Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν έχει σημασία ποιος φταίει, αλλά τι

Όποιος επικεντρώνεται στα πρόσωπα, δεν βοηθά στη λύση του προβλήματος. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Σταύρος Κόλκας

Δεν έχει σημασία ποιος φταίει, αλλά τι

Είναι σαφές σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μία σεβαστή σε χρόνο εμπειρία ζωής, πως τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά στη χώρα μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εν ζωή Ελλήνων, δεν έχει ζήσει κάποιες μεγάλες ιστορικές στιγμές. Ούτε πόλεμο, ούτε δικτατορία, ούτε τεράστιες καταστροφές. Η πανδημία, είναι η πιο ακραία στιγμή της ζωής τους.

Περπατάμε καθημερινά σε αχαρτογράφητες περιοχές. Δεν μπορείς να προβλέψεις το που θα σε χτυπήσει όχι τόσο η αρρώστια, αλλά η στέρηση των βασικών σου ελευθεριών. Αν σε κάτι απέτυχε η σημερινή κυβέρνηση, είναι πως για να κρατήσει χαμηλά τα κρούσματα, μας στέρησε όλες τις ελευθερίες. Και παράλληλα, διέλυσε την οικονομία.

Μία χώρα με πολίτες που πνευματικά στερούνται πολλά, με την αγωνία για το τι ξημερώνει και έχοντας συμπληρώσει μία δεκαετία οικονομικής ύφεσης, βρίσκεται σίγουρα στη κόψη του ξυραφιού.

Η κυβέρνηση προφανώς και προτίμησε να επενδύσει στις δυνάμεις ασφαλείας και όχι στην υγεία. Και αυτό της το όπλο χρησιμοποιεί για να πειθαρχήσει την πιεσμένη κοινωνία. Κάτι θλιβερό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ζούμε και έναν ΠΑΟΚ χωρίς συναίσθημα. Μία ομάδα που την αγαπάς γιατί έτσι είναι, αλλά αδυνατείς να την ερωτευτείς. Δεν είναι κάτι που προσωπικά με αιφνιδιάζει, αλλά αν μη τι άλλο με στεναχωρεί αφάνταστα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις όλα τα άλλα και προστίθεται και αυτό, τα συμπτώματα του εκνευρισμού είναι τεράστια.

Ήδη βλέπω να απλώνεται επικίνδυνα η εσωστρέφεια. «Τα κάστρα πέφτουν από μέσα», αυτή η σιχαμένη φράση που δίνει μόνο άλλοθι και τίποτα άλλο. Πέντε λέξεις που σπέρνουν διχόνοια στον ΠΑΟΚ δεκαετίες τώρα. Και που σηκώνουν το βάρος τους πάντα αυτοί που μένουν.

Στην εποχή που όλοι ψάχνουμε την αφορμή για να διασπαστούμε, πέφτει στο τραπέζι αυτή η φράση. Την ώρα που ζούμε έναν ΠΑΟΚ με υποστελέχωση, ξεκινά η κουβέντα να φύγουν όλοι. Όλα λάθος.

Να φύγουν όλοι, να έρθουν άλλοι. Το βλέπουμε πόσο ωραία λειτουργεί με τους τεχνικούς διευθυντές που τους αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα. Ήρθε ο Ρέμπε και από την πρώτη μέρα δουλεύει στον ΠΑΟΚ για την επόμενη δουλειά του. Φταίει αυτός; Εννοείται πως όχι. Όλοι ξέρουμε ποιος φταίει και γιατί φταίει. Αλλά επειδή ξέρουμε πως από αυτόν εξαρτάται το στάτους μας, συγχωρούμε τα πάντα. Και αυτό γιατί ξέρουμε πως θα επανέλθει. Για την ακρίβεια, έχει ήδη επανέλθει.

Όμως είναι ενδεικτικό της αφέλειάς μας ως περίγυρος, το πως σπεύδουν τα καλοκαίρι όλοι να γίνουν υποστηρικτές κάποιου Ρέμπε, που δεν γνωρίζουν και το βιογραφικό του είναι ελλιπές. Και επαναλαμβάνω δεν μου φταίει αυτός. Δεν χτύπησε την πόρτα και μπήκε.

Για να έρθει λοιπόν κάποιους που θα σε σεβαστεί και θα δουλέψει για σένα, θα πρέπει το ίδιο το κλαμπ να έχει μία λειτουργία που θα τον ξεγυμνώνει με την πρώτη του στραβή. Έτσι θα σε σεβαστεί, έτσι θα έχει το νου του να γίνει και αυτός στρατιώτης.

Όταν του δίνεις τα κλειδιά και με το καλημέρα γίνεται ο κυρίαρχος, χωρίς κανένα μπλοκ και μόνο με υποστηρικτές της επιλογής και όχι του κλαμπ γύρω του, αντίο ζωή.

Αποτέλεσμα αυτής της μη δομής, είναι ο διχασμός και η εσωστρέφεια. Ποιος φταίει, πόσο φταίει, γιατί φταίει. Όμως η κουβέντα θα έπρεπε να πάει στο τι φταίει. Και η απάντηση είναι απλή. Η δομή.

Αυτή τη στιγμή βλέπω παντού ΠΑΟΚτσάκια να τρώγονται μεταξύ τους. Βλέπω επίσης μία ακραία απαξίωση της ομάδας, κανένα ίχνος διάθεσης προστασίας της από τον παραδοσιακό θεματοφύλακα. Τον κόσμο της.

Όπως και όλη χώρα που έχει χωριστεί στα δύο σε θέματα επικαιρότητας, έτσι φοβάμαι πως θα καταλήξει η σεζόν και για εμάς. Και αυτό είναι το χειρότερο όλων. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα τεράστιο μηδενικό χωρίς μεγάλο βαθμό συσπείρωσης και αυτό το έχουμε ζήσει στο παρελθόν πολλάκις. Ας μη το ξεχνάμε το παρελθόν μας παιδιά στην εποχή του πλούτου. Καμιά φορά τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, όπως αποδείχτηκε περίτρανα την τελευταία διετία.

Θα πρέπει να επιστρέφουμε στην ποδοσφαιρική κανονικότητα. Και για να συμβεί αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε τον λαϊκισμό που πάντα εμφανίζεται τέτοιες περιόδους, να μας καταπιεί.

Θα πρέπει με κρύο αίμα να τεθεί το ερώτημα «τι φταίει και φτάσαμε εδώ»; Και όχι ποιος φταίει.

Γιατί όσα πρόσωπα και αν αλλάξουν, αν η δομή παραμείνει η ίδια, θα ζούμε αυτό το μίζερο ντεζαβού με κάποιες αναλαμπές συγκυριακές να σπάνε τη μονοτονία.

Κλείνοντας, έρχεται ένα δύσκολο δίμηνο. Αυτή τη στιγμή που γράφω το κείμενο, ένα μεγάλο κομμάτι του ρόστερ παρουσιάζει τάσεις φυγής. Είτε γιατί δεν υπολογίζεται, είτε γιατί δεν δεσμεύεται και δεν το έχει πείσει το πρότζεκτ, είτε γιατί δεν περνάει καλά.

Ο ΠΑΟΚ από χθες έπρεπε να ξεκινήσει να κλείνει τις πληγές του. Είτε με τη σοφότερη διαχείριση του αγωνιστικού τμήματος η οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, είτε με μεταγραφές ελευθέρων που θα καλύψουν σε σωστό τάιμινγκ τα κενά που αποδεδειγμένα υπάρχουν.

Όχι πως θα γλιτώσουμε τα εγκεφαλικά στο δίμηνο, αλλά μπας και γλιτώσουμε την επόμενη σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απογευματινό ραντεβού στη Νέα Μεσημβρία

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ με φόντο το ντέρμπι της Κυριακής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για το ντέρμπι της Κυριακής (28/4, 19:30) στην Τούμπα, εκεί όπου υποδέχεται την ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των Play-Off στην Stoiximan Super League.

Όπως έγραψε και ο Δικέφαλος του Βορρά, «δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις, αλλά για έργα», με την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου να πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει την εικόνα της ενόψει της συνέχειας.

Ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να υπολογίζει μόνο στον Εκόνγκ, που δύσκολα θα αγωνιστεί ξανά κατά την εφετινή περίοδο. Κατά τ' άλλα, όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές είναι στην διάθεση του προπονητή, κάτι το οποίο συμβαίνει και στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. H προπόνηση της Παρασκευής (26/4) έχει οριστεί για τις 17:00, στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει τον τρόπο που θα του εξασφαλίσει την αποφυγή της τέταρτης θέσης στο πρωτάθλημα, κάτι δυσανάλογο με το ποδόσφαιρο που έχει παρουσιάσει συνολικά, την πορεία που έχει πραγματοποιήσει, το θέαμα και τα πολλά γκολ. Μπροστά του παρουσιάζεται μια ευκαιρία να βγάλει αντίδραση, με την ΑΕΚ, και στη συνέχεια μια διακοπή που θα βοηθήσει πολύ σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο, τους ποδοσφαιριστές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Λίνο (pics)

Η ανάρτηση του Βραζιλιάνου άλλοτε μπακ του Δικεφάλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένας από τους καλύτερους αριστερού μπακ που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ο Μασιέλ Λίνο, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Ο 46χρονος Βραζιλιάνος, ανέβασε μια φωτογραφία από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενώ παράλληλα σχολίασε σε μια ανάρτηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενημερώνοντας πως θα βρίσκεται στην Τούμπα, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. «Θα είμαι στην Τούμπα ενάντια στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό» έγραψε χαρακτηριστικά, γεγονός που δείχνει ότι θα βρίσκεται αρκετές μέρες στην πόλη μας.

Ο Λίνο κατέγραψε 220 συμμετοχές με 16 γκολ και 41 ασίστ στον ΠΑΟΚ, στην πενταετία που αγωνίστηκε από το 2009 έως το 2014.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Τελική ευθεία ενόψει ΑΕΚ

Πως προετοιμάζονται οι «ασπρόμαυροι» για το ντέρμπι της Τούμπας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ, στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής των Play-Off στην Stoiximan Super League, με την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου να θέλει να βγάλει αντίδραση μετά τις πολύ κακές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το θετικό για τον Ρουμάνο τεχνικό του ΠΑΟΚ, είναι το γεγονός πως δεν βλέπει κανένα από τα ονόματα των παικτών του στο απουσιολόγιο, εκτός -φυσικά- από του Γουίλιαμ-Τρόοστ Εκόνγκ που είναι εκτός με βαριά θλάση.

Ο Δικέφαλος του Βορρά παίζει το τελευταίο του χαρτί στο πρωτάθλημα, χωρίς ωστόσο να έχει πολλές πιθανότητες έχοντας χάσει βαθμούς στη Λαμία. Με την τελική κατάταξη να είναι εξίσου σημαντική με την κατάκτηση του τίτλου, ωστόσο, δεν μπορεί να έχει την εικόνα που παρουσίασε σε «Γ. Καραϊσκάκης» και «Αθανάσιος Διάκος».

Θυμίζουμε πως η τέταρτη θέση, σε συνδυασμό και με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Άρη, αφήνει την -όποια- ομάδα εκτός Ευρώπης από την επόμενη σεζόν. Γεγονός που σε κάθε περίπτωση δεν θέλει ο ΠΑΟΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ