ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σαρώνει σε Βορρά – νέες γενιές
Συγκλονιστικά τα ευρήματα της ALCO για τον οπαδικό χάρτη της Ελλάδας
Η έρευνα της ALCO δίνει εντυπωσιακά ευρήματα που δίνουν μία άκρως ενθαρρυντική εικόνα για το αύριο του ΠΑΟΚ. Και μεγάλο κίνητρο στην οικογένεια Σαββίδη να επενδύσει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πρώτα απ όλα, επειδή πολλά μπορεί να ειπωθούν, η εταιρία ALCO είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες μετρήσεων στην Ελλάδα και η πλέον αξιόπιστη. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν 2 χιλιάδες, νούμερο διπλάσιο από αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται για μετρήσεις πολιτικών τάσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα νούμερα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για τον ΠΑΟΚ.
Τελευταία μέτρηση, με μικρότερο δείγμα, ήταν αυτή του SDNA το 2015, ενώ αυτή που χρησιμοποιείται από την Σούπερ Λίγκα για τον δείκτη εμπορικότητας των ομάδων, είχε γίνει το 2008, εποχή που μόλις είχε αναλάβει ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Δεν υπήρχε καμία καταγραφή της λαϊκής Δημοκρατίας του Ζαγοράκη που συσπείρωσε σε μεγάλο βαθμό το κοινό και εννοείται πως δεν καταγράφηκε σε αυτή ούτε η 9ετία Σαββίδη.
Ξεφεύγει ο ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ, πλησιάζει τη δυάδα
Στη γενική μέτρηση, αυτό που είναι σαφές είναι πως ο ΠΑΟΚ είναι ο κερδισμένος της ιστορίας. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 28%, ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με 26% και ο ΠΑΟΚ είναι παγιωμένος 3ος πλέον με 18% έναντι 13% της ΑΕΚ. Πέμπτος με πολύ χαμηλό ποσοστό είναι ο Άρης με μόλις 3%.

Εντυπωσιακή κυριαρχία του ΠΑΟΚ στον Βορρά
Η επόμενη μέτρηση που έγινε από την ALCO, αφορούσε την βάση των ομάδων. Δύο είναι τα εντυπωσιακά ευρήματα σε αυτή τη μέτρηση. Πρώτα απ όλα, η κυριαρχία του ΠΑΟΚ σε Μακεδονία – Θράκη. Το 59% των ερωτηθέντων απάντησαν ΠΑΟΚ, με δεύτερη δύναμη όχι τον Άρη που είναι με 8%, αλλά τον Παναθηναϊκό που είναι με 10%. Ο Ολυμπιακός είναι η 4η ομάδα με 7% και η ΑΕΚ 5η με 6%.
Χαμηλή είναι η παρουσία του ΠΑΟΚ στο Νότο με μόλις 2%, με τον Άρη να είναι στο 1%.

Ανεβασμένα τα νούμερα στις μικρές ηλικίες
Μία πολύ αισιόδοξη εικόνα, παρουσιάζει η μέτρηση για τις ηλικίες των οπαδών. Ο ΠΑΟΚ έχει ιδιαίτερα ανοδική τάση από 17 ετών μέχρι και 44, κάτι που σημαίνει πως οι τίτλοι των τελευταίων ετών και η σταθερότητα της εποχής Σαββίδη, σε συνδυασμό με την πτώση ΑΕΚ – ΠΑΟ, έχουν δημιουργήσει μία μεγαλύτερη βάση.
Ο ΠΑΟΚ που είναι κάτω του γενικού μέσου όρου στις ηλικίες 45 – 65+ ετών, παρουσιάζει μία καλή εικόνα στο 17 – ΄24 με 19%, αλλά ακόμα καλύτερη στο 25 – 44 όπως φτάνει στο 23%, ξεπερνώντας ακόμη και τον Παναθηναϊκό που είναι στο 22%.
Αυτή η καρτέλα δείχνει πως αν ο ΠΑΟΚ δείξει συνέπεια στους τίτλους, έχει τη δυναμική σε βάθος χρόνου, να μπει σφήνα στη δυάδα. Ουσιαστικά αποδεικνύεται με νούμερα, πως η δυναμική που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αναφέρουν τόσα χρόνια, μόνο εικονική δεν είναι.

Πετυχημένη η στρατηγική επικοινωνίας
Σε άλλα επιμέρους στοιχεία που αναφέρθηκε η μέτρηση της ALCO, φαίνεται ξεκάθαρα πως η επικοινωνιακή στρατηγική του ΠΑΟΚ πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.
Η συσπείρωση που εμφανίζει ο κόσμος του ΠΑΟΚ και το πόσο έχει πείσει το κλαμπ για τις προθέσεις του, φαίνεται από το γεγονός πως το 71% των οπαδών του ΠΑΟΚ βλέπουν αθλητικά στο OPEN, ενώ σε ερώτηση για το πως κινείται ο Αυγενάκης, ο κόσμος του ΠΑΟΚ ήταν 73% καταδικαστικός για τα πεπραγμένα του Κρητικού Υπουργού. Στις υπόλοιπες ομάδες ξεκάθαρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διάσπαση. Μόλις 6% των οπαδών του ΠΑΟΚ ισχυρίστηκαν πως οι κινήσεις Αυγενάκη ήταν σωστές, ενώ το 21% δεν απάντησε. Εντυπωσιακό για τον Αυγενάκη είναι το γεγονός πως ακόμη και οι Ολυμπιακοί, κατά 65%, έδωσαν αρνητική απάντηση ή δεν απάντησαν καθόλου για τα πεπραγμένα του.
Ιδιαίτερα αρνητική είναι και η άποψη ακόμη και των ΝΔημοκρατών για την παρουσία του Αυγενάκη με μόλις 34% να υποστηρίζουν τις θέσεις του.



ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Λάθος του Κένι, μετά το λάθος του διαιτητή
Ανύπαρκτη η πρώτη κίτρινη κάρτα σε βάρος του παίκτη του ΠΑΟΚ
Δύο κίτρινες κάρτες, με αποτέλεσμα να αποβληθεί, αντίκρισε ο Κένι στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα.
Μάλιστα, ο Κένι με την αποβολή αυτή τίθεται αυτομάτως νοκ άουτ για το ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής με τον Ολυμπιακό με τον Αλέσιο Λίσι να αναλύει τα δεδομένα για το ποιος μπορεί να καλύψει το κενό στη θέση του.
Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν τελείως διαφορετικά για τον Άγγλο ποδοσφαιριστή, αλλά και για τον ΠΑΟΚ. εάν ο διαιτητής Ματσούκας δεν... ανακάλυπτε την πρώτη κίτρινη κάρτα σε βάρος του.
Ο Κένι στη φάση του 34' που δέχεται την -ανύπαρκτη- πρώτη κίτρινη κάρτα, είχε την κατοχή, πήγε να σουτάρει, όμως μπερδεύτηκε με τον αντίπαλο του στην προσπάθεια που έκανε.
Η δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 63' που φέρνει την αποβολή του Κένι, είναι βέβαια λάθος του Άγγλου.
Μια κακιά στιγμή βέβαια για τον μπακ του ΠΑΟΚ, που είχε πάλι την κατοχή, του έκλεψαν τη μπάλα και εν συνεχεία βρήκε άσχημα τον Κουρμπέλη, με αποτέλεσμα ο Ματσούκας να τον τιμωρήσει εκ νέου και να τον στείλει στα αποδυτήρια...
Ο ΠΑΟΚ έκαμψε την αντίσταση του Αστέρα Τρίπολης επικρατώντας με 2-1 στην Τούμπα για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για τον Δικέφαλο με τον Εντιαγέ να βρίσκει δίχτυα σε ένα ακόμη παιχνίδι και στο 8' να κάνει το 1-0.
Η απάντηση ήρθε από πλευράς φιλοξενούμενων στο 39' με την κεφαλιά του Κιμπιόκα.
Στο 63' τα αριθμητικά δεδομένα άλλαξαν καθώς ο Κένι αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να μείνει με δέκα παίκτες.
Δέκα λεπτά μετά όμως τον... ακολούθησε ο Μπρόρσον που στο 67' είδε κίτρινη κάρτα και στο 73' την δεύτερη.
Στο 87' ο Μύθου, που νωρίτερα κέρδισε και την αποβολή του Μπρόρσον, ήταν εκείνος που λύτρωσε τον ΠΑΟΚ και χάρισε το τρίποντο στον Δικέφαλο.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σανταμαρία: «Πήραμε αυτοπεποίθηση ενόψει Ολυμπιακού»
Χαρακτήρισε δύσκολη, αλλά σημαντική τη νίκη του ΠΑΟΚ
Στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης εστίασε ο Μπατίστ Σανταμαρία μετά την νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης με 2-1.
Για το παιχνίδι:
«Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη γιατί η ομάδα ανταπεξήλθε στο διάστημα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Ήταν μια δύσκολη αλλά σημαντική νίκη»
Για το τι πρέπει να βελτιώσει ο ΠΑΟΚ:
«Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης και να χτίσουμε σε αυτές τις νίκες. Όταν αυτή έρθει, τότε θα μπορούμε να παίζουμε όλα τα παιχνίδια χωρίς τα "νεκρά" διαστήματα. Θέλουμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο».
Για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό:
«Πρέπει να δώσουμε τα πάντα για να κερδίσουμε, είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Η αυτοπεποίθηση που πήραμε μετά τις δύο τελευταίες νίκες θα βοηθήσει σε αυτό».




