Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χρήστος Τζόλης : Η πρώτη συνέντευξη

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αν υπάρχει ένα πρόσωπο της χρονιάς, που φεύγει, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό είναι ο Χρήστος Τζόλης.

Attackερ

Χρήστος Τζόλης : Η πρώτη συνέντευξη

Ένα παιδί, που στις 30 Ιανουαρίου θα κλείσει τα 19 του χρόνια και πρόλαβε μέσα στο 2020, στα 18 του χρόνια, να κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να ασχοληθεί μαζί του.

Μπήκε ξαφνικά στη ποδοσφαιρική ζωή μας, όταν ο Αμπέλ Φερέιρα τον πέρασε αλλαγή στο 75’ στην πρεμιέρα των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό κι από τότε τα έκανε όλα γρήγορα. ¨Εφτασε τις 31 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ, έχοντας υπογράψει μεγάλες νίκες, και φόρεσε 4 φορές τη φανέλα της Εθνικής.

Γι΄ αυτόν ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα και στην ΠΡΩΤΗ του συνέντευξη από την ώρα που εμφανίστηκε στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή, είναι η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα!

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…

-Πως ήταν ο κόσμος σου ακριβώς έναν χρόνο πριν;

“Έπαιζα στην Κ19, είχα υπογράψει τον Οκτώβριο το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο και είχα βάλει όρο να πάρω δύο διαρκείας, για να πηγαίνω στο γήπεδο με τον αδερφό μου να βλέπουμε τον ΠΑΟΚ. Εννοείται πως έκανα όνειρα να παίξω στον ΠΑΟΚ, σε μεγάλα παιχνίδια, σε γεμάτη Τούμπα, περίμενα κάποια στιγμή ότι θα κάνω προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, αλλά αυτό που έγινε, σίγουρα δεν το περίμενα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα…”.

-Πρέπει να είσαι ένας από τους ελάχιστους που θα έχουν να θυμούνται ευχάριστα το 2020!

“Πραγματικά, το 2020 για μένα ήταν η καλύτερη χρόνια μέχρι τώρα!”

-Φέτος το κοντέρ έχει γράψει 21 αγώνες, 8 γκολ, 5 ασίστ. Πως σου φαίνεται;

“Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, είχα κάνει καλή προετοιμασία. Περίμενα να ξεκινήσω καλά, αλλά όχι κι έτσι! Ελπίζω να γίνω ακόμη καλύτερος…”

-Έχεις κάνει ήδη τόσα πολλά στο γήπεδο, αλλά δεν έχεις παίξει ακόμη με κόσμο στις κερκίδες! Τρελό δεν είναι;

“Είναι απίστευτο… Έχω παίξει σχεδόν 30 αγώνες με τη μεγάλη ομάδα και δεν έχω παίξει με κόσμο, δεν μπορώ να το πιστέψω! Βάζεις γκολ και δεν υπάρχει κόσμος να το πανηγυρίσεις μαζί του, λείπει αυτή η ένταση… Πάντως αυτή η κατάσταση στην αρχή με βοήθησε, δεν είχα τόσο άγχος. Ξέρεις, στο ένα λάθος μπορεί να υπάρξει δυσφορία, ήταν κρίσιμα τα πρώτα παιχνίδια… Η αλήθεια είναι ότι περιμένω πως και πως να παίξουμε με κόσμο στην Τούμπα”

-Σου φαίνεται καμιά φορά σαν όνειρο αυτό που ζεις; Φοβάσαι μην ξυπνήσεις κι αυτό δεν υπάρχει;

“Είναι λίγο παράξενο, αλλά το έχω συνηθίσει λίγο! Καθημερινά βλέπω και κόσμο να με συμπαθεί, να με αγαπά, όλα είναι πολύ ωραία. Είναι πραγματικότητα!”

-Για τον κόσμο πολλές φορές τα πράγματα είναι εύκολα. Εσύ που το έζησες, τι λες;

“Είναι πολύ δύσκολο, ειδικά σε μια ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ, που θέλει παίκτες πρωταγωνιστές, θέλει πρωταθλητές. Είναι δύσκολα για έναν μικρό, πρέπει να δουλεύει περισσότερο από τον καθένα για να φτάσει στο επίπεδο αυτό. Προσπάθησα πολύ, με την βοήθεια των συμπαικτών μου και των προπονητών. Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ σε βοηθάνε πολύ. Υπάρχει ανταγωνισμός, είναι δύσκολο από την Κ19 να πας στην πρώτη ομάδα. Είναι πολύ μεγάλη διαφορά, θέλει 3-4 μήνες να είσαι φουλ στην πρώτη ομάδα για να συνηθίσεις…”

-Tι είναι το ποδόσφαιρο για σένα; Τι θα μπορούσες να κάνεις, αν δεν είχες πάρει αυτόν τον δρόμο;

“Πιστεύω ότι έχω αθλητικό ταλέντο. Είμαι καλός και στο τένις. Αν δεν έπαιζα ποδόσφαιρο, θα μπορούσα να γίνω τενίστας! Το ποδόσφαιρο το ξεκίνησα σα χόμπι, μου άρεσε πολύ, στη συνέχεια εξελίχτηκε πιο σοβαρά. Τώρα είναι σχεδόν επάγγελμα. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα;”

-Θυμήσου τις μέρες που ο Φερέιρα θέλει να σε πάρει στην πρώτη ομάδα και σου ανακοινώνει ότι μπαίνεις στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ και κάνεις ντεμπούτο…

“Δεν το περίμενα! Όταν βγήκε η αποστολή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν το πίστευα… Έλεγα από μέσα μου “είμαι εδώ, μ΄ αυτούς τους συμπαίκτες!” Όταν μου είπε ο προπονητής “έλα, μπαίνεις”, αγχώθηκα πολύ. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ήταν μάλλον η ανταμοιβή μου για τη δουλειά που έκανα…”

-Πως σε αντιμετώπιζαν οι υπόλοιποι συμπαίκτες σου;

“Με βοήθησαν πολύ, όλοι. Ο Μαουρίσιο, ο Βαρέλα, ο Μπίσε, που μου έλεγε τι να κάνω, ο Πέλκας. Όλοι ήταν δίπλα μου”

-Κι από τον Φερέιρα, στον Γκαρσία…

“Με τον κ. Γκαρσία δούλεψα 6-7 μήνες στην Κ19, νωρίτερα ήμουν στην Κ17, ήταν ο προπονητής που με έμαθε να παίζω εξτρέμ. Γιατί εγώ ήμουν πάντα 9άρι, σέντερ φορ. Με βοήθησε πάρα πολύ, με έμαθε να παίζω άμυνα κι αυτό με βοήθησε πολύ όταν ανέβηκα στην πρώτη ομάδα. Είναι ένας προπονητής με πνεύμα νικητή, το περνάει στους παίκτες κι αυτό φαίνεται και στην Κ19. Σου θυμίζει συνέχεια ότι πρέπει πάντα να παλεύεις για κάθε μπάλα, σε κάθε αγώνα”.

Τι δεν ξέρουμε για τον προπονητή Γκαρσία;

“Βλέπετε έναν σοβαρό και βλοσυρό προπονητή, αλλά είναι ένας άνθρωπος, που ξέρει να κάνει και πλάκες! Δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα”.

-Πως ήταν η πρώτη μέρα στα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας;

“Δεν ήξερα από που να μπω! Είχα αγχωθεί! Πήγα μια ώρα πιο πριν, για να είμαι σίγουρος! Με υποδέχτηκαν πολύ καλά. Ήταν ήδη εκεί ο Μιχαηλίδης κι ο Τσιγγάρας, οπότε ήταν και κάποιοι που γνωριζόμασταν”

-Υπάρχει κάποιος συμπαίκτης σου, που θαυμάζεις;

“Σίγουρα ο Βιεϊρινια, με τα όσα κατάφερε. Πήρε Euro, είναι πολύ πετυχημένος, έχει σπουδαία καριέρα. Θα ήθελα να κάνω μια ανάλογη καριέρα σαν κι αυτόν…”

-Ποιον άνθρωπο θα ήθελες να ευχαριστήσεις που έφτασες ως εδώ;

“Την οικογένειά μου, τον αδερφό μου, τους γονείς μου. Ήταν πάντα δίπλα μου, για να μπορέσω να παίξω σ’ αυτό το επίπεδο”

-Πόσα χρόνια είσαι συνολικά στον ΠΑΟΚ;

“Περίπου δέκα. Περισσότερα από τη μισή μου ζωή!”

-Ποιο είναι το τελευταίο παιχνίδι που πήγες στο γήπεδο σα φίλαθλος;

“Tο παιχνίδι κυπέλλου με τον ΟΦΗ στο κύπελλο, το 4-1. Δεν πήγαινα σε όλα, πήγαινα, όμως, σε αρκετά ματς…”

-Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο και τι θα ήθελες να έχεις βελτιώσει;

“Το πιο δυνατό, νομίζω πως είναι το τελείωμα μέσα στην περιοχή. Θα ήθελα να βελτιώσω την ταχύτητα και την ντρίπλα. Αλλά και το παιχνιδι με το κεφάλι… Νομίζω ότι υστερώ σ΄ αυτό”.

-Ποιο γκολ σου δεν χορταίνεις να βλέπεις στο βίντεο;

“Αυτό με τον Αστέρα, ήταν πολύ δύσκολο!”

-Τι περιμένεις από το 2021 σε προσωπικό αλλά και ομαδικό επίπεδο;

“Σε προσωπικό, σίγουρα να βάλω πιο πολλά γκολ! Ένας επιθετικός θέλει πάντα να σκοράρει! Να δώσω περισσότερες ασίστ, να πάω σε διψήφιο αριθμό. Σε ομαδικό επίπεδο, να πάρουμε τίτλους. Ενα παιδί από τις ακαδημίες, μ΄ αυτό το όνειρο μεγαλώνει πάντα. Στα 18-19 να πάρει ένα πρωτάθλημα με την ομάδα. Αυτό θέλω. Τίτλους με τον ΠΑΟΚ”. 

-Τι θα ήθελες να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

“Σϊγουρα πολλά, αλλά δεν μπορώ να κάνω πολλά γι΄ αυτό. Αν μπορούσα, θα άλλαζα κυρίως τα γήπεδα, τους αγωνιστικούς χώρους…”

-Όλα δείχνουν ότι και φέτος θα πάμε σε μια μάχη ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα. Τι λες;

“Το πρωτάθλημα θα κριθεί στα πλέι οφ. Σ΄ αυτά θα πρέπει να μπούμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Θα είναι μια μεγάλη μάχη”

-Τι λες σ΄ αυτούς που λένε ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από εσάς;

“Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας και η δουλειά μας είναι στο γήπεδο. Εκεί πρέπει να δείξουμε ποιος είναι καλύτερος. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο, όχι τα λόγια”.

-Όλα αυτά που συμβαίνουν εκτός των γηπέδων, όλα αυτά που προκαλεί ο Ολυμπιακός, σας απασχολούν; Τα σκέφτεστε; Φτάνουν στα αποδυτήρια;

“Σίγουρα φτάνουν και σε εμάς, αλλά εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας. Δεν μας επηρεάζουν στην απόδοσή μας, ούτε ψάχνουμε δικαιολογίες. Αυτά είναι δουλειά της διοίκησης, η δική μας δουλειά είναι να κερδίζουμε”.

-Ουσιαστικά είσαι ένα εξάμηνο παίκτης ενδεκάδας στον ΠΑΟΚ κι άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν διάφορα για ενδιαφέρον ξένων ομάδων. Πως σου φαίνονται όλα αυτά;

“Φήμες πάντα υπάρχουν. Εγώ δεν ενθουσιάζομαι εύκολα. Μένω συγκεντρωμένος, προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς, δεν δίνω σημασία. Εγώ ανανέωσα πρόσφατα το συμβόλαιό μου μέχρι το 2024. Το μόνο που υπάρχει στο μυαλό μου, είναι πως θα εξελιχτώ περισσότερο και πως θα κερδίζει ο ΠΑΟΚ. Αυτό είναι όλο”.

-Υπάρχει κάποιος που δεν έχει στο μυαλό του ένα βήμα παραπάνω;

“Όλοι μπορεί να θέλουν το βήμα παραπάνω, αλλά πρώτα πρέπει να δείξεις πράγματα εκεί που είσαι. Κι εγώ τώρα ξεκίνησα”.

-Τι δεν ξέρει ο κόσμος για τον Χρήστο Τζόλη;

“Νομίζω ότι ο κόσμος βλέπει μέσα στο γήπεδο έναν οξύθυμο ποδοσφαιριστή, που διαμαρτύρεται συχνά… Έγω από το γήπεδο δεν είμαι έτσι! Είμαι ήρεμος, δεν μιλάω πολύ…”

-Τι κάνεις έξω από τα γήπεδα;

“Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω τένις μου αρέσει το γυμναστήριο, γενικά να ασχολούμαι με το σώμα μου. Όταν δεν υπήρχε η καραντίνα, περνούσα χρόνο με τους φίλους μου από το σχολείο στον Πεντάλοφο. Εδώ μένω ακόμη, στο χωριό με τους γονείς μου”.

-Πως ζουν οι παιδικοί σου φίλοι αυτή τη μεγάλη αλλαγή;

“Δεν το περίμεναν ούτε αυτοί! Ο ένας απ΄ αυτούς είναι πολύ πορωμένος με τον ΠΑΟΚ, ήξερε ποιο είναι το όνειρό μου και πάντα μου έλεγε ότι είναι δύσκολο. Τώρα πανηγυρίζει! Όταν ανοίξουν τα γήπεδα, θα του δίνω εισιτήρια να έρχεται! (γέλια)”

Πηγή :  FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ