Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ακαδημίες ΠΑΟΚ: Ένα πρότζεκτ που έφερε… χρυσάφι!

Τα οφέλη του Δικεφάλου από τη δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες

PAOK24

Ακαδημίες ΠΑΟΚ: Ένα πρότζεκτ που έφερε… χρυσάφι!

Η FORZA αποκρυπτογραφεί τα πολλαπλά οφέλη του ΠΑΟΚ από την επένδυση και την στοχευμένη δουλειά που γίνεται, εδώ και χρόνια, στα Τμήματα Υποδομής

Οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι ένα ελληνικό και υγιές οικοδόμημα με σαφή προοπτική, το μάξιμουμ της θετικής ενέργειας όλου του κλαμπ, που πριν από μερικά χρόνια πήρε την κεφαλαιώδη απόφαση να στρέψει το βλέμμα προς το μέλλον και τη ρότα του προς τα εμπρός.

Το μέλλον κάθε συλλόγου είναι η Ακαδημία. Ακόμα και να μην έχεις την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο το ξέρεις. Το ξέρουν και στον ΠΑΟΚ. Εστησαν μια από τις καλύτερες σχολές, προ Σαββίδη. Το όραμα του Ζαγοράκη αρκούσε για να μπουν γερά θεμέλια στον οργανισμό. Επί Σαββίδη, η Ακαδημία είναι έτη φωτός μπροστά απ’ τη δεύτερη καλύτερη στην Ελλάδα. Το δείχνουν τα αποτελέσματα της στοχευμένης δουλειάς, η δημιουργία υπεραξίας, οι τίτλοι, οι πωλήσεις.

Γι’ αυτό και στην περίπτωση της πώλησης του Χρήστου Τζόλη, η πώληση στη Νόριτς, δεν είναι μια απλή «μπίζνα», που θα φέρει στο ταμείο της ομάδας 13 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι, για όλη την περιρρέουσα γκρίνια, το είδος «Έλληνας ποδοσφαιριστής» πηγαίνει μπροστά. Οι γενιές πηγαίνουν μπροστά. Ακολουθεί, η καθεμιά, την εξέλιξη του χώρου της.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ 

Για τον ΠΑΟΚ οι Ακαδημίες του είναι πετυχημένο πρότζεκτ. Γιατί προτού «σκάσει απ’ το αβγό του», ο 19χρονος Τζόλης και κάνει σε χρόνο-ρεκόρ την Ευρώπη να παραμιλάει για τα κατορθώματά του, είχαν προηγηθεί κι άλλα παιδιά που βγήκαν μέσα από τα σπλάχνα του συλλόγου. Ο Σταφυλίδης. Ο Κουλούρης. Ο Πέλκας. Όλοι τους προέκυψαν μέσα από την παραγωγική διαδικασία. Τον στόχο, το όραμα, τη φιλοδοξία.

Τα πρότζεκτ, δεν τα αποφασίζει κανένας προπονητής. Ο προπονητής τα εκτελεί. ‘Η δεν τα εκτελεί. Τα πρότζεκτ, τα αποφασίζει η ΠΑΕ. Εν συνεχεία, το επικοινωνείς. Στον κόσμο. Με καθαρούς όρους. Αυτό, δηλαδή, που έκανε από τις πρώτες ημέρες ο Θόδωρος Ζαγοράκης και το εκτέλεσε κατά γράμμα ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Οι δυο τους κατόρθωσαν να επανατοποθετήσουν τον ΠΑΟΚ στον γεμάτο απαιτήσεις «κόσμο» των ακαδημιών, βγάζοντας πολλά ταλέντα, μέχρι που ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης, με την οικονομική άνεσή του, να εκτοξεύσει το πρότζεκτ των Ακαδημιών και μαζί τα έσοδα του κλαμπ.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ 

Οι πωλήσεις δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο. Ειδικά στην εποχή της πανδημίας. Όμως, ο ισχυρός άνδρας των «ασπρόμαυρων» δεν έκανε πίσω μπροστά στην αφόρητη πίεση των Άγγλων για τον Τζόλη, έστω κι αν γνώριζε πολύ καλά πως «αν δεν γίνει τώρα η μεταγραφή, δεν θα γίνει ποτέ», όπως είπε στον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Σαββίδης ήξερε ότι μέσα από το «deal» με τους Άγγλους είχε τη μεγάλή ευκαιρία να  οριοθετήσει το «status» των «ασπρόμαυρων» Ακαδημιών. Γνώριζε ότι η συγκεκριμένη πώληση θα ορίσει μια τιμή στην αγορά για την αξία των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τα σπλάχνα του «Δικεφάλου». Κι αυτό έκανε.

Το «παιδομάζωμα του Ζαγοράκη» απέδωσε καρπούς τα προηγούμενα χρόνια πολλά παιδιά, καθώς νωρίτερα υπήρξαν κι άλλοι ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών, που έφτασαν να παίξουν στην πρώτη ομάδα, να κάνουν διεθνή καριέρα και να φέρουν χρήματα στην ομάδα. για να ακολουθήσουν κι άλλοι την ίδια διαδρομή.

Μαζί με τα 11+2 εκατομμύρια ευρώ της μεταγραφής του Τζόλη, η «σούμα» των χρημάτων που έχει φέρει πίσω η Ακαδημία ξεπερνάει τα 21 εκατ. ευρώ. Έχουμε και λέμε:

1. Χρήστος Τζόλης (Νόριτς) €13.000.000

2. Ευθύμης Κουλούρης (Τουλούζ) €3.500.000

3. Δημήτρης Πέλκας (Φενέρμπαχτσε) €2.000.000

4. Κώστας Σταφυλίδης (Μπάγιερ Λεβερκούζεν) €1.500.000

5. Κώστας Δημητρίου (Βασιλεία) €450.000

6. Νίκος Μπότσης (U17 Ιντερ) €400.000

7. Στέλιος Κίτσιου (Ανκαραγκουτσού) €300.000.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Πωλήσεις πάντα στο σωστό timing

Ο ΠΑΟΚ στην περίπτωση του Χρήστου Τζόλη έκανε το σωστό, έστω κι αν μετρούσε μόλις 1,5 χρόνο στην πρώτη ομάδα. Τα νούμερα του μικρού στην πρώτη επαγγελματική χρονιά του δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε μια τεράστια επιχείρηση, όπου δεν χωρούν συναισθηματισμοί, όλα είναι θέμα σωστού timing.

Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου ο οργανισμός δεν πήρε τις σωστές αποφάσεις για παιδιά των Ακαδημιών. Ο Κάτσε είχε  πρόταση από την Τουρκία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά ο ΠΑΟΚ είπε «όχι», όπως και στην πρώτη πρόταση της Φενέρ για τον Πέλκα, που έφτανε στα 6 εκατ. ευρώ.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΒΒΙΔΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Πολλοί είναι οι… ειδικοί του χώρου που στα χρόνια του Σαββίδη υποστηρίζουν, «ελαφρά την καρδία», ότι τα χρήματα που επενδύει στις Ακαδημίες δεν πιάνουν τόπο. Η σούμα των 21,2 εκατ. ευρώ τους διαψεύδει πανηγυρικά, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε με νούμερα ποια είναι η επένδυση που έχει γίνει από το 2012 μέχρι σήμερα. Στα πρώτα χρόνια και μέχρι το 2015 το ετήσιο μπάτζετ ήταν 1,7 εκατ. ευρώ. Από το 2016 και μετά το μπάτζετ αυξήθηκε και πήγε στα 2,2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο σύνολο τους είναι περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ.

«ΡΙΧΝΕΙ» 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Β’ !

Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη ήταν αυτός που όλα τα προηγούμενα χρόνια πίεζε και «φώναζε» για τη δημιουργία των «δεύτερων» ομάδων. Οι «ασπρόμαυροι» δε θα αφήσουν στην τύχη του, τον ΠΑΟΚ Β’, που είναι ότι πιο φρέσκο και καινοτόμο έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η βάση της ομάδας θα είναι από παιδιά που ολοκλήρωσαν ηλικιακά την παρουσία τους στην Κ19, από παίκτες οι οποίοι δε θα βρουν χώρο στην πρώτη ομάδα, ενώ η συνολική επένδυση που θα γίνει τον πρώτο χρόνο ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

Αυτοί που έρχονται μετά τον Τζόλη 

Ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός γιατί διαθέτει ποδοσφαιριστές, που αν δουλευτούν σωστά, θα παίξουν στο υψηλό επίπεδο και τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν το δρόμο του Τζόλη, φέρνοντας πολλά εκατομμύρια στον σύλλογο. Ο Γιώργος Κούτσιας και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας θεωρούνται, όχι τυχαία, οι επόμενοι «wonderkid» των «ασπρόμαυρων», ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις Ακαδημίες έχουν προκύψει ως βασικά μέλη του ρόστερ της πρώτης ομάδας, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, και ο Χάρης Τσιγγάρας.

Αν θέλουμε να σταθούμε λίγο παραπάνω στις δύο αξιόλογες περιπτώσεις των βενιαμίν της πρώτης ομάδας και πιο ακριβοπληρωμένων παιδιών της ηλικίας τους, θα δούμε μια ξεκάθαρη πίστη του οργανισμού να ποντάρει πάνω τους. Για πολλούς ο Γιώργος Κούτσιας παρά είναι καλός για το επίπεδο των Ακαδημιών, αυτό μας έδειξε μέχρι σήμερα σ’ όσα παιχνίδια έχει πάρει με την Κ17 και την Κ19. Όλοι μιλούν ένα ατόφιο ταλέντο που περιμένει στην πράξη να δει τους προπονητές της «μεγάλης» ομάδας να τον εμπιστεύονται, ήδη, το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει πέσει πάνω του και δουλεύει μαζί του σ’ όλα τα επίπεδα. Εντός κι εκτός των γραμμών.

Ο Κούτσιας στη φετινή προετοιμασία της πρώτης ομάδας στην Ολλανδία δούλεψε πολύ σε ατομικό επίπεδο μαζί με τον προπονητή ατομικής βελτίωσης, Τζιανπάολο Καστορίνα, κάτι που ισχύει και για τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός από το Βόλο αποτελεί κι αυτός το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ΠΑΟΚ. Ποδοσφαιρική «ευφυΐα», σπάνια πάστα, απίστευτα τεχνικά χαρακτηριστικά για την ηλικία του. Στην Τούμπα περιμένουν να δικαιώσει όλους όσοι πιστεύουν στο ταλέντο του, απλά θα πρέπει να σκύψει το κεφάλι, να δουλέψει για να βρει κι αυτός το δρόμο του.

 Πηγή : FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Τα νεότερα για Μπάμπα ενόψει Λεωφόρου

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Οι διεθνείς επέστρεψαν, η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο συνεχίζεται στη Νέα Μεσημβρία.

Η τακτική προσέγγιση του επικείμενου αγώνα στη Λεωφόρο βρέθηκε για άλλη μία μέρα στο προσκήνιο, με τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο να δουλεύουν μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια. Ο Μπάμπα έκανε ατομικό στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Την Παρασκευή (29.03) ο Δικέφαλος θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χάγιεν: «Έτσι θέλω να παίζει η Κλαμπ Μπριζ»

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προπονητή των Βέλγων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μερικές εβδομάδες πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, ο βελγικός σύλλογος απέλυσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (18/03) τον Ρόνι Ντέιλα και, στην θέση του (μέχρι νεοτέρας) θα καθίσει ο Νίκι Αγιέν, μέχρι πρότινος τεχνικός της Κλαμπ NXT (ομάδα της 2ης κατηγορίας του βελγικού πρωταθλήματος).

Ο υπηρεσιακός τεχνικός των Βέλγων παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ερωτώμενος για το αγωνιστικό πλάνο που σχεδιάζει να εκπονήσει μέχρι την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Ήθελα να μάθω από τους παίκτες τι πιστεύουν ότι λειτουργεί καλά στην ομάδα, και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί. Μετά τους εξήγησα τις αρχές μου. Τώρα θέλω να τα βάλω όλα σε μια σειρά.

Διάβασα ότι θα κρατήσουμε το 4-3-3, ωστόσο για εμένα δεν έχει να κάνει με τον σταθερό σχηματισμό, αλλά με τη δυναμική της ομάδας. Κάθε παίκτης πρέπει να ξέρει ξεκάθαρα ποια είναι τα καθήκοντα του μέσα στο γήπεδο. Σε καταστάσεις που χάνουμε τη μπάλα, στην κατοχή, στην αντεπίθεση. Δεν πρόκειται να αλλάξω τα πάντα. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σε ατομικές συζητήσεις έως τώρα. Θέλουμε κυρίως να βασιστούμε στα πράγματα που ήταν καλά και να συνδέσουμε την ποδοσφαιρική μας ικανότητα με το DNA της Κλαμπ Μπριζ. Θέλω να βλέπω ένταση. Μου αρέσει να έχουμε και τη μπάλα, ναι, αλλά η ένταση παραμένει το πιο σημαντικό για εμένα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ετοιμαστείτε! Κάθε Δευτέρα στις 22:00 το τηλεοπτικό Football Factory!

Ανάλυση και συζήτηση για ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδεί σε διαδίκτυο και TV 100

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο Football Factory δίνουμε έμφαση στην εμπεριστατωμένη ανάλυση και την ποδοσφαιρική συζήτηση, μαθαίνουμε πως παίζεται το παιχνίδι με τη βοήθεια επαγγελματιών του αθλητισμού.

Στην εκπομπή έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον εθνικό πρωταθλητή του Euro 2004, Ζήση Βρύζα, τον έμπειρο αναλυτή Γιάννη Βλάχο και τους δημοσιογράφους  Σταύρο Κόλκα, Δημήτρη Τσορμπατζόγλου και  Αλέξη Σαββόπουλο.

Δείτε αυτό το διαφορετικό τηλεοπτικό προϊόν στο διαδίκτυο και στο κανάλι του Football Factory στο Youtube. Μπείτε ΕΔΩ και ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE.

ΜΑΖΙ και τηλεοπτικά στην TV 100 την ίδια μέρα και ώρα.

Ετοιμαστείτε για την μεγάλη πρεμιέρα την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 22:00.

Με καλεσμένους που φέρνουν την προοπτική τους από τον κόσμο του αθλητισμού, το "Football Factory" υπόσχεται απολαυστικές συζητήσεις πάνω σε θέματα ποδοσφαιρικής τεχνικής και τακτικής.

Προπονητές, πρώην αθλητές και άλλες επώνυμες προσωπικότητες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, προσφέροντας μια εμπεριστατωμένη ματιά στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Μέσα από την εκπομπή μας, επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε το αθλητικό κοινό σε τεχνικά θέματα του ποδοσφαίρου και να διαδώσουμε την αγάπη για το παιχνίδι, με έναν στόχο τη κατανόηση του αθλήματος που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην μείωση της τοξικότητας και της βίας στα γήπεδα.

Μπείτε ΕΔΩ στο κανάλι του Football Factory στο Youtube ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE, και ετοιμαστείτε για την μεγάλη πρεμιέρα την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 22:00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ