Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από τον Βρύζα στον Κλάους (vid)

Μεγάλα γκολ, μεγάλα σκορ σε ιστορικές βραδιές

Ηλίας Καπράλος

Από τον Βρύζα στον Κλάους (vid)

Η προϊστορία του ΠΑΟΚ όταν υποδέχεται τον Άρη για το πρωτάθλημα είναι πλούσια. Μεγάλες νίκες, γκολ που θα μείνουν στην ιστορία, ένα αεροπλάνο, αλλά και βραδιές που κανένας δεν θέλει να θυμάται. 

Από την στιγμή που η ΕΠΟ καθιέρωσε το πρωτάθλημα με τη σημερινή του μορφή και την πρώτη εθνική κατηγορία ο ΠΑΟΚ έχει υποδεχτεί τον Άρη 57 φορές στο γήπεδο της Τούμπας, αλλά και σε άλλα γήπεδα, όταν είχε εκτίσει κάποια τιμωρία, όπως το 2003 όταν είχαν παίξει στο γήπεδο των Τρικάλων. Σε αυτά τα 57 παιχνίδια, τα 55 είναι για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τα 2 για τα play-off, ένα το 2010 και ακόμα ένα πέρσι στην τελευταία αγωνιστική. Μάλιστα από την εν λόγω κατηγορία λείπουν και 6 αναμετρήσεις, όσες και οι χρονιές που η ομάδα του Άρη δεν συμμετείχε στην πρώτη κατηγορία για αγωνιστικούς λόγους. 

Στα 57 παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ μετράει 31 νίκες, 17 ισοπαλίες και 9 ήττες με τελευταία αυτή του 2010 από το γκολ του Χαβίτο, ενώ το μεγαλύτερο αήττητο σερί του ΠΑΟΚ με τον Άρη εντός έδρας είναι οι 11 αγώνες και για την ακρίβεια από τον Αύγουστο του 1998 όταν ο Άρης είχε κερδίσει με 1-4, μέχρι και την τελευταία του νίκη τον Οκτώβριο του 2010 (12 χρόνια).  Το δεύτερο και πάλι μεγάλο σερί του ΠΑΟΚ, αφορά τις συνεχόμενες εντός έδρας νίκες επί του Άρη που είναι στις 5. Από τον Φλεβάρη του 2007, μέχρι και τον αγώνα των play-off τον Μάιο του 2010, ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει 5 φορές τον Άρη σε 5 παιχνίδια, με μεγάλες νίκες αυτές του 2009 με 4-1 και το 3-0 του 2008. 

Μεγάλες στιγμές

Η μεγαλύτερη νίκη σε έκταση μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τη σεζόν 1974-75. Τότε ο ΠΑΟΚ που την περασμένη σεζόν είχε κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας, φιλοδώρησε με 5 τέρματα τον τοπικό του αντίπαλο. Δύο γκολ του Κούδα, ένα του Παρίδη, ένα του Σαράφη και ένα του Τσιλιγγιρίδη, έφεραν το τελικό σκορ, κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στην αντίπαλη ομάδα και έφερε στο ταμείο ανεργίας τον τότε προπονητή της, Στάνκοβιτς. 

22 χρόνια αργότερα, μία άλλη μεγάλη στιγμή έμεινε στην ιστορία. Η ομάδα του Άρη ήρθε στην Τούμπα μερικές εβδομάδες, μετά το φιάσκο των δελτίων στο Βύρωνα. Τότε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δημιούργησαν την απόλυτη ατμόσφαιρα οπαδικής καζούρας, με οπαδούς να κάνουν τα δελτία των ποδοσφαιριστών και έναν εξ αυτών, τον οδηγό του πούλμαν που έχασε τον δρόμο στην Αττική και είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο χτύπημα για τον υποβιβασμό του Άρη. Το δεύτερο χτύπημα το έφερε ο Ζήσης Βρύζας. Ο διεθνής φορ τους έβαλε από τότε “στην πρίζα” και με το σκορ να γράφει 2-1, έφερε τον ΠΑΟΚ όλο και πιο κοντά στην ευρωπαϊκή έξοδο, ενώ τον Άρη όλο και πιο κοντά στη Β’ Εθνική, όπου και κατέληξε στο τέλος εκείνης της σεζόν. 

Η αλαζονεία και η νέμεσις…

Τη σεζόν 2009-10 τα ντέρμπι ΠΑΟΚ και Άρη και είχαν την τιμητική τους. Εξ αρχής στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν, ο Άρης ερχόταν στην Τούμπα, για τον αγώνα με νέο προπονητή τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Η αντίπαλη πλευρά τα είχε βάλει με τον Βιτόλο που τότε είχε αλλάξει στρατόπεδο, ο Λαμπριάκος μιλούσε για μουτζαχεντίν και παραδόξως ο άσος του ΠΑΟΚ στοιχηματικά ανέβαινε μέρα με την ημέρα. Με σε όλα, δημοσιεύματα της εποχής που εξυμνούσαν τον Κόκε, είχαν βγάλει στη σέντρα τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, λοιδορήζοντας τον για τους 10 μήνες που είχε να σκοράρει στο πρωτάθλημα. Και όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, όταν έρχεται η ύβρις, έρχεται και η νέμεσις. Ο Κόκε έχει δύο δοκάρια, ο Μουσλίμοβιτς έχει δύο γκολ, ο Βιτόλο σκοράρει από το σημείο του πέναλτι, ο ΠΑΟΚ κερδίζει με 4-1 στην Τούμπα και η πρώτη στιγμή του Έκτορ Ραούλ Κούπερ έμεινε στην ιστορία για την αλλαγή του Λαμπριάκου μετά το 80ο λεπτό. 

Την ίδια σεζόν και μετά το παιχνίδι στο Κλ. Βικελίδης για το πρωτάθλημα που σημαδεύτηκε από τον διαιτητή Σπάθα, ο ΠΑΟΚ περίμενε τον Άρη για τα play-off. Τότε οι κίτρινοι και μετά ακόμα έναν τελικό κυπέλλου που έχασαν χωρίς σκοράρουν ήρθαν στην Τούμπα και έχασαν με 2-0, χωρίς να μπορέσουν να απειλήσουν την ομάδα του Φερνάντο Σάντος σε κανένα σημείο του 90λεπτου. Οι σκόρερ Ίβιτς και Σαβίνι έβαλαν τέλος από το πρώτο ημίχρονο και έτσι ο ΠΑΟΚ πέταξε λίγο πιο κοντά στην πρόκριση στο Champions League της ερχόμενης περιόδου. 

Οι νίκες, λίγο πριν τον υποβιβασμό

Την τελευταία φορά που ο Άρης έπεσε ήταν τη σεζόν 2013-14. Εκείνη τη σεζόν, αλλά και την προηγούμενη, ήταν από τα φαβορί του υποβιβασμού και οι αγώνες στην Τούμπα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μεγάλο σκορ. Τη σεζόν 2012-13, ο ΠΑΟΚ του Κλάους, του Λόρενς και του Γιώργου Δώνη σταμάτησε στα 4 γκολ από το πρώτο ημίχρονο. Δύο γκολ των μεγάλων πρωταγωνιστών της βραδιάς, ένα του Κατσικά και ένα του Φωτάκη έφεραν το μεγάλο σκορ, με την ομάδα του ΠΑΟΚ να μην φορτσάρει για ένα μεγαλύτερο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο. 

Τέλος την επόμενη σεζόν, η ομάδα του ΠΑΟΚ, σαφώς καλύτερη από τον Άρη, κέρδισε μόνο με 3-1 και μάλιστα με ανατροπή. Ο Ουντόζι είχε κάνει το 0-1 στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά οι αλλαγές του Χουμπ Στέφενς με Στοχ και Λούκας έφεραν την ανατροπή. Ο Ισπανός έκανε το 1-1, ο Κλάους το 2-1 και ο Βούκιτς έκλεισε το σκορ για τη νίκη-ανατροπή. 

Οι σερί ισοπαλίες

Μετά και τον τρίτο υποβιβασμό του Άρη, ο ΠΑΟΚ έχει ένα άσχημο ρεκόρ εντός έδρας με τον επόμενο αντίπαλο του. Από τη σεζόν 2018-19, ο ΠΑΟΚ σε τρεις αναμετρήσεις έχει τρεις ισοπαλίες με σκορ 1-1, 2-2 και 0-0. Στο πρώτο παιχνίδι ο μετέπειτα αήττητος πρωταθλητής ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια, για να ισοφαρίσει εν τέλει ο Βέλεθ με γκολ οφσάιντ στο τέλος της αναμέτρησης. Πέρσι στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στη σεζόν, ο Ιντέγε έβαλε μπροστά τον Άρη, ο Μάτος ισοφάρισε, ο Ματίγια ήταν έτοιμος να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά ίσως στην τελευταία φάση της αναμέτρησης, ο Μίσιτς ήταν εκείνος που έγραψε το 2-2 που ήταν και το τελικό σκορ. Τέλος, στον τελευταίο αγώνα της περσινής σεζόν, ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 0-0 κόντρα στον Άρη και έτσι πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Superleague 1.

Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες στιγμές των αγώνων ΠΑΟΚ-Άρη από το 1995 έως και το 2019

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Nότιγχαμ Φόρεστ: Σκέψεις για νομικές κινήσεις κατά του Γκάρι Νέβιλ!

Για τη δήλωση του πρώην αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περί… μαφιόζικης συμμορίας!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Να κινηθεί νομικά κατά του Γκάρι Νέβιλ, για τις δηλώσεις του πρώην αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περί... μαφιόζικης συμμορίας, σκέφτεται η Νότιγχαμ Φόρεστ σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

«Ειλικρινά μου θυμίζει ανακοίνωση μαφιόζικης συμμορίας! Ο Κλάτενμπεργκ πρέπει να παραιτηθεί από τη δουλειά του στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Αν βλέπει αυτές τις λέξεις που αμφισβητούν την ακεραιότητα και ουσιαστικά αποκαλεί έναν διαιτητή του VAR απατεώνα επειδή υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο σύλλογο, τότε υποστηρίζει αυτά που λέγονται και θα έχανε βασικά όλη την αξιοπιστία νομίζω με τους διαιτητές στο παιχνίδι. Θα πρέπει να παραιτηθεί απόψε και να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη δήλωση, κατά τη γνώμη μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκάρι Νέβιλ ο οποίος εργάζεται ως σχολιαστής του Sky Sports, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Νότιγχαμ Φόρεστ μετά το παιχνίδι με την Έβερτον.

Υπενθυμίζεται πως "σκληρή" ανακοίνωση κατά της Νότιγχαμ Φόρεστ εξέδωσε χθες και η Premier League, με την βρετανική ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη να υποστηρίζει πως δεν της δόθηκαν τρία πέναλτι στο ματς με την Έβερτον, κατηγορώντας ανοιχτά τον διαιτητή του VAR, Στιούαρτ Άτγουελ, υπογραμμίζοντας πως είναι οπαδός της Λούτον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Βγάζει» ενδεκάδα ο Λουτσέσκου!

Αρχίζει και… τελειώνει η προετοιμασία για τον πρώτο εκ των πέντε “τελικών” που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρωινό είναι το σημερινό ραντεβού των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ με τον Ράζβαν Λουτσέσκου, στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας.

Ουσιαστικά, η σημερινή προπόνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη και την... λήξη της προετοιμασίας των "ασπρόμαυρων" για το αυριανό παιχνίδι με τη Λαμία στο ΔΑΚ "Αθανάσιος Διάκος", καθώς όσοι αγωνίστηκαν βασικοί την Κυριακή στο "Γ. Καραϊσκάκης", ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκειά της δε, ο Ρουμάνος προπονητής θα εξωτερικεύσει τις σκέψεις του για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, έχοντας ξανά στη διάθεσή του τον Γιάννη Κωνσταντέλια και μην υπολογίζοντας στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Μετά το τέλος της προπόνησης, θα ανακοινωθεί η αποστολή που θα μεταβεί στη Λαμία, με όλους στον Δικέφαλο να γνωρίζουν πως τα περιθώριά τους για απώλεια νέων βαθμών, έχουν απλά... τελειώσει!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΣ Γιάννινα: Παρελθόν και επίσημα ο Γρηγορίου!

Η ανακοίνωση των Ηπειρωτών και ο αντικαταστάτης του Έλληνα προπονητή!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Aνακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε και επίσημα τη λύση της συνεργασίας της με τον Μιχάλη Γρηγορίου, εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

«Μετά το τέλος του αγώνα με τον Πανσερραϊκό, ο τεχνικός της ομάδας μας, Μιχάλης Γρηγορίου, υπέβαλλε την παραίτηση του η οποία έγινε αποδεκτή.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 θα ήθελε να ευχαριστήσει τόσο τον ίδιο όσο και το επιτελείο του και τους εύχεται καλή συνέχεια στην καριέρα τους.

Για τα επόμενα δύο εναπομείνοντα παιχνίδια της σεζόν την τεχνική ηγεσία αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος με συνεργάτες τους Τάσο Ανθυμιάδη και Δημήτρη Χαρίση (γυμναστής), ενώ στο προπονητικό τιμ θα παραμείνει ο Κωνσταντίνος Παγανιάς ως προπονητής τερματοφυλάκων.

Παράλληλα, ήδη, ξεκίνησε η αναζήτηση του επόμενου προπονητή όπως και ο σχεδιασμός ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς» ανέφερε η ανακοίνωση των Ηπειρωτών!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ