Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η δουλειά στις στατικές φάσεις που ανοίγει τις κλειστές άμυνες

Εκτός από την σωστή κυκλοφορία και την ανάπτυξη από την πίσω ζώνη, εκτός από τα άτομα που θέλει να γεμίζουν την αντίπαλη περιοχή, ο Πάμπλο Γκαρσία έχει δώσει βάρος και στις στατικές φάσεις. 

Ηλίας Καπράλος

Η δουλειά στις στατικές φάσεις που ανοίγει τις κλειστές άμυνες

Είναι αλήθεια ότι οι καλύτερες περίοδοι που θυμούνται οι φίλοι του ΠΑΟΚ εδώ και 10 χρόνια ήταν όταν στον πάγκο της ομάδας, καθόντουσαν προπονητές όπως ο Φερνάντο Σάντος και ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Βασικό στοιχείο και των δύο η δουλειά της ομάδας στις στατικές φάσεις, οι κομπίνες, αλλά και κάθε είδους απειλή όταν η ομάδα έχει ένα κόρνερ, ένα φάουλ κτλ κτλ. 

Πιστός στο ίδιο πλάνο, ο Πάμπλο Γκαρσία λίγο καιρό μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ θέλησε να εκμεταλλευτεί τους καλούς εκτελεστές που έχει η ομάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή και έτσι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Έτσι πέραν των απευθείας εκτελέσεων φάουλ ή των πέναλτι, ο ΠΑΟΚ έχει πάρει πολλά γκολ, είτε από κόρνερ, είτε από γεμίσματα από φάουλ, είτε από δεύτερες επιθέσεις μετά τα κόρνερ, είτε έχει κερδίσει πέναλτι (δύο φορές) με την ίδια κομπίνα στο κόρνερ. 

Αρχικά στη νίκη με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Στο φάουλ που εκτελέστηκε, ο Τσόλακ, πήρε την πρώτη κεφαλιά και στο τέλος ο Καντουρί ήταν εκείνος που με γυριστό έκανε το 2-1 για τον ΠΑΟΚ και έδωσε τη νίκη έστω στο τέλος της αναμέτρησης. Σχεδόν έναν μήνα μετά ο ΠΑΟΚ έκλεισε το 2020 με νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό. Με το σκορ στο 1-1, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με γκολ του Ίνγκασον. Κόρνερ από τα δεξιά, πρώτη κεφαλιά του Σφιντέρσκι στο πρώτο δοκάρι και ο Ισλανδός σε μία χαρακτηριστική κίνηση τη φετινή χρονιά έκανε το 2-1 στο δεύτερο δοκάρι. 

Στις πρώτες μέρες και στο παιχνίδι στο Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ από κόρνερ βρήκε και ένα γκολ και ένα πέναλτι. Εξ αρχής ο Σφιντέρσκι με την κίνησή του το πρώτο δοκάρι, κέρδισε το πέναλτι που εν τέλει έχασε ο Τζόλης. Από την άλλη μεριά όμως και στο δεύτερο ημίχρονο, η εκτέλεση του Νινούα από τα αριστερά, βρήκε στην καρδιά της περιοχής τον Ουάρντα και ο ΠΑΟΚ έκανε το 1-2, αλλά εν τέλει έχασε το παιχνίδι στις καθυστερήσεις. 

Μερικές μέρες μετά και στον αγώνα με τον ΝΠΣ Βόλος στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ ήταν πίσω στο σκορ με 0-1 και το γύρισε και πάλι από δύο κόρνερ. Και τα δύο εκτελέστηκαν στο πρώτο δοκάρι με στόχο να πάρει την πρώτη κεφαλιά ο Σφιντέρκσι. Στην πρώτη περίπτωση ο Πολωνός κέρδισε το πέναλτι από το χέρι του αντιπάλου του και το 1-1 ήρθε από την άσπρη βούλα για τον Σβαμπ. Στο δεύτερο ημίχρονο και ο πάλι ο Σφιντέρσκι πήρε την κεφαλιά και ο Ίνγκασον με κίνηση “καρμπόν” έκανε το 2-1 για τον ΠΑΟΚ. 

Σχεδόν από στημένη μπάλα ήρθε και το γκολ με τον Ολυμπιακό. Τότε ο Ζίφκοβιτς σέντραρε στην περιοχή σε φάση δεύτερης μπάλας από χτύπημα κόρνερ. Ο Ουάρντα πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Ίνγκασον που είχε μείνει στην περιοχή και στο δεύτερο δοκάρι, έκανε το 1-0, παρότι ο ΠΑΟΚ δεν πήρε κάτι από το παιχνίδι, πέραν του ενός βαθμού. 

Στα επόμενα παιχνίδια και πάλι ο ΠΑΟΚ μπορεί να σκόραρε 14 γκολ, αλλά είχε άλλα 4 γκολ από στατικές φάσεις. Εξ αρχής στο παιχνίδι με την ΑΕΛ στο κύπελλο και στο 5-0, ο Ίνγκασον σκόραρε και πάλι από φάση διαρκείας στην περιοχή του αντιπάλου και μετά από στατική φάση. Αμέσως μετά ήρθαν τα γκολ με την ΑΕΚ. Στο πρώτο ο Κρέσπο ισοφάρισε από ριμπάουντ σε κεφαλιά του Ουάρντα, ενώ το 2-2 ήρθε από έμεσο χτύπημα μέσα από την περιοχή από τον Βιεϊρίνια. Τέλος και στο δεύτερο παιχνίδι του κυπέλλου με την ΑΕΛ, ο Νινούα ήταν και πάλι ο εκτελεστής του κόρνερ και σε φάση που έμοιαζε με το γκολ του Ουάρντα στο Περιστέρι, ο Κρμέντσικ έκανε το 0-2 στο Αλκαζάρ για τον ΠΑΟΚ.

Όλα τα γκολ, τα δύο κερδισμένα πέναλτι με τον ίδιο τρόπο, αλλά και όλες οι μεγάλες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι που δημιουργεί ο ΠΑΟΚ δείχνει και τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο ΠΑΟΚ μέσα από τις στατικές φάσεις και του δίνουν λύσεις σε κάθε παιχνίδι που δυσκολεύεται να σκοράρει σε κανονική ροή αγώνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δέσμευση Μητσοτάκη: «Θα τιμωρηθούν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί»

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε το καρκίνωμα της οπαδικής βίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την οπαδική βία και την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την σύλληψη δεκάδων οπαδών του Ολυμπιακού για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το κλειστό του Ρέντη.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όπου και αν βρίσκονται αυτοί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στο «καρκίνωμα της οπαδικής βίας και στα παρακλάδια της».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Δυσκολεύομαι να σχολιάσω μια ανοιχτή έρευνα που δρομολογείται ακόμα και σε δικαστικό επίπεδο.

Έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Εννοούμε αυτά που λέμε. Κάποιες φορές υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα.

Διεξήχθη μια εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια, πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα.

Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί όπου και αν βρίσκονται αυτοί, δεν είναι δουλειά μου αυτό.

Δείξαμε ότι διαθέτουμε την πολιτική βούληση και με το παραπάνω. Θυμάστε την κριτική που δεχτήκαμε για τα κλειστά γήπεδα.

Η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα δεν έχει καμία σχέση με πέρσι και πρόπερσι.

Όμως, το αυγό του φιδιού καραδοκεί, αλλά με αποφασιστικότητα θα τιμωρήσουμε όποιον πρέπει.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια της».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ