Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ και οι ιστορίες του

Ο Γκαρσία, ήταν σα να στάλθηκε στην Τούμπα για να χωρέσει όλος ο ΠΑΟΚ σε έναν άνθρωπο

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Ο ΠΑΟΚ και οι ιστορίες του

Έχω έναν φίλο, εντελώς κολλητό, τον Σάμυ –από Σαμουήλ. Στην ηλικία μου, σαρανταπεντάρης και Τουμπιώτης. Τα τελευταία πολλά χρόνια ζει στα μέρη μου στην Κρήτη, κι όταν κατεβαίνω τα καλοκαίρια κάτω περνάμε ώρες πολλές μαζί και μαζί με τα παιδιά μας.

Όταν φτάνει η κουβέντα στον ΠΑΟΚ, συχνά μου λέει: «Καλός ήταν ο Μάτος. Αλλά δεξί μπακ σαν τον Τσουρέλα δεν είχε ποτέ του ξανά ο ΠΑΟΚ». Δεν το λέει για να τρολάρει ούτε για να προβοκάρει, δεν είναι κάποιο γούρι, το λέει και το εννοεί. Πιστεύει ότι το καλύτερο δεξί μπακ στην ιστορία του ΠΑΟΚ ήταν ο Τσουρέλας. Δεν είναι κάνας βλάκας ο Σάμυ, είναι έξυπνο και συγκροτημένο παιδί, διδάκτορας στην κοινωνιολογία και καθηγητής, τρομερά καλλιεργημένος και λογικός. Αλλά είναι βέβαιος ότι ο Τσουρέλας ήταν καλύτερος από τον Μάτος.

Με μία έννοια έχει δίκιο. Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είναι μια κατάσταση ευθυγραμμισμένη με τη λογική. Ο ΠΑΟΚ, για όλους μας λίγο πολύ, όσους τον βάλαμε καλά στην καρδιά μας, δεν είναι κυρίως γράμματα και αριθμοί. Είναι πάνω από όλα εικόνες και ιστορίες. Οι ιστορίες μας. Αν η ιστορία μας είναι ο Τσουρέλας, τότε που πηγαίναμε παιδιά στην Τούμπα (εγώ την έχασα τη δεκαετία του ’80, λόγω απόστασης), τότε ο Τσουρέλας είναι καλύτερος του Μάτος. Από όλες αυτές τις ιστορίες, που είναι οι ιστορίες μας, δεν υπάρχει κανένας άλλος τα τελευταία σαράντα χρόνια που να τις ενσάρκωσε όσο αυτός ο περίεργος άνθρωπος, ο Πάμπλο Γκαρσία.

Σα να στάλθηκε στην Τούμπα για να χωρέσει όλος ο ΠΑΟΚ σε έναν άνθρωπο. Οι άλλοι νομίζουν ότι τον Πάμπλο τον έχουμε στην καρδιά μας για μια μπουνιά στον Ντιόγκο. Κούνια που τους κούναγε. Η μπουνιά θα είχε ξεχαστεί με τα χρόνια. Το γκολ που έβαλε από το σπίτι του με τον Παναθηναϊκό, έχοντας γυρίσει την προηγούμενη μέρα από την κηδεία της μητέρας του στην Ουρουγουάη και ο τρόπος που πανηγύρισε, δεν ξεχνιούνται. Η ποδοσφαιρική του εμφάνιση στην Πόλη με την Φενέρμπαχτσε, που ήταν κάτι ανάμεσα σε Ζιντάν και το Τρελό Άλογο τον αρχηγό των Σιου δεν ξεχνιέται. Οι δηλώσεις του σε ανύποπτο χρόνο, επίσης.

Μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Αν ο Γκαρσία έφευγε από προπονητής του ΠΑΟΚ και δεν άνοιγε μύτη θα έπρεπε να ανησυχούμε. Να ανησυχούμε τι απέγινε η ομάδα που με τα χρόνια επιλέξαμε να υποστηρίζουμε. Πάμε να δούμε τώρα και την άλλη πλευρά. Υπάρχει ένα κομμάτι κόσμου που, παρασυρμένο ίσως και από το θετικό φινάλε της σεζόν, προσθέτουν στο συναισθηματικό κομμάτι τον ισχυρισμό ότι προπονητικά ο Γκαρσία πέτυχε.

Αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές όμως. Ο ΠΑΟΚ αυτούς τους έξι μήνες δεν είδαμε να εξελίσσεται ούτε τακτικά ούτε σε απόδοση και επίσης δεν είδαμε να εξελίσσονται και παίκτες σε ατομικό επίπεδο μέσα από το παιχνίδι –αυτή είναι η κύρια δουλειά του προπονητή. Αυτό που είδαμε είναι να βελτιώνονται εμφανώς τα αποδυτήρια προς το τέλος και να σφίγγει η ομάδα παίζοντας ένα σύστημα με τρεις αμυντικούς που ταιριάζει ταμάμ στα παιχνίδια του τέλους της περιόδου, που παίζουν κουρασμένες ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο προσπέρασε ομάδες με υποπολλαπλάσιο μπάτζετ που ήταν από πάνω μας στην κανονική περίοδο και κέρδισε τον τελικό.

Ξανά λοιπόν μην κοροϊδευόμαστε. Προπονητικά εάν η ΠΑΕ άφηνε τον Λουτσέσκου και δεν τον διεκδικούσε ή αν τον άφηνε να πάει σε ανταγωνιστές –που φιλοδοξούν να μην έχουν τα περσινά χάλια τους- θα εγκληματούσε. Έκανε το σωστό, αυτή ήταν η δουλειά της. Έφερε έναν προπονητή που έχει εντυπωσιακές επιτυχίες όπου πήγε, ξέρει καλά τον οργανισμό και τα κουσούρια του, έχει διάθεση να τελειώσει κάτι που άρχισε, έχει το βάρος να επιβάλει επιλογές. Με ποδοσφαιρικά κριτήρια η επιλογή είναι αυτονόητα σωστή και το ότι η διοίκηση φέρνει τον Λουτσέσκου και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου φωνάζει υπέρ του Γκαρσία, εξηγεί –ίσως για πρώτη φορά- πολύ καλά το ποια είναι η δουλειά της διοίκησης και ποια είναι η δουλειά του κόσμου.

Ως εδώ όλα καλά και όλα ΠΑΟΚ. Χθες όμως διάβαζα με αγανάκτηση σχόλια και αναρτήσεις στον τοξικό βάλτο στον οποίον ενίοτε μετατρέπονται ταχύτατα τα κοινωνικά δίκτυα, για τον Λουτσέσκου τα οποία τον αποκαλούσαν ανάμεσα στα άλλα «κλεφτοκοτά», «κουνάβι», «απατεώνα», «προδότη» -αν δεν τα πετύχατε κάπου, τα μάζεψε όλα το to10.gr, μπορείτε να τα βρείτε εκεί. Εδώ πια δεν μιλάμε για κανέναν ρομαντικό οπαδισμό, κανένα ΠΑΟΚτσήδικο συναίσθημα. Ο Λουτσέσκου δεν είναι απλά αυτός που σε δύο χρόνια πήρε όλους τους τίτλους που ήταν στη διάθεσή του, με αποκορύφωμα το αήττητο νταμπλ του 2019.

Ο Λουτσέσκου έγινε επίσης κομμάτι της ψυχής του ΠΑΟΚ και μάλιστα εκείνο το κομμάτι που πάντοτε έλειπε. Το 2018 των ρολών και των χαρτιών, θα είχε κάθε δικαίωμα να κρυφτεί πίσω από τα γεγονότα για να δικαιολογήσει τη διάλυση της ομάδας. Κανείς δεν θα του έλεγε τίποτα, και η ιστορία του ΠΑΟΚ είναι γεμάτη από τέτοιες ηρωικές ήττες βουτηγμένες στην αδικία. Αυτός όμως την κράτησε όπως κανένας άλλος δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή. Αντί να τρελαθεί η ομάδα από τις αναποδιές, τρελάναμε τους αντίπαλους. Αυτά που συνέβησαν μετά τις 26 Φεβρουαρίου και τις 11 Μαρτίου του 2018 είναι ένα ανεπανάληπτο έπος, το οποίο δεν υπήρξε απλά επειδή ο ΠΑΟΚ είχε μια φουρνιά πολύ καλών παικτών, αλλά επειδή στον πόλεμο που ξέσπασε το τμήμα είχε έναν στρατηγό που αντάξιό του δεν είχε βρει πριν και δεν ξαναβρήκε μετά. Πριν ο ΠΑΟΚ νικήσει όποιον βρήκε μπροστά του στο γήπεδο, τον είχε συντρίψει στο μυαλό και αυτό είναι ένα χρέος που πρέπει να το αναγνωρίσουμε σε αυτόν τον άνθρωπο, που είναι πάρα πολύ ψηλά στην ιστορία μας.

Το πώς ακριβώς έφυγε τον Ιούνιο του 2019 το ξέρουν μάλλον λίγοι. Ο τρόπος που γυρίζει όμως αποδεικνύει ότι η ΠΑΕ δεν θεωρεί ότι αυτός είχε όλη την ευθύνη. Το να αποκαλείς «κλεφτοκοτά» τον άνθρωπο που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στη μεγαλύτερη στιγμή του και εμάς στη μεγαλύτερη οπαδική μας ανάμνηση δεν σε κάνει ΠΑΟΚτσή ρομαντικό και δίκαιο. Σε κάνει απλά τοξικό ανόητο.

Είμαι βέβαιος ότι ο Λουτσέσκου θα μας φέρει νέες επιτυχίες, ίσως διαφορετικές από τις προηγούμενες. Ελπίζω ότι και για τον ίδιο είναι ένα στοίχημα ο ΠΑΟΚ της Ευρώπης. Όταν θα φύγει, όποτε φύγει, εμείς που θα μείνουμε έχουμε πάντα το δικαίωμα να κρατάμε στην πρώτη θέση της οπαδικής καρδιάς μας τον Πάμπλο Γκαρσία, τον άνθρωπο που έβαλε τα κλάματα κλωτσώντας διαφημιστικές πινακίδες της Τούμπας δυο μέρες μετά την κηδεία της μάνας του, έχοντας σκοράρει από το σπίτι του. Ο ΠΑΟΚ θα είναι πάντα οι ιστορίες του. Οι ιστορίες του και οι ιστορίες μας. Αλλά προσοχή: όλες οι ιστορίες. Αλλιώς δεν έχει νόημα, είναι απάτη και πόζα.

ΥΓ: Είναι τραγική ειρωνεία ότι ο Πάμπλο Γκαρσία δεν κοούτσαρε έστω μία φορά τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με κόσμο. Αυτό πραγματικά, πρέπει κάποτε η ιστορία να το διορθώσει.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παραβίαση κανόνων και τιμωρία για ομάδα του Μαρινάκη

Εντός της ζώνης του υποβιβασμού πλέον!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό, προέκυψε για τη Νότιγχαμ, ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η ανεξάρτητη επιτροπή της Premier League, της επέβαλλε τιμωρία αφαίρεσης 4 βαθμών για οικονομικές παραβιάσεις, με αποτέλεσμα η ομάδα πλέον, να πέφτει στη 18η θέση της κατάταξης και να βρίσκεται εντός της ζώνης του υποβιβασμού.

Η τιμωρία έχει να κάνει για παραβίαση κανόνων κερδοφορίας και βιωσιμότητας του πρωταθλήματος, με αφορμή τις 43 μεταγραφές που έχει κάνει από το καλοκαίρι του 2022 που ανέβηκε στην Premier League, με τις οποίες ξεπέρασε το όριο απωλειών, που για εκείνη ήταν τα 61 εκατομμύρια λίρες.

Όπως αναφέρουν στη Μεγάλη Βρετανία, η Νότιγχαμ έχει το δικαίωμα έφεσης, με την τελική απόφαση να πρέπει να έχει βγει μέχρι τις 14 Απριλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Ανάσες, επιστροφές κι από αύριο γήπεδο

Η άδεια ολοκληρώνεται, η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία με μεγάλες προκλήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά τη σπουδαία ανατροπή και την πρόκριση επί τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ την Πέμπτη και με την ανάγκη για ανάσες να είναι μεγάλη για όλους στην ομάδα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσε άδεια στους παίκτες του μέχρι την Τρίτη.

Πέραν των παικτών που έχουν διεθνείς υποχρεώσεις, οι άλλοι είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, κάποιοι επέλεξαν ένα μικρό ταξίδι και από αύριο ουσιαστικά, η σεζόν μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Βέβαια, λόγω των αγώνων των εθνικών ομάδων, η επόμενη αγωνιστική υποχρέωση είναι στις 31 Μαρτίου, το εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο με την επιστροφή της ομάδας από αυτήν την ολιγοήμερη άδεια, ξεκινάει η προετοιμασία για το παιχνίδι αυτό και βέβαια, για την πολύ απαιτητική συνέχεια, στην οποία θα κριθούν πολλά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ατζούν μίλησε ξανά για τον Τερίμ

Η συνομιλία τους μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός, Ατζούν Ιλιτσαλί, δεν έχει κρύψει ποτέ την εμπλοκή του στη συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Φατίχ Τερίμ, ενώ είναι γνωστή η συνεργασία του με το «ΣΚΑΪ» του Γιάννη Αλαφούζου.

Σε νέα τοποθέτησή του στην Τουρκία, έκανε λόγο για νέα κουβέντα που είχε με τον προπονητή των Πράσινων, μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Stoiximan Super League.

«Ο Παναθηναϊκός του προπονητή Φατίχ Τερίμ, νίκησε στο μεγαλύτερο ντέρμπι στην Ελλάδα. Τον κάλεσα στο τηλέφωνο για να του δώσω συγχαρητήρια και προς το τέλος της συνομιλίας μας, με ρώτησε για την εκπομπή. Θέλω να καταδείξω ότι όλοι γνωρίζουν για τη δουλειά μας, ακόμα και όταν δε βρίσκονται στην Τουρκία» ανέφερε ο Ατζούν Ιλιτσαλί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ