Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στιγμές ατόφιου σουρεαλισμού

Η «σφαλιάρα» στο Δουβλίνο, οι φωτιές, τα εμβόλια και ο ΠΑΟΚ που «χτίζεται». Γράφει ο Άκης Σακισλόγλου

Άκης Σακισλόγλου

Στιγμές ατόφιου σουρεαλισμού

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή το εξής: Το να χάνεις από την Μποέμιαν, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε διοργάνωση, ακόμα και σε φιλικό παιχνίδι, είναι κάζο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και η αλήθεια είναι πως το προχθεσινό κάζο, το βλέπαμε να κοντοζυγώνει εδώ και μέρες.

Γενικά η προχθεσινή βραδιά ήταν εντελώς σουρεαλιστική. Από τη μια, η ειδησεογραφία εξέπεμπε θανατικό. Φωτιές παντού, σπίτια, δέντρα και ζώα στο έλεος των πυρκαγιών. Σχεδόν 100 φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Τα σάιτ και τα κανάλια γέμισαν φλόγες, αλαφιασμένους κατοίκους και αποκαμωμένους πυροσβέστες. Και το σκηνικό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο δικός μας ο νταλγκάς ήταν ο ΠΑΟΚ. Πώς θα κατεβάσει ο Λουτσέσκου την ομάδα, ποιο κανάλι θα δείξει τον αγώνα να κάτσουμε με την παρέα να τον δούμε… Ένας συνοπαδός σχολίασε σε ανάρτηση της ΠΑΕ στο Facebook: «ευχαριστούμε που δώσατε σε ελεύθερο κανάλι την μετάδοση του αγώνα και δε θα έχουμε δουλειά στα μαγαζιά μας». Ο καθένας από τη σκοπιά του. Με την τρέλα και με τα δίκια του. Και η Ελλάδα να καίγεται με την Αττική να καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό που να πέφτει το ρεύμα στο OPEN και να παρακολουθούμε ταξιδιωτική εκπομπή του Τάσου Δούση σε επανάληψη. Κάποια στιγμή η κάμερα δείχνει στούντιο: Μια καρέκλα, ένα γραφείο κι ένα ποτήρι νερό με καλαμάκι (sic). Ατόφιος υπερρεαλισμός που δεν θα μπορούσε να συλλάβει ούτε καν ο Λουίς Μπουνιουέλ στις «ασπρόμαυρες» ταινίες του. Και να σου τα σχόλια των αγανακτισμένων οπαδών από κάτω: «ό,τι να ‘ναι το κανάλι». «Απαράδεκτοι όλοι» και τέτοια. Να θέλεις να μπεις σε όλα τα σχόλια και να γράψεις: «Καίγεται η Ελλάδα αδελφέ, δεν ξέρω αν το πήρες χαμπάρι».

Τελικά και η μετάδοση έγινε και η ήττα ήρθε, έτσι όπως ήρθε, και -ευτυχώς- αποφύγαμε τα χειρότερα αφού στο τέλος συνήλθαμε κάπως και μειώσαμε το σκορ. Δεν θα είναι εύκολα στον επαναληπτικό. Κάθε άλλο. Θα πρέπει να ματώσουμε στην Τούμπα, αφού δεν ματώσαμε στο Δουβλίνο. Το ξέρει ο προπονητής, το κατάλαβαν οι ποδοσφαιριστές, το καταλάβαμε κι εμείς οι απ’ έξω που (απορώ γιατί) το πήραμε κάπως χαλαρά. Έτσι είναι τον Αύγουστο. Ειδικά όταν παίζεις με ομάδες που έχουν 25 παιχνίδια στα πόδια τους και «δίψα» να κάνουν το βήμα παραπάνω. Την πατήσαμε, εν μέρει. Τώρα, αν και την προσεχή Πέμπτη επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και η φετινή ευρωπαϊκή πορεία θα τελειώσει – και πάλι –
άδοξα.

Κατανοούμε όλοι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν είναι ικανοποιημένο από τις κινήσεις που κάνει το κλαμπ. Άλλοι έχουν στραβώσει εξαρχής με την επιλογή του προπονητή, άλλοι θεωρούν ότι η ομάδα πρέπει να αλλάξει ως και τα δοκάρια για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Γενικώς υπάρχει μια αρνητική αύρα, αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ως οπαδική κουλτούρα και νοοτροπία (και που σχεδόν πάντα αποδεικνύεται υγιής γιατί ΠΑΟΚ χωρίς απαιτήσεις, γκρίνια και αμφισβήτηση, απλά δεν είναι ΠΑΟΚ).

Γνώμη μου είναι πως η αρνητική αύρα φεύγει μόνο με επιτυχίες. Με νίκες, με προκρίσεις και με κινήσεις ουσίας στα μεταγραφικά. Τις μεταγραφές μην τις περιμένετε πριν τις 20 Αυγούστου. Ο ΠΑΟΚ ανήκει στην κατηγορία αγοραστών που περιμένουν το τέλος για να ψωνίσουν από το επάνω ράφι. Κάθε ποδοσφαιριστής που ανήκει σε αυτό, θα κοιτάξει την πρόταση του (κάθε) ΠΑΟΚ, μόνο όταν απομακρυνθεί το όνειρο ενός ιταλικού ή ισπανικού πρωταθλήματος, συνήθως με παρηγοριά τα περισσότερα χρήματα που θα του δώσουμε. Δείτε τι μεταγραφές (δεν) θα κάνει ο Ολυμπιακός αν αποκλειστεί από την Λουντογκόρετς. Δείτε τι έκανε ως τώρα που δεν αποτελεί δεδομένο η είσοδος του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή και η ευρωπαϊκή «φήμη» του ΠΑΟΚ. Γι αυτό και περιμένουμε τον Τζιοβίνκο που τον ξέρει ο Λουτσέσκου και η προοπτική να επιλέξει τον ΠΑΟΚ έχει για τον ποδοσφαιριστή το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Λένε πολλοί: «θα κρεμόμαστε από τον Τζιοβίνκο;» Ναι, απαντώ εγώ. Θα περιμένουμε και θα ενισχυθούμε όταν και όπως μπορούμε.

Αυτό που νιώθω, προσωπικά, είναι πως με το συγκεκριμένο προπονητικό τιμ και την πρόθεση των ιδιοκτητών να επενδύσουν χρήματα στην ομάδα, κάθε μέρα, κάθε διοργάνωση, κάθε μεταγραφική περίοδο, το αποτέλεσμα θα είναι και καλύτερο. Δεν το φοβάμαι το αγωνιστικό. Σύντομα αυτό που θα χτιστεί θα το ονομάσουμε «νέα εποχή ΠΑΟΚ». Χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Όλοι ξέρουμε το πως και το γιατί. Όπως όλοι ξέρουμε πως αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΑΓΚΙΑ να ολοκληρώνεις μια διετία κάμψης, μια διετία «πτώσης», με δύο δεύτερες θέσεις και ένα κύπελλο (το πιο ωραίο από όλα). Πιο χαμηλά δε θα μπορούσαμε να βρεθούμε. Μόνο ψηλά από εδώ και πέρα θα ανεβαίνουμε. Τα καλύτερα έρχονται.

Υ.γ.: Αν μας δίδαξε κάτι η πανδημία του Κορονοϊού αυτό είναι πως τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη και οι άνθρωποι να μετατραπούν σε έρμαια της μοίρας. Το ποδόσφαιρο είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα μετά την υγεία μας. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ.

Υ.γ.: Δεν συνηθίζω να υποδεικνύω σε κανέναν τι να κάνει στη ζωή του. Δικαίωμα του καθενός είναι να διστάζει, να αρνείται ή, ίσως, και να φοβάται να κάνει το εμβόλιο. Δεν μπορώ, όμως, να μην πω ότι εδώ και αρκετό καιρό που εμβολιάστηκα κι εγώ και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, νιώθω πιο ασφαλής και πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Στα νοσοκομεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 196 διασωληνωμένοι, όλοι ανεμβολίαστοι. Καθημερινά πεθαίνουν 10-15 άνθρωποι. Όλοι ανεμβολίαστοι. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Δεν πεθαίνουν όσοι δεν εμβολιάζονται αλλά σίγουρα, όσοι πεθαίνουν από Κορονοϊό, δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν μπορώ να μην το υπογραμμίσω αυτό. Ειδικά διαβάζοντας ένα σωρό fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο για τη φράση «πειραματόζωα» που πολλοί χρησιμοποιούν για όσους έχουν εμβολιαστεί, έχετε υπ όψιν σας αυτό: Όταν στην Ελλάδα, 5.000.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κι ακόμα 750.000 με τη μία από τις δύο δόσεις, «πείραμα» τελικά είναι το να δούμε αν θα παραμείνουν υγιείς αυτοί που ΔΕΝ εμβολιάστηκαν. Γιατί θα το ξαναπώ: άνθρωποι που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, δεν νοσούν βαριά εδώ και μήνες. Καλή ξεκούραση σε όλους. Και καλή καρδιά σε όσους διαφωνούν με αυτά που γράφω.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η βαθμολογία της Stoiximan Super League μετά την 7η αγωνιστική

Μετά την γκέλα του ΠΑΟΚ στη Λαμία και τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έμεινε 3ος αν και έχασε 2 βαθμούς (1-1) στη Λαμία, ωστόσο η διαφορά από την κορυφή αυξήθηκε στους επτά βαθμούς. Ο Ολυμπιακός έμεινε στην τέταρτη θέση αφού δεν κέρδισε (1-1) στη Θεσσαλονίκη τον Άρη, ενώ απομένουν 3 αγωνιστικές για το φινάλε αλλά ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν 4 αγώνες αφού θα παίξουν στην Τούμπα στις 12/5.Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια της 7ης αγωνιστικής των playoffs της Super League 1.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κέρδισε 3-0 τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Παρέμεινε πρώτη και αύξησε τη διαφορά της από τον δεύτερο Παναθηναϊκό στους 4!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)

1. ΑΕΚ 75
2. Παναθηναϊκός 71
3. ΠΑΟΚ 68
4. Ολυμπιακός 67
5. Άρης 49
6. Λαμία 35

*Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν αγώνα λιγότερο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η, 28/4)

17:00 Ολυμπιακός - Λαμία
19:30 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
20:30 Παναθηναϊκός - Άρης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Άδειος από ενέργεια και ιδέες»

Όσα γράφει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχολίασε την γκέλα στο «Αθανάσιος Διάκος» μέσα από το καθιερωμένο match report, υπογραμμίζοντας πως ο Δικέφαλος «πέταξε δύο βαθμούς» στη μάχη του τίτλου. Ο Δικέφαλος βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 90+9′, ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνει την μεγάλη ανατροπή στο ΔΑΚ Λαμίας και να φύγει με τους τρεις βαθμούς.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ:

«Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε άδειος από ενέργεια και ιδέες στη Λαμία και το πλήρωσε, καθώς πέταξε δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του τίτλου και πριν τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα, που θα κρίνουν τα πάντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μπλόκο» στο Χαριλάου για τον Ολυμπιακό!

Μοιράστηκαν από έναν βαθμό στο «Βικελίδης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Άρης έστησε μπλόκο στον Ολυμπιακό! Με τον Κουέστα να κατεβάζει ρολά, οι «κίτρινοι» κατάφεραν να κρατήσουν στο 1-1 τους «ερυθρόλευκους» που ήταν ανώτεροι αλλά σπατάλησαν τις ευκαιρίες τους! Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Λορέν Μορόν (48’) για να «απαντήσει» άμεσα ο Ζέλσον Μαρτίνς (53’), αλλά να μην μπορούν να βρουν το γκολ της νίκης που θα τους έφερνε, τουλάχιστον, πάνω από τον τρίτο ΠΑΟΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν πρώτοι, με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί να αναγκάζει σε επέμβαση τον Χουλιάν Κουέστα στο 5ο λεπτό. Τρία λεπτά αργότερα ο Στέφαν Γιόβετιτς νίκησε τον Ισπανό τερματοφύλακα, ωστόσο στο ξεκίνημα της αντεπίθεσης των φιλοξενούμενων υπήρξε φάουλ του Μάρτινς στον Κίκε Σαβέριο. Ο Ράντε Ομπρένοβιτς, μετά από παρέμβαση του VAR (Ματέι Γιουγκ και Θανάσης Κόλλιας) έκανε on field review, ακυρώνοντας το γκολ και δίνοντας κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο εξτρέμ του Ολυμπιακού.

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αναταραχή, ο Άρης πλησίασε στο γκολ, με τους Νταβίντ Κάρμο και Βιθέντε Ιμπόρα να ορθώνουν τοίχος στις προσπάθειες των Μορόν και Σαβέριο, αντίστοιχα. Ακολούθησε ένα πεντάλεπτο πίεσης από τους Πειραιώτες, με τον Κουέστα να σταματάει το σουτ του Σαντιάγκο Έσε (21’) και την κεφαλιά του Γιόβετιτς (24’) ενώ το δοκάρι σταμάτησε τη δυνατή κεφαλιά του Ιμπόρα (25’).

Οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν το ματς, χωρίς να δημιουργήσουν ή να χάσουν κάποια σπουδαία ευκαιρία, πλην ενός σουτ του Γιάννη Φετφατζίδη, ωστόσο εξίσου εύκολα κρατούσαν μακριά από την περιοχή του Κουέστα τους αντιπάλους τους. Μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν κι έγινε μια περίεργη φάση: ο Μόουζες Οντουμπάτζο προσπάθησε να διώξει, η μπάλα χτύπησε στον Ελ Κααμπί και μετά στο δοκάρι, χωρίς όμως να περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ - και μάλιστα δύο. Αρχικά σκόραραν οι «κιτρινόμαυροι», με τον Μορόν να εκμεταλλεύεται το λάθος του Ανδρέα-Ριχάρδου Ντόη και να πλασάρει τον Κωνσταντίνο Τζολάκη για το 1-0. Η χαρά των γηπεδούχων, όμως, κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Ο Κώστας Φορτούνης έκανε την ενέργεια και την πάσα στον Μαρτίνς, με τον Πορτογάλο να ισοφαρίζει σε 1-1.

Μάλιστα, ο σκόρερ του Ολυμπιακού θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα στο 58’, ωστόσο νικήθηκε αυτή τη φορά από τον Κουέστα. Κάπου εκεί, άρχισαν οι δυο προπονητές τις παρεμβάσεις τους, χάλασε όμως και ο ρυθμός του αγώνα. Η επόμενη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 74’ κι ήταν το σουτ του Ελ Κααμπί που πέρασε πάνω από τα δοκάρια, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να κάνει όσο μπορεί πιο επιθετική την ομάδα του.

Αυτό είχε συνέπεια να υπάρχουν κενά πίσω, με τον Μορόν, όμως, στο ξεκίνημα των καθυστερήσεων να μη βλέπει δίπλα τους αμαρκάριστους συμπαίκτες του και να τελειώνει άψυχα την προσπάθειά του. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στους 67 βαθμούς, πέντε κάτω από την ΑΕΚ, τέσσερις από τον Παναθηναϊκό κι έναν από τον ΠΑΟΚ. Ο Άρης, από την άλλη, έβαλε φρένο στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών.

Οι συνθέσεις:

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Εμβοντό, Νταρίντα (90’+3’ Ρόουζ), Σουλεϊμάνοφ, Φετφατζίδης (60’ Μάνου Γκαρθία), Σαβέριο (60’ Ζαμόρα), Μορόν.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα, Φορτούνης, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί (87’ Ελ Αραμπί), Μάρτινς (79’ Ναβάρο), Κάρμο, Γιόβετιτς (68’ Ποντένσε), Ροντινέι, Έσε (68’ Τσικίνιο), Ντόη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ