Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Για να γίνεις βασιλιάς της ζούγκλας πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι

Οι λόγοι που το 2-0 του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού ήταν ευεργετικό για τον «Δικέφαλο».

Άκης Σακισλόγλου

Για να γίνεις βασιλιάς της ζούγκλας πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι

Όταν νικάς τον Ολυμπιακό, σε οποιοδήποτε παιχνίδι και σε όποια κατάσταση κι αν είσαι, σίγουρα το κλαμπ κερδίζει πόντους. Στη συγκεκριμένη νίκη με 2-0 του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, ωστόσο, το γόητρο ήταν το λιγότερο σημαντικό όφελος για την ομάδα και την εξέλιξή της.

Ο «δικέφαλος» πήρε τρεις βαθμούς και απομακρύνθηκε από την πέμπτη θέση που ΔΕΝ βγάζει Ευρώπη. Αυτό το βάζω πρώτο: είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα που αναζητά την βελτίωσή της τα επόμενα χρόνια να αγωνίζεται στην Ευρώπη. Έχει να κάνει με το μπάτζετ των μεταγραφών, με το κίνητρο παικτών που θα προσεγγιστούν ώστε να έρθουν στον ΠΑΟΚ αλλά και με το κύρος της ομάδας στο εξωτερικό.

Με τη νίκη αυτή, φεύγει κι ένα κομμάτι ενδεχόμενου άγχους από τα πόδια των αθλητών. Θα μου πείτε: «άγχος έχει αυτός που ζει με 534 ευρώ κι αυτός που ξυπνάει στις 6 να πάει να δουλέψει το δεκάωρο του νέου νόμου του Κωστή Χατζηδάκη». Οκ. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι. Ειδικά σε αυτήν την ομάδα που η αποτυχία από την επιτυχία είναι δυο κλασικές ευκαιρίες δρόμος, το να μην έχεις άγχος τώρα στο τέλος, που βγαίνει και η κούραση, είναι στοιχείο πολύ σημαντικό.

Η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού φέρνει, επιτέλους, μια αλλαγή και στο κλίμα, τόσο στα αποδυτήρια, όσο και στον κόσμο. Μακάρι να φανεί αυτό στα επόμενα παιχνίδια και ειδικά στον επαναληπτικό του κυπέλλου όπου ο ΠΑΟΚ διεκδικεί ακόμα ένα τρόπαιο από αυτά που δεν του περισσεύουν και δεν έχει την πολυτέλεια να απαξιώνει. Είναι σημαντικό για την ομάδα να παίξει με την ΑΕΚ χωρίς εσωστρέφεια ή πίεση Ευρώπης. Είναι στο χέρι της να προκριθεί και εμφανίσεις σαν την αποψινή το καθιστούν πιθανότερο.

Θα πω κάτι που απαντώ σε φίλους μου οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί τόσο μένος απέναντι στους «ερυθρόλευκους»: Κάθε ήττα του Ολυμπιακού είναι μια νίκη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ακόμα και φέτος που το ποδοσφαιρικό τμήμα του μεγάλου αντιπάλου κατέκτησε δικαίως το πρωτάθλημα και τυγχάνει του σεβασμού μας. Ολο το υπόλοιπο κομμάτι, πλην του ποδοσφαιρικού, συνεχίζει να «ζέχνει. Είναι ζήτημα τιμής και θέμα αισθητικής το να τους νικάς.

Και ήταν μια νίκη «καθαρή» αυτή για τον ΠΑΟΚ. Όπως και η περσινή στα πλέι οφ που «χάλασε» το αήττητο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού. Το σημειώνω για δύο λόγους: Ο κακός ΠΑΟΚ των τελευταίων δύο ετών, με τις ελλείψεις, με τα τραγικά λάθη διοίκησης και ποδοσφαιρικού τμήματος, με την κλασική του γκρίνια και εσωστρέφεια, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ. Η ομάδα οφείλει να θυμάται τι πέτυχε επί τρία συνεχόμενα χρόνια το 2017-2019 όταν κατέκτησε 4 από τους 6 διαθέσιμους τίτλους κι έχασε τον πέμπτο στα δικαστήρια. Η νίκη στην Τούμπα αυτό υπενθυμίζει σε όλους: Το πραγματικό μέγεθός της.

Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμα πιο απλός και πρακτικός. «Για να γίνεις», λέει μια παροιμία, «ο βασιλιάς της ζούγκλας, πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι». Ο ΠΑΟΚ οφείλει, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα του αγωνιστικού του τμήματος, να ξαναπάρει τον αέρα του Ολυμπιακού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσει εκεί ψηλά που όλοι θέλουμε και που πριν δυο χρόνια φτάσαμε παρά να τον νικά. Όπου και όποτε τον βρίσκει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έκονγκ: «Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός»

Ο Νιγηριανός μίλησε για το πώς ξεκίνησε ως φορ αλλά κατέληξε στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός, αλλά κατέληξε κεντρικός αμυντικός μίλησε σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Τροστ - Έκονγκ.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πάντα επιθετικός, εκεί με τοποθετούσαν. Μου άρεσε να σκοράρω είναι κάτι ιδιαίτερο το να σκοράρεις γκολ και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός. Όταν μεγάλωσα λόγω της δύναμης και του όγκου μου άρχισα να γίνομαι αμυντικός, αλλά νομίζω πως επειδή ξέρω πως σκέφτονται οι επιθετικοί αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Σκέφτομαι πάντα τι έκανα εγώ όταν ήμουν φορ. Είχα τρομερά είδωλα όπως ο Στίβεν Κέσι και ο Γιόσεφ Γιόμπο και αυτοί με έκαναν να γίνω στόπερ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ