Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Προσωπικότητα, κίνητρο και παραστάσεις

Αυτό που ζητούσε ο ΠΑΟΚ εδώ και καιρό

Ηλίας Καπράλος

Προσωπικότητα, κίνητρο και παραστάσεις

Πόσο καιρό ο ΠΑΟΚ έψαχνε τον μέσο που θα στηρίξει πάνω του τον άξονα της ομάδας; Η πρώτη σωστή κίνηση της ομάδας ήταν ο Γκόικο Τσίμιροτ και φυσικά μετά από αυτόν ο Μαουρίτσιο που ήταν παρών στα χρόνια της κυριαρχίας του ΠΑΟΚ. Λίγο όμως ο τραυματισμός του Βραζιλιάνου, λίγο το “χάος” στις επιλογές από πίσω του, όλοι περίμεναν έναν μέσο που δέσει τις γραμμές, θα είναι δυναμικός και δεν θα είναι το καθαρό “6άρι” που του λείπουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. 

Ναι οι περιπτώσεις Σβαμπ, Ελ Καντουρί και Μίσιτς έφεραν ποιότητα και σταθερότητα, αλλά πάντα κάτι έλειπε. Εξ αρχής και οι 3 δεν ήταν και τόσο αθλητικοί. Επίσης και οι 3 παίκτες είχαν περισσότερη ικανότητα στο δημιουργικό κομμάτι και όχι στο οργανωτικό. Οι συγκρίσεις όλων με τον Μαουρίτσιο έδειχναν ότι είχαν καλύτερα νούμερα από τον Βραζιλιάνο, αλλά η ισορροπία που έδινε στο κέντρο ένας παίκτης όπως ο Μαουρίτσιο και παλαιότερα ο Τσίμιροτ είναι αυτό που θέλει μία ομάδα από τον μέσο, καθώς τα νούμερα μπορεί να τα δώσει και ο εκάστοτε παρτενέρ του. Άλλωστε το δίδυμο Μαουρίτσιο-Σάκχοφ είχε επιτυχία, καθώς ο ένας έδινε την ισορροπία και ο άλλος τα γκολ και τις ασίστ. 

Τι σημαίνει όμως η κίνηση για την απόκτηση του Γιασμίν Κούρτιτς. Ο Σλοβένος άσος παίζει από τη σεζόν 2012-13 στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Και μπορεί να έχει αγωνιστεί στην ΣΠΑΛ και την Πάρμα όταν αυτές έπεσαν κατηγορία, αλλά στο παλμαρέ του έχει να επιδείξει την παρουσία στην Τορίνο μαζί με τον Ομάρ Ελ Καντουρί, στην Φιορεντίνα όταν έπαιζε στο Europa League μαζί με τον ΠΑΟΚ και φυσικά στο ξεκίνημα της μεγάλης ομάδας της Αταλάντα από το καλοκαίρι του 2015, έως τον Γενάρη του 2018. Συνολικά έχει 289 συμμετοχές στη Serie A και 285 τα τελευταία 9 χρόνια σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Εάν αναλογιστεί κανείς αυτό το επίτευγμα, να θυμίσουμε μόνο ότι ο Εβγκέν Σάκχοφ όταν έφυγε από τον ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να βρει ρόλο βασικού στην Λέτσε που τελικά υποβιβάστηκε, 

Πέραν τούτου, ο Κούρτιτς στην καριέρα έχει ακόμα ένα θετικό που δύσκολα βρίσκεις. Είναι ένας παίκτης με ποιότητα που σε κάθε ομάδα του ήταν βασικός. Αυτό δείχνουν οι 30+ συμμετοχές του σε κάθε σεζόν. Πέρσι είχε 34 συμμετοχές στην Πάρμα, πρόπερσι 36 σε Πάρμα και ΣΠΑΛ, τη σεζόν 2018-19 30 συμμετοχές στην ΣΠΑΛ, ενώ τη σεζόν 2017-18 είχε 30 σε ΣΠΑΛ και Αταλάντα. Την μοναδική σεζόν που δεν είχε πολλά παιχνίδια σαν βασικός ήταν τη σεζόν στην Φιορεντίνα που λογικά θα ήταν και ο λόγος που δεν έκατσε στην Φλωρεντία και αποχώρησε για το Μπέργκαμο. 

Ο Κούρτιτς λοιπόν μετά από μία πλούσια καριέρα που έκανε στην Ιταλία, έδειξε ότι δεν θέλει να είναι σε μία ομάδα απλά για την παρουσία του σε αυτή. Σε όποια ομάδα ήταν, αποτελούσε βασικό στέλεχος της και στο 90% των αγώνων ξεκινούσε από τη βασική 11άδα και όχι από τον πάγκο. Αυτό τον έκανε να αποχωρήσει και από την “μαγική” Αταλάντα τον Γενάρη του 2018 για να βρει και πάλι παιχνίδια στα πόδια του στην ΣΠΑΛ και από εκεί στην Πάρμα. Μάλιστα το γεγονός ότι δεν ήθελε να παίξει στη δεύτερη κατηγορία τον έκανε να φύγει και από την Πάρμα το φετινό καλοκαίρι και να επιλέξει τον ΠΑΟΚ, όντας βασικό μέλος της εθνικής Σλοβενίας που θα παλέψει για την πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ το 2022. 

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Κούρτιτς έχει και την προσωπικότητα, αλλά και το κίνητρο να παίζει σε όποια ομάδα και αν αγωνίζεται. Επιζητά τη διάρκεια, το κίνητρο και φέτος στον ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει και την διάκριση μέσα από τους τίτλους που θέλει να κυνηγήσει ο Δικέφαλος και τη φετινή σεζόν. Τι μπορεί να δώσει όμως αγωνιστικά;

Εάν περιμένει κανείς έναν μέσο που θα πατάει περιοχή, θα σκοράρει και θα έχει τελικές πάσες, ας ψάξει κάτι άλλο. Είναι ένας παίκτης του άξονα, που μπορεί να μαρκάρει αποτελεσματικά, έχει δύναμη σε κάθε φάση, είτε όταν η μπάλα είναι χαμηλά, είτε όταν αυτή είναι στον αέρα. Θυμίζει στο παιχνίδι του τον Πόντους Βέρνμπλουμ που ποτέ δεν είδαμε στον ΠΑΟΚ τις πραγματικές τους ικανότητες. Έχει ευχέρεια να φτιάξει παιχνίδι από τη πίσω ζώνη όπως ο Μαουρίτσιο και σίγουρα θα είναι ο παίκτης μπροστά από τους δύο αμυντικούς που θα μπορέσει να απελευθερώσει ουσιαστικά τους Σβαμπ και Ελ Καντουρί, αλλά και τους μεσοεπιθετικούς του ΠΑΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Χωρίς χρόνο για χάσιμο

Οι «ασπρόμαυροι» πρέπει να αφήσουν άμεσα πίσω τους τον αποκλεισμό ενόψει Ολυμπιακού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ καλείται να κάνει άμεσα στροφή στις εγχώριες υποχρεώσεις του, χωρίς να διαθέτει χρόνο για χάσιμο ή επεξεργασία του αποκλεισμού από την Ευρώπη, με το ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό να απέχει κάτι παραπάνω από 48 ώρες.

Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου έχει μείνει με έναν και μόνο στόχο στη σεζόν, αυτόν της κατάκτησης του πρωταθλήματος Stoiximan Super League. Μπροστά του ο Δικέφαλος έχει 6 τελικούς, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής των Play-Off με τον Ολυμπιακό, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Το παιχνίδι της Κυριακής μπορεί να αποδειχθεί κομβικό στην μάχη της διεκδίκησης του τίτλου, μετά και τις νίκες των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, την προηγούμενη αγωνιστική, που προσπέρασαν τον ΠΑΟΚ με παιχνίδι παραπάνω.

Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του έρχεται από μια ιστορική πρόκριση και παρθενική συμμετοχή στα ημιτελικά του Europa Conference League, έχοντας μάλιστα κληθεί να παίξει παράταση και πέναλτι.

Στον ΠΑΟΚ ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος ως προς την προετοιμασία της ομάδας, με τον Ρουμάνο τεχνικό να πρέπει να ετοιμάσει την ομάδα του με μόλις δυο προπονήσεις. Υπάρχει και το ζήτημα των ιώσεων που ταλαιπωρεί τον Δικέφαλο τις τελευταίες δυο βδομάδες, επομένως αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό η σωματική, με την ανάκτηση των δυνάμεων για όσους ταλαιπωρήθηκαν, αλλά και η πνευματική ετοιμότητα, για την διαχείριση του αποκλεισμού από την Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Πρώτη φορά μετά την Μπενφίκα…

To μηδέν ενεργητικό του ΠΑΟΚ σε νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ και αποχαιρετά την Ευρώπη στα προημιτελικά του Conference League. Οι Βέλγοι ήταν καλύτεροι και με δυο νίκες πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Αξιοσημείωτο -ειδικά για τον φετινό ΠΑΟΚ- το γεγονός πως δεν κατάφερε καν να σκοράρει στα δυο παιχνίδια με την βελγική ομάδα, κάτι που είχε να του συμβεί από τη σεζόν 2013/14 και τους αγώνες με την Μπενφίκα.

Τότε ήταν για την ενδιάμεση φάση μετά τους ομίλους και πριν τους "16". Ο ΠΑΟΚ έχοντας προκριθεί ως δεύτερος, συνάντησε την Μπενφίκα που κατέβηκε ως τρίτη από το Champions League και αποκλείστηκε με το συνολικό σκορ 4-0. Ηττήθηκε με 0-1 στην Τούμπα και με 3-0 στον επαναληπτικό του «Ντα Λουζ».

Έκτοτε, σε όσες περιπτώσεις συμμετείχε σε νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πάντοτε σκόραρε, ακόμη και στους αποκλεισμούς του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Η αναγνώριση του κόσμου (vid)

Το «ευχαριστώ» της Τούμπας για το ευρωπαϊκό ταξίδι που έζησε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 από το Βέλγιο και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 3-0, μετά και τη δεύτερη ηττα του από την Κλαμπ Μπριζ στην Τούμπα.

Οι «ασπρόμαυροι» ολοκλήρωσαν έτσι ένα πολύ όμορφο ευρωπαϊκό ταξίδι, το οποίο και έζησαν σε όλη την διαδρομή του παρέα με τον κόσμο. Από το Ισραήλ, τις διπλές επισκέψεις σε Κροατία και Σκωτία, την Γερμανία, την Φινλανδία, στο Βέλγιο.

Το όνειρο δεν συνεχίζεται, παρότι έδειχνε πιθανό να γραφτεί ένα μοναδικό σενάριο, ο ΠΑΟΚ μένει εκτός ημιτελικών. Η Τούμπα ωστόσο, αποθέωσε τους παίκτες του Λουτσέσκου και τους ευχαρίστησε με ένα θερμό χειροκρότημα και συνθήματα, μετά το φινάλε της αναμέτρησης με την Κλαμπ Μπριζ.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2024/04/437075081_8145101892186448_3286360199323378476_n.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ