Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Γκαρσία, το σήμερα και το αύριο…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όσα βλέπει από τον Ουρουγουανό προπονητή

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Ο Γκαρσία, το σήμερα και το αύριο…

Το πιο μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ φέτος δεν είναι προπονητικό! Το πίστευα και το στήριζα επί Αμπέλ Φερέιρα κόντρα σε όλους. Φυσικά το στηρίζω και τώρα με τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο του Δικεφάλου.

Αλλά…

Για την εικόνα του ΠΑΟΚ, για τα καλά (που φυσικά και πρέπει να προβάλλονται) και τα άσχημα, για πολλά προβλήματά του, για το ότι δεν έχει αποδώσει η προσπάθεια να μειωθούν τα γνωστά και συγκεκριμένα αγωνιστικά ζητήματα ειδικά στο κέντρο, ΔΕΝ γίνεται να μην έχει ευθύνη και ο προπονητής.

Στο κάτω-κάτω αν ο ΠΑΟΚ δεν βγει φέτος στην Ευρώπη, τι θα πούμε; Ότι ο προπονητής πέτυχε;

Τον προπονητή Γκαρσία τον πιστεύω και θεωρώ ότι έχει τα προσόντα για να τα καταφέρει στον ΠΑΟΚ. Αρκεί να είναι ο γνωστός Πάμπλο Γκαρσία και όχι κάποιος που θα επηρεάζεται και δεν θα ακολουθεί τις δικές του ιδέες στην ομάδα. Στο ξεκίνημά του στην πρώτη ομάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες και αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο. Οι δυσκολίες μεγαλώνουν τη συγκεκριμένη περίοδο επειδή:

1) Ο Ρέμπε που έχει το κουμάντο της ομάδας δεν είναι ο ποδοσφαιράνθρωπος ο οποίος εμπνέει με την γνώση του. Δυστυχώς μεταξύ τους υπάρχει απόσταση από την πρώτη ημέρα και από εκείνο το πρώτο ραντεβού γνωριμίας στο Αγρίνιο παρουσία και του Αμανατίδη, τότε που «έπρεπε» να αναλυθεί πόσο θα κάθονταν ο καθένας όρθιος στον πάγκο… (Φοβερά πράγματα…).

2) Το ρόστερ της ομάδας είναι εντελώς ανισσόροπο. Δεν είναι φθηνό, δεν είναι τόσο κακό, αλλά είναι πολύ βαρύ σε μερικές θέσεις και εντελώς άδειο σε άλλες. Ομάδα με 12 μεσοεπιθετικούς και έναν καθαρόαιμο αμυντικό μέσο δεν μπορεί να ισορροπήσει με τίποτα.

3) Στην ομάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου δέκα παίκτες που για διάφορους λόγους έφθασαν στο σημείο να σκέφτονται την επόμενη χρονιά που λογικά θα τους βρει σε άλλη ομάδα. Πολλοί οι δανεικοί, πολλοί οι ανενεργοί, πολλοί εκείνοι που είτε ανανεώνουν είτε πωλούνται.

Με τόσες πολλές σκέψεις αποχώρησης μέσα στα ίδια τα αποδυτήρια, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις δεμένο γκρουπ, αφοσιωμένη ομάδα στους φετινούς στόχους.

Όλα αυτά έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπίσει ο Γκαρσία, που από όποια πλευρά και αν το δει κανείς δεν πήρε τις βοήθειες που έπρεπε στη διαχείριση της σύνθετης κατάστασης. Στο κάτω-κάτω και εκείνος πρώτη φορά ανέλαβε αντρική ομάδα και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους άμεσους συνεργάτες του. Είχε ο Φερέιρα άπειρους συνεργάτες και ο Γκαρσία έχει έμπειρους;  Όχι βέβαια…

Όλα είναι γνωστά και πρέπει να τονιστούν. Αλλά…

Υπάρχουν αρκετά περιστατικά τους τελευταίους μήνες που δείχνουν ότι ο Γκαρσία επηρεάζεται από τον περίγυρο και δεν ακολουθεί τις δικές του ιδέες για τη διαχείριση της ομάδας. Πολλές φορές μιλάει και πράττει σα να θέλει να ικανοποιήσει τον περίγυρο. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την πλευρά του. Το γεγονός ότι τώρα τελευταία μιλάει απευθείας με τον Ιβάν Σαββίδη είναι πολύ σημαντικό. Έπρεπε να γίνεται από την πρώτη ημέρα, χωρίς μεσάζοντες.

Από εκεί και πέρα…

Ο Γκαρσία σε πολλές περιπτώσεις δουλεύει και σκέφτεται την… επόμενη ομάδα, την επόμενη χρονιά. Το έχει πει και είναι φανερό ότι βλέπει μπροστά στην προσπάθεια να φτιάξει την δική του ομάδα.

Αλλά…

Μέχρι το καλοκαίρι μεσολαβούν πάρα-πάρα-πάρα πολλές ημέρες, εβδομάδες, πάρα πολλά ΔΥΣΚΟΛΑ ματς. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να σκέφτεται τη δημιουργία της επόμενης ομάδας, ο προπονητής του όμως έχει υποχρέωση φέτος να τον οδηγήσει τουλάχιστον σε θέση που βγάζει στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει αφού προσπαθήσει με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ να λύσει τα γνωστά προβλήματα της ομάδας που παρουσιάζονται στα ντέρμπι. Έχει απόλυτο δίκιο ο Γκαρσία να παραπονιέται για το ότι δεν έχει αμυντικά χαφ, από την άλλη όμως έχει εξαντλήσει κάθε πιθανό τρόπο να διορθώσει την υπάρχουσα κατάσταση; Σε επιλογές παικτών; Σε σχήματα; Σε συνδυασμούς χαρακτηριστικών; Για παράδειγμα; Πονάει ο ΠΑΟΚ στο κέντρο και έχει μόνο τρεις αξιόπιστες λύσεις; Γιατί δεν παίζουν και οι τρεις μαζί σε άλλο σχηματισμό;

Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, είναι πιο σημαντικό και σχεδόν επείγει να αποφασιστεί ποιοι παίκτες είναι αποφασισμένοι να παλέψουν τώρα για την Ευρώπη και αργότερα να φανεί ποιοι θα στελεχώσουν και την επόμενη ομάδα.

Μετά και το ΠΑΟΚ-Άρης 2-2 και όσα έγιναν γύρω από αυτό τον αγώνα, ο Γκαρσία λογικά θα έχει καταλάβει ότι τώρα που η ομάδα μπαίνει στα πλέι οφ, μετράει το σήμερα. Το «αύριο» μπορεί να περιμένει. Μέσα από τη δουλειά για να βελτιωθεί σήμερα η ομάδα, θα ληφθούν αποφάσεις και για το αύριο. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και από χθες το βράδυ η κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι πολύ πιο δύσκολη. Ξέρει ο Γκαρσία ότι και πάλι ΜΟΝΟΣ του θα πρέπει να τη διαχειριστεί.

Και πάνω απ’ όλα. Είναι 100% προτιμότερο να ζήσει και να πεθάνει για τις δικές του ιδέες, παρά για όλα τα άλλα που μπαίνουν στο κεφάλι του με διάφορους τρόπους.

Ο Γκαρσία είναι καλός προπονητής, ο ΠΑΟΚ δεν τον έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε τους τελευταίους μήνες, από χθες τα προβλήματα έχουν μεγαλώσει και καιρός είναι να δούμε πολύ σοβαρά το σήμερα μια και το «αύριο» απέχει 1260 αγωνιστικά λεπτά, γεμάτα ένταση και μάχες, στις οποίες ο ΠΑΟΚ υστερεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ