Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Η γκρίνια, η Παναγιά και η Μπόντο Γκλιμτ»

Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης σχολιάζει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον ΠΑΟΚ

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

«Η γκρίνια, η Παναγιά και η Μπόντο Γκλιμτ»

Μερικά πράγματα είναι απλά μαθηματικά. Η Νόριτς, ομάδα που μετακινείται σταθερά ανάμεσα στην Πρέμιερσιπ και την Πρέμιερ Ληγκ, ξόδεψε μέσα σε επτά μήνες 21.000.000 ευρώ για να αποκτήσει δύο παίκτες από τον ΠΑΟΚ: τον Γιαννούλη και τον Τζόλη. Το ποσό, με ποδοσφαιρικούς όρους, αποτελεί ένα θαύμα. Πρόκειται για δύο παίκτες που αγωνίστηκαν ο καθένας έναν χρόνο στην ομάδα που βγαίνει 2η στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο στην Ευρώπη, έχοντας να επιδείξει σε δύο χρόνια προκρίσεις αποκλειστικά και μόνο σε μονά εντός έδρας παιχνίδια, και οι οποίοι δεν είναι καν βασικοί και αναντικατάστατοι στην εθνική Ελλάδας, η οποία με τη σειρά της αγνοεί την πρόκριση σε τελική φάση οποιασδήποτε διοργάνωσης από το 2014. Στην πραγματικότητα το ποσό αυτό είναι εξωφρενικό.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, ας σκεφθούμε το εξής. Ας πάρουμε ένα ποδόσφαιρο και ένα πρωτάθλημα ανάλογης δυναμικής με το ελληνικό. Ας πούμε το Νορβηγικό. Και ας πάρουμε την ομάδα που τελευταία βγαίνει 2η στο πρωτάθλημά της, ας πούμε την Μπόντο Γκλιμτ. Και ας πούμε ότι ο ΠΑΟΚ έδινε 21.000.000 για να αγοράσει το αριστερό μπακ και το αριστερό εξτρέμ αυτής της Μπόντο Γκλιμτ, οι οποίοι δεν θα ήταν βασικοί στην εθνική Νορβηγίας (δεν έχω ιδέα ποιοι είναι, να είναι καλά τα παιδιά). Σκέπτεστε πόση γκρίνια θα υπήρχε στο ΠΑΟΚτσήδικο σύμπαν για το πού πετάμε τα λεφτά μας –χώρια τις συζητήσεις για το πόσα πρέπει να έφαγαν οι μάνατζερ από μια τέτοια απάτη.

Λέω λοιπόν, για όλα αυτά, ότι οι δύο αυτές πωλήσεις υπήρξαν απόλυτα επιτυχείς για τον ΠΑΟΚ. Με οικονομικούς όρους –που δεν είναι ίδιοι με τους αθλητικούς- έσβησαν τη χασούρα από τις ευρωπαϊκές αποτυχίες των τελευταίων χρόνων. Μετέτρεψαν –οικονομικά- τον ΠΑΟΚ σε έναν οργανισμό που πρόπερσι θα είχε αποκλείσει τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και θα είχε παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα και πέρσι θα είχε περάσει έναν γύρο ακόμα και θα έπαιζε στη φάση των 32 τον Φλεβάρη. Πρόκειται δηλαδή για μια οικονομική ανάσα τεράστια, τέτοια που σου επιτρέπει να προγραμματίσεις ό,τι θες με την ησυχία σου.

Πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται στο αθλητικό κομμάτι. Στις θέσεις των δύο αυτών παικτών που πουλήθηκαν, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει αποκτήσει ακριβούς ή πιο φτηνούς παίκτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι άξιοι ή ανάξιοι αντικαταστάτες τους. Θα μπορούσε επίσης να μην έχει αποκτήσει φτηνούς ή ακριβούς παίκτες και να έχει προωθήσει νέους παίκτες, από τις ακαδημίες του, οι οποίες κατά γενική ομολογία παράγουν υλικό. Δεν έγινε όμως τίποτα από όλα αυτά. Ο ΠΑΟΚ ξεκινά τη χρονιά με δηλωμένη πρόθεση αυτές τις δύο θέσεις, του αριστερού μπακ και του αριστερού γουίνγκερ πίσω από το φορ, να τις καλύψουν αυτοί που τις κάλυπταν πριν αναδειχθούν ο Γιαννούλης και ο Τζόλης. Δηλαδή ο Βιεϊρίνια και ο Καντουρί, που έπαιζαν τις θέσεις αυτές το 2018, ηλικίας 36 και 31 αντίστοιχα.

Όποιος φαντάστηκε ότι αυτό δεν θα δημιουργούσε όχι απλά ανησυχία και γκρίνια, αλλά διάχυτο εκνευρισμό στον κόσμο του ΠΑΟΚ, δεν έχει ιδέα από τον σύλλογο. Και ακόμα κι αν ο εκνευρισμός καταλήγει σε υπερβολές, γενικεύσεις και αδικίες, εν προκειμένω δεν είναι αναιτιολόγητος. Η εικόνα αυτή είναι η εικόνα ενός κλαμπ που δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει και σίγουρα δεν μοιάζει να ανοίγει νέο κύκλο. Πόσο μάλλον που ο ΠΑΟΚ έχει πληρώσει ακριβά τη θερινή του ραστώνη στις μεταγραφές. Το 2017 ανακοίνωσε τις μεταγραφές του Βιεϊρίνια, του Καντουρί, του Μαουρίτσιο (και του Σαμπράνο) αφού πρώτα αποκλείστηκε από την Εστερσουντ. Και έπειτα ξόδεψε 14 βαθμούς στο πρωτάθλημα, μέχρι όλοι αυτοί να μάθουν να παίζουν μαζί. Και το 2020 βρέθηκε να παίζει τον αγώνα της χρονιάς χωρίς σέντερ φορ και χωρίς δεξί μπακ. Και φέτος δείχνει να κινδυνεύει να πάθει το ίδιο. Δεν έχω καμία εικόνα της Ριέκα, αλλά είναι η τρίτη δύναμη της Κροατίας –όχι της Ιρλανδίας- και τρέμω στην ιδέα να έχει γρήγορους χαφ και κάνα δεξί εξτρέμ που να τρέχει.

Τα δύο πρώτα επίσημα ματς της χρονιάς επιβεβαίωσαν έναν διάχυτο φόβο: ο ΠΑΟΚ είναι μια πάρα πολύ γερασμένη ομάδα. Επιβεβαίωσαν επίσης και την ποιότητα των παικτών και όσα γνωρίζαμε ήδη για τη δουλειά του Λουτσέσκου: και στους δύο αγώνες, ο ΠΑΟΚ είχε οργανωμένο χτίσιμο παιχνιδιού, καλή κυκλοφορία, ένστικτο ανάκτησης της μπάλας και σε κάποιες στιγμές πολύ καλούς συνδυασμούς στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Μόνο που όλα αυτά τα είχε απέναντι σε ημιεπαγγελματίες, οι οποίοι μας δυσκόλεψαν και μόνο από το γεγονός ότι έτρεχαν μέσα στο γήπεδο. Δεν θα ξαναβρεί ημιεπαγγελματίες στον δρόμο του φέτος.

Τον περασμένο Μάιο αρκετοί λέγαμε ότι ο ΠΑΟΚ μέσα στο καλοκαίρι θα χρειαστεί να ψαχτεί για 7-8 θέσεις, εξαιρώντας μόνο αυτές των σέντερ μπακ, του ενός αμυντικού χαφ και του δεξιού εξτρέμ. Φοβάμαι ότι δεν πέσαμε πολύ έξω. Δυστυχώς, στην πράξη, μετά και την ατυχία στην περίπτωση Ολιβέιρα, έχει καλυφθεί μόνο η μία από αυτές: αυτή του άλλου αμυντικού χαφ –και είμαστε στις 15 Αυγούστου. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΠΑΟΚ αναζητά παίκτη στο «3», παίκτη στο «10» και παίκτη στο «11», σχεδόν τρεις μήνες αφότου, σε πείσμα όσων είδαμε πέρσι και όσων ξέραμε, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα τους χρειαστεί, εξακολουθεί να λέει ότι δεν αναζητά παίκτη στο «1» και προφανώς δεν θα πάρει και άλλον στο «2», όπου κανείς δεν νιώθει ότι καλύφθηκε το πρόβλημα. Και αναζητά, από καθαρή ατυχία, και άλλον έναν στο «9». Με όλον τον σεβασμό στο προπονητικό τιμ, της αθλητικής και διαχειριστικής δουλειάς του οποίου είμαι μεγάλος θαυμαστής, αυτό δεν είναι ακριβώς τέλειος προγραμματισμός.

Αν ο ΠΑΟΚ περάσει τη Ριέκα και αποκτηθούν οι 3-4 παίκτες που ψάχνουμε για να συμπληρωθεί το ρόστερ, μπορεί όλη αυτή η μουρμούρα να αποδειχθεί εντελώς άσκοπη –και μακάρι. Φοβάμαι όμως ότι για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να βοηθήσει λίγο και η Παναγιά. Και υποτίθεται ότι στον ΠΑΟΚ είχαμε αφήσει πίσω την εποχή που η Παναγιά ανακατευόταν με τους στόχους του ποδοσφαιρικού τμήματος.

ΥΓ: Είδα ένα ματς της Νόριτς. Από την ομάδα λείπει ένας χαφ θηρίο, δύο μέτρα, μαύρος, να μην περνάει τίποτα. Δεν ξέρω γιατί δεν το βλέπει ο πρόεδρος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η βαθμολογία της Stoiximan Super League μετά την 7η αγωνιστική

Μετά την γκέλα του ΠΑΟΚ στη Λαμία και τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έμεινε 3ος αν και έχασε 2 βαθμούς (1-1) στη Λαμία, ωστόσο η διαφορά από την κορυφή αυξήθηκε στους επτά βαθμούς. Ο Ολυμπιακός έμεινε στην τέταρτη θέση αφού δεν κέρδισε (1-1) στη Θεσσαλονίκη τον Άρη, ενώ απομένουν 3 αγωνιστικές για το φινάλε αλλά ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν 4 αγώνες αφού θα παίξουν στην Τούμπα στις 12/5.Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια της 7ης αγωνιστικής των playoffs της Super League 1.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κέρδισε 3-0 τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Παρέμεινε πρώτη και αύξησε τη διαφορά της από τον δεύτερο Παναθηναϊκό στους 4!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (7η αγωνιστική)

1. ΑΕΚ 75
2. Παναθηναϊκός 71
3. ΠΑΟΚ 68
4. Ολυμπιακός 67
5. Άρης 49
6. Λαμία 35

*Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν αγώνα λιγότερο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (8η, 28/4)

17:00 Ολυμπιακός - Λαμία
19:30 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
20:30 Παναθηναϊκός - Άρης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Άδειος από ενέργεια και ιδέες»

Όσα γράφει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχολίασε την γκέλα στο «Αθανάσιος Διάκος» μέσα από το καθιερωμένο match report, υπογραμμίζοντας πως ο Δικέφαλος «πέταξε δύο βαθμούς» στη μάχη του τίτλου. Ο Δικέφαλος βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 90+9′, ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνει την μεγάλη ανατροπή στο ΔΑΚ Λαμίας και να φύγει με τους τρεις βαθμούς.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ:

«Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε άδειος από ενέργεια και ιδέες στη Λαμία και το πλήρωσε, καθώς πέταξε δύο πολύτιμους βαθμούς στη μάχη του τίτλου και πριν τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα, που θα κρίνουν τα πάντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Μπλόκο» στο Χαριλάου για τον Ολυμπιακό!

Μοιράστηκαν από έναν βαθμό στο «Βικελίδης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Άρης έστησε μπλόκο στον Ολυμπιακό! Με τον Κουέστα να κατεβάζει ρολά, οι «κίτρινοι» κατάφεραν να κρατήσουν στο 1-1 τους «ερυθρόλευκους» που ήταν ανώτεροι αλλά σπατάλησαν τις ευκαιρίες τους! Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Λορέν Μορόν (48’) για να «απαντήσει» άμεσα ο Ζέλσον Μαρτίνς (53’), αλλά να μην μπορούν να βρουν το γκολ της νίκης που θα τους έφερνε, τουλάχιστον, πάνω από τον τρίτο ΠΑΟΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν πρώτοι, με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί να αναγκάζει σε επέμβαση τον Χουλιάν Κουέστα στο 5ο λεπτό. Τρία λεπτά αργότερα ο Στέφαν Γιόβετιτς νίκησε τον Ισπανό τερματοφύλακα, ωστόσο στο ξεκίνημα της αντεπίθεσης των φιλοξενούμενων υπήρξε φάουλ του Μάρτινς στον Κίκε Σαβέριο. Ο Ράντε Ομπρένοβιτς, μετά από παρέμβαση του VAR (Ματέι Γιουγκ και Θανάσης Κόλλιας) έκανε on field review, ακυρώνοντας το γκολ και δίνοντας κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο εξτρέμ του Ολυμπιακού.

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αναταραχή, ο Άρης πλησίασε στο γκολ, με τους Νταβίντ Κάρμο και Βιθέντε Ιμπόρα να ορθώνουν τοίχος στις προσπάθειες των Μορόν και Σαβέριο, αντίστοιχα. Ακολούθησε ένα πεντάλεπτο πίεσης από τους Πειραιώτες, με τον Κουέστα να σταματάει το σουτ του Σαντιάγκο Έσε (21’) και την κεφαλιά του Γιόβετιτς (24’) ενώ το δοκάρι σταμάτησε τη δυνατή κεφαλιά του Ιμπόρα (25’).

Οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν το ματς, χωρίς να δημιουργήσουν ή να χάσουν κάποια σπουδαία ευκαιρία, πλην ενός σουτ του Γιάννη Φετφατζίδη, ωστόσο εξίσου εύκολα κρατούσαν μακριά από την περιοχή του Κουέστα τους αντιπάλους τους. Μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν κι έγινε μια περίεργη φάση: ο Μόουζες Οντουμπάτζο προσπάθησε να διώξει, η μπάλα χτύπησε στον Ελ Κααμπί και μετά στο δοκάρι, χωρίς όμως να περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ - και μάλιστα δύο. Αρχικά σκόραραν οι «κιτρινόμαυροι», με τον Μορόν να εκμεταλλεύεται το λάθος του Ανδρέα-Ριχάρδου Ντόη και να πλασάρει τον Κωνσταντίνο Τζολάκη για το 1-0. Η χαρά των γηπεδούχων, όμως, κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Ο Κώστας Φορτούνης έκανε την ενέργεια και την πάσα στον Μαρτίνς, με τον Πορτογάλο να ισοφαρίζει σε 1-1.

Μάλιστα, ο σκόρερ του Ολυμπιακού θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα στο 58’, ωστόσο νικήθηκε αυτή τη φορά από τον Κουέστα. Κάπου εκεί, άρχισαν οι δυο προπονητές τις παρεμβάσεις τους, χάλασε όμως και ο ρυθμός του αγώνα. Η επόμενη καλή στιγμή καταγράφηκε στο 74’ κι ήταν το σουτ του Ελ Κααμπί που πέρασε πάνω από τα δοκάρια, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να κάνει όσο μπορεί πιο επιθετική την ομάδα του.

Αυτό είχε συνέπεια να υπάρχουν κενά πίσω, με τον Μορόν, όμως, στο ξεκίνημα των καθυστερήσεων να μη βλέπει δίπλα τους αμαρκάριστους συμπαίκτες του και να τελειώνει άψυχα την προσπάθειά του. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στους 67 βαθμούς, πέντε κάτω από την ΑΕΚ, τέσσερις από τον Παναθηναϊκό κι έναν από τον ΠΑΟΚ. Ο Άρης, από την άλλη, έβαλε φρένο στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών.

Οι συνθέσεις:

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Εμβοντό, Νταρίντα (90’+3’ Ρόουζ), Σουλεϊμάνοφ, Φετφατζίδης (60’ Μάνου Γκαρθία), Σαβέριο (60’ Ζαμόρα), Μορόν.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα, Φορτούνης, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί (87’ Ελ Αραμπί), Μάρτινς (79’ Ναβάρο), Κάρμο, Γιόβετιτς (68’ Ποντένσε), Ροντινέι, Έσε (68’ Τσικίνιο), Ντόη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ