Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα play-off και η εμπειρία του ΠΑΟΚ

Η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στα ελληνικά play-off

Ηλίας Καπράλος

Τα play-off και η εμπειρία του ΠΑΟΚ

Η σεζόν 2020-21 φτάνει στο τέλος της. Πλέον ο ΠΑΟΚ είναι στην 4η θέση και ο ρεαλιστικός του στόχος δεν είναι άλλος από την ευρωπαϊκή συμμετοχή και την επόμενη σεζόν. Η ΑΕΚ είναι μπροστά του με έναν βαθμό διαφορά, ενώ ο Άρης είναι με 4 βαθμούς, πάνω από το σύνολο του Πάμπλο Γκαρσία. Και σαν να μην φτάνει αυτό, ο Παναθηναϊκός και ο Αστέρας Τρίπολης είναι κοντά στον ΠΑΟΚ και με τις τελευταίες του νίκες επί του Δικεφάλου, έχουν και αυτοί δικαίωμα στο όνειρο. 

Ο ΠΑΟΚ όμως, πέραν της ποιότητας του σαν ομάδα μέσα στο γήπεδο έναντι των υπολοίπων, έχει και πολύ περισσότερη εμπειρία σε τέτοιου είδους διαδικασίες και αγώνες, από τις έτερες ομάδες των play-off. Η διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από 13 χρόνια και τη σεζόν 2007-08, όταν ο ΠΑΟΚ είχε την μοναδική του απουσία. Από εκεί και μετά 9 σεζόν που στα play-off συμμετείχαν 4 ομάδες και όχι ο πρωταθλητής, ο ΠΑΟΚ είχε 9 παρουσίες, ενώ και στην περσινή χρονιά ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι παρών, έχοντας κατακτήσει τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. 

Στα play-off ο ΠΑΟΚ λοιπόν έχει 10 παρουσίες σε 11 χρόνια από την εποχής της διεξαγωγής τους. Μάλιστα έχει και ένα πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας, μιας και πήρε τη δεύτερη θέση που οδηγούσε στο Champions League 4 φορές. Εκτός από τις 4 φορές που τερμάτισε στη δεύτερη θέση, υπάρχουν και τα play-off του 2014, όταν ο ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο είχε μαζέψει περισσότερους βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, αλλά τελικά του αφαιρέθηκαν οι βαθμοί από τα επεισόδια του ημιτελικού με τον Ολυμπιακό, πριν από την έναρξη των αγώνων του μίνι πρωταθλήματος. 

Εκτός του ΠΑΟΚ με τις 10 συμμετοχές σε play-off, η επόμενη πιο έμπειρη ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός με τις 9 συμμετοχές. Ο Παναθηναϊκός ήταν απών από τη διαδικασία τη σεζόν 2009-10 όταν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ απουσίαζε και τη σεζόν 2012-13, όταν και τερμάτισε χαμηλά στην βαθμολογία και στα play-off ήταν ο ΠΑΟΚ, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος και ο ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ η ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν είχε υποβιβαστεί. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει τις περισσότερες επιτυχίες στην εν λόγω διοργάνωση. Τη σεζόν 2007-08 παρότι ήταν τρίτος, πέρασε την ΑΕΚ, τη σεζόν 2008-09 παρότι ήταν και πάλι τρίτος πέρασε τον ΠΑΟΚ, τη σεζόν 2010-11 κράτησε τη δεύτερη θέση, όπως και τη σεζόν 2011-12. Τις σεζόν 2013-14 και 2014-15 παρότι ήταν τρίτος και πίσω από τον ΠΑΟΚ κατάφερε να τον περάσει (την πρώτη φορά μετά από δικαστική απόφαση και αφαίρεση βαθμών), ενώ στις επόμενες συμμετοχές του απλά κράτησε τα κεκτημένα, χωρίς να μπορέσει να πάρει καλύτερη βαθμολογική σειρά, έχοντας μάλιστα και τιμωρία από την UEFA για αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 3 χρόνια. 

Η Ένωση από την πλευρά της, πέραν από την χρονιά που είχε υποβιβαστεί και δεν έπαιξε στα play-off απουσίασε από την μίνι διοργάνωση συνολικά 3 φορές. Η μία τη σεζόν 2012-13 που είχε υποβιβαστεί, η δεύτερη τη σεζόν 2013-14 που ήταν στην τρίτη εθνική και η τρίτη φορά τη σεζόν 2014-15 όταν πήρε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Μάλιστα η μοναδική χρονιά που η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση μέσα από τα play-off ήταν τη σεζόν 2016-17, όταν είχε περάσει τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στα play-off και παρότι έχασε το κύπελλο στον Βόλο, είχε πάρει το εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Η ΑΕΚ στα play-off έχει και μία ακόμα σημαδιακή χρονιά. Τη σεζόν 2011-12 είχε τερματίσει πάνω από τον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο στα play-off, αλλά μετέπειτα τιμωρήθηκε από την UEFA εξαιτίας των υπέρογκων χρεών της και έτσι άφησε τη θέση της για τον Αστέρα Τρίπολης. 

Τέλος, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Άρης είναι από τις ομάδες που έχουν τις λιγότερες συμμετοχές στο θεσμό. Ο Αστέρας Τρίπολης σε 11 σεζόν μετρά 3 συμμετοχές. Τις σεζόν 2012-13, 2013-14, 2014-15 πήρε μέρος στο εν λόγω μίνι πρωτάθλημα και μάλιστα έτσι είχε εξασφαλίσει και την ευρωπαϊκή του συμμετοχή εκείνες τις σεζόν. Τις πρώτες δύο σεζόν ήταν κάτω από τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία, ενώ την τελευταία σεζόν, ο Αστέρας πέρασε το Δικέφαλο που είχε καταλήξει εν τέλει τελευταίος. Μάλιστα σε 6 αγώνες του Αστέρα Τρίπολης στα play-off με τον ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος κέρδισε την ομάδα της Τρίπολης δύο φορές και αυτές τις σεζόν 2012-13, ενώ μετά μέτρησε 2 ήττες εκτός έδρας και 2 ισοπαλίες στην Τούμπα. Από την μεριά του Άρης έχει πάρει άρωμα play-off μόνο τη σεζόν 2009-10 και την περσινή σεζόν που συμμετείχε και ο πρωταθλητής. Στην πρώτη του συμμετοχή ο Άρης είχε ξεφύγει από την τελευταία θέση που πήρε ο Ολυμπιακός, ενώ και πέρσι άφησε από πίσω του ΟΦΗ, κατακτώντας την 5η θέση στο πρωτάθλημα. Μάλιστα και στις δύο συμμετοχές του Άρη στα play-off ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για το επόμενο Champions League με τον Δικέφαλο σε 4 αγώνες, να έχει 2 νίκες (2-0 στην Τούμπα το 2010 και 0-2 στο Κλ. Βικελίδης πέρσι), 1 ισοπαλία (0-0 στην Τούμπα πέρσι) και 1 ήττα (3-2 στο Κλ. Βικελίδης την τελευταία αγωνιστική το 2010).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σβαμπ: «Μας λείπει η ενέργεια και το καθαρό μυαλό»

Φανερά απογοητευμένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Αυστριακός:

«Δεν έχει καμία σημασία το γκολ που πέτυχα, άλλωστε δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει η ομάδα. Κάναμε μία πολύ κακή εμφάνιση σε ένα ματς που έπρεπε να πάρουμε το τρίποντο. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας».

Τι φταίει για τις τελευταίες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ:

«Είναι προφανές ότι η ομάδα δεν έχει θέμα φυσικής κατάστασης γιατί παλεύουμε όλα τα ματς μέχρι το τέλος, κάτι όμως μας λείπει. Στα τελευταία μας κυνηγάμε συνέχεια το σκορ και όσο και να παλεύεις πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Ίσως να μας λείπει η ενέργεια και το καθαρό μυαλό, πρέπει να το διορθώσουμε άμεσα».

Αν φέρνει η νέα απώλεια σε δύσκολη θέση τον ΠΑΟΚ:

«Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τους στόχους μας και το ίδιο θα κάνουμε και κόντρα στην ΑΕΚ. Σαφώς τέτοιες απώλειες μας κρατούν πολύ πίσω, υπάρχει πρόβλημα και είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στη μάχη. Θα τα δώσουμε όλα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έτσι ήρθε η γκέλα στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ! (vid)

Τα highlights από την αναμέτρηση στο «Αθανάσιος Διάκος»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για ένα ακόμη παιχνίδι, ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Για ένα ακόμη παιχνίδι, ήταν κακός και το πλήρωσε. Ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1 με τη Λαμία, για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Stoiximan Super League.

Δείτε τα στιγμιότυπα του παιχνιδιού:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λαμία-ΠΑΟΚ: Ο Σβαμπ ισοφάρισε όμως ήταν αργά… (vid)

Ο Αυστριακός μέσος έφερε το παιχνίδι στα ίσια στο 90+10

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ