Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο σταρ είναι και χαμάλης

Ο ΠΑΟΚ είναι σε εκπληκτικό μομέντουμ και πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω αν αυτή η εικόνα μπορεί να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου.

Σταύρος Κόλκας

Όταν ο σταρ είναι και χαμάλης

 Στη παρούσα φάση πάντως και σε μία χρονιά που οι προσδοκίες δεν ανέβηκαν ακόμη και σήμερα που μιλάμε, είμαι της άποψης πως πρέπει να χαρούμε αυτό που συμβαίνει με δεδομένο πως θα έρθουν και πιο δύσκολες στιγμές που θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την ομάδα.

Από το καλοκαίρι είχε φανεί πως η ομάδα έχει διάθεση και άλλη λογική από την περυσινή σεζόν, όμως στα πρώτα επίσημα παιχνίδια δεν είχαν βρεθεί σταθερές. Συμβαίνει αυτό στις καινούργιες ομάδες και κυρίως σε αυτές που χρειάζονται συμμάζεμα του μπάτζετ. Ο Αναστασιάδης χρειάστηκε δύο παιχνίδια για να βγάλει τα πορίσματά του. Ίσως και να μπορούσε να το κάνει νωρίτερα έχοντας μεγάλη χρονικά προετοιμασία, όμως η ουσιαστική ζημιά ήταν οι δύο βαθμοί με την Καλλονή, καλύφθηκαν στη συνέχεια.

Έκτοτε, ο ΠΑΟΚ έχει παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και η συμβολή του προπονητή είναι συγκεκριμένη και πάρα πολύ χρήσιμη. Κατάφερε να περάσει στην ομάδα ένα επιθετικό πνεύμα το οποίο σε αγώνες που ο ΠΑΟΚ είναι φαβορί, είναι ικανό να εκθέσει κάθε αντίπαλο. Το πώς το έκανε αυτό δεν είναι κοινό μυστικό. Μέσα από τις ομιλίες, μέσα από τον τρόπο που διαχειρίζεται τον καθένα ξεχωριστά. Ο Αναστασιάδης είναι παλιάς κοπής, σκληρός πολύ και καταφέρνει με έναν τρόπο που δεν τον λες και σύγχρονο να τους βάλει όλους στο σωστό τρυπάκι. Τουλάχιστον στη παρούσα φάση αυτό συμβαίνει και θα πρέπει να διατηρηθεί και στη συνέχεια γιατί αποτελεί το κλειδί για να ξαναγεμίσει η Τούμπα.

Αυτή τη περίοδο καταρρίπτεται και ο μύθος πως τον Άγγελο θέλουν να τον φάνε, του βάζουν τρικλοποδιές και αυτές οι αστειότητες. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ προσπαθεί πολύ, αντιλαμβάνεται πως έχει τη χρυσή του ευκαιρία, διώχνει τις εμμονές και συνεργάζεται σωστά. Με σόκαρε θετικά όταν ζήτησε συγνώμη από τους δημοσιογράφους, πραγματικά δεν το περίμενα. Είναι ένα δείγμα της προσπάθειας που καταβάλει. Και δεν είναι το μοναδικό.

Αυτό που απέμενε έχοντας περάσει το επιθετικό πνεύμα που οφείλει να έχει μία ομάδα που συνήθως είναι φαβορί, ήταν να βρεθεί η χημεία στον βασικό κορμό. Και ο Αναστασιάδης εκμεταλλεύτηκε άψογα το βασικό στοιχείο της ομάδας. Την διάθεση.

Όταν υπάρχει αυτή, είναι εύκολο να πεισθούν οι παίκτες πως το βασικό κομμάτι της επιτυχίας αφορά το πρέσινγκ. Και ο ΠΑΟΚ έχει ηγέτες χαμάληδες. Όταν ο σέντερ φορ και σκόρερ σου Στέφανος Αθανασιάδης πιέζει σαν σκυλί και δεν έχει κανέναν απολύτως ενδοιασμό για αυτό, όλα γίνονται εύκολα μετά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σαλπιγγίδης, αλλά και ο Μακ. Οι παγίδες στήνονται συνεχώς ψηλά και ο αντίπαλος είναι αναγκασμένος να παίξει με μεγάλες μπαλιές. Όταν δεν το κάνει θα πάθει ότι και ο ΟΦΗ. Τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο, θα είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Ο ΠΑΟΚ δεν πιέζει βέβαια μόνο με τρεις. Έχει και τους δύο μικρούς να τρέχουν σαν χαζοί. Ένα λάθος κοντρόλ του αντιπάλου, μία πάσα που θα φύγει κάποια εκατοστά από εκεί που υπολόγιζε ο πασέρ, το σκουπίδι μαζεύτηκε από τον Κάτσε και τον Τζανδάρη. Με τον Τζιόλη να είναι πάντα κοντά, ο ΠΑΟΚ ξαναπαίρνει κατοχή.

Το να πιέσεις ψηλά είναι το εύκολο. Το να καλύψεις τον χώρο αν περάσει η μπάλα είναι το δύσκολο και εκεί το μυστικό είναι οι δύο εσωτερικοί χαφ αφού ο Τζανδάρης με τον Κάτσε έχουν εξαιρετικό αμυντικό τρανσίσιον. Η αμυντική προσαρμογή τους είναι έξοχη, όπως βέβαια και οι καλύψεις τους. Η ευχέρεια που δίνουν στον Ρατς και τον Σκόνδρα να ανέβουν είναι απίστευτη.

Όλο αυτό το σκηνικό έχει αποσυμφορήσει τα στόπερ. Η πίεση που δέχονται οι Βίτορ – Κατσικάς είναι ελάχιστη. Και όταν τα στόπερ δεν πιέζονται, δεν κάνουν και λάθη. Εύκολο μεροκάματο.

Το μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει από εδώ και πέρα είναι το πόσο θα αντέξει ο κορμός. Εμένα μου δίνεται η αίσθηση πως ο κορμός προπονείται μέσα από τα παιχνίδια. Το πρόβλημα κατ εμέ είναι πως θα φορμαριστούν οι υπόλοιποι, όχι το αν θα κουραστεί ο κορμός. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι Παπαδόπουλος, Γκολάσα, ο Μάρτενς όσο και να είναι στα ρηχά νερά μπορεί να βρει κάποιες συμμετοχές, ερωτηματικό παραμένει ο Μαντούρο που είναι εκτός αρκετό καιρό πλέον και περιμένουμε τον Τζαβέλλα. Ο Κίτσιου θα δώσει κάποιες ανάσες στον Σκόνδρα αρκεί να αντιδράσει καλά στον ανταγωνισμό μαζί του. Συνολικά θα πρέπει να είναι ενεργοί κοντά στους είκοσι παίκτες για να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Αυτά ως ένα γενικό σχόλιο για τα όσα βλέπουμε μέχρι σήμερα και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε από αυτή την ομάδα.

Σήμερα ταξιδεύουμε για την Βρετάνη, με την αναβολή του πρωταθλήματος να μας δίνει την ευκαιρία να πάμε στο 100% σε αυτό το παιχνίδι. Είναι το πλέον σημαντικό γιατί πάντα ένα διπλό στη φάση των ομίλων σου δίνει προβάδισμα πρόκρισης. Και κακά τα ψέματα, έχοντας ρίξει έξι στη Ντιναμό και έχοντας πάρει διπλό στη Γαλλία, το μόνο που θα απομένει είναι η μάχη με τους Ιταλούς για την πρωτιά.

ΥΓ Για την αναβολή του πρωταθλήματος το μόνο που έχω να πω είναι πως ο Ανδριανός είναι ένα πλάσμα το οποίο αρέσκεται σε συμπεριφορές που δεν θα τον εκθέσουν στη κοινή γνώμη. Δεν θέλει να φθαρεί, δεν σέβεται τον ρόλο που έχει. Καλώς να αναβάλεις μία αγωνιστική γιατί ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όμως δεν γίνεται να εμφανίζεσαι υποκριτικά μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις. Έχουν γίνει όργια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχουν αποκαλυφθεί συνομιλίες που δεν χωράνε αμφισβήτησης και εσύ είσαι εξαφανισμένος. Απλά ανύπαρκτος…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ