Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έρευνα PAOK24: Η νέα Τούμπα ως εμβληματικό τοπόσημο!

Από ευρωπαϊκούς τελικούς μέχρι συναυλίες, το νέο «στολίδι» του Δικεφάλου θα αλλάξει το image της Θεσσαλονίκης

PAOK24

Έρευνα PAOK24: Η νέα Τούμπα ως εμβληματικό τοπόσημο!

Το PAOK24 ανοίγει τον φάκελο της νέας Τούμπας μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα του Τζώρτζη Ναλμπάντη που αναλύει το πώς το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φέρει μια σειρά κοσμογονικών αλλαγών στο σύλλογο, στην γύρω περιοχή, αλλά και σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας, αναλύθηκαν τα δεδομένα γύρω από το πώς το νέο «σπίτι» του Δικεφάλου θα φέρει τεράστια αύξηση στα εισιτήρια.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας εστίασε στις επιπτώσεις που δημιουργεί ένα νέο γήπεδο στα οικονομικά και αγωνιστικά δεδομένα μιας ομάδας.

Στο τρίτο κομμάτι παρουσιάστηκε μια σειρά από μεγάλων αλλαγών στην περιοχή της Τούμπας και οι οποίες συνδέονται με την κατασκευή του νέου «ασπρόμαυρου σπιτιού».

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος της έρευνας επικεντρώνει στο πώς όλη η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει επίπεδο μέσω του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου του ΠΑΟΚ που θα αποτελεί ένα τοπόσημο για την πόλη.

Λαμβάνοντας υπόψιν την βιβλιογραφία, οι μακροοικονομικοί δείκτες της πόλης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ανεργία, κατά κεφαλήν ΑΕΠ) θα βελτιωθούν κυρίως βραχυπρόθεσμα και σίγουρα κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου.

Το μεγαλύτερο όφελος όμως που θα έχει η περιοχή από το νέο γήπεδο θα είναι η δυνατότητα φιλοξενίας και διοργάνωσης μεγάλων event (Ευρωπαϊκούς τελικούς, συναυλίες με μεγάλους διεθνείς καλλιτέχνες), event τα οποία οι σημερινές υποδομές της πόλης δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Από τα παραπάνω event θα επωφεληθεί τα μέγιστα ο κλάδος του τουρισμού (βλ. Depken & Stephenson, 2018) και η ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (μουσεία, καταλύματα, εστιατόρια).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και χωρίς μεγάλα event σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αισθητή βελτίωση του image και του brand name της πόλης καθώς αποπνέουν αίσθηση ανάπτυξης, ευμάρειας και εξωστρέφειας (Ginesta & de San Eugenio, 2014).

*Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης σπούδασε νομική με ειδίκευση στο οικονομικό δίκαιο στην Χαϊδελβέργη και συνέχισε τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό στο „European and International Business Law” στην Βιέννη, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς με την διατριβή του να πραγματεύεται την εφαρμογή και νομιμότητα κανονισμών της ΦΙΦΑ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου. Έπειτα ακολούθησε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο „Sport Management” στην Κολωνία με αντικείμενο διατριβής του: “Το πρόβλημα αγωνιστικής ισορροπίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου“. Από τον Οκτώβριο του 2012 εργάζεται ως ερευνητής και διδάσκοντας στην Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Tübingen, όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με διάκριση summa cum laude. Αντικείμενο της διατριβής του ήταν η οικονομετρική ανάλυση της ζήτησης και προσφοράς αθλητικών γεγονότων, για την οποία τιμήθηκε με την υποτροφία João Havelange Research Scholarship από την διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ΦΙΦΑ και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητικών Σπουδών CIES. Ο Τζώρτζης Ναλμπάντης στα πλαίσια των ερευνητικών του καθηκόντων έχει συνεργαστεί με κλαμπ (VfB Stuttgart), λίγκες (DFL, Bundesliga) και ομοσπονδίες (UEFA, FIFA). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Βιβλιογραφία

Ginesta, X., & de San Eugenio, J. (2014). The use of football as a country branding strategy. Case study: Qatar and the Catalan sports press. Communication & Sport, 2(3), 225-241.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έτσι τελείωσε το ευρωπαϊκό ταξίδι (vid)

Όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στα προημιτελικά ολοκληρώθηκε το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League.

Η Κλαμπ Μπριζ επικράτησε του Δικεφάλου με 2-0 στην Τούμπα και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στο Βέλγιο πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά.

Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις του αγώνα...

https://www.youtube.com/watch?v=bztWTPyJ8H8

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναβολή στην αναβολή για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Μετά την πρόκριση των «ερυθρολεύκων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Άνω - κάτω το πρόγραμμα των playoffs της Stoiximan Super League μετά την ευρωπαϊκή πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν με την Άστον Βίλα την Μ. Πέμπτη στις 2/5.

Αυτό σημαίνει ότι η εξ αναβολής αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού που ήταν προγραμματισμένη για την Μ. Τετάρτη στις 1/5, θα αναβληθεί εκ νέου!

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στις 8/5.

Μένει λοιπόν να φανεί πώς θα σχηματιστεί το καλεντάρι, μετά και τα νέα δεδομένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου: «Η απογοήτευση να μετατραπεί σε δύναμη»

Περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ δήλωσε ο Ρουμάνος τεχνικός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ δήλωσε ο Ράζβαν Λουτσέσκου στη συνέντευξη τύπου μετά τον αποκλεισμό του Δικεφάλου από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» τόνισε ότι πρέπει η απογοήτευση από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό να μετατραπεί σε δύναμη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Παίξαμε με μια ομάδα που ήταν καλύτερη από εμάς και πήραν δίκαια την πρόκριση. Κάναμε καλά παιχνίδια με δυνατές ομάδες. Είναι μια απίστευτη στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Μέσα σε τρία χρόνια φτάσαμε δύο φορές στους οκτώ.

Σήμερα παίξαμε με έναν αντίπαλο με άλλο τρόπο παιχνιδιού, που έχει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία, άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού, πέρσι είχε παίξει στο Champions League, έχει άλλη αυτοπεποίθηση και γνώση να αντιμετωπίσει τέτοια παιχνίδια.

Δεν μπορούσαμε να είμαστε στο επίπεδο που πρέπει γι' αυτά τα παιχνίδια. Δε θέλω να συζητήσω το γιατί. Είχαμε όμως κάποιους παίκτες άρρωστους, κάποιους άλλους που ήταν εκτός. Κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο ενώ ήταν ακόμα άρρωστοι. Δεν μπορούσαμε να είμαστε στο 150% όπως σε άλλα παιχνίδια.

Σε τέτοια ματς μπορεί να κερδίσεις ή να προκριθείς εάν εκμεταλλευτείς στιγμές. Εάν στο πρώτο ματς βάζαμε ένα γκολ στις αντεπιθέσεις που είχαμε παρά το γεγονός ότι η Μπριζ ήταν καλύτερη ή αν μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε στη φάση που μετά ήρθε το δεύτερο γκολ της Μπριζ, τότε θα μπορούσε να ήταν άλλο παιχνίδι.

Είμαι περήφανος για την ομάδα, για ότι έχουμε κάνει. Δεν έγινε ποτέ στον ΠΑΟΚ να παίξει προημιτελικούς μέσα σε τρία χρόνια δύο φορές. Αυτό δίνει αυτοπεποίθηση στον ΠΑΟΚ.

Το επίπεδο στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο ρυθμός, η ένταση, η ταχύτητα των παικτών και των ομάδων στην Ευρώπη δεν είναι ίδια με την Ελλάδα που εδώ παίζει μεγαλύτερο ρόλο το συναισθηματικό κομμάτι.

Έχοντας την εμπειρία στην Ευρώπη πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει για να παλέψουμε για την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα.

Η απογοήτευση από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό να μετατραπεί σε δύναμη για να παίζουμε με το 150% στα παιχνίδια και να παλεύουμε μέχρι τέλους

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ