Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι τελικοί κόντρα στον Ολυμπιακό

Το κυβάρι των αναμνήσεων από τους τελικούς ανάμεσα στους δυο φιναλίστ

Αντώνης Τσακαλέας

Οι τελικοί κόντρα στον Ολυμπιακό

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα αναμετρήθούν για 8η φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και το paokfc.gr κάνει μία αναδρομή στις προηγούμενες επτά συναντήσεις τους.

Μία ιστορία που κρατά 70 χρόνια. Μία ιστορία γραμμένη κατά κύριο λόγο στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Έξι μονοί κι ένας διπλός τελικός, με τον Ολυμπιακό να έχει την υπεροχή μετρώντας πέντε κατακτήσεις έναντι δύο του ΠΑΟΚ, με τον Δικέφαλο να είναι ο νικητής στην τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων σε τελικό πριν 20 χρόνια.

Ένα ζευγάρι που έχει κάνει παράδοση το να βρίσκεται σε τελικό σε άνοιγμα δεκαετίας, καθώς το έχουν κάνει ξανά το 1951, το 1971, το 1981 και το 2001 και φυσικά το 2021.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν σε τελικό στο ΟΑΚΑ, καθώς οι προηγούμενοι τελικοί έχουν διεξαχθεί τρεις φορές στη Νέα Φιλαδέλφεια, δύο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και μία στο «Απόστολος Νικολαΐδης«.

Για πάμε να δούμε αναλυτικά τι συνέβη στους προηγούμενους τελικούς των δύο ομάδων.

1951

Η πρώτη συνάντηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν σε τελικό της διοργάνωσης. Στις 11 Μαρτίου 1951 οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με περισσότερους από 500 φίλους του Δικεφάλου να κάνουν τότε το δύσκολο ταξίδι από την Θεσσαλονίκη για να βρεθούν στις εξέδρες του γηπέδου για τον τελικό. Ο

Ολυμπιακός επικράτησε με 4-0 (27’ Μουράτης, 66’ Δαρίβας, 75’, 80’ Δρόσος).

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ:

Λύκαρης, Πάτακας, Αρβανίτης, Ψωμάς, Γκολέμας, Γκόγκος, Βασιλειάδης, Μουρατίδης, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Εμμανουαλίδης.

1971

Χρειάστηκαν ακριβώς είκοσι χρόνια για να υπάρξει επόμενος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό και αυτή τη φορά η αναμέτρηση έγινε στο «Γεώργιος  Καραϊσκάκης» στις 9 Ιουνίου 1971. Ο Αγγελής άνοιξε το σκορ στο 19ο λεπτό για τον Ολυμπιακό, ο Γιούτσος έκανε το 2-0 στο 43ο λεπτό, ενώ ο Σαράφης μείωσε σε 2-1 στο 47ο λεπτό με τον Παμπουλή στο 82ο έγραψε το τελικό 3-1.

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ:

Χατζηιωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Χατζηαντωνίου, Φουντουκίδης, Τερζανίδης (5′ Μπέλλης), Μαντζουράκης (46′ Σταυρίδης), Σαράφης, Παρίδης, Κούδας, Ασλανίδης.

1973

Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη κόντρα τους σε τελικό και με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στην θέση της υπεράσπισης του τίτλου του ως κατόχου του θεσμού, συναντήθηκαν πάλι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με το γκολ του Αγγελή στο 46ο λεπτό να κρίνει την αναμέτρηση υπέρ του Ολυμπιακού.

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ:

Στέφας, Γούναρης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας (81′ Παναγής), Λάζος (73′ Ασλανίδης).

1974

Δεύτερη διαδοχική αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος και αυτή τη φορά επιλέχθηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Την Κυριακή 16 Ιουνίου 1974 η αναμέτρηση κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι μετά το 2-2 (50’ Παρίδης, 72’ Ασλανίδης – 19’ Τριαντάφυλλος, 80’ Κρητικόπουλος) της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Στέφας είχε σώσει την εστία του σε χτύπημα πέναλτι του Καραβίτη στο 66ο λεπτό.

Στη διαδικασία των πέναλτι, οι Πουπάκης και Περσίδης αστόχησαν για τον Ολυμπιακό και ο Αποστολίδης με εύστοχη εκτέλεση στο τελευταίο χτύπημα έκρινε τον τελικό με 4-3, αφού νωρίτερα ο Γιώργος Κούδας είχε νικηθεί από τον Πουπάκη στο μοναδικό από τα πέντε πέναλτι που έχασε ο ΠΑΟΚ.

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ:

Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος,
Τερζανίδης (113′ Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (95′ Αναστασιάδης).

1981

Ακόμη ένας τελικός με τον Ολυμπιακό στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον ΠΑΟΚ να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό έπειτα από δύο νίκες στα ημιτελικά κόντρα στην ΑΕΚ.

Στις 21 Ιουνίου 1981, όμως, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 3-1 (18’ αυτ. Δαμανάκης, 61’ Ορφανός, 92’ Κουσουλάκης – 63’ Δαμανάκης).

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ:

Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Σίγγας, Δαμανάκης, Κερμανίδης (68′ Τριανταφυλλίδης), Γεωργόπουλος, Γκουερίνο, Κούδας (75′ Βασιλάκος), Κωστίκος

1992

Στην διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος έχουν γίνει μόλις δύο διπλοί τελικοί και στον έναν από αυτούς το ζευγάρι ήταν ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό.

Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στις 20 Μαΐου 1992 στην Τούμπα και τελείωσε με σκορ 1-1 (52’ Σκαρτάδος – 64’ Τσαλουχίδης).

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς:

Γκάμπριτς, Οικονομίδης (63′ Μπασμπανάς), Πλίτσης, Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Τζούρτζεβιτς (59′ Αναστασιάδης), Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης

Στην ρεβάνς, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 (21’ Λιτόφτσενκο, 62’ Τσαλουχίδης).

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο δεύτερο αγώνα:

Γκάμπριτς, Οικονομίδης, Μαλιούφας (73′ Μήτογλου), Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Τζούρτζεβιτς (46′ Καλογερόπουλος), Τουρσουνίδης, Αναστασιάδης

2001

Ακόμη ένας τελικός με τον Ολυμπιακό στην Αθήνα, πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά με τον ΠΑΟΚ αυτή τη φορά να παίρνει το τρόπαιο απέναντι στους Ερυθρόλευκους με σκορ 4-2.

Ο Δικέφαλος του Ντούσαν Μπάγεβιτς μπήκε στο γήπεδο με μάτι που γυάλιζε και μόλις στο 4′ πήρε το προβάδισμα με τον Εγκωμίτη. Στο 31′ ο Μπορμπόκης έκανε το 2-0, ενώ ο Γεωργιάδης στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους έδωσε αέρα τριών τερμάτων.

Ο Ολυμπιακός μείωσε με τον Τζόρτζεβιτς στο 79′, αλλά στο 85′ ο Ναλιτζής κλείδωσε τη νίκη με τον Χούτο να μειώνει στο 92′ στο τελικό 4-2.

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ:

Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Αμπονσά (46′ Κουλακιώτης), Ουντέζε, Γεωργιάδης (79′ Ναλιτζής), Εγκωμίτης, Οκκάς (90′ Σπάσιτς), Καφές, Κωνσταντινίδης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Ο λόγος που δεν ανακοίνωσε αποστολή ενόψει ΑΕΚ

Το μεγάλο ερωτηματικό για την αναμέτρηση στην ΟΠΑΠ Αρένα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για πρώτη φορά επί των ημερών του Φατίχ Τερίμ στον «πράσινο» πάγκο, ο Παναθηναϊκός δεν ανακοίνωσε απ’ την παραμονή την αποστολή του αυριανού (24/4) μεγάλου αγώνα με την ΑΕΚ, για την 7η αγωνιστική των play off και θα το κάνει λίγες ώρες πριν το ματς, στο ξενοδοχείο που θα μείνει η ομάδα από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Τούρκος τεχνικός θέλει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον Μπερνάρ Ντουάρτε (μετά το τελικό τσεκάρισμα που θα γίνει το αύριο το μεσημέρι) και το κατά πόσο θα είναι διαθέσιμος για το ματς με τους «κιτρινόμαυρους» στην OPAP Arena, μετά τις ενοχλήσεις στους οπίσθιους μηριαίους μύες που ένιωσε στα πρώτα λεπτά του αγώνα με τη Λαμία.

Από εκεί και πέρα, το σημερινό πρόγραμμα ξεκίνησε με προθέρμανση, συνεχίστηκε σε ασκήσεις κατοχής κι άσκηση κυκλοφορίας μπάλας, ενώ ολοκληρώθηκε με εξάσκηση στα τελειώματα. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Σένκεφελντ, ενώ το δικό τους πρόγραμμα έκαναν οι Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το τελευταίο πέρασμα από τη Λαμία

Ο Δικέφαλος επιστρέφει σε ένα γήπεδο που βρίσκει τον τρόπο να νικήσει.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 2-0 στη μοναδική φετινή επίσκεψή του στο ΔΑΚ Λαμίας, σε μια αναμέτρηση στην οποία είχε μετρήσει αρκετές ευκαιρίες με τελικές εντός περιοχής και τελικά άνοιξε το δρόμο για το «τρίποντο» με ένα σουτ του Τάισον στο 71'.

Ο Δικέφαλος είχε βρει το δεύτερο γκολ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μπάμπα να βρίσκεται δίχτυα μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό του στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, έναν τραυματισμό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί εκείνη η αναμέτρηση στα πέναλτι.

Λαμία (Λ. Βόκολος) (3-5-2): Koσέλεφ, Αμαράλ (81’ Κοντονίκος), Τζανετόπουλος (81’ Βασιλαντωνόπουλος), Κορνέζος, Παπαδόπουλος, Νούνιες, Στάνκο, Μαρτίνες (29’ Τζανδάρης), Τσιλούλης, Μάλτσι (60’ Τσούκαλος), Σλίβκα.

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Koτάρσκι, Γιόνι (75’ Βιεϊρίνια), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ (85’ Τσιγγάρας), Μεϊτέ, Ζίβκοβιτς (74’ Ντεσπόντοφ), Τάισον, Κωνσταντέλιας (84’ Μουργκ), Σαμάτα (36’ Τόμας).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Πενηνταρίζει» ο Σβαμπ!

Οι δύο που τα έχουν ήδη καταφέρει και το ρεκόρ που κυνηγάει ο Αυστριακός!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Εφόσον αγωνιστεί αύριο στο ΔΑΚ "Αθανάσιος Διάκος" κόντρα στη Λαμία, κάτι που είναι και το πιθανότερο, ο Στέφαν Σβαμπ θα "γράψει" την 50η συμμετοχή του τη φετινή σεζόν, επίτευγμα που έχουν ήδη πετύχει οι Μπράντον Τόμας και Γιάννης Κωνσταντέλιας.

Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός μέσος θα φτάσει ακόμα πιο κοντά στο να καταγράψει ρεκόρ σε ότι αφορά τις συμμετοχές του με τα "ασπρόμαυρα" μέσα σε μία σεζόν, κυνηγώντας την επίδοση που "έγραψε" την περίοδο 2021-22.

Πιο συγκεκριμένα, την σεζόν 2020-21, ο 33χρονος μέσος κατέγραψε 48 συμμετοχές, 9 γκολ και 10 ασίστ, την επόμενη "έγραψε" 52 συμμετοχές, 5 γκολ και 5 ασίστ και πέρσι σταμάτησε στις 40 συμμετοχές με 4 γκολ και 1 ασίστ, ενώ φέτος, με πέντε παιχνίδια να απομένουν, έχει 49 συμμετοχές, 9 γκολ και 5 ασίστ, έχοντας την ευκαιρία να "σπάσει" τόσο το προσωπικό του ρεκόρ σε συμμετοχές όσο και σε γκολ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ