδης έτσι ώστε να πάρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται.

Σε σχέση με πέρυσι οι χαφ που έπαιξαν έχουν πολλά περισσότερα τρεξίματα, ο Μακ που παίζει αντί του Λούκας είναι παίκτης που βοηθά περισσότερο την ομαδική λειτουργία, ο Ρατ παρότι δεν δείχνει να είναι ακόμη καλά κρατάει σωστά τη θέση του αμυντικά και Μιγκέλ Βίτορ με Τζαβέλλα μπορεί να μην έχουν το ύψος αλλά έχουν τη δύναμη και τη ψυχή να καθαρίσουν τις φάσεις που θα περάσουν από τους υπόλοιπους. Απλά και αυτοί δέχτηκαν ελάχιστη πίεση λόγω της εξαιρετικής κάλυψης των χώρων που είχαν οι συμπαίκτες τους στη μεσαία γραμμή.

Απίστευτη βελτίωση για δύο

Σε επίπεδο μονάδων, δύο είναι οι παίκτες που δείχνουν πως έχουν βελτιωθεί σε τομείς που υστερούσαν και μάλιστα εντυπωσιακά. Ο πρώτος είναι ο Χεντβιγκες Μαντούρο ο οποίος αδυνάτησε, απανέκτησε τα αθλητικά του προσόντα και αυτό τον οδηγεί σε πολύ πιο ώριμες εμφανίσεις. Όλοι οι συμπαίκτες του μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν, ενώ ως χαρακτήρας είναι εξαιρετικός για την ομάδα. Αρχίζει και θυμίζει τους λόγους που έπαιξε 22 φορές με τη φανέλα της εθνικής Ολλανδίας.

Ο άλλος της παρέας είναι ο Στέφανος Αθανασιάδης ο οποίος έχει εντυπωσιακή βελτίωση με τη μπάλα στα πόδια, την τεχνική του, τις επιλογές του με αυτή και την περιφερειακή κίνηση εκτός περιοχής. Δείχνει πως περνάει την καλύτερη φάση της καριέρας του παρότι δεν σκόραρε πολλά γκολ στα φιλικά και έχασε σημαντικές ευκαιρίες. Τα γκολ θα τα πετύχει γιατί την δουλειά την ξέρει, όμως στη ροή του αγώνα δείχνει πλέον πως μπορεί να προσφέρει σε περισσότερους τομείς.

Η βασική αδυναμία

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει σίγουρα αδυναμία όταν αμύνεται αφού γίνεται εξαιρετική ομαδική δουλειά και αυτό φάνηκε ακόμη και σε φιλικά που η ομάδα έπαιξε με δύο ενδεκάδες.

Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ, το βασικό είναι η αδυναμία του όταν έχει την μπάλα. Η αντίδραση της ομάδας είναι βιαστική, θέλει να βγει γρήγορα στην επίθεση ακόμη και όταν δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις. Πουλάει εύκολα τη μπάλα και έτσι όπως παίζει αν το κάνει με τον παίκτη που είναι εκείνη τη στιγμή στη θέση του αμυντικού μέσου, είναι κομμένη στα δύο.

Επίσης υπάρχει μία έλλειψη αυτοματισμών αλλά και ατομικής ενέργειας. Ο Γκολάσα δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που μπορεί, ο Μακ είναι περισσότερο παίκτης ομάδας παρά ποιοτικός παίκτης που με μία ενέργεια θα αλλάξει τη ροή ενός αγώνα. Ο Φακούντο Περέιρα δεν έχει φτάσει ακόμη στο 100%. Ο αυτοματισμός είναι αποτέλεσμα δουλειάς αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών και τα τελευταία λείπουν ξεκάθαρα στη μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ.

Ουσιαστικά λείπει η καλή πάσα από έναν ποιοτικό στόπερ στην άμυνα, λείπει ο παίκτης που παίζει στον άξονα της μεσαίας γραμμής και μπορεί να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα είτε κουβαλώντας κάθετα τη μπάλα, είτε με κινήσεις στους κενούς χώρους μεταξύ των γραμμών του αντιπάλου. Και βέβαια λείπει ένας αριστερός εξτρέμ που θα έχει κάποια από τα στοιχεία του Στοχ έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και από εκεί.

Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο είναι μία ομάδα ημιτελείς που θα στηριχτεί κυρίως στην αμυντική συμπεριφορά της και ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς θα αντιδράσει όταν κάποια παιχνίδια της στραβώσουν και πως γενικά θα συμπεριφερθεί σε συνθήκες επίσημων αγώνων που έχουν μεγάλη πίεση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η βαθμολογία της Stoiximan Super League μετά την 7η αγωνιστική

Μετά την γκέλα του ΠΑΟΚ στη Λαμία και τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έμεινε 3ος αν και έχασε 2 βαθμούς (1-1) στη Λαμία, ωστόσο η διαφορά από την κορυφή αυξήθηκε στους επτά βαθμούς. Ο Ολυμπιακός έμεινε στην τέταρτη θέση αφού δεν κέρδισε (1-1) στη Θεσσαλονίκη τον Άρη, ενώ απομένουν 3 αγωνιστικές για το φινάλε αλλά ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν 4 αγώνες αφού θα παίξουν στην Τούμπα στις 12/5.Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια της 7ης αγωνιστικής των playoffs της Super League 1.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κέρδισε 3-0 τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Παρέμεινε πρώτη και αύξησε τη διαφορά της από τον δεύτερο Παναθηναϊκό στους 4!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)

1. ΑΕΚ 75
2. Παναθηναϊκός 71
3. ΠΑΟΚ 68
4. Ολυμπιακός 67
5. Άρης 49
6. Λαμία 35

*Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν αγώνα λιγότερο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η, 28/4)

17:00 Ολυμπιακός - Λαμία
19:30 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
20:30 Παναθηναϊκός - Άρης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Άδειος από ενέργεια και ιδέες»

Όσα γράφει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχολίασε την γκέλα στο «Αθανάσιος Διάκος» μέσα από το καθιερωμένο match report, υπογραμμίζοντας πως ο Δικέφαλος «πέταξε δύο βαθμούς» στη μάχη του τίτλου. Ο Δικέφαλος βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 90+9′, ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνει την μεγάλη ανατροπή στο ΔΑΚ Λαμίας και να φύγει με τους τρεις βαθμούς.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ:

«Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε άδειος από ενέργεια και ιδέες στη Λαμία και το πλήρωσε, καθώς πέταξε δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του τίτλου και πριν τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα, που θα κρίνουν τα πάντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μπλόκο» στο Χαριλάου για τον Ολυμπιακό!

Μοιράστηκαν από έναν βαθμό στο «Βικελίδης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Άρης έστησε μπλόκο στον Ολυμπιακό! Με τον Κουέστα να κατεβάζει ρολά, οι «κίτρινοι» κατάφεραν να κρατήσουν στο 1-1 τους «ερυθρόλευκους» που ήταν ανώτεροι αλλά σπατάλησαν τις ευκαιρίες τους! Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Λορέν Μορόν (48’) για να «απαντήσει» άμεσα ο Ζέλσον Μαρτίνς (53’), αλλά να μην μπορούν να βρουν το γκολ της νίκης που θα τους έφερνε, τουλάχιστον, πάνω από τον τρίτο ΠΑΟΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν πρώτοι, με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί να αναγκάζει σε επέμβαση τον Χουλιάν Κουέστα στο 5ο λεπτό. Τρία λεπτά αργότερα ο Στέφαν Γιόβετιτς νίκησε τον Ισπανό τερματοφύλακα, ωστόσο στο ξεκίνημα της αντεπίθεσης των φιλοξενούμενων υπήρξε φάουλ του Μάρτινς στον Κίκε Σαβέριο. Ο Ράντε Ομπρένοβιτς, μετά από παρέμβαση του VAR (Ματέι Γιουγκ και Θανάσης Κόλλιας) έκανε on field review, ακυρώνοντας το γκολ και δίνοντας κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο εξτρέμ του Ολυμπιακού.

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αναταραχή, ο Άρης πλησίασε στο γκολ, με τους Νταβίντ Κάρμο και Βιθέντε Ιμπόρα να ορθώνουν τοίχος στις προσπάθειες των Μορόν και Σαβέριο, αντίστοιχα. Ακολούθησε ένα πεντάλεπτο πίεσης από τους Πειραιώτες, με τον Κουέστα να σταματάει το σουτ του Σαντιάγκο Έσε (21’) και την κεφαλιά του Γιόβετιτς (24’) ενώ το δοκάρι σταμάτησε τη δυνατή κεφαλιά του Ιμπόρα (25’).

Οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν το ματς, χωρίς να δημιουργήσουν ή να χάσουν κάποια σπουδαία ευκαιρία, πλην ενός σουτ του Γιάννη Φετφατζίδη, ωστόσο εξίσου εύκολα κρατούσαν μακριά από την περιοχή του Κουέστα τους αντιπάλους τους. Μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν κι έγινε μια περίεργη φάση: ο Μόουζες Οντουμπάτζο προσπάθησε να διώξει, η μπάλα χτύπησε στον Ελ Κααμπί και μετά στο δοκάρι, χωρίς όμως να περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ - και μάλιστα δύο. Αρχικά σκόραραν οι «κιτρινόμαυροι», με τον Μορόν να εκμεταλλεύεται το λάθος του Ανδρέα-Ριχάρδου Ντόη και να πλασάρει τον Κωνσταντίνο Τζολάκη για το 1-0. Η χαρά των γηπεδούχων, όμως, κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Ο Κώστας Φορτούνης έκανε την ενέργεια και την πάσα στον Μαρτίνς, με τον Πορτογάλο να ισοφαρίζει σε 1-1.

Μάλιστα, ο σκόρερ του Ολυμπιακού θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα στο 58’, ωστόσο νικήθηκε αυτή τη φορά από τον Κουέστα. Κάπου εκεί, άρχισαν οι δυο προπονητές τις παρεμβάσεις τους, χάλασε όμως και ο ρυθμός του αγώνα. Η επόμενη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 74’ κι ήταν το σουτ του Ελ Κααμπί που πέρασε πάνω από τα δοκάρια, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να κάνει όσο μπορεί πιο επιθετική την ομάδα του.

Αυτό είχε συνέπεια να υπάρχουν κενά πίσω, με τον Μορόν, όμως, στο ξεκίνημα των καθυστερήσεων να μη βλέπει δίπλα τους αμαρκάριστους συμπαίκτες του και να τελειώνει άψυχα την προσπάθειά του. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στους 67 βαθμούς, πέντε κάτω από την ΑΕΚ, τέσσερις από τον Παναθηναϊκό κι έναν από τον ΠΑΟΚ. Ο Άρης, από την άλλη, έβαλε φρένο στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών.

Οι συνθέσεις:

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Εμβοντό, Νταρίντα (90’+3’ Ρόουζ), Σουλεϊμάνοφ, Φετφατζίδης (60’ Μάνου Γκαρθία), Σαβέριο (60’ Ζαμόρα), Μορόν.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα, Φορτούνης, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί (87’ Ελ Αραμπί), Μάρτινς (79’ Ναβάρο), Κάρμο, Γιόβετιτς (68’ Ποντένσε), Ροντινέι, Έσε (68’ Τσικίνιο), Ντόη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ