Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μήπως ο εξορθολογισμός τελικά κόστισε περισσότερο;

Ο ΠΑΟΚ ήθελε να μειώσει το μπάτζετ και τα έξοδα του. Τα κατάφερε ή πλέον πρέπει να ξοδέψει και πάλι περισσότερα;

Ηλίας Καπράλος

Μήπως ο εξορθολογισμός τελικά κόστισε περισσότερο;

Το καλοκαίρι η μαγική λέξη ήταν ο εξορθολογισμός. Ή ακόμα για τους αγγλομαθείς, το rebuilding. Η ομάδα άλλαξε και το καλοκαίρι με τον Αμπέλ Φερέιρα, αλλά και τον Γενάρη με τον Πάμπλο Γκαρσία. Κοινός παρονομαστής ήταν ο Όλαφ Ρέμπε, αλλά και η γενική στάση του κλαμπ στον τρόπο που διάλεξε να χειριστεί μία περίεργη χρονιά, όπου πίεζε το FFP, που η ομάδα έπρεπε να ετοιμαστεί μέσα σε λίγες ημέρες για την Ευρώπη, αλλά και να αλλάξει πολλά λάθη που έγιναν τις περασμένες περιόδους. Φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουμε τις λογιστικές εγγραφές στα ταμεία της ΠΑΕ και όχι τις αγωνιστικές επιτυχίες της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Θέλαμε να περάσουμε στους ομίλους του Champions League για να μπουν τα 20 εκατ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου και όχι για να δούμε από κοντά και στην Τούμπα, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Μπαρτσελόνα ή την Μπάγερν Μονάχου. Και τέλος ξεκινήσαμε να βλέπουμε τους αγώνες της Νόριτς για να σιγουρευτούμε ότι αυτή θα ανέβει στην Premier League και έτσι θα πληρωθεί η ρήτρα του Δημήτρη Γιαννούλη.

Αγωνιστικά όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το αποτέλεσμα στις 7 Μαρτίου και μετά το 2-2 με τον Άρη, είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει σταθερές και είναι οι εξής 5. Αρχικά ο Ίνγκασον που ήταν ο τρίτος στόπερ στη σειρά μετά τους Κρέσπο και Βαρέλα, ο Βιεϊρίνια που παραλίγο να μην ανανεώσει μέσα στη σεζόν, ο νεαρός Τσιγγάρας που πέρσι είχε μία συμμετοχή, ο 19χρονος Τζόλης που κόστισε το 1% από τους μεσοεπιθετικούς του ΠΑΟΚ, αλλά και ο Ουάρντα που ξαφνικά μέσα στο νέο ΠΑΟΚ φαίνεται σαν μία όαση ωριμότητας.

Από τις φετινές μεταγραφές είτε τις καλοκαιρινές είτε τις χειμερινές, σχεδόν κανένας δεν έδωσε περισσότερο από τους παίκτες που αντικατέστησε. Ακόμα και ο Ζίφκοβιτς με την χρονιά που κάνει θυμίζει τον Ζαμπά της πρώτης χρονιάς και όχι κάτι καλύτερο, παρά το βαρύ του βιογραφικό και την εμπειρία που κουβαλά.

Ο ΠΑΟΚ με τον Ρέμπε στο τιμόνι της ομάδας έφερε 3 πλάγια μπακ (ΠερέιραΟυαγκέΜπάμπα) για να παίζουν πάλι οι Ροντρίγκο και Βιεϊρίνια, ήθελε έναν αμυντικό μέσο με ταχύτητα, δύναμη, ένταση και κάθετη δημιουργία και έφερε μόνο τον Σβαμπ, που αθλητικά δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε τους Σάσα και Τζέγκο που κοστίζουν μαζί όσο το συμβόλαιο του Αυστριακού. Ένας παίκτης στα 30 του χρόνια δεν έχει συμμετοχές με την Εθνική Αυστρίας, ήταν αρχηγός στην Ραπίντ Βιέννης που έχει στα σταρ τον Ταξιάρχη Φούντα και ακόμα και σήμερα μπαίνει στο κάδρο της σύγκρισης με τους Μαουρίτσιο και Μίσιτς. Στην ηλικία του Σβαμπ ο Μαουρίτσιο ήταν το πρώτο βιολί του πρωτοπόρου και αήττητου ΠΑΟΚ, ενώ όσο ο Σβαμπ πάλευε για το περιβραχιόνιο στην Ραπίντ, ο Μαουρίτσιο έπαιζε στην Ζενίτ του Champions League. Ας μην μπούμε στη σύγκριση με τον Γιόζιπ Μίσιτς που μέχρι να ξεκινήσει η σοβαρή του περιπέτεια με την υγεία του, ήταν ο καλύτερος κεντρικός μέσος της Superleague, με νούμερα που ζάλιζαν, επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας άνω του 50% και περγαμηνές που θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ ακόμα και να τον πουλήσει σε 1-2 χρόνια καθότι ήταν 24 χρονών.

Και αφού όλος ο οργανισμός ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να βρει έναν δυναμικό μέσο μετά το περσινό στραπάτσο με τους Εσίτι και Ντόουγκλας, ο πολυμήχανος Ρέμπε δεν μπόρεσε ούτε να βρει ομάδα να τους “παρκάρει”, αλλά ούτε και να βρει έναν μέσο δανεικό, κάτι που έκανε εν τέλει για τη θέση του επιθετικού. Και μιλάμε για ένα κενό του ΠΑΟΚ από την εποχή αποχώρησης του Τσίμιροτ, κάτι που δεν μπόρεσε να καλύψει ούτε ο Λούμπος Μίχελ, ούτε ο Μάριο Μπράνκο, αλλά ούτε και ο Γερμανός που είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας.

Στο μεσοεπιθετικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ, όποιες λύσεις έχει βρει μέχρι και σήμερα στη σεζόν είναι εκ των έσω και δεν χρειαζόταν και κάποιος ειδήμων τεχνικός διευθυντής για να κάνει τη δουλειά. Εξ αρχής “φαγώθηκαν” οι Λημνιός, ΠέλκαςΆκπομΜπίσεσβαρ και Ζαμπά. Εάν εξαιρέσουμε τον Βραζιλιάνο που θυμίζει βετεράνο του beach soccer, αλλά και τον Μπίσεσβαρ που έδειξε ότι ο χρόνος και η ηλικία του τον έχουν τραβήξει πίσω, ο ΠΑΟΚ πούλησε πριν λήξει το συμβόλαιό τους, τους ΆκπομΠέλκα και Λημνιό. Η λογική έλεγε ότι αυτό έπρεπε να κάνει ο σύλλογος, όταν μάλιστα εδώ και δύο χρόνια κανένας από την ομάδα δεν μπήκε σε σοβαρή κουβέντα με κανέναν από τους 3 για μία πιθανή ανανέωση. Και άντε να δεχθούμε ότι ο Άγγλος Άκπομ ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Οι Έλληνες Λημνιός και Πέλκας και ακόμα περισσότερο ο γηγενής αρχηγός του ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν με κάποιο τρόπο να υπογράψουν νέα συμβόλαια με καλύτερους όρους και με ρήτρες που θα επέτρεπαν μία πώληση σε λογική τιμή; Προφανώς και στον ΠΑΟΚ δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με αυτές τις περιπτώσεις και πήγαν στην εύκολη λύση της άμεσης πώλησης. Εάν βάλουμε όμως κάτω, το κόστος των μεταγραφών Μουργκ και Τσόλακ πάνω στους τρεις παίκτες που αποχώρησαν, ο σύλλογος θα είχε γλιτώσει τα χρήματα των μεταγραφών και ακόμα και να κρατούσε τους παίκτες έως το καλοκαίρι του 2021, θα μπορούσε να βρει μέσα σε έναν χρόνο τους αντικαταστάτες από το μηδέν και όχι μέσα σε συνθήκες πίεσης. Οι εν λόγω συνθήκες πίεσης, έφεραν και τις Ριέκα και Ραπίντ να ζητήσουν αυτά τα χρήματα από τον ΠΑΟΚ, ξέροντας ότι ο Δικέφαλος ήταν σε κατάσταση ανάγκης.

Τέλος ακόμα και οι μεταγραφές του Ιανουαρίου δεν δείχνουν να είναι στο σωστό δρόμο για την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι την καλύτερη απόδοση στην μεσοεπιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ την έχουν ο νεαρός Τζόλης από τα τμήματα υποδομής και ο Ουάρντα που ήρθε πίσω από τον Βόλο, με τα προβλήματα που όλοι ξέρουμε. Ο Ουάρντα στα δύο χρόνια του Λουτσέσκου και πέρσι με τον Αμπέλ Φερέιρα, δεν χωρούσε στην ομάδα. Δεν μπορούσε να πάρει τη θέση του φορμαρισμένου Μπίσεσβαρ, του ταχύτατου Ζαμπά, του ταχυδυναμικού Πέλκα και του τακτικού σε όλα του Λημνιού. Και όμως φέτος φαίνεται ένα σκαλί πάνω από κάθε παίκτη του ΠΑΟΚ, ακόμα και του Καγκάβα που ήρθε τον Γενάρη και χθες έδειξε τους λόγους που δεν ξεκίνησε βασικός σε περασμένα παιχνίδια. Στην επίθεση η λύση του Κρμέντσικ είναι σε καλό δρόμο, αλλά κανένας δεν ξέρει εάν ο ΠΑΟΚ μπορεί και έχει τη δυνατότητα να τον κρατήσει. Δεν υπάρχει ρήτρα αγοράς και έτσι η κουβέντα που θα ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ θα είναι από την αρχή. Ενώ και ο Σφιντέρσκι, το καλοκαίρι θα πρέπει είτε να ανανεώσει, είτε να πουληθεί. Άραγε πιστεύει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει τη σωστή απόφαση;

Με λίγα λόγια και καλά, όλο το καλοκαιρινό αφήγημα απέτυχε παταγωδώς αγωνιστικά. Και όσοι μπλέχτηκαν στη δημιουργία της νέας ομάδας το καλοκαίρι του 2020, εάν παραμείνουν στον ΠΑΟΚ και το νέο καλοκαίρι θα πρέπει ήδη να ξεκινήσουν το νέο προγραμματισμό. Κανένας από τους ΜπάμπαΣβαμπΝινούαΠερέιραΜουργκΤσόλακ δεν μπορεί να μπει σε ομάδα πρωταθλητισμού, ενώ υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά. Ο Καγκάβα θα μπορέσει να βοηθήσει και να γίνει ουσιαστικός όσο ο θόρυβος που έφερε η μεταγραφή του; Ο Ζίφκοβιτς που δείχνει να έχει την ποιότητα που θέλει ο ΠΑΟΚ θα μπορέσει να ανανεώσει και να αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο για το Δικέφαλο ή θα ψάχνουμε να τον πουλήσουμε στα τέλη του Αυγούστου; Ήθελε τρομερό σκάουτινγκ και ένας τεχνικός διευθυντής με πολλά μηδενικά στο συμβόλαιό του για να φέρει ο ΠΑΟΚ πίσω τον Ουάρντα; Είμαστε σίγουροι ότι ο Κρμέντσικ είναι αυτό που ψάχνουμε και στην τιμή που θέλουμε για το βασικό επιθετικό μας; Είναι σωστό ολόκληρος ΠΑΟΚ των εκατομμυρίων μπάτζετ να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον 19χρονο Τζόλη; Τελικά ο Βιεϊρίνια και ο Μαουρίτσιο θα έπρεπε να είχαν υπογράψει από το τέλος των περσινών play-off την ανανέωσή τους, χωρίς να διασύρονται; Μήπως τα λεφτά που ζητά ο Ελ Καντουρί είναι αυτά που πρέπει για έναν παίκτη σε αυτή τη θέση, εάν αναλογιστούμε τι θέλει η ομάδα; Μήπως τελικά το rebuilding κόστισε περισσότερο σε χρήματα από αυτά που θα ήθελαν οι παίκτες του περσινού κορμού για να παραμείνουν στην ομάδα;

ΥΓ Ο Γκαρσία έχει και αυτός τις δικές του ευθύνες για την εικόνα της ομάδας και πολύ περισσότερο για τις αργοπορημένες κινήσεις του από τον πάγκο. Απλά όταν του έχουν δεθεί τα χέρια εδώ και μήνες από την κάκιστη οργάνωση του αγωνιστικού τμήματος από έναν τεχνοκράτη της κεντρικής Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περάσουν σε δεύτερη ή και σε τρίτη μοίρα οι δικές του ευθύνες.

ΥΓ2 Ο Ρέμπε έτσι είχε μάθει να δουλεύει. Ούτε στην Βόλφσμπουργκ είχε μάθε να κάνει πρωταθλητισμό, ούτε φυσικά στην Χάντερσφιλντ. Με άλλα λόγια και 5ος να βγει ο ΠΑΟΚ, δεν θα μπορέσει να καταλάβει το μέγεθος της αποτυχίας αγωνιστικά, παρά μόνο οικονομικά στο μπάτζετ της επόμενης σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Σερί υψηλών απαιτήσεων

Διαδοχικά παιχνίδια που κρίνουν πολλά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του έχουν ξεκινήσει ξανά τη δουλειά με φόντο ένα άκρως απαιτητικό διάστημα σε όλα τα επίπεδα.

Οι “ασπρόμαυροι” θα μπουν και πάλι σε λογική αγώνων, καθώς στο “κάδρο” μπαίνουν τα πλέι οφ και στην πορεία και το Europa Conference League. Αρχικά, στις 31 του Μάρτη θα ακολουθήσει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και μετά, σειρά έχει ένας μήνας… “καυτός”!

Ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ-πολύ σημαντικός μήνας για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του, καθώς εκτός από μεγάλες “μάχες” στα πλέι οφ, θα υπάρξουν και τα δύο παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ στο UECL, ενώ ήδη έχει αναβληθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που επρόκειτο -βάσει προγράμματος- να πέσει ανάμεσα στα δύο ματς με τους Βέλγους.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του Απρίλη; Δείτε τα παιχνίδια που περιλαμβάνει ο μήνας:

31/3 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

3/4 ΠΑΟΚ – Λαμία

7/4 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

11/4 Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ (UECL)

18/4 ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ (UECL)

21/4 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

24/4 Λαμία – ΠΑΟΚ

28/4 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ημέρα του Γιώργου Σαββίδη

Κεντρικό πρόσωπο και ευχές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μία ημέρα μετά τα γενέθλια του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είχε χθες τα γενέθλιά του, σειρά παίρνει σήμερα ο Γιώργος Σαββίδης.

Ο μεγάλος γιος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κλείνει σήμερα το 32ο έτος της ηλικίας του, καθώς γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1991.

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ έστειλε τις δικές του ευχές στον Γιώργο Σαββίδη, αναφέροντας:

Ο Α.Σ. ΠΑΟΚ, εύχεται στο επίλεκτο μέλος του Σωματείου μας, και συμπαραστάτη όλων των τμημάτων μας, Γιώργο Σαββίδη, χρόνια πολλά για τα 33α γενέθλιά του.

Μία ζωή γεμάτη υγεία, ευτυχία, και πολλές «ασπρόμαυρες» επιτυχίες!

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
ΟΜΙΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιακουμάκης: “Δέχτηκα άπειρες… ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεσή μου”

Πήρε θέση για τα μηνύματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Γιώργος Γιακουμάκης επέστρεψε στην Αμερική και προσπαθεί να αφήσει πίσω του τις δύσκολες ημέρες που προηγήθηκαν, μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής.

Ο Έλληνας επιθετικός, βρίσκεται στο επίκεντρο και μέσα από τα social media του πήρε θέση για τις... ευχές που έχει δεχθεί από διάφορες πλευρές, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Αναλυτικά:

"Ταξιδεύοντας πάνω από 20 ώρες για να επιστρέψω στο σπίτι μου δεν σταμάτησα στιγμή να σκέφτομαι ότι δεν κράτησα την υπόσχεση που έδωσα στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου. Ότι δηλαδή θα γυρίσω πίσω νικητής! Μία υπόσχεση που είχα δώσει εδώ και 4 μήνες! Αυτός είναι και ο λόγος που με καταρράκωσε περισσότερο.

Δέχτηκα άπειρες ευχές το τελευταίο 24ωρο και δεν έχω παρά να ευχηθώ κι εγώ ο ίδιος στους ίδιους αυτούς ανθρώπους κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον να βρουν το νόημα της ζωής όπως έχω εγώ και να πάρουν τέτοιες αγκαλιές και αγάπη όπως πήρα εγώ σήμερα, διότι προφανώς δεν πήραν ποτέ μέχρι τώρα στη ζωή τους από την οικογένειά τους.

Υγ: Πολλοί από χθες έγιναν από γνωστοί, φίλοι μου.

Σας ευχαριστώ για τα μηνύματα στήριξης! Σας εκτιμώ απεριόριστα. #ελλαδαραγιαπαντα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ