Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ έκανε, ξανά, τα βασικά

«Τρία χαφ σε όλα τα ντέρμπι»: Από μένα, και ναι και όχι

on

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με νίκη τα πλέι οφ, και το είχε μεγάλη ανάγκη για πάρα πολλούς λόγους. Προερχόταν από τρία διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα, είχε εντός έδρας παιχνίδι, έπαιζε με την ΑΕΚ την οποία θα αντιμετωπίσει και στα ημιτελικά του κυπέλλου, ενώ ακολουθούσε διακοπή και πάντα η γεύση από το αποτέλεσμα πριν από διακοπή μένει περισσότερο.

Στον αγώνα με την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά στο σκορ από το 3′ μέχρι τελευταίο σφύριγμα, με μια παρένθεση που αγωνιστικά κράτησε 16 δευτερόλεπτα, αλλά σε πραγματικό χρόνο κράτησε 16 λεπτά. Και το σημειώνω αυτό διότι παίζει σημαντικό ρόλο. Μετά το γκολ της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ έκανε δυο φορές σέντρα.

Την πρώτη φορά που την έκανε, μετά από 16 δευτερόλεπτα οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, με τα κεφάλια των παικτών του ΠΑΟΚ σκυμμένα καθώς η ισοφάριση είχε έρθει στην τελευταία φάση του ημιχρόνου. Την δεύτερη φορά που την έκανε, μετά από 16 δευτερόλεπτα (και επτά πάσες) είχε στείλει την ΑΕΚ στη σέντρα και οι παίκτες του είχαν γίνει ένα κουβάρι γύρω από τον Σφιντέρσκι.

Την τελευταία φορά που είχε βρεθεί η ΑΕΚ στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να ισοφαρίσει δυο φορές. Την περασμένη Κυριακή, η ΑΕΚ ισοφάρισε μια φορά και αυτή δεν κράτησε σχεδόν καθόλου. Λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο στη ψυχολογία, σε παιχνίδια ανάμεσα σε δυο ομάδες που θα βρεθούν άλλες τρεις φορές μέχρι το τέλος της σεζόν.

Οι περισσότεροι μετά το τέλος του αγώνα σφύριξαν τη γροθιά τους. Για τη νίκη, για τα δυο γκολ του Ζίβκοβιτς, για τα δυο γκολ του Σφιντέρσκι (που μέτρησε το νέα), για το γεγονός πως πλέι οφ ξεκινήσανε με νίκη με τα αποτελέσματα στα δυο παιχνίδια που προηγήθηκαν να είναι τα καλύτερα δυνατά. Δεν ήταν νίκη για να έρθουν διθύραμβοι. Ποιος νίκησε; Να θυμηθούμε;

Ο ΠΑΟΚ που μετά τα τρία μας με Τρίπολη, Άρη και Παναθηναϊκό ήθελε δέκα μεταγραφές για να γίνει ομάδα. Οι ίδιοι ήταν, δεν πήγε στην Τούμπα κανένας καινούργιος. Τι άλλαξε; Τακτικά αν το δει κανείς, ο ΠΑΟΚ έκανε ξανά τα βασικά, και μάλιστα μέσα από μια σειρά από αλλαγές τόσο στην 11άδα όσο και σε στήσιμο στον αγωνιστικό χώρο. 1) Ο Πασχαλάκης κάτω από τα δοκάρια 2) Ο Μπάμπα αντί του Βιεϊρίνια 3) Ο Αουγκούστο στα χαφ 4) Ο Καντουρί ως τρίτος χαφ αντί του Ουάρντα 5)Ο Τζόλης δεξιά 6) Ο Σφιντέρσκι κορυφή.

Μιλάμε για αλλαγές προσώπων, αλλαγή σχηματισμού και εσωτερική αλλαγή στην 11άδα. Ταυτόχρονα όλα αυτά. Ναι, είναι too much. Μοιάζει με ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Ο ΠΑΟΚ προετοιμάστηκε, δομήθηκε και στήθηκε για να παίξει ένα ματς, να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ματς και ταυτόχρονα να μη χάσει τα δυνατά του στοιχεία.

Αυτό, μοιάζει λίγο και με προετοιμασία ενός τελικούς. Ίσως και να ήταν, αν ξαναδιαβάσεις του λόγους που αναφέρω στην πρώτη παράγραφο. Και τι έκανε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το παιχνίδι; Τα βασικά. Και με αυτό δεν υποτιμώ καθόλου αυτό που έκανε ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ. Όταν μια ομάδα έχει φάει τρεις διαδοχικές σφαλιάρες, συν τα όσα έχουν γίνει μετά το ματς με τον Άρη, ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν να τα κάνει όλα από την αρχή. Βήμα προς βήμα. Και με βάση όλες τις αλλαγές που έγιναν σε 11άδα και σχηματισμό, το να γίνουν τα βασικά δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Ο «στείλε τον τώρα πίσω» Αουγκούστο, ο «βαρύς» Σβαμπ και ο «αργός» Καντουρί πήραν το κέντρο. Έγινε ξαφνικά ο Αουγκούστο παικταράς, «ελάφρυνε» ο Σβαμπ και έγινε «γρήγορος» ο Καντουρί; Όχι. Κινήθηκαν σωστά στο χώρο ευθύνης τους, δεν κρέμασε κανείς κανέναν, τρέξανε σωστά και είχανε στα δυο άκρα δυο δίδυμα που συνδυάστηκαν. Αν σε αυτούς προσθέσεις τους Κρέσπο και Ίνγκασον που δεν άφησαν τίποτα να περάσει στον αέρα (η ΑΕΚ είχε αρκετές στημένες μπάλες) και τον Σφιντέρσκι, και… νάτος ο ΠΑΟΚ.

Μια διαφήμιση έλεγε κάποτε «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Το σίγουρο είναι πως αν δεν έχεις τρόπο (δεν είσαι σωστός τακτικά) θέλει περισσότερο κόπο. Ο ΠΑΟΚ δεν πήγε από το «θέλει 10 μεταγραφές για να ξαναγίνει ομάδα για τίτλους» στο άλλο άκρο επειδή νίκησε την ΑΕΚ. Πολλές φορές οι πρώτες αντιδράσεις μετά από ένα αποτέλεσμα είναι των άκρων. Η απόσταση παλτού και παικταρά είναι απειροελάχιστη. Τις πρώτες ώρες μετά από ένα ματς; Να το δεχθώ, πάνω στην τούρλα. Μετά, όταν καθαρίσει το μυαλό, ας έρθει και η συζήτηση και η κριτική.

Ωραία, και τι μένει από την πρεμιέρα των πλέι οφ με την ΑΕΚ; Οτι ο ΠΑΟΚ ανάσανε. Μέχρι εκεί. Και προχωράει. Και κάτι τελευταίο σε σχέση με αυτά που είδα(με) γραμμένα μετά το ματς στα social media.

«Ο,τι πάει μέσα, γράφει»: Ναι, είναι πρόβλημα, και πάνω από όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Να βγει μια απόκρουση, ένα μεγάλο ματς με μηδέν παθητικό.

«Τρία χαφ σε όλα τα ντέρμπι»: Από μένα, και ναι και όχι. Το θέμα σε μια τακτική είναι ο τρόπος εφαρμογής της. Να θυμίσω πως ο ΠΑΟΚ είχε υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στην Τούμπα με δυο χαφ και έναν επιτελικό και όλα είχαν κυλήσει μια χαρά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Και οι Νιγηριανοί… περιμένουν τον Εκόνγκ!

Μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το πως έχει η κατάσταση, όσον αφορά την αποζημίωση του ΠΑΟΚ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Γουΐλιαμ Τροστ-Εκόνγκ στο πρόσφατο Κύπελλο Εθνων Αφρικής με την εθνική ομάδα της Νιγηρίας, ενημερωθήκατε μέσα από το PAOK24.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του, έκαναν τους συμπατριώτες του, να τον… περιμένουν να επιστρέψει στις αρχές Ιουνίου και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Στη Νιγηρία υπάρχει δημοσίευμα που χρησιμοποιεί τις πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες ανέφερε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα έχει ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του ως το τέλος της σεζόν, ενώ την επόμενη, θα είναι στο 100%.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 5 Ιουνίου, η Νιγηρία αντιμετωπίζει τη Νότια Αφρική και στις 8 το Μπενίν και υπάρχει ελπίδα ότι ο Εκόνγκ θα είναι ξανά διαθέσιμος τότε, για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι ευχές του μπάσκετ στο Γ. Σαββίδη (pic)

Ιδιαίτερη μέρα για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο για όλο το σύλλογο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Γιώργος Σαββίδης έχει την τιμητική του σήμερα, λόγω γενεθλίων, μία ημέρα μετά τον πατέρα του Ιβάν και φυσικά η «ασπρόμαυρη» οικογένεια, είναι διπλά του.

Η ΚΑΕ με μήνυμα της στα social media αναφέρει:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άλλη μια υπέροχη πρωτοβουλία του PAOK Action

Βοηθάει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη να ζήσουν την εμπειρία της Τούμπας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως αναφέρει σχετικά η ΠΑΕ… «Με ιδιαίτερη τιμή η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την οργανωμένη, μόνιμη και συστηματική εφαρμογή του Σχολιασμού Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής, ΑDeC)))livex στο γήπεδο της Τούμπας για ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες και εμποδιζόμενα άτομα.

Στόχος μας είναι να μπορούν ο άνθρωποι με οπτική αναπηρία να ζήσουν βιωματικά τους αγώνες όπως τους βιώνουν οι βλέποντες.

Στο γήπεδο της Τούμπας θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για άτομα με προβλήματα όρασης και τους συνοδούς τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους έως 3 ημέρες πριν τον αγώνα στον υπεύθυνο προσβασιμότητας (ACCESo Responsible) με τους εξής τρόπους:

Στο τηλέφωνο 6936844214
Rakuten Viber ΠΑΟΚ ΙΣΟΤΙΜΑ#1
Στην ψηφιακή πλατφόρμα https://padlet.com/info27180/PAOK_ISOTIMA
Με QR code

Η μεθοδολογία “PAOK_ADeC_for_Football” είναι μια μεθοδολογία σύμφωνα με τα guidelines για την Κοινωνική ευθύνη του διεθνές προτύπου ISO 26000 αποτυπωμένη στην Αgenda 2030, και στους 17 στόχους αειφορίας των Ηνωμένων Εθνών, ικανοποιώντας ιδιαίτερα τον στόχο «10 λιγότερες ανισότητες».

Την ισότιμη ακουστική περιγραφή περιγράφει ο οργανισμός EΧΕDRAMark unit of NKLABS με τα πιο σύγχρονο διαθέσιμα εργαλεία ΑΙ τεχνολογίας και τη βραβευμένη μεθοδολογία «ΑDeC)))livex», μια «σχολή ολοκληρωμένης σύνθεσης ρεαλισμού και βιώματος στην μεταφορά της πληροφορίας».

Ένα διαρκές, δηλαδή, κοινωνικό αποτύπωμα γιατί το ποδόσφαιρο είναι για όλους!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ