Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τι είναι ο ΠΑΟΚ;

Ο ΠΑΟΚ γίνεται σήμερα 95 ετών. Και είναι μία πολύ ωραία μέρα να ορίσουμε τι είναι ο ΠΑΟΚ! Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Σταύρος Κόλκας

Τι είναι ο ΠΑΟΚ;

Αλήθεια έχει αναρωτηθεί τι είναι ο ΠΑΟΚ; Κάποιος που θα σκεφτεί αντανακλαστικά μπορεί να πει απλά πως είναι μία ομάδα. Είτε ποδοσφαίρου, είτε μπάσκετ. Ένα σύνολο που ανταγωνίζεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Όμως δεν είναι αυτό. Είναι πολλά παραπάνω.

ΠΑΟΚ είναι η σύνδεση με ότι συμβαίνει στη ζωή μας. Είναι τα πρόσωπα. Εγώ πχ κουβαλάω πάντα τον πατέρα μου μέσα από τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να τον έχω χάσει 12 χρόνια σχεδόν, αλλά πολλές από τις ατάκες του για την ομάδα τις χρησιμοποιώ. ΠΑΟΚ είναι η παρέα μου. Αν δεν υπήρχε ο κουμπάρος μου ο Σίφης, μπορεί να μην ήμουν σήμερα ότι είμαι. Πιθανότατα να μην ήμουν. Με αυτόν ήμουν όταν μπήκα στο πούλμαν και γύρισα για πάντα Θεσσαλονίκη. Στο σπίτι του έμεινα τα δύσκολα χρόνια. Στον ΠΑΟΚ τον γνώρισα. Όπως και το 90% των ανθρώπων που έχω ισχυρούς δεσμούς. Πριν την χημεία που αποδείχτηκε πως έχουμε, ο ΠΑΟΚ ήταν το κοινό μας στοιχείο.

ΠΑΟΚ είναι η πόλη μου. Μία πόλη παρατημένη που έχει ουσιαστικά μόνο αυτόν για να δείχνει τη δυναμική της. Μία πόλη που αν της συμπεριφερόταν η κεντρική εξουσία σωστά, θα ήταν η ομορφότερη πόλη των Βαλκανίων. Όπως και ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι και ίσως στο μέλλον γίνει, η ισχυρότερη ομάδα των Βαλκανίων.

Ο ΠΑΟΚ είναι οι παραστάσεις μας. Το συναίσθημα. Ωραία ή άσχημο ελάχιστη σημασία έχει. Σε μία κοινωνία – ευθεία γραμμή, υπάρχει για να μας δίνει χρώμα.

Τα ταξίδια μας. Και που δεν έχω πάει με αφορμή τον ΠΑΟΚ. Εντάξει, έχω την τύχη να είμαι δημοσιογράφος που πάω παντού, αλλά και πριν το ίδιο έκανα πάνω κάτω. Η ζωή μου όλη γέμισε εικόνες λόγω του ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ είναι νοοτροπία. Ναι ένας σύλλογος είναι ικανός να σου ορίσει το μέταλλο αν είναι τόσο διαδραστικός όσο ο δικός μας. Έχουμε βασικά χαρακτηριστικά που δεσπόζουν. Άγνοια κινδύνου, λίγα λόγια, παραδοχή λαθών, δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικά που σπανίζουν δεξιά – αριστερά, ενώ παράλληλα αποτελούν και την βάση της ανάπτυξης του συλλόγου ακόμη και σε περιόδους που ήταν στα κάτω του.

Ξέρουμε τα καλά και τα στραβά μας, ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε.

Στο κομμάτι της κοινωνίας που ζούμε, είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης – αντίδρασης. Γιατί αυτοί που ήταν εδώ, αν σκαλίσουμε λίγο την ιστορία,  υποδέχτηκαν τους προγόνους μας με άπλετο ρατσισμό, επιβίωσαν δίνοντας φιλικά με τα ΕΣ – ΕΣ, έκλεψαν τις περιουσίες των Εβραίων, αγκάλιασαν τη Χούντα και σήμερα, με χαρά δέχονται να αποτελούν τον Δούρειο Ίππο του Εσκομπαράκου. Αυτοί που παραδοσιακά, για ψίχουλα αποδέχονται την αφαίμαξη του Βορρά. Μόνο ο ΠΑΟΚ είναι ικανός να υπερασπιστεί αυτόν τον τόπο. Κανένας άλλος.

Και μόνο ο ΠΑΟΚ είναι ικανός να αποκαλύψει την υποκρισία των άλλων. Μεγαλώσαμε με τις φωνές των γονιών μας να λένε για τα όσα αντιμετώπιζαν από τους κάτω. Τους φόρτωσαν την ταμπέλα του γκρινιάρη – κομπλεξικού. Και όταν ήρθε η στιγμή, αποκαλύφθηκε πάλι το πως λειτουργούν. Για ένα ρολό χαρτί και μία φωτογραφία, κίνησαν όλους τους θεσμούς για να μου κλέψουν ένα πρωτάθλημα. Προφανώς και δεν είμαστε εμείς οι συμπλεγματικοί, ούτε οι πατεράδες μας. Ο τόπος είναι σάπιος και ο ΠΑΟΚ τους χαλάει τη μανέστρα.

Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας λοιπόν τι είναι ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, είναι πολλά περισσότερα. Εννοείται πως θα ξενερώνουμε όταν χάνει, θα χαιρόμαστε όταν κερδίζει. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι όλα τα παραπάνω.

Τι είναι ο ΠΑΟΚ λοιπόν; Είναι τα πάντα.

Για αυτό τον αγαπάμε, ο καθένας με τον τρόπο του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Κερδίζει έδαφος η ιδέα του Βενγκέρ για το… νέο οφσάιντ! (pic)

Συνεχίζονται οι δοκιμές για τον κανονισμό που θα αλλάξει ριζικά το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Την έγκριση της IFAB για επέκταση των δοκιμών σε διάφορα πρωταθλήματα χαμηλότερου επιπέδου, για τρίτη σεζόν, πήρε η ιδέα του Αρσέν Βενγκέρ για την ριζοσπαστική αλλαγή του κανονισμού του οφσάιντ!

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου άναψε το "πράσινο φως" για να συνεχιστούν οι δοκιμές του... νέου οφσάιντ που πρότεινε ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ και πλέον υπεύθυνος της FIFA για την ανάπτυξη του αθλήματος σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει παράβαση μόνο εάν ολόκληρο το σώμα του επιτιθέμενου μπροστά από τον προτελευταίο αμυνόμενο ή την μπάλα.

Σημειώνεται πως στο τελευταίο της update, η IFAB τόνισε πως η δοκιμή του νέου οφσάιντ έγινε σε παιχνίδια της κατηγορίας Κ18 στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Όταν η Τούμπα είναι καζάνι τα πράγματα είναι πιο εύκολα»

O Ντεσπόντοφ για την πρόκριση επί της Ντινάμο, τον κόσμο του ΠΑΟΚ, το πρωτάθλημα και τον τελικό του Conference League!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δηλώσεις σε Μέσο της πατρίδας του παραχώρησε ο Κίριλ Ντεσπόντοφ, με αφορμή την ανάδειξή του ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Βουλγαρίας για το 2023, για τρίτη διαδοχική χρονιά και τέταρτη συνολικά!

Μεταξύ άλλων, ο Βούλγαρος επιθετικός του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στην πρόκριση επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, τον κόσμο του Δικεφάλου, τη "μάχη" για τον τίτλο του Πρωταθλητή και τις δύο αναμετρήσεις με την Κλαμπ Μπριζ!

Αναλυτικά:

Για τη μεγάλη νίκη και την πρόκριση εις βάρος της Ντινάμο Ζάγκρεμπ: «Η αλήθεια είναι πως πετύχαμε μία απίστευτη νίκη, απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά μέχρι στιγμής. Το πιστεύαμε. Κανείς στην ομάδα δεν είχε αμφιβολίες για την απόλυτη επιτυχία. Είναι καλό που πετύχαμε πέντε γκολ, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορούσαμε και περισσότερα»

Για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε μεταμορφωμένος προς το καλύτερο σε σχέση με την εικόνα του στο Ζάγκρεμπ: «Δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά. Και στο πρώτο ματς είχαμε περισσότερες ευκαιρίες από τον αντίπαλό μας. Εμείς ήμασταν εκείνοι που δημιουργούσαμε. Η Ντινάμο δεν έκανε τίποτα δημιουργικό. Στο δεύτερο παιχνίδι, δείξαμε τρομερό πάθος από την αρχή, κερδίσαμε επάξια και είμαστε στα προημιτελικά. Δείξαμε νοοτροπία πρωταθλητισμού. Αυτό ταιριάζει σε μία ομάδα που θέλει να πάρει και το πρωτάθλημα. Έπρεπε να αντιδράσουμε μετά την ήττα στο Ζάγκρεμπ και τις αποτυχίες στο πρωτάθλημα και το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο».

Για το μυστικό του ΠΑΟΚ να αντιδράει όταν προέρχεται από άσχημα αποτελέσματα: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πάντα σκαμπανεβάσματα και αυτό το βλέπουμε σε κάθε ομάδα. Μέχρι τώρα αγωνιζόμασταν σε τρεις διοργανώσεις, δυστυχώς αποκλειστήκαμε από το Κύπελλο Ελλάδας. Είναι φυσιολογικό, παίζουμε έναν αγώνα κάθε τρεις ημέρες. Όμως, από τα αρνητικά αποτελέσματα αντλούμε τα θετικά στοιχεία για να αντιστρέψουμε την κατάσταση».

Για την Τούμπα και τον κόσμο του ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ έχει φανταστικούς οπαδούς. Είναι πολύ κοντά στην ομάδα, νιώθουν το παιχνίδι και καταλαβαίνουν όταν δίνουμε τα πάντα στο γήπεδο. Πιστεύω ότι όλα όσα θέλουν να βλέπουν από εμάς, τα είδαν στο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Όταν η Τούμπα είναι ένα καζάνι που βράζει, για εμάς τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Ήμασταν όλοι ένα, παίκτες και οπαδοί. Τώρα μας περιμένουν περισσότερα συναισθήματα».

Για τις δικές του ασίστ: «Αυτή είναι η δουλειά μου. Είμαι χαρούμενος που βοηθάω την ομάδα. Το πότε και πόσο θα παίζω, το αποφασίζει ο προπονητής».

Για τις "μάχες" με την Κλαμπ Μπριζ: «Όλες οι ομάδες που έφτασαν στα προημιτελικά είναι δυνατές. Με όποιον και να συναντιόμασταν, θα βλέπαμε καλά παιχνίδια».

Για το γεγονός πως κανένας Βούλγαρος ποδοσφαιριστής δεν έχει αγωνιστεί πρόσφατα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης: «Εύχομαι να το βιώσω φέτος, αν το θέλει και ο Θεός».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεδομένα και στοιχηματικές προβλέψεις στο πρωτάθλημα Ελλάδας

Τα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αναμετρήσεις των πλέι οφ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδας της Superleague και οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών και καζίνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το φετινό πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, με 4 ομάδες ουσιαστικά να διεκδικούν με ρεαλιστικές πιθανότητες τον τίτλο. ΑΕΚ. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται πολύ κοντά βαθμολογικά αυτή τη στιγμή, ενώ η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έχει ολοκληρωθεί και διανύουμε πλέον τα πλέι οφ. Έτσι στο χρονικό σημείο αυτό το ενδιαφέρον της κούρσας για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κορυφώνεται. Στη συνέχεια θα δούμε πως ακριβώς διαμορφώνονται τα δεδομένα αγωνιστικά και στοιχηματικά στη Superleague.

Τα αποτελέσματα και η πορεία των ομάδων στο πρωτάθλημα Ελλάδας

Η κανονική διάρκεια στο πρωτάθλημα Ελλάδας έφερε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με την ΑΕΚ στη δεύτερη θέση και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να ακολουθούν με ελάχιστη διαφορά βαθμών. Άρης και ΠΑΣ Λαμία συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα που συνεχίζει στα πλέι οφ σε μεγαλύτερη βαθμολογική απόσταση. Οι δύο ομάδες αυτές δεν έχουν ρεαλιστικές ελπίδες για την κατάκτηση του τίτλου, ούτε καν ουσιαστικά για την τέταρτη θέση που προσφέρει εισιτήριο εξόδου στο UEFA Conference League της επόμενης περιόδου. Ωστόσο όπως έδειξε τουλάχιστον ο Άρης την πρώτη αγωνιστική, δεν θα έχουν παθητικό ρόλο σε αυτά τα πλέι οφ.

Όσον αφορά την απόδοση των ομάδων, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με πολλούς χαμένους βαθμούς στην αρχή της περιόδου. Όσο περνούσε ο καιρός όμως φάνηκε να δυναμώνει και να κάνει όλο και πιο πειστικές εμφανίσεις με μεγάλα σκορ. Ιδίως προς το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματα τα γκολπόστ των αντιπάλων είχαν φορτωθεί με γκολ.

Κάπως αντίστροφη ήταν η πορεία του Ολυμπιακού που ξεκίνησε καλά χωρίς να χάνει βαθμούς. Κάπου στο μέσο της σεζόν παρουσιάστηκαν αγωνιστικά προβλήματα που συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα την αλλαγή προπονητή. Ο Ολυμπιακός έχασε βαθμούς και έμεινε πίσω βαθμολογικά, για να καταφέρει παρόλα αυτά προς το τέλος να ανακτήσει αρκετό από το χαμένο έδαφος. 

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός μπορούμε να πούμε πως είχαν πιο ομαλή πορεία βαθμολογικά. Οι αρκετές ισοπαλίες για την ΑΕΚ και κάποιοι απρόσμενα χαμένοι βαθμοί του Παναθηναϊκού στην έδρα του προς το τέλος, έκαναν τις δύο αθηναϊκές ομάδες να μην καταφέρουν να ξεφύγουν βαθμολογικά από τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές του τίτλου. Έτσι τα πλέι οφ ξεκίνησαν με τις 4 πρώτες ομάδες κοντά βαθμολογικά.

Η έναρξη των πλέι οφ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδας

Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική των πλέι οφ φάνηκε πόσο απρόβλεπτα είναι φέτος τα πράγματα. Στο μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός οι πράσινοι επικράτησαν και πέρασαν βαθμολογικά τον μεγάλο αντίπαλο, ενώ η ΑΕΚ που είχε πιο εύκολο έργο κόντρα στη Λαμία και βρέθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Αυτό συνέβη γιατί στο ΠΑΟΚ – Άρης, οι κίτρινοι του Βορά νίκησαν στο μεγάλο ντέρμπι τον ΠΑΟΚ. 

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα οι στοιχηματικές ιστοσελίδες διαμόρφωσαν και επικαιροποιούν συνεχώς από αγώνα σε αγώνα τις στοιχηματικές αποδόσεις τους που αφορούν την ομάδα η οποία θα κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα Ελλάδας. Στα ελληνικά και τα καλύτερα ξένα online casino που διαθέτουν και αθλητικό στοίχημα μπορείτε να δείτε πως διαμορφώνονται οι αποδόσεις και να στοιχηματίσετε εάν το επιθυμείτε. Το πιο ισχυρό φαβορί σύμφωνα πάντα με τις αποδόσεις αυτές είναι η ΑΕΚ με απόδοση κοντά στο 1,75 και δεύτερος έρχεται στις εκτιμήσεις ο Παναθηναϊκός με 4,50. Στην τρίτη θέση και με απόδοση κοντά στο 6,00 θα βρούμε τον ΠΑΟΚ και στην τέταρτη θέση με απόδοση γύρω στο 7,50 είναι αντίστοιχα αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός. Επειδή βέβαια σε κάθε αγωνιστική έχουμε μεγάλα ντέρμπι, οι αποδόσεις αυτές είναι πιθανό να αλλάξουν γρήγορα. Οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που θα αποφασίσουν τον νικητή.

Οι αποδόσεις κατάκτησης στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Ομάδα Στοιχηματική απόδοση (μέσος όρος)
ΑΕΚ 1,75
Παναθηναϊκός 4,50
ΠΑΟΚ 6,00
Ολυμπιακός 7,50

Στοιχηματίζοντας στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος της Superleague

Ακόμη υπάρχουν αρκετές αγωνιστικές και αναμετρήσεις στην Superleague στις οποίες μπορείτε να στοιχηματίσετε εάν το επιθυμείτε. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως πέρα από την κούρσα του τίτλου που πραγματοποιείται με τα πλέι όφ της κορυφής, υπάρχει και η μάχη αποφυγής του υποβιβασμού (πλέι άουτ) με 4 επιπλέον αναμετρήσεις σε κάθε αγωνιστική. Ένας ειδικός του στοιχήματος, ο Γιώργος Μανούσος, επισημαίνει κάποιες συμβουλές που καλό είναι να έχετε κατά νου πριν στοιχηματίσετε στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η πρώτη και πιο σημαντική πρόταση που δίνει είναι να εγγραφείτε και να χρησιμοποιείτε όσο περισσότερες στοιχηματικές ιστοσελίδες και online καζίνο μπορείτε. 

Αυτό σας βοηθά τόσο να στοιχηματίζετε κάθε φορά στις πιο υψηλές αποδόσεις συγκρίνοντάς τες από ιστότοπο σε ιστότοπο, όσο και να χρησιμοποιείτε τις στοιχηματικές προσφορές τους. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και μακροπρόθεσμα τα κέρδη σας είναι μεγαλύτερα. Ο ίδιος ο ειδικός επισημαίνει πως από πλευράς πιθανοτήτων είναι καλύτερα τα μονά αποδεκτά στοιχήματα με πιο υψηλά ποσά. Εάν θέλετε απλά να παίξετε με μικρά ποσά για να διασκεδάσετε τότε τα δελτία παρολί σας εξασφαλίζουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις που εκτοξεύονται όσο αυξάνετε τις επιλογές. Αντίστοιχα όμως μειώνετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Τα τελευταία χρόνια η καλή δουλειά και το καλό έμψυχο υλικό των κορυφαίων ομάδων στην Ελλάδα μας έχει προσφέρει πολύ συναρπαστικά πρωταθλήματα με περισσότερους τους ενός πρωταγωνιστές. Είναι γεγονός πως οι επιτυχίες των ομάδων μας στην Ευρώπη και οι χορηγίες online καζίνο και άλλων εταιριών έχουν βοηθήσει οικονομικά, με αποτέλεσμα να έχουμε τουλάχιστον 4 ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το προϊόν πόσο τηλεοπτικά, όσο και σε ότι έχει να κάνει με τα εισιτήρια που κόβονται και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες φαίνεται πως το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδας μπορεί να έχει πολύ καλύτερες μέρες. 

Όμως και στοιχηματικά τα πράγματα είναι πολύ καλά με αμφίρροπες αναμετρήσεις και πολλά ντέρμπι στο πρωτάθλημα Ελλάδας που έχουν ως αποτέλεσμα υψηλές αποδόσεις και τη δυνατότητα για πολλές επιλογές στους αγώνες, στα live παιχνίδια και στις μακροχρόνιες αγορές του νικητή του πρωταθλήματος.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ