Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Καλοκαιρινά σίριαλ, που έμειναν στην ιστορία

Ζαλαγέτα, ΓΧ, Κατσαβός, Μαυρογεννίδης, Λυμπερόπουλος και πολλά άλλα

PAOK24

Καλοκαιρινά σίριαλ, που έμειναν στην ιστορία

Φέτος είναι ο Τζιοβίνκο, αλλά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που είχαν απασχολήσει επί μακρόν την επικαιρότητα πριν έρθουν-ή δεν έρθουν-τελικά στην Τούμπα

Τα σίριαλ κάποια στιγμή κουράζουν, αλλά έχουν και τη γοητεία τους. Η FORZA κάνει ταξίδι στο χρόνο και θυμάται πρωταγωνιστές από παλαιότερες μεταγραφικές ιστορίες, που κάποιες είχαν αίσιο τέλος για τον ΠΑΟΚ και κάποιες άλλες όχι.

Το καλοκαίρι του 1999 είχε κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου η υπόθεση του Μαρσέλο Ζαλαγιέτα. Ο 21χρονος Ουρουγουανός επιθετικός ήταν στη λίστα των υπό παραχώρηση-με τη μορφή του δανεισμού-παικτών της Γιουβέντους, με την οποία ο Γιώργος Μπατατούδης επιδίωκε κάποιου είδους συνεργασία. Μάλιστα, ο Αλέξης Κρυσταλλίδης, από τους πιο στενούς συνεργάτες του τότε μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, είχε ταξιδέψει στο Τορίνο για να διερευνήσει από κοντά το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας με τον λατινοαμερικάνο κυνηγό. Τελικά, ο Ζαλαγιέτα δόθηκε δανεικός στη Σεβίλλη, καταφέρνοντας σε βάθος χρόνου να παίξε και στη μεγάλη ομάδα του Τορίνο.

Εκείνο το καλοκαίρι επίσης ο Μπατατούδης επέμεινε στην απόκτηση του Γιώργου Γεωργιάδη, παρά το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης κίνησης. Ο παίκτης «δένονταν» με συμβόλαιο με τη Νιούκαστλ, που, όσο και να μην τον υπολόγιζε, δεν ήταν διατεθειμένη να τον αφήσει να φύγει χωρίς να αποζημιωθεί. Σε ρόλο διαπραγματευτή επιστρατεύτηκε ακόμη κι ο Αρι Χάαν, ο τότε προπονητής του Δικεφάλου, που διατηρούσε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον συμπατριώτη του Ρουντ Γκούλιτ, προπονητή των «ανθρακωρύχων». Τελικά, η μεταγραφή έγινε, αφού η Νιούκαστλ συμφώνησε να εισπράξει 200 εκ. δρχ., ο Γεωργιάδης άλλα 450 εκ. δρχ. (συνολικά για τριετές συμβόλαιο), ενώ ο Πέρσι Ολιβάρεζ μετακινήθηκε από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να τακτοποιηθεί παλαιότερη οφειλή του Γεωργιάδη προς τους «πράσινους».

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

Το καλοκαίρι του 1991 ο Βασίλης Δημητριάδης έκλεινε πενταετία στον Άρη και για την απόκτηση του είχαν κοντραριστεί ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Μάλιστα, αντιπροσωπεία οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ είχε επισκεφθεί το σπίτι του (τότε) 25χρονου διεθνή φορ στην Ηλιούπολη, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να υπογράψει στην ομάδα τους (αντίστοιχη επίσκεψη, για τον ίδιο λόγο, είχαν κάνει και στο σπίτι του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θωμά Βουλινού). Για τη διοίκηση του Άρη, βέβαια, ήταν πιο εύκολη η απόφαση να παραχωρήσει τον ποδοσφαιριστή στην ΑΕΚ, όπως και τελικά συνέβη. «Η μεταγραφή αυτή θα μας κόστιζε 140 εκ. δρχ., αλλά ο Άρης προτίμησε να δώσει τον παίκτη με λιγότερα χρήματα στην ΑΕΚ» δήλωνε ο Βουλινός.

ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΒΟ ΚΑΙ ΛΑΚΗ

Η περίπτωση του Ευριπίδη Κατσαβού είχε απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1997, ωστόσο ο παίκτης κατέληξε στην ΑΕΚ. Ο Κατσαβός είχε έρθει σε σύγκρουση με τη Βέροια, μένοντας εκτός δράσης στο β΄ μισό της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Κι όταν κέρδισε την ελευθερία του, επέλεξε να κατηφορίσει στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Την ίδια εποχή, ο ΠΑΟΚ επιδίωξε να ντύσει στα ασπρόμαυρα τον Βασίλη Λάκη, όμως ο Σάκης Σταυρόπουλος ζητούσε τον «ουρανό με τ’ άστρα». Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Πανηλειακού είχε βγάλει τον νεαρό ταλαντούχο παίκτη σε πλειστηριασμό, περιμένοντας και προσφορά από τον Ολυμπιακό. Όταν, όμως, οι Πειραιώτες απέκτησαν για τη θέση του δεξιού μπακ τον Μαυρογενίδη, ο ΠΑΟΚ έμεινε να «παίζει» μόνος. Κάποια στιγμή βρέθηκε η χρυσή τομή στα 150 εκ. δραχμές, όμως η ομάδα του Πύργου ζητούσε και έμψυχα ανταλλάγματα, απαιτώντας την απόκτηση των Κατσούρη και Χατζηζήση ως ελεύθερους. Και εκεί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις. Ο ΠΑΟΚ επανήλθε για τον Λάκη και ένα χρόνο μετά, όταν όμως η αξία του παίκτη είχε εκτοξευτεί. Ο Πανηλειακός έφθασε να ζητά 400 εκ. δρχ., ο ΠΑΟΚ δεν ανέβαινε πάνω από τα 300 εκ. δρχ., μέχρι που ο παίκτης παραχωρήθηκε στην ΑΕΚ.

«ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΙΑΔΑ»

Όλο το καλοκαίρι του 2004 παίχτηκε το σίριαλ «μεταγραφή Λυμπερόπουλου». Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζονταν για τη συμμετοχής στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και επιδίωξε την απόκτηση του Μεσσήνιου επιθετικού. Βέβαια, η βασική προϋπόθεση ήταν ο Λυμπερόπουλος να μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ, που εκείνη την εποχή προσπαθούσε να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Και εφόσον αυτή δεν τηρήθηκε, ήταν αδύνατη η μετακίνηση του διεθνή κυνηγού.

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ Ο ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

Το καλοκαίρι του 1998 ο Γιώργος Γεωργιάδης είχε παραχωρηθεί από τον Παναθηναϊκό στη Νιούκαστλ, όμως ήδη από το Δεκέμβριο του 1998 είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΠΑΟΚ. Η υπόθεση ένταξής του στο ρόστερ του Δικεφάλου κάθε άλλο παρά απλή ήταν.

Ποσοστό επιτυχίας 50% 

Όταν το καλοκαίρι του 1989 ο Βουλινός «στόχευσε» σε Μητσιμπόνα και Κωφίδη

Αναντικατάστατος στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΛ, εν ενεργεία διεθνής με την ανδρών και στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (27 ετών), ο Γιώργος Μητσιμπόνας διεκδικούνταν το καλοκαίρι του 1989 κυρίως από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, ο Βουλινός έπεισε τη διοίκηση της ΑΕΛ να συναινέσει στην παραχώρηση του, αφού βέβαια χρειάστηκε να της καταβάλει 70 εκατομμύρια δραχμές. Και μαζί με τα 20 εκ. δρχ. που εισέπραξε ο παίκτης, το κόστος της μεταγραφής έφθασε τα 90 εκ. δρχ., που ήταν και η πιο ακριβή στη μέχρι τότε ιστορία του ΠΑΟΚ (στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονταν και η διεξαγωγή δύο φιλικών μεταξύ των δύο ομάδων, από ένα σε Τούμπα και Αλκαζάρ). Την ημέρα που ανακοινώθηκε η μεταγραφή, στα γραφεία της ΠΑΕ συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να αποθεώσει τον Μητσιμπόνα (προτίμησε τα 20 εκ. δρχ. του ΠΑΟΚ από την κατά δέκα εκ. δρχ. μεγαλύτερη προσφορά της ΑΕΛ), αλλά και τον Θωμά Βουλινό.

Εκτός από τον Μητσιμπόνα, το άλλο «μεγάλο» όνομα που διεκδίκησε ο Βουλινός στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1989 ήταν ο Σάββας Κωφίδης, ο οποίος μετρούσε ένα χρόνο παρουσίας στον Ολυμπιακό. Το σίριαλ κράτησε για περισσότερο από ένα μήνα, αλλά τελικά ο Κωφίδης παρέμεινε για άλλα τρία χρόνια στους Πειραιώτες.

«ΑΡΠΑΓΗ» ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Το καλοκαίρι του 1985 ο Γιάννης Γκιτσιούδης είχε κλείσει 5ετία στον Ηρακλή και, από τη στιγμή που δεν δέχτηκε την προσφορά των «κυανόλευκων» ύψους επτά εκ. δραχμών, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, είχε βρεθεί με τον Σταύρο Νταϊφά στον Πειραιά και είχε συμφωνήσει μαζί του προφορικά. Όταν όμως επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, τον περίμενε o Στέλιος Κόπτης (ήταν μέλος της επιτροπής μεταγραφών, μαζί με τους Καλαφάτη, Εγγλέζο και Ζωγράφο), τον ενημέρωσε για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, που κατάφερε τελικά να τον ντύσει στα ασπρόμαυρα.

ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Το μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού του 2005 έφερε το όνομα του Στέλιου Ηλιάδη. Μόλις 19 χρόνων, ο χαφ του Απόλλωνα Καλαμαριάς είχε αφήσει πολλές υποσχέσεις στα παιχνίδια της σεζόν, που είχε προηγηθεί. Οι συζητήσεις του Γιάννη Γούμενο με τον Ηλία Δαμήλο κράτησαν σχεδόν ενάμισι μήνα, μέχρι που οι «κοκκινόμαυροι» είπαν τελικά το «ναι» αντί 300 χιλ. ευρώ.

Συμφωνίες, που χάλασαν τελευταία στιγμή

Το καλοκαίρι του 2002 ο Σαΐντ Τσίμπα (φωτ.) προέρχονταν από μια καλή σεζόν με τη φανέλα του Άρη και μπει από νωρίς στο στόχαστρο του Δικεφάλου.

Οι συζητήσεις με τον Μαροκινό μεσοεπιθετικό ήταν εξαντλητικές, ο παίκτης είχε βρεθεί μια ανάσα από το να βάλει την υπογραφή του (είχε βρεθεί σημείο προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών κοντά στις 300 χιλιάδες ευρώ και ο παίκτης βρέθηκε μέχρι και στα γραφεία της Τούμπας), ωστόσο τελικά η μεταγραφή χάλασε και ο Τσίμπα συνέχισε την καριέρα του σε ομάδα του Κατάρ.

Αρκετά χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1986 ο Χάρης Σαββίδης είχε προαναγγείλει την απόκτηση του 31χρονου Γιουγκοσλάβου τερματοφύλακα Ζίβαν Λούκοφτσαν από τον Ερυθρό Αστέρα. Ωστόσο ο παίκτης άλλαξε γνώμη, όταν μπήκε σφήνα η Φενερμπαχτσέ, που του πρόσφερε 135 χιλ. δολάρια για διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μέσω της οποίας διαβεβαίωνε ότι «ο λόγος αναβολής της άφιξης του παίκτη στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στις μεταγραφικές κινήσεις, που κάνει ο Ερυθρός Αστέρας και οι οποίες δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ομάδας από το Βελιγράδι». Συμπλήρωνε δε ότι «υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια, και με τον Ερυθρό Αστέρα, και με τον παίκτη και ότι η μεταγραφή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Αλλά και οι Σέρβοι επιβεβαίωναν τη συμφωνία, μέσω του γενικού γραμματέα Βλάνταν Ζβέτκοβιτς και του τεχνικού διευθυντή Ντράγκαν Τζάιτς, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. Διαβεβαίωναν, μάλιστα, τον ΠΑΟΚ ότι αν ο Λούκοφτσαν αθετούσε τη συμφωνία, θα παρέμενε στον Ερυθρό Αστέρα, με τον οποίο είχε συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια. Τελικά, ο Λούκοφτσαν συνέχισε στη Φενερμπαχτσέ, αφού προηγουμένως είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να πάρει τη συγκατάθεση του ΠΑΟΚ αντί 100 χιλ. δολαρίων.

*** Ο Αστέριος Γιώτσας είχε βρεθεί, το καλοκαίρι του 1992, κοντά στη μετακίνηση του από τον Πιερικό στον ΠΑΟΚ. Τελικά, ο παίκτης πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.

Πηγή  : FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελικές δοκιμές!

Η τελευταία προπόνηση, οι “σίγουροι” για το ντέρμπι και τα ερωτηματικά!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας βρίσκονται αυτή την ώρα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, καθώς στις 17:30 είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η προπόνηση με την οποία θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία για το αυριανό ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα (19:30).

Όπως και χθες, έτσι και σήμερα, ο Ράζβαν Λουτσέσκου αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειες των παικτών του στην τακτική που θα ακολουθήσουν κόντρα στους "κιτρινόμαυρους" του Ματίας Αλμέιδα, ενώ μέσω των ασκήσεων, του οικογενειακού "διπλού" και της δουλειάς στις "στημένες" φάσεις, θα προκύψουν οι έντεκα που θα πάρουν αύριο φανέλα βασικού!

Με τους Κοτάρσκι, Κουλιεράκη, Κεντζιόρα, Μπάμπα, Μεϊτέ, Ζίβκοβιτς, Τάισον και Μπράντον να μοιάζουν πάντως "σίγουροι", ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν ο Ρουμάνος προπονητής δώσει το χρίσμα για το δεξί άκρο της άμυνας στον Γιόνι Ότο ή στον Αντελίνο Βιεϊρίνια, το ποιον εκ των Μαγκομέντ Οζντόεφ, Στέφαν Σβαμπ θα επιλέξει για "παρτενέρ" του Μεϊτέ και το ποιος εκ των Γιάννη Κωνσταντέλια, Τόμας Μουργκ θα επωμιστεί τον ρόλο του βασικού επιτελικού μέσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα γκολ πληρώνουν στην Ισπανία!

Δράση έχουμε στην Ισπανία με πολύ δυνατές αναμετρήσεις σήμερα και το BetMarket.gr έχει τα προγνωστικά!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η 33η αγωνιστική στην Α' Ισπανίας συνεχίζεται με 4 αγώνες σήμερα. Ξεχωρίζει το ντέρμπι, Ατλέτικο – Μπιλμπάο, για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά είναι τα προγνωστικά της Primera Division (27/04/24).

Λας Πάλμας – Χιρόνα

Τηλεοπτική μετάδοση: Novasports 1 HD

Ανάλυση Λας Πάλμας

Η Λας Πάλμας… πετάει χαρταετό εδώ και καιρό. Στη Θέλτα προηγήθηκε 1-0, απώλεσε κλασική ευκαιρία για δεύτερο τέρμα και ακολούθως… χάθηκε από τον χάρτη. Το τελικό 1-4 την κολακεύει κιόλας. Ίσως, βέβαια, όφειλε και η αντίπαλός της να τη σεβαστεί.

Ανάλυση Χιρόνα

Η Χιρόνα «καθάρισε» σαν… αυγό την Κάντιθ (4-1). Με το Τσάμπιονς Λιγκ τελείωσε, τώρα κοιτάει τη 2η θέση ώστε να πάρει ένα εισιτήριο για το Σούπερ Καπ Ισπανίας. Επίσης, θέλει να βγάλει πρώτο σκόρερ τον Ντόβμπικ (18 γκολ αυτή τη στιγμή).

Προγνωστικά στο Λας Πάλμας – Χιρόνα

Η Λας Πάλμας έχει ξεμείνει από στόχους και το δείχνει συνεχώς με την εικόνα της στους αγωνιστικούς χώρους. Γι’ αυτό και μετράει 5 σερί ήττες και 8 συνολικά αγώνες δίχως «τρίποντο». Η Χιρόνα από την άλλη, έχασε στις 5/5 εξόδους. Το «2» είναι πολύ χαμηλό (γύρω στο 1.77). Αξίζει, όμως, το Goal/Goal, το οποίο έφεραν οι δύο ομάδες στις 7/9 μεταξύ τους συναντήσεις στο «Γκραν Κανάρια».

Το Goal/Goal πληρώνει 1.68 στην Betsson στα προγνωστικά για την Primera Division (27/04/24).

Αλμερία – Χετάφε

Τηλεοπτική μετάδοση: Novasports 1 HD

Ανάλυση Αλμερία

Η Αλμερία ήταν πολύ καλή στο 1-2 με τη Βιγιαρεάλ. Λύγισε στο 90+3’ έχοντας νωρίτερα αρκετές και σημαντικές ευκαιρίες για να πάρει το «τρίποντο». Συνεχίζει να παλεύει όλα της τα παιχνίδια, αλλά και να δείχνει σταθερή βελτίωση. Τώρα, βέβαια, είναι πια αργά.

Ανάλυση Χετάφε

Η Χετάφε συνεχίζει και εκείνη να παίζει στα ίσια τα ματς παρότι έχει μείνει προ πολλού χωρίς στόχο. Το έδειξε αυτό και στο 1-1 με τη Σοσιεδάδ όπου ο αγώνας «έσβησε» στο τελευταίο ημίωρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν δεύτερη σερί ισοπαλία της.

Προγνωστικά στο Αλμερία – Χετάφε

Παντελώς αδιάφορη αναμέτρηση, αλλά αμφότερες οι ομάδες δε θα κάνουν… αγγαρεία. Τουλάχιστον με όσα μας έχουν δείξει έως τώρα. Και εδώ θα πάμε στο Goal/Goal, παρότι ήταν No Goal τα 5/5 μεταξύ τους στο «Μεντιτεράνεο». Κι αυτό, επειδή τόσο η Αλμερία όσο και η Χετάφε δεν έχουν λόγο να «κλειστούν». Επίσης, η γηπεδούχος μετράει και 3/4 Goal/Goal στη βάση της, όλα ήταν και Over.

Το Goal/Goal δίνει 1.82 στο Pamestoixima.

Αλαβές – Θέλτα

Τηλεοπτική μετάδοση: Novasports 1 HD

Ανάλυση Αλαβές

Η Αλαβές έκανε την καλύτερη φετινή της εμφάνιση με την Ατλέτικο (2-0) σε ένα ματς στο οποίο παίχτηκε πάρα πολύ το «2». Έκλαψε κόσμος τόσο στο σημείο όσο και στα γκολ, αφού η φιλοξενούμενη παρουσιάστηκε ανίκανη να σκοράρει. Εξάλλου, πήγε στο «+10» από τη σωτηρία.

Ανάλυση Θέλτα

Η Θέλτα βρήκε… μπόσικη τη Λας Πάλμας (4-1) και πήρε ένα κομβικότατο «τρίποντο» στη μάχη για την παραμονή. Εάν δε χαλάρωνε, πάντως, η αντίπαλός της θα ηττούνταν 3-0 στο ημίωρο! «Ανοιξε» η άμυνα των Νησιωτών και έκανε το… πάρτι η ομάδα του Ιάγκο Άσπας.

Προγνωστικά στο Αλαβές – Θέλτα

Περίεργο ματς, διότι η Αλαβές γύρισε αουτσάιντερ παρότι προέρχεται από το καλύτερο παιχνίδι της φέτος. Επίσης, δεν υπάρχει και κάτι από το παρελθόν τους που να δικαιολογεί αυτές τις τιμές. Σίγουρα παίζει ρόλο το κίνητρο, το οποίο αφορά στη Θέλτα, η οποία παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού, αλλά και η Ατλέτικο είχε κίνητρο και έφαγε δύο. Θα κοιτάξουμε, πάντως, δεξιά…

To Χ2 έχει 1.45 στη Novibet στα προγνωστικά για την Primera Division (27/04/24).

Ατλέτικο – Μπιλμπάο

Τηλεοπτική μετάδοση: Novasports 1 HD

Ανάλυση Ατλέτικο

Η Ατλέτικο ήταν… άθλια στην έδρα της Αλαβές (0-2). Την έχει… καταστρέψει η πράσινη εμφάνιση που φοράει στα εκτός έδρας παιχνίδια! Όποτε τη βάζει, χάνει με κάτω τα χέρια. Κρατάει, πάντως, στα χέρια της το εισιτήριο για το ερχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ανάλυση Μπιλμπάο

Η Μπιλμπάο πέταξε δύο βαθμούς με τη Γρανάδα, οι οποίοι μπορεί να της στερήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ στο τέλος της σεζόν. Ήταν καλύτερη της αντιπάλου της, σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες, αλλά δεν πήρε το «τρίποντο» κι αυτό μετράει. Απόψε παίζει την 4η θέση στη Μαδρίτη.

Προγνωστικά στο Ατλέτικο – Μπιλμπάο

Η Ατλέτικο βολεύεται και με την ισοπαλία, αλλά δε θα αγωνιστεί γι’ αυτή, καθώς πλην του εισιτηρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ, θέλει και τη ρεβάνς για τον αποκλεισμό από τον τελικό του Κυπέλλου από τη νυν αντίπαλό της (0-1, 0-3). Η Μπιλμπάο πάλι, δείχνει να… παραπατάει έπειτα από την κατάκτηση του Κυπέλλου και κινδυνεύει να χάσει την 4η θέση. Εάν συμβεί αυτό στο τέλος, θα φταίει αποκλειστικά η ίδια. Λογικά θα έχει… ξύλο το ματς. Επομένως, πάμε με το Over 4,5 κάρτες, το οποίο έφεραν στα 4/4 μεταξύ τους ματς ανεξαρτήτως διοργάνωσης στο «Μετροπολιτάνο».

Το Over 4,5 κάρτες στο 1.65 στη Stoiximan.

Προγνωστικά Primera Division – Betmarket επιλογές (27/04/24)

27/04, 15:00    Λας Πάλμας – Χιρόνα            Goal/Goal @1.68

27/04, 17.15    Αλμερία – Χετάφε      Goal/Goal @1.82

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ιάκωβος Φιλιππούσης: Άμα τρουπώσω, τρούπωσα

Η φράση του Κώστα Βουτσά που βρίσκει… άριστη εφαρμογή στην πορεία του πρώην δημοσιογράφου από το ρεπορτάζ μπάσκετ στην ΕΠΟ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Θα θυμάστε εκείνη φράση που επαναλάμβανε έξοχα ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Ενα έξυπνο μούτρο» του Γιάννη Δαλιανίδη: «Είναι να μην τρουπώσω. Αμα τρουπώσω, τρούπωσα». Κάπως έτσι τρούπωσε κι ο Ιάκωβος Φιλιππούσης στην ΕΠΟ και τώρα δεν λέει να… ξετρουπώσει.

Αρχικά το Φθινόπωρο του 2016, μέσω του τέως υφυπουργού αθλητισμού, Στ. Κοντονή, ως «διορισμένος από τις FIFA/UEFA σύμβουλος διοίκησης».

Από το Οκτώβριο του 2017 συνέχισε ως «διευθυντής επικοινωνίας» και από τον Απρίλιο του 2021 κατέλαβε τη θέση του «εκτελεστικού γραμματέα».

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θέσεων ότι ήταν έμμισθες και μάλιστα πλουσιοπάροχα.

Η σχέση του Φιλιππούση με το ποδόσφαιρο ουδέποτε ήταν στενή.

Ως δημοσιογράφος ειδικευόταν στο μπάσκετ, ως παράγοντας, με τις πλάτες του Μίνωα Κυριακού τρούπωσε στην ΕΟΕ.

Με το ποδόσφαιρο έτυχε να ασχοληθεί ως διευθυντής του γραφείου του Στ. Κοντονή, κατά την ταραγμένη περίοδο 2015 – 2016 και να έρθει σε επαφή με το παραγοντικό κομμάτι του, το οποίο θεωρούσε μπασκλάς. Όπως και τους προέδρους των ΕΠΣ.

Ο Φιλιππούσης από την πρώτη στιγμή που τρούπωσε στην ΕΠΟ στόχευε στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα. Ήταν η υψηλότερη ιεραρχικά και η καλύτερα αμοιβόμενη, εξαιρουμένων του προπονητή της Εθνικής Ανδρών και του προέδρου της ΚΕΔ.

Τον Απρίλιο του 2021 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον φιλόδοξο Ιάκωβο. Θα γινόταν άτυπα «πρόεδρος της ΕΠΟ».

Η παρουσία του Θ. Ζαγοράκη στη θέση του προέδρου δεν αποτελούσε εμπόδιο. Ειδικά από τη στιγμή που ο αρχηγός της Εθνικής το 2004, όταν ήρθε η στιγμή, βάσει καταστατικού, να προτείνει πρόσωπο για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα, προτίμησε ν’ αποχωρήσει από την Εκτελεστική Επιτροπή, παρά να προτείνει τον Φιλιππούση, όπως του είχε ζητηθεί.

Έξι μήνες μετά ο Ζαγοράκης θα παραιτούνταν από την ΕΠΟ μην αντέχοντας να παριστάνει τον πρόεδρο σε μια ομοσπονδία που δεν μπορούσε να διοικήσει.

Ο Φιλιππούσης, θωράκισε το νέο του ρόλο. Μέσω του νέου καταστατικού της ΕΠΟ, το καλοκαίρι του 2021, πήρε εξουσίες ανάλογες με αυτές του προέδρου και σε κάποια θέματα, όπως το προσωπικό της ομοσπονδίας, υπέρτερες αυτού.

Επί της ουσίας μετέτρεψε εαυτόν ως το πρόσωπο – κλειδί στην ομοσπονδία, χωρίς την συναίνεση του οποίου, τίποτε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Τουλάχιστον όχι απρόσκοπτα…

Οι διαθέσεις του και ανιδιοτέλειά όταν μετά τις εκλογές του 2021 και αφού αναβαθμίστηκε σε Εκτελεστικό Γραμματέα με επεισοδιακό τρόπο, ζήτησε να του καταβληθούν επιπλέον περίπου 28.000 ευρώ ως «εκτός έδρας».

Δηλαδή να πληρωθεί εξτρά τις παρουσίες του ως διευθυντής επικοινωνίας στους αγώνες της Εθνικής Ομάδας και σε όσα ταξίδια συνόδευε τον Γραμμένο.

Όταν ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής, Ν. Κολιολιός, αρνήθηκε επειδή δεν προβλεπόταν στη σύμβασή του, ο Φιλιππούσης θέλησε να πάρει ρεβάνς.

Λειτουργώντας μονομερώς προχώρησε σε αναδιάρθρωση της οικονομικής υπηρεσίας διατηρώντας στη θέση του διευθυντή πρόσωπο που είχε καταδικαστεί από τις επιτροπές της ΕΠΟ για την υπόθεση «Travel Plan» και υποβιβάζοντας τον Κολιολιό!

Τον Ιούλιο 2021 μεθόδευσε την απόλυσή του, χωρίς το θέμα να περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή, όπως αναφέρουν οι δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής σε βάρος της ΕΠΟ, και βάσει των οποίων η απόλυση κρίθηκε άκυρη.

Η ΕΠΟ έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Αν δεν δικαιωθεί θα πρέπει να καταβάλλει στον Κολιολιό περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, λόγω των χειρισμών του Φιλιππούση.

Η παράκαμψη της Εκτελεστικής Επιτροπής από τον Φιλιππούση είναι εντός των καθηκόντων του, όπως τα αντιλαμβάνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οργανόγραμμα που έφτιαξε μόνος του τον Νοέμβριο του 2021 χωρίς ούτε καν την έγκριση του αναπληρωτή προέδρου, Π. Δημητρίου, που εκτελούσε, μετά την παραίτηση Ζαγοράκη, χρέη προέδρου.

Για το θέμα αυτό υπήρξε έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας για παραβίαση του καταστατικού.

Αλλά ούτε και με τον Μπαλτάκο υπήρξε νηνεμία στην ΕΠΟ. Οι κόντρες του παντοδύναμου Εκτελεστικού Γραμματέα με το νέο πρόεδρο, που λόγω ιδιοσυγκρασίας και εμπειρίας, πολιτικής και παραγοντικής στον αθλητισμό, δεν μπορούσε να παριστάνει τη «γλάστρα», ήταν συχνές.

Ένα σχεδόν καθημερινό μπρα ντε φερ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ομοσπονδία.

Το Δεκέμβριο του 2022, ο Φιλιππούσης, που προτάθηκε από τον Μπαλτάκο για τη θέση που κατέχει, αφού παρακάμφθηκε η βούληση των FIFA/UEFA να γίνει για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΠΟ «διεθνής διαγωνισμός», έστειλε σε βάρος του προέδρου της ΕΠΟ επιστολή στις ΕΠΣ, που άρχιζε ως εξής: “Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί την επαγγελματική μου επάρκεια και την θεσμικότητα των πράξεών μου. Πολύ περισσότερο σε κάποιον που, ενώ επαγγέλλεται δημόσια ρόλο «επόπτη» της λειτουργίας της Ε.Π.Ο., υπολείπεται στοιχειωδών γνώσεων των διατάξεων του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. και μετά από 6 μήνες στη θέση του δεν έχει φροντίσει να ενημερωθεί ούτε καν για τα βασικά που άπτονται των κυρίαρχων θεμάτων της Ομοσπονδίας…».

Λίγες ημέρες αργότερα η «θεσμικότητα των πράξεων» του Φιλιππούση, εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής: Ο κατά τα άλλα «έμμισθος θεσμικός εγγυητής» της λειτουργίας της ΕΠΟ συμμετείχε στην, όπως καταγράφηκε από δημοσιεύματα, απόπειρα οκτώ μελών Εκτελεστικής Επιτροπής να προκαλέσουν, λόγω της απουσίας τους, τεχνική έλλειψη απαρτίας από τη συνεδρίαση, ώστε να αποσταθεροποιηθεί ο Μπαλτάκος και να εξωθηθεί σε παραίτηση.

Φευ! Η απόπειρα απέτυχε κι αφού ο Μπαλτάκος αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να παραιτηθεί, ο Φιλιππούσης οδηγήθηκε στη λύση της αναγκαστικής συμβίωσης, που δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν «ψυχρό πόλεμο», που ενίοτε αποκτούσε τα χαρακτηριστικά της λυκοφιλίας.

Ο βίος και η πολιτεία του Φιλιππούση στην ΕΠΟ είναι πλούσιος.

Μπορούμε, ενδεικτικά και πέραν όσων προαναφέρθηκαν, να θυμηθούμε:

To επεισόδιο – λέγεται ότι υπέστη κεφαλοκλείδωμα - με τον Λεωνίδα Θωμαϊδη στα γραφεία της ΕΠΟ επειδή δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες για να έρθουν στην ΕΠΟ χρήματα από τη FIFA με προορισμό τη Super League 2.

Tη «δημιουργική λογιστική» στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που εμφανίζουν την ΕΠΟ πλεονασματική, επειδή δεν καταβάλλει στις ΕΠΣ χρήματα που τους οφείλει.

Υποθέσεις όπως αυτήν της Επισκοπής το 2022 στην οποία δεν έγινε ανάκληση δελτίων στον χρόνο που έπρεπε παρότι είχαν διαπιστωθεί οφειλές.

Την ανάθεση εργασιών της ΕΠΟ σε τρίτα πρόσωπα χωρίς την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά παράβαση της σχετικής διάταξης του καταστατικού.

Τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επιλογές του σε αρκετούς προέδρους ΕΠΣ, οι οποίοι δεν δίστασαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους προς το πρόσωπό του δημόσια.

Ο Ιάκωβος Φιλιππούσης, με μια οκταετία πλέον στην ΕΠΟ, αυτοπραγμωτώθηκε.

Έγινε «εν τις πράγμασι» πρόεδρος της ΕΠΟ, δημιούργησε ένα δικό του ισχυρό σύστημα στην ομοσπονδία και παράλληλα φούσκωσε τον τραπεζικό του λογαριασμό με πολλές χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, η ΕΠΟ δεν μπορεί πλέον να διοικηθεί, ούτε από «προέδρους – γλάστρες», ούτε με βυζαντινισμούς, ούτε στο εσωτερικό της να σοβεί μια διαρκής κρίση κι ένας ανταγωνισμός για τα πρωτεία ανάμεσα στον νέο πρόεδρο και τον εκτελεστικό γραμματέα, που στα μόνα που οδηγεί είναι η αστάθεια, η αναποτελεσματικότητα και η ίντριγκα.

Η επόμενη ημέρα στην ΕΠΟ απαιτεί καθαρές λύσεις και νέα πρόσωπα, στις θέσεις στις οποίες αυτά που είναι σήμερα, έκλεισαν τον κύκλο τους.

Όσο για τον Φιλιππούση, εφόσον… ξετρουπώσει από την ΕΠΟ, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξει.

Θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομοσπονδία της ποδηλασίας, της οποίας είναι εκπρόσωπος στην ΕΟΕ και στη ΔΕΜΑ, της οποίας είναι γενικός γραμματέας και διοργάνωσε παρέα με τον Αυγενάκη τους μηδενικού ενδιαφέροντος Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του Ηρακλείου, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ε, και που ξέρετε, μπορεί και κάπου αλλού να τρουπώσει. Μπορεί…

Πηγή: FORZA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ