Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι μεγάλες προκρίσεις και οι αποκλεισμοί της Ριέκα

Η ιστορία της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στα καλοκαιρινά προκριματικά

Ηλίας Καπράλος

Οι μεγάλες προκρίσεις και οι αποκλεισμοί της Ριέκα

Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος για έναν ακόμα τελικό εκτός έδρας στην Ευρώπη που θα κρίνει την πρόκριση. Έναν τελικό όπως αυτός της Πόλης, όπως αυτός στο Ντόνετσκ, όπως στο Λβιβ, όπως στο Λονδίνο ή στην Φλωρεντία που πέτυχε τον στόχο του. Έναν τελικό όπως στη Σουηδία, στην Ολλανδία ή στην Βιέννη όπου και αποκλείστηκε. 

Τι σχέση όμως έχει η Ριέκα με τα καλοκαιρινά προκριματικά στο Europa League ή στο Champions League την μία φορά που αγωνίστηκε;

Γυρνάμε τον χρόνο 12 χρόνια πίσω, η Ριέκα στο Europa League, είχε ως πρώτο αντίπαλο την Ντιφεράνζ από το Λουξεμούργο που κατάφερε να την αποκλείσει για να μείνει εκτός Ευρώπης τότε, από την ισχυρή Μέταλιστ της Ουκρανίας. Μετά από 4 χρόνια και πάλι στην ίδια διοργάνωση, η Ριέκα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ιστορίας της. Μετά τις Πρέστατιν της Ουαλίας και την Ζίλινα, η Ριέκα πέρασε στους ομίλους του Europa League, πετώντας έξω την Στουτγάρδη. Νίκη 2-1 στην Κροατία και 2-2 στην Γερμανία πήρε την πρόκριση στον όμιλο με Μπέτις, Λιόν και Γκιμαράες, όπου είχε 4 ισοπαλίες και 2 ήττες. 

Τη σεζόν 2014-15, η Ριέκα επανέλαβε το θαύμα της. Πέρασε με ευκολία την Φερεντσβάρος, την Βίκινγκουρ από τα Νησιά Φερόε και την Σερίφ Τιρασπόλ και πάλι μπήκε στους ομίλους με τις Σεβίλλη, Σταντάρ Λιέγης και Φέγενορντ, σημειώνοντας και την πρώτη της νίκη σε όμιλο επί της βελγικής ομάδας εντός έδρας. Μετά και από εκείνη τη σεζόν, για 2 χρόνια έμεινε εκτός ομίλων. Τη σεζόν 2015-16 έμεινε εκτός από την Σκωτσέζικη Αμπερντίν, ενώ την επόμενη από την τουρκική Μπασακσεχίρ, χωρίς να παίξει περισσότερα από 2 παιχνίδια την καλοκαιρινή περίοδο. 

Τη σεζόν 2017-18 μπορεί να έκανε και την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της, καθώς βρέθηκε ένα βήμα πριν από τους ομίλους του Champions League. Εξ αρχής πέρασε τη Νιου Σεντς από την Ουαλία, μετά κατάφερε να αποκλείσει την πολύ δυνατή Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, ενώ στα play-off του Champions League αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό με δύο ήττες. Τότε με τους Μίσιτς και Μπράνταριτς στο ρόστερ της, πήγε στους ομίλους με την Μίλαν, την Αούστρια Βιέννης και την ΑΕΚ, όπου σημείωσε 2 νίκες (Αούστρια εκτός, Μίλαν εντός), 1 ισοπαλία (ΑΕΚ εκτός) και 3 ήττες. 

Τα επόμενα δύο χρόνια και με πολλούς παίκτες να φεύγουν με σημαντικά ποσά στα ταμεία της, αποκλείστηκε πριν τους ομίλους. Τη σεζόν 2018-19 αποκλείστηκε από την νορβηγική Σαρπσμποργκ, ενώ την επόμενη σεζόν πέρασε την Αμπερντίν και αποκλείστηκε από την Γάνδη. 

Τέλος, πέρσι εκμεταλλεύτηκε τα μονά παιχνίδια για να μπει στους ομίλους. Εξ αρχής πέρασε από την ουκρανική Κόλος Κοβαλίφκα που είχε αποκλείσει τον Άρη και μετά έκανε την έκπληξη και πέταξε έξω την Κοπεγχάγη με νίκη εκτός έδρας. Στον όμιλο έπεσε πάνω στην Νάπολι, την Ρεάλ Σοσιεδάδ και την ΑΖ Αλκμάαρ, πετυχαίνοντας μία νίκη στην τελευταία αγωνιστική με την ολλανδική ομάδα. 

Έτσι τα αποτελέσματά της σε 9 ευρωπαϊκές συμμετοχές, είναι 4 προκρίσεις σε ομίλους του Europa League, με 3 προκρίσεις από τα play-off, φάση στην οποία συναντά και τον ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Πρώτη φορά μετά την Μπενφίκα…

To μηδέν ενεργητικό του ΠΑΟΚ σε νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ και αποχαιρετά την Ευρώπη στα προημιτελικά του Conference League. Οι Βέλγοι ήταν καλύτεροι και με δυο νίκες πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Αξιοσημείωτο -ειδικά για τον φετινό ΠΑΟΚ- το γεγονός πως δεν κατάφερε καν να σκοράρει στα δυο παιχνίδια με την βελγική ομάδα, κάτι που είχε να του συμβεί από τη σεζόν 2013/14 και τους αγώνες με την Μπενφίκα.

Τότε ήταν για την ενδιάμεση φάση μετά τους ομίλους και πριν τους "16". Ο ΠΑΟΚ έχοντας προκριθεί ως δεύτερος, συνάντησε την Μπενφίκα που κατέβηκε ως τρίτη από το Champions League και αποκλείστηκε με το συνολικό σκορ 4-0. Ηττήθηκε με 0-1 στην Τούμπα και με 3-0 στον επαναληπτικό του «Ντα Λουζ».

Έκτοτε, σε όσες περιπτώσεις συμμετείχε σε νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πάντοτε σκόραρε, ακόμη και στους αποκλεισμούς του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Η αναγνώριση του κόσμου (vid)

Το «ευχαριστώ» της Τούμπας για το ευρωπαϊκό ταξίδι που έζησε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 από το Βέλγιο και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 3-0, μετά και τη δεύτερη ηττα του από την Κλαμπ Μπριζ στην Τούμπα.

Οι «ασπρόμαυροι» ολοκλήρωσαν έτσι ένα πολύ όμορφο ευρωπαϊκό ταξίδι, το οποίο και έζησαν σε όλη την διαδρομή του παρέα με τον κόσμο. Από το Ισραήλ, τις διπλές επισκέψεις σε Κροατία και Σκωτία, την Γερμανία, την Φινλανδία, στο Βέλγιο.

Το όνειρο δεν συνεχίζεται, παρότι έδειχνε πιθανό να γραφτεί ένα μοναδικό σενάριο, ο ΠΑΟΚ μένει εκτός ημιτελικών. Η Τούμπα ωστόσο, αποθέωσε τους παίκτες του Λουτσέσκου και τους ευχαρίστησε με ένα θερμό χειροκρότημα και συνθήματα, μετά το φινάλε της αναμέτρησης με την Κλαμπ Μπριζ.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2024/04/437075081_8145101892186448_3286360199323378476_n.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Απαρηγόρητος ο Τάισον (pics+vid)

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός δεν μπορούσε να κρύψει την στεναχώρια του για τον αποκλεισμό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η λήξη του ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ, που σήμανε τον αποκλεισμό για την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου, βρήκε τον Τάισον απαρηγόρητο να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, στα 37 του και έχοντας τεράστια εμπειρία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα, έκλαιγε για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ.

Ο Τάισον έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο με τον Δικέφαλο του Βορρά, όμως είναι λογικό να σκέφτεται ότι αυτή ήταν πιθανότατα η τελευταία του ευκαιρία για να πάει μέχρι το τέλος του δρόμου σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2024/04/437069127_3640989759552659_7722727461194668503_n.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ