Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από άλλα κινδυνεύουν τα παιδιά μας, όχι απ’ τον Ντιέγκο

Εδώ και τόσες μέρες, ένας ολόκληρος πλανήτης κινείται εν μέσω Κορονοϊού στους ρυθμούς της είδησης του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα. Τρανή απόδειξη της αξίας του ποδοσφαιριστή, της επιδραστικότητας της συγκεκριμένης προσωπικότητας και της επιρροής του αθλήματος του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

Άκης Σακισλόγλου

Από άλλα κινδυνεύουν τα παιδιά μας, όχι απ’ τον Ντιέγκο

Θα τολμήσω να εκφράσω μια προσωπική εκτίμηση: Πέρα από τα αντικειμενικά χαρίσματα του ανθρώπου αυτού, τόσο στο γήπεδο, όσο και εκτός αυτού, ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό που λειτούργησε καταλυτικά ώστε να «σηκώσει τόση σκόνη» η είδηση του θανάτου του είναι πως συγκλόνισε τη γενιά η οποία σήμερα είναι μεταξύ 40 και 50 ετών.  Λένε οι κοινωνιολόγοι πως η δεκαετία αυτή είναι το διάστημα κατά το οποίο άνδρες και γυναίκες βιώνουν την πιο ενεργή παρουσία τους στην κοινωνία, την πιο παραγωγική φάση τους στην εργασία, την πιο δημιουργική περίοδο στην οικογένεια, στις συλλογικότητες, στην πολιτική συμμετοχή. 

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα με τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα, την αντιδραστικότητα του, τις απόψεις του, τις πράξεις του, αποτέλεσε ίνδαλμα αυτών που σήμερα, θα το πω κυνικά, έχουν στα χέρια τους τις τύχες αυτού του κόσμου.

Θα κάνω και μια ακόμη μοιραία προέκταση της προηγούμενης διαπίστωσης:  Ο θάνατος του Μαραντόνα σήμερα «προσφέρει» γιατί υπενθυμίζει τους σημερινούς κρατούντες, στους σημερινούς «δυνατούς» της οικονομίας, της πολιτικής, της εξουσίας, ότι κάποτε υπήρξαν παιδιά. Φορούσαν κοντά παντελόνια, θαύμαζαν ινδάλματα σαν τον Ντιέγκο, είχαν ένα αθώο βλέμμα στα πράγματα. Μόνο καλό μπορεί να φέρει η συνθήκη αυτή. 

Με όλα τα προηγούμενα, προσπαθώ να πω ότι οι δονήσεις που προκάλεσε ο θάνατος του Μαραντόνα δεν οφείλονται μόνον στη νοσταλγία του παρελθόντος, ούτε μόνο στην εξιδανίκευση. Έχει ρίζες στην υπαρξιακή ανησυχία μιας γενιάς η οποία σήμερα αποφασίζει για το μέλλον του πλανήτη. Το να της υπενθυμίζει ένα γεγονός σαν το θάνατο του Ντιέγκο ότι κάποτε αυτή ήταν «η νέα γενιά», η ελπίδα του κόσμου, είναι σαν να την θέτει προ των ευθυνών της να φτιάξει καλύτερες συνθήκες για τους επόμενους που ήδη ήρθαν και που κάποτε θα την διαδεχτούν. 

Φυσικά σε όλον αυτόν τον «Μαραντονικό παροξυσμό» υπάρχουν και ενστάσεις. Καταρχάς αυτών που πιστεύουν ότι ΚΑΙ ο Μαραντόνα αποτελεί ένα προϊόν του ποδοσφαιρικού μάρκετιγκ. Σεβαστή η άποψη, αν και διαφωνώ. Επίσης υπάρχουν αυτοί που ζουν μια ζωή έξω από την λογική των ποδοσφαιρόφιλων και λένε «εντάξει, ηρεμήστε, δεν ανακάλυψε και την πενικιλίνη». Κατανοητό το τι εννοούν. Ακόμα και την κοπέλα που σε αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου αρνήθηκε να κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μαραντόνα καταλαβαίνω και σέβομαι. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του όριο ηθικής και δεν είναι υποχρεωμένος να παρασυρθεί σε ένα κρεσέντο «ένδειξης σεβασμού» αν δεν την νιώθει αληθινά μέσα του να την εκφράσει. 

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια γεγονότα τις τελευταίες μέρες τα οποία ξεπερνούν αυτό που λέμε «απόψεις που διίστανται» και γίνονται απλώς έκφραση μίσους, στυγνή ηθικολογία και συντηρητισμός. Τι εννοώ; Θα γίνω πιο συγκεκριμένος γιατί αφορά και στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. 
Οπως ίσως διαβάσατε στα ΜΜΕ, ένα σχολείο της Καλαμαριάς ανέθεσε πριν καιρό σε έναν ταλαντούχο νεαρό γκραφιτά να ομορφύνει τους τοίχους τους. Στον έναν ζωγράφισε την Αργοναυτική εκστρατεία και στον άλλο, λόγω της επικαιρότητας, τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Κάποιοι γονείς, ωστόσο, διαμαρτυρήθηκαν και έπεισαν την διευθύντρια να ζητήσει από τον καλλιτέχνη να σβήσει το έργο του «γιατί ο Μαραντόνα ήταν ναρκομανής και θα αποτελέσει κακό πρότυπο για τα παιδιά». 

Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους ανθρώπους που εναντιώνονται στην ιδέα να βλέπουν τα παιδιά κάθε μέρα την εικόνα του Μαραντόνα, ότι οι νέοι μας δεν είναι και τόσο αφελείς, ούτε τόσο ευκολόπιστοι όσο νομίζουν. Γνωρίζουν για τα ναρκωτικά από τον ίδιο τον περίγυρό τους αφού οι ουσίες βρίσκονται παντού, στο ίντερνετ, στις τουαλέτες των σχολείων, στο πάρκο της γειτονιάς. Ας φροντίσουμε όλοι οι γονείς να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και, κυρίως, να τους έχουμε δημιουργήσει το συναισθηματικό περιβάλλον ώστε να μην θέλουν να δραπετεύσουν σε μια άλλη ζωή, σε μια άλλη, ψεύτικη πραγματικότητα και τότε κανένα κακό πρότυπο δεν θα καταφέρει να τα επηρεάσει. 

Αλλά και πέραν τούτων, από που προκύπτει πως ο Μαραντόνα ήταν κακό πρότυπο; Ο Μαραντόνα έλεγε στους θαυμαστές του συνεχώς να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Να μην δοκιμάσουν ποτέ τους ναρκωτικά. Τους έλεγε πως για όσα του συνέβησαν φταίει αυτός και αναγνωρίζει τα λάθη του. Το φαινόμενο Μαραντόνα είτε το προσεγγίσουμε κοινωνιολογικά είτε παιδαγωγικά, καταλήγουμε πως έχει ήδη αποτελέσει πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ώστε, αν ίσχυαν οι φόβοι γονιών και καθηγητών στην Καλαμαριά, τότε ο πλανήτης θα είχε γεμίσει σήμερα από εθισμένους σε ουσίες.

Κατά τη γνώμη μου, πάντως, ισχύει και κάτι άλλο: είναι άκρως ρατσιστικό να αντιμετωπίζει κανείς ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όπως τα ναρκωτικά με φοβικότητα, συντηρητισμό, άρνηση πραγματικότητας. Οι ναρκομανείς δεν είναι εξωγήινοι. Είναι ο αδελφός μας, ο συμμαθητής μας, ο συνάδελφός μας. Οι ναρκομανείς είναι άνθρωποι ψυχικά και σωματικά άρρωστοι που χρειάζονται ενθάρρυνση, στήριξη, φροντίδα, αρχικά για να ξεπεράσουν τον εθισμό τους και στη συνέχεια για να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Τι πιστεύουν οι γονείς αυτών των παιδιών στην Καλαμαριά και μαζί και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου; Ότι οι ναρκομανείς δε διαβάζουν την επικαιρότητα; Δε θα πληροφορηθούν την άποψη που έχει κομμάτι της κοινωνίας γι αυτούς; Θα τους βοηθήσει αυτή η κόντρα για τον Μαραντόνα ή θα τους δώσει ακόμη μια σφαλιάρα, ακόμη μια αίσθηση ταπείνωσης; 

Ελπίζουμε εκεί στην Καλαμαριά να το σκεφτούν καλά πριν σβήσουν το πορτρέτο του Ντιέγκο γιατί τα παιδιά βλέπουν, καταλαβαίνουν και κρίνουν ποιοι θέλουν πραγματικά το καλό τους και ποιοι απλώς ηθικολογούν αδυνατώντας να δουν «τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο». Στο τέλος τέλος, ας προστεθούν κάτω από το πορτρέτο του όλες οι φράσεις αυτοκριτικής του για τον εθισμό από τα ναρκωτικά. Αυτό θα ήταν περισσότερο διδακτικό από όλες τις αναχρονιστικές αναφορές της εκπαίδευσης στο πρόβλημα των ουσιών.  

Υ.γ.1: Στη δεκαετία του 1990 γελούσαμε με τις παραινέσεις των γονιών μας «να προσέχουμε μην μάς βάλουν κάτι στο ποτό». Γελούσαμε γιατί ξέραμε ότι δεν γίνονταν έτσι η μύηση στα ναρκωτικά. Το ζούσαμε και το ξέραμε ενώ οι γονείς μας έκριναν από τη δική τους εποχή, από τις δικές τους παραστάσεις ή απλώς είχαν ξεχάσει πως είναι να είσαι έφηβος. Τι γνωρίζεις και τι αγνοείς. Κάπως έτσι πιστεύω ότι νιώθουν τα σημερινά έφηβα παιδιά της Καλαμαριάς. Βλέπουν τους γονείς τους να «ανησυχούν  για τα πρότυπα που τους σερβίρονται» αλλά να μην έχουν ιδέα για το που πραγματικά είναι στην εποχή τους οι κίνδυνοι από τα ναρκωτικά. Να σας αναφέρω τρία πεδία: Τα τραγούδια, το λάιφ στάιλ, το ίντερνετ. Όλα αυτά τα γράφω στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Καλαμαριάς με αγάπη, χωρίς ίχνος απαξίωσης ή αποδοκιμασίας. Τα γράφω με την αγωνία γονιού που μεγαλώνει τρία παιδιά και θα μπορούσε να είναι κι αυτός σε έναν τέτοιο σύλλογο γονέων με ανησυχίες, προβληματισμούς και διλήμματα . Αν ήμουν λοιπόν στον συγκεκριμένο σύλλογο θα έλεγα στους υπόλοιπους γονείς πως δε φοβάμαι μήπως ο γιος μου ξεκινήσει τα ναρκωτικά γιατί έκανε ναρκωτικά και ο Ντιέγκο. Μάλιστα θα ήθελα τα παιδιά μου να τον έχουν για πρότυπο. Η δική μου αποστολή είναι τα παιδιά μου να αποκτήσουν κριτήριο ώστε να κρατούν μόνον τα θετικά στοιχεία ενός ινδάλματος κι όχι τα αρνητικά. Το λέω σε αυτούς για να το πιστέψω και να το εφαρμόσω κι εγώ!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Λίγκα αποφασίζει για αγώνες και Κλάτενμπεργκ

Τι θα συζητηθεί στο ΔΣ της Τρίτης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει η Λίγκα την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης έχουν ως ακολούθως:

1. Ορισμός αναβληθέντων αγώνων 14ης αγωνιστικής, τροποποίηση ορισμού αγώνων 15ης και 16ης αγωνιστικής, ορισμός αγώνων 17ης και 18ης αγωνιστικής κανονικής περιόδου Πρωταθλήματος Stoiximan Super League ανδρών και τροποποίηση ετήσιου συνοπτικού προγράμματος του τελευταίου μετά την από 7/12 ανακοίνωση της Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο. Τοποθέτηση του Συνεταιρισμού επί των πρόσφατων γεγονότων στο χώρο της διαιτησίας.

2. Από 22/11/2023 κοινό έγγραφο αίτημα έντεκα (11) ΠΑΕ – μελών του συνεταιρισμού περί άμεσης διακοπής της συνεργασίας του Συνεταιρισμού με τον κ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

3. Θέμα χρηματοδότησης από το φόρο παικτών τυχερών παιγνίων.

4. Εκκρεμή ζητήματα εκ συμβάσεων κεντρικής χορηγίας παρελθουσών χρήσεων.

5. Προσφορές για την επίσημη μπάλα Πρωταθλήματος Super League επόμενων αγωνιστικών περιόδων.

6. Οικονομικά θέματα.

7. Εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 1/7/2022 – 30/6/2023.

8. Διάφορα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέος προπονητής στην Κηφισιά

Δανός ο αντικαταστάτης του Αναστασίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Ντέιβιντ Νίλσεν είναι ο νέος προπονητής της Κηφισιάς, με τους νεοφώτιστους να ανακοινώνουν τη συμφωνία μαζί του.

«Η ΠΑΕ Κηφισιά ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Ντέιβιντ Νίλσεν, ο οποίος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μας.

Ο Ντέιβιντ Νίλσεν γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1976 στο Σκάγκεν της Δανίας και ως ποδοσφαιριστής διέγραψε σπουδαία καριέρα στη Δανία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Νορβηγία.

Μετά από την ολοκλήρωση της αθλητικής καριέρας του, ξεκίνησε αυτή του προπονητή, με πρώτο σταθμό τη Λεβ Χαμ της Νορβηγίας, στην οποία εργάστηκε ως βοηθός για έξι μήνες. Από το 2011 έως το 2013 εργάστηκε τόσο ως βοηθός όσο και ως πρώτος προπονητής στη Νεστ-Σότρα, ενώ το 2014 μετακόμισε στην Στρομσγκόντσετ. Εκεί εργάστηκε για μιάμιση σεζόν, πρώτα ως βοηθός κι εν συνεχεία ως πρώτος προπονητής.

Το 2015 πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη Δανία για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Λίνγκμπι, την οποία καθοδήγησε για κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου στη Β’ Κατηγορία και την άνοδο στην Danish Superliga.

Το σπουδαίο έργο που παρήγαγε στην Λίνγκμπι αποτέλεσε το διαβατήριο για τη μετακόμιση στην Άαρχους, από την οποία προσελήφθη στις 30 Οκτωβρίου 2017.

Στον ιστορικό σύλλογο της Δανίας έμεινε για πέντε χρόνια, οδηγώντας τον σε σπουδαίες πορείες στη Danish Superliga. Συγκεκριμένα, το 2019/20 πανηγύρισε με την Άαρχους την κατάληψη της 3ης θέσης στο Πρωτάθλημα και τη συμμετοχή στα προκριματικά του Europa League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ενώ το 2020/21 έφτασε μέχρι την 4η θέση και εξασφάλισε την παρουσία στα προκριματικά του Europa Conference League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Τον καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Κηφισιάς και του ευχόμαστε υγεία, τύχη και πολλές επιτυχίες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

MEDIA

FORZA με όλο το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η FORZA κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (και όλο το Σαββατοκύριακο) με αποκλειστικές ειδήσεις για τον ΠΑΟΚ, αποκαλύψεις και έρευνες, αθλητικό παρασκήνιο, ειδήσεις για όλα τα τμήματα του Δικεφάλου και ειδικό ένθετο για το στοίχημα με τις καλύτερες υπογραφές

Η FORZA πρωτοπορεί με σεβασμό στους αναγνώστες της και προσφορές που δεν αντιγράφονται

Η κορυφαία σε πωλήσεις και αναγνωσιμότητα εφημερίδα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλάζει το επίπεδο της ενημέρωσης και της αντίληψης που υπάρχει για τον αθλητικό Τύπο   Η επιθυμία σας για online ανάγνωση της FORZA και της FORZA Plus, έγινε πραγματικότητα. Οι φίλοι αναγνώστες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σημεία πώλησης εφημερίδων, έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην ύλη της εφημερίδας, ηλεκτρονικά μέσα από το www.forzaonline.gr

Το νικηφόρο σερί του ΠΑΟΚ και οι εμφανίσεις της ομάδας, δρομολογούν εξελίξεις στην Τούμπα

Οι φάκελοι με τις προτεραιότητες στα χέρια Ιβάν Σαββίδη και Ραζβάν Λουτσέσκου

Μαίνεται στο παρασκήνιο ο πόλεμος σε βάρος του ΠΑΟΚ. Στο… άρμα και ο Μπέος

Αρθρογραφούν στη FORZA: Κώστας Βασιλόπουλος, Γιώργος Κουβεντίδης, Σταύρος Κόλκας, Δημήτρης Τσορμπατζόγλου, Κλεάνθης Βαλαρούτσος, Σωτήρης Μήλιος, Γιάννης Λαγογιάννης, Βαγγέλης Βούλγαρης, Σταύρος Σουντουλίδης, Θόδωρος Χαστάς

Διαβάστε στην FORZA, ρεπορτάζ, παρασκήνιο και αναλύσεις για όλα τμήματα του Α.Σ. ΠΑΟΚ, αφιερώματα στις ασπρόμαυρες ακαδημίες, θέματα που θα φωτίσουν άγνωστες πτυχές του ρεπορτάζ

Η κορυφαία εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζει παρασκηνιακές αποκαλύψεις, προτάσεις διασκέδασης, ρεπορτάζ για το αυτοκίνητο και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και θέματα της Super League και της ΕΠΟ με την υπογραφή του Κώστα Πλιάτσικα

Μάθετε όσα θέλετε να ξέρετε για τον χώρο των MEDIA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ