Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η νέα γενιά των πρωταθλητών

Η FORZA κάνει focus στη νέα γενιά του ΠΑΟΚ

PAOK24

Η νέα γενιά των πρωταθλητών

Η Κ-19 πανηγύρισε την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου κι η FORZA σας παρουσιάζει όλους τους πρωταγωνιστές της πορείας προς την εξασφάλιση μιας ακόμη επιτυχίας της ασπρόμαυρης ακαδημίας

Κάθε χρόνο τα πρόσωπα, λίγο-πολύ, αλλάζουν, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ν’ ανακηρύσσεται, δηλαδή, ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής στην κατηγορία των νέων Κ-19.

Ποιοι είναι φέτος οι πρωταγωνιστές, που άρχισαν υπό τις οδηγίες του Γκαρσία και ολοκληρώνουν τη σεζόν με τον Μαλεζά στην άκρη του πάγκου;

Ο Κώστας Μπαλωμένος έχει υπερασπιστεί την εστία και στα δώδεκα παιχνίδια, όντας αναπληρωματικός του Ταλιχμανίδη στην περσινή σεζόν. Mάλιστα, μετά την παραχώρηση του Ροντρίγκο Ρέι τον περασμένο Ιανουάριο στη Χιμνάσια Λα Πλάτα, συμπλήρωσε την τετράδα των γκολκίπερ της πρώτης ομάδας μαζί με τους Ζίβκοβιτς, Πασχαλάκη και Ταλιχμανίδη. Διεθνής με την εθνική νέων και με πρότυπο τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, Αλισον, ο Μπαλωμένος εντάχθηκε σε ηλικία πέντε ετών στην Ακαδημία του Αλέξανδρου Κιλκίς. Και μετά από τέσσερα χρόνια οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ εντόπισαν το ταλέντο του και τον έφεραν στην ακαδημία τους.

Ο Βασίλης Γκορτεζιάνι γεννήθηκε στη Γεωργία, χώρα καταγωγής του πατέρα του, αλλά από πολύ μικρός (δύο μηνών), βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία πέντε ετών στο ΒΑΟ, συνέχισε στον Ηρακλή, μέχρι που πήγε στην ακαδημία του Άγιαξ, όπου οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ανακάλυψαν το ταλέντο του (ο Γκορτεζιάνι ήταν 14 χρόνων) μετά από μεταξύ τους φιλικό ματς. Από μικρός αγωνίζονταν στη θέση του φορ, και στην ίδια θέση συνεχίζει και σήμερα. Θαυμάζει τον Πολωνό επιθετικό της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Την περασμένη σεζόν με την Κ-19 είχε έξι γκολ σε δεκαεπτά συμμετοχές, ενώ φέτος μετράει οχτώ γκολ σε δώδεκα παρουσίες.

Την προηγούμενη σεζόν ο Δημήτρης Τσοπούρογλου μέτρησε δεκαεφτά συμμετοχές υπό τις οδηγίες του Γκαρσία, αλλά μόνο οι έξι από αυτές ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Φέτος ήταν βασικός και στα δώδεκα παιχνίδια. Ηταν μόλις επτά ετών όταν εντάχθηκε στην ακαδημία του ΠΑΟΚ. Αρχισε ως φορ, στη συνέχεια γύρισε στα χαφ, ενώ έχει αγωνιστεί και ως εξτρέμ, αλλά κι ως μπακ! Πλέον έχει καθιερωθεί ως κεντρικός χαφ, αγωνιζόμενος είτε ως 8άρι, είτε ως 10άρι.

Στον ΑΟ Γιάννινα, όπου άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, ο Παναγιώτης Παναγιώτου αγωνίζονταν ως επιτελικός χαφ. Μεγαλώνοντας, γύρισε ως αμυντικός χαφ. Αλλά στον ΠΑΟΚ, στον οποίο βρέθηκε σε ηλικία μόλις 13,5 χρόνων, όταν άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιάννενα, και εγκαταστάθηκε στο Σπίτι των Ακαδημιών, διακρίνεται ως κεντρικός αμυντικός. Βασικός την περσινή σεζόν ως παρτενέρ του Μιχαηλίδη στις θέσεις των στόπερ, ο Παναγιώτου έχει λείψει φέτος μόνο από ένα παιχνίδι.

Τον τίτλο του πιο…παλιού-νέου κατέχει ο Αβεντίς Αβεντισιάν, ο οποίος βρίσκεται στην ακαδημία από το 2008! Με Αρμένιο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, έχει φορέσει τη φανέλα και των δύο χωρών σε επίπεδο μικρών εθνικών ομάδων. Πριν δύο χρόνια ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της εθνικής Αρμενίας Κ-16, συμμετέχοντας σε φιλικά παιχνίδια. Εκτοτε αγωνίζεται με τις εθνικές ομάδες της χώρας μας. Ο 18χρονος αριστερός μπακ ήταν βασικός σε όλα τα φετινά ματς εξαιρουμένου ενός.

Την περσινή σεζόν ο Βασίλης Γρόσδης αγωνίζονταν κυρίως ως αναπληρωματικός, αλλά φέτος καθιερώθηκε στην αρχική ενδεκάδα (δέκα συμμετοχές ως βασικός και μία ως αλλαγή). Άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος από τα πέντε του χρόνια στα γήπεδα Νικολούδη. Συνέχισε στα τμήματα υποδομών του Άρη, μέχρι που το 2014 εντάχθηκε στην ακαδημία του ΠΑΟΚ. Με ύψος 1,81 μ. αγωνίζεται ως κεντρικός χαφ.

Ο πιο έμπειρος παίκτης της φετινής Κ-19 είναι ο Κυριακός Γιαξής (δέκα συμμετοχές), παρτενέρ του Τσιγγάρα στις θέσεις των κεντρικών χαφ στην περσινή ομάδα νέων. Ανήκει στον ΠΑΟΚ από το 2018, όταν και αποκτήθηκε από τον Πανσερραϊκό. Στο δεύτερο μισό της σεζόν έκανε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, ακολουθώντας σε λίγα ματς και τις αποστολές της.

Η τριανδρία των Κρητικών

Παρουσία σε όλα τα ματς (οχτώ συμμετοχές στην αρχική ενδεκάδα κι άλλες τέσσερις ως αλλαγή) κατέγραψε ο Τίτος Κουτεντάκης (φωτ.), ο οποίος είχε 22 παρουσίες στην περσινή Κ-17. Γεννημένος στις 22 Αυγούστου 2003 άρχισε να παίζει από μικρός ποδόσφαιρο στην ακαδημία του ΑΟ Τυμπακίου, συνεχίζοντας στα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ και στον ΟΦΗ ’94. Αρκούσε ένα παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των μικτών ομάδων νέων των Ενώσεων Σερρών και Ηρακλείου, προκειμένου οι άνθρωποι του Δικεφάλου να ξεχωρίσουν έναν κεντρικό χαφ, που έτρεχε ακατάπαυστα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα. Ο νεαρός Κρητικός, πάντως, χρειάστηκε να περάσει άλλο ένα τεστ μέχρι να οριστικοποιηθεί η μετακίνησή του από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2018, όταν ακολούθησε την αποστολή της Κ-15 του Δικεφάλου σε διεθνές τουρνουά στη Λιόν. Και επί γαλλικού εδάφους έδωσε τα διαπιστευτήρια του, πείθοντας για τις δυνατότητες του.

Αρχηγός της περσινής Κ-17, ο Γιάννης Μανωλιούδης (δέκα συμμετοχές στη φετινή σεζόν) βρίσκεται στον ΠΑΟΚ από το 2016, όταν σε ηλικία μόλις δεκατριών χρόνων (είναι γεννημένος στις 23 Μαΐου 2003), μετακόμισε από το Ρέθυμνο στη Θεσσαλονίκη. Αρχισε να μαθαίνει ποδόσφαιρο στην τοπική Πράσινη Ακαδημία, αργότερα εντάχθηκε στη σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στο Ρέθυμνο, ενώ ο ΠΑΟΚ τον ανακάλυψε μέσω της (συνεργαζόμενης) ακαδημίας του Αστέρα Ρεθύμνου. Ο ύψους 1,78 μ. Μανωλιούδης αγωνίζονταν ως αμυντικός μέσος στην αρχή της καριέρας του, από τα πρώτα, όμως, βήματά του στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ οι προπονητές του έκριναν ότι θα έπρεπε να γυρίσει στο κέντρο της άμυνας.

Το όνομα του Κώστα Κουλιεράκη έγινε γνωστό, όταν ο Αμπέλ Φερέιρα του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο τελευταίο ημίωρο της φιλικής αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό στην αρχή της σεζόν, έστω κι αν πέρσι έπαιζε στην Κ-17. Σε ηλικία πέντε χρόνων ο πατέρας του τον έγραψε στην Ακαδημία Καλτσέτο των Χανίων, όπου αγωνίζονταν ως μεσοεπιθετικός στον άξονα, είτε ως «8άρι», είτε ως «10άρι». Το Σεπτέμβριο του 2017, όταν εγκαταστάθηκε στο Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ, δεν είχε κλείσει καν τα δεκατέσσερα χρόνια του (είναι γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου 2003). Μάλιστα, την αμέσως προηγούμενη σεζόν είχε προλάβει να κάνει ντεμπούτο και στο ανδρικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Χανίων με την Δόξα Παχιανών. Αγωνιζόμενος με την Κ-15 του ΠΑΟΚ, ο Κρητικός ποδοσφαιριστής γύρισε σε θέση αμυντικού χαφ. Κι όταν ανέβηκε στην Κ-17, γύρισε ακόμη πιο πίσω, αγωνιζόμενος πλέον ως αριστερό στόπερ. Φέτος έχει παίξει σε εννέα ματς με την Κ-19 (πέντε ως βασικός, σε τέσσερα ως αλλαγή).

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ Κ-19

Σε διπλό ταμπλό

Μεταξύ νέων και πρώτης ομάδας κινήθηκαν φέτος οι Κούτσιας Κωνσταντέλιας και Βρακάς

Στα πρώτα παιχνίδια της Κ-19, όσο ακόμη ήταν προπονητής ο Γκαρσία, εκείνος που ξεχώριζε ήταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας με πέντε γκολ στο ενεργητικό του.

Ο Γιώργος Κούτσιας, από την άλλη, μετά τον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακός, επέστρεψε στην Κ-19, δίνοντάς την μεγάλη ώθηση με τα γκολ που σημείωσε (σε έξι συμμετοχές μετράει οχτώ γκολ). Όσο για τον Γιώργο Βρακά, είχε τρεις συμμετοχές με τους νέους.

Για δεύτερη σεζόν ανήκαν φέτος στο ρόστερ της Κ-19 οι Θωμάς Καραμπέρης (μία συμμετοχή στην αρχική ενδεκάδα κι άλλες τέσσερις προερχόμενος από τον πάγκο) και Γιάννης Πιπιλιάρης (τρεις παρουσίες ως αλλαγή).

Συνολικά τέσσερις παίκτες άρχισαν τη φετινή σεζόν στην Κ-17, αλλά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου τους βρήκε ως ενεργούς παίκτες της Κ-19. Ο λόγος για τους Λευθέρη Τασιούρα, Λάμπρο Σμυρλή (πέντε γκολ σε τρεις συμμετοχές με την Κ-17), Νίκο Σπυράκο και Ζήση Τσίκο. Τις περισσότερες συμμετοχές (έξι) πρόλαβε να καταγράψει ο Τασιούρας. Γεννημένος την 1η Μαρτίου 2004, υπήρξε βασικό στέλεχος της περσινής Κ-17, με την οποία αγωνίστηκε και στην αρχή της φετινής σεζόν, μέχρι τώρα τουλάχιστον την επιβολή της καραντίνας. Και από τη στιγμή που οι Στάθης Τάχατος και Πέτρος Καλουτσικίδης παραχωρήθηκαν δανεικοί σε Τρίκαλα και Νίκη Βόλου αντίστοιχα, προωθήθηκε στην Κ-19 για να καλύψει τη θέση του δεξιού μπακ (και ο Δημήτρης Πανίδης έπαιξε δανεικός στα Τρίκαλα στο δεύτερο μισό της σεζόν).

Εξάλλου, οι Γιώργος Κουλούρης (επτά συμμετοχές-μία ως βασικός), Βασίλης Κιτσάκης (έξι παρουσίες-μία στην αρχική ενδεκάδα) και Αργύρης Δαρέλας (μία συμμετοχή) ήταν άλλοι τρεις παίκτες, που προωθήθηκαν φέτος από την περσινή Κ-17.

Ο ΜΑΛΕΖΑΣ ΚΙ Η… ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στην πρώτη του σεζόν –κι αυτή με πολλές ιδιαιτερότητες-ο Στέλιος Μαλεζάς ευτύχησε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός του Δικεφάλου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Κ-19 μετά την αναβάθμιση του Πάμπλο Γκαρσία σε προπονητή της πρώτης ομάδας. Αλλά δεν ήταν μόνο ο Ουρουγουανός, που αμέσως μετά τους νέους, έκανε το μεγάλο βήμα προς τους μεγάλους. Το ίδιο «δρομολόγιο» είχε ακολουθήσει παλαιότερα κι ο Βλάνταν Ιβιτς. Θα συνεχίσει, άραγε, αυτήν την… παράδοση κι ο Μαλεζάς;

Πηγή: FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κλαμπ Μπριζ: Το πρόγραμμα… φωτιά των Βέλγων μέσα στον Απρίλιο

Ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα έχει μπροστά της η αντίπαλος του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένα πολύ «βαρύ» πρόγραμμα με 5+2 απαιτητικά παιχνίδια καλείται να φέρει εις πέρας η Κλαμπ Μπριζ μέσα στον Απρίλιο, που θα αντιμετωπίσει και τον ΠΑΟΚ…

Μερικές εβδομάδες πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, ο βελγικός σύλλογος απέλυσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (18/03) τον Ρόνι Ντέιλα και, στην θέση του -μέχρι νεοτέρας- θα καθίσει ο Νίκι Χάγιεν, μέχρι πρότινος τεχνικός της Κλαμπ NXT (ομάδα της 2ης κατηγορίας του βελγικού πρωταθλήματος).

Όλα αυτά, ενώ οι Βέλγοι θα κληθούν να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μέσα στον Απρίλιο, με επτά αναμετρήσεις σε 27 μέρες. Σε αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνονται οι δύο προημιτελικοί με τον ΠΑΟΚ για το Κόνφερενς Λιγκ, όπως επίσης και τα σπουδαία ντέρμπι για τα Play-Off του πρωταθλήματος με Σερκλ Μπριζ, Άντερλεχτ, Αντβέρπ, Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ και δύο παιχνίδια με τη Γκενκ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Kλαμπ Μπριζ:

  • Σερκλ Μπριζ-Κλαμπ Μπριζ (1/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Άντερλεχτ (7/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-ΠΑΟΚ (11/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Αντβέρπ (14/4)
  • ΠΑΟΚ-Κλαμπ Μπριζ (18/4)
  • Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ- Κλαμπ Μπριζ (21/4)
  • Κλαμπ Μπριζ-Γκενκ (24/4)
  • Γκενκ-Κλαμπ Μπριζ (28/4)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βραβείο για τον Μπράντον Τόμας με αρκετούς μήνες καθυστέρηση…

Η ανάρτηση της Super League για τον Ισπανό επιθετικό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Βραβείο για το καλύτερο γκολ της 16ης αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του ελληνικού πρωταθλήματος παρέλαβε ο Μπράντον Τόμας, με τη Super League να αναρτά σχετική φωτογραφία από τη βράβευση του φορ του ΠΑΟΚ.

Το τέρμα του Ισπανού κόντρα στον ΟΦΗ, που διαμόρφωσε το τελικό 4-0 στην αναμέτρηση της Τούμπας, ψηφίστηκε από φίλους όλων των ομάδων ως το κορυφαίο εκείνης της αγωνιστικής, με την βράβευση βέβαια να έρχεται αρκετό καιρό μετά. Στην εκπνοή του παιχνιδιού, οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν στην κόντρα, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ έκανε την ασίστ στον Τόμας, που με υπέροχη προσποίηση «άδειασε» άμυνα και Μπάουμαν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ έδινε «μάχη» για τη ζωή του!

Μία άγνωστη ιστορία για τον 31χρονο Δανό που θα διευθύνει το Κυριακάτικο παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ ΡίντερO νεαρός ρέφερι μπήκε στον χώρο του ποδοσφαίρου από αρκετά μικρή ηλικία, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον ανάγκασε να κάνει στροφή στη διαιτησία.

«Μπορούσα να νιώσω ότι το σώμα μου άρχισε να αλλάζει, μπορούσα να νιώσω ότι η προσωπικότητά μου άρχισε να αλλάζει. Η ασθένεια με έκανε να παράγω πάρα πολύ κορτιζόλη και έπειτα απέκτησα ένα φεγγαρόμορφο πρόσωπο. Ξεκίνησα να παίρνω βάρος, το στομάχι μου γιγαντώθηκε, το σώμα μου έγινε παράξενο. Ζύγιζα 90 κιλά, και ήμουν πολύ άρρωστος. Θυμάμαι ξεκάθαρα το βλέμμα της γιατρού όταν άρχισε να με εξετάζει. Είχα μωβ ραγάδες παντού και μου είπαν ότι έπασχα από το σύνδρομο Cushing».

Το σύνδρομο Cushing αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης έκκρισης γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλης) από τα επινεφρίδια (υπερκορτιζολαιμία) και συνεπώς αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα. Αποτελεί μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, με συχνότητα εμφάνισης 1 – 10 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Ουσιαστικά είναι ένας όγκος που πιέζει την υπόφυση στον εγκέφαλο. Ένας όγκος που 'ξεγελά' τις ορμόνες αναγκάζοντας τα κιλά να κατακαθίσουν στο σώμα αφύσικα γρήγορα. Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη σε μια προσπάθεια να επιβιώσει. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Μίκελ Ρέντερ έχασε πάνω από 20 κιλά. Σε χρόνο ρεκόρ, ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν και πάλι σε φόρμα. Όχι όμως ως ποδοσφαιριστής.

«Χειρουργήθηκα αμέσως, οπότε δεν άργησα να επανέλθω. Έχασα όμως την φλόγα που είχα για το ποδόσφαιρο. Αυτός ο αγώνας τελείωσε, το είχα καταλάβει. Δεν ήθελα να αρκεστώ στο να παίζω σε υψηλό επίπεδο, ήθελα κάτι περισσότερο. Με βοήθησε να ωριμάσω και να γίνω καλός διαιτητής στη Super League».

O 30χρονος ρέφερι «κρέμασε» τα γάντια του και απογείωσε την καριέρα του ως διαιτητής. «Έχω περάσει κάποια πράγματα στη ζωή, και νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι οι παίκτες με συμπαθούν και με αποδέχονται, γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από αυτό. Νομίζω ότι τα πράγματα που έχω στις αποσκευές μου με βοήθησαν να ωριμάσω και να με κάνουν έναν καλό διαιτητή πρώτης κατηγορίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ