Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έρευνα PAOK24 για νέα Τούμπα: Η αύξηση των εισιτηρίων

Το PAOK24 ανοίγει το φάκελο του νέου γηπέδου και των κερδών που θα φέρει στο σύλλογο

PAOK24

Έρευνα PAOK24 για νέα Τούμπα: Η αύξηση των εισιτηρίων

Το PAOK24 ανοίγει τον φάκελο της νέας Τούμπας μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα του Τζώρτζη Ναλμπάντη που αναλύει το πώς το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φέρει μια σειρά κοσμογονικών αλλαγών στο σύλλογο, στην γύρω περιοχή, αλλά και σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας στο επίκεντρο μπαίνει η προσδοκώμενη αύξηση των εισιτηρίων στο νέο «σπίτι» του ΠΑΟΚ, εστιάζοντας στο τι συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

H προσέλευση των φίλαθλων στο νέο γήπεδο

Θα αυξηθεί η προσέλευση των φίλαθλων στο νέο γήπεδο; Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται στην βιβλιογραφία , σαφώς χαριτολογώντας, ως „honeymoon effect” („μήνας του μέλιτος“), αλλά όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια ο μήνας του μέλιτος κρατάει… χρόνια!

Οι πρώτες έρευνες για την επίδραση των νέων γηπέδων στην ζήτηση εισιτήριων δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αλλού πάρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την „Μέκκα“ του επαγγελματικού αθλητισμού.

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες πάνω από 15 έρευνες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά η πλειονότητα των οποίων σημειώνει μια σημαντική αύξηση στην προσέλευση φίλαθλων στα πρώτα έτη λειτουργίας της νέας εγκατάστασης.

Η αυξητική αυτή τάση δεν είναι παροδική, αλλά κατά περίπτωση μπορεί να ξεπεράσει και την 15ετια. Ειδικότερα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας εγκατάστασης παρατηρείται μια αύξηση της προσέλευσης φίλαθλων ανερχόμενη κατά μέσο ορό στο 38% ενώ ακόμα και δέκα χρονιά μετά την κατασκευή του γηπέδου η προσέλευση είναι κατά μέσο ορό 6% υψηλότερη σε σχέση με την παλαιότερη εγκατάσταση (Jakar & Szymanski, 2021).

Αύξηση της προσέλευσης αναμένεται και από την μετατροπή της Νέας Τούμπας σε αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Μια ερευνά με αντικείμενο την Bundesliga παρατηρεί ότι η προσέλευση των φίλαθλων σε αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι κατά περίπου 11% υψηλότερη από ότι σε στάδια με κουλουάρ-στίβο (Feddersen & Maenning, 2009).

* Στα επόμενα μέρη της έρευνας θα παρουσιαστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του νέου γηπέδου στο αγωνιστικό και οικονομικό προφίλ της ομάδας, αλλά και πώς οι νέες εγκαταστάσεις θα απογειώσουν την περιοχής της Τούμπας, αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη.

** Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης σπούδασε νομική με ειδίκευση στο οικονομικό δίκαιο στην Χαϊδελβέργη και συνέχισε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο „European and International Business Law” στην Βιέννη, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς με την διατριβή του να πραγματεύεται την εφαρμογή και νομιμότητα κανονισμών της ΦΙΦΑ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου. Έπειτα ακολούθησε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο „Sport Management” στην Κολωνία με αντικείμενο διατριβής του: “Το πρόβλημα αγωνιστικής ισορροπίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου“. Από τον Οκτώβριο του 2012 εργάζεται ως ερευνητής και διδάσκοντας στην Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Tübingen, όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με διάκριση summa cum laude. Αντικείμενο της διατριβής του ήταν η οικονομετρική ανάλυση της ζήτησης και προσφοράς αθλητικών γεγονότων, για την οποία τιμήθηκε με την υποτροφία João Havelange Research Scholarship από την διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ΦΙΦΑ και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητικών Σπουδών CIES. Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης στα πλαίσια των ερευνητικών του καθηκόντων έχει συνεργαστεί με κλαμπ (VfB Stuttgart), λίγκες (DFL, Bundesliga) και ομοσπονδίες (UEFA, FIFA). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Βιβλιογραφία

Jakar, G. S. & Szymanski, S. (2021). Enduring love: The long-term effect of a new stadium. Working Paper. University of Michigan.

Feddersen, A., & Maennig, W. (2009). Arenas versus multifunctional stadiums: Which do spectators prefer?. Journal of Sports Economics, 10(2), 180-191.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κεντρικό πρόσωπο ο Γιώργος Σαββίδης (pics)

Χαμόγελα ξανά για όλη την οικογένεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μία ημέρα μετά τα γενέθλια του Ιβάν Σαββίδη, ο γιος του, Γιώργος είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Γιώργος Σαββίδης γιορτάζει τα δικά του γενέθλια σήμερα και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έστειλε τις δικές της ευχές, μέσα από τα social media της, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εύχεται στον Γιώργο Σαββίδη υγεία, χαρές, ευτυχία και στιγμές μεγάλης υπερηφάνειας με τον ΠΑΟΚ!".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν αλλάζει… στέγη ο Κουλιεράκης

Σημαντική στιγμή για τον νεαρό στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Διανύει μία γεμάτη σεζόν σε όλα τα επίπεδα και συνεχώς, βλέπει όλο και περισσότερα βλέμματα να στρέφονται επάνω του.

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης από τη δική του μεριά, έχει στραμμένη την προσοχή του στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις και την ίδια στιγμή, έδωσε τα χέρια με το μανατζερικό γραφείο που τον εκπροσωπεί, με φόντο την ανανέωση της συνεργασίας τους.

"Με μεγάλη χαρά και βαθιά αίσθηση ευθύνης, ανακοινώνουμε την ανανέωση της συνεργασίας μας με τον Έλληνα διεθνή κεντρικό αμυντικό του @paok_fc , Κωνσταντίνο Κουλιεράκη @konstantinos_koulierakis.

Ο Κωνσταντίνος δεν ξεχωρίζει μόνο για το μοναδικό του ταλέντο, αλλά για το ήθος και την προσωπικότητά του, που τον καθιστούν πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση.

Εμείς, στην PROSPORT, είμαστε περήφανοι που θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του, υποστηρίζοντας κάθε του βήμα και προσφέροντας τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να χαράξουμε μαζί μια λαμπρή πορεία στο μέλλον", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Prosport Ltd. (@prosport_gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Επιστροφές ενόψει ΠΑΟΚ

Παίρνει τις αποφάσεις του ο Φατίχ Τερίμ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως ο ΠΑΟΚ, έτσι και ο Παναθηναϊκός ανεβάζει στροφές με φόντο το ντέρμπι της Κυριακής (18:00).

Πλέον, ο Φατίχ Τερίμ έχει στη διάθεσή τους και τους διεθνείς, που επέστρεψαν στην Αθήνα και ξεκίνησαν τη δουλειά.

Χθες, ακολούθησαν αποθεραπεία οι Μπακασέτας, Ιωαννίδης, Ζέκα, Ακαϊντίν, ενώ οι Μάγκνουσον και Πάλμερ – Μπράουν έκαναν το δικό τους πρόγραμμα, καθώς αμφώτεροι παραμένουν στα... pits.

Σήμερα αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα και οι Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς, με τον Τερίμ να καταλήγει στις τελικές του επιλογές ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ