Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τούμπα ετών 62! (pics)

Τα εγκαίνια του θρυλικού γηπέδου του ΠΑΟΚ και η προσμονή για τη νέα εποχή! #PAOK #PAOK24

Στέργιος Αναστασιάδης

Τούμπα ετών 62! (pics)

ΠΑΟΚ και γήπεδο Τούμπας! Λέξεις και έννοιες ουσιαστικά ταυτόσημες! Σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1959, η καρδιά όλων των φίλων του Δικεφάλου, χτύπησε πιο δυνατά από ποτέ!

Παρουσία 15 χιλιάδων φίλων του ΠΑΟΚ, όση και η χωρητικότητα του γηπέδου στους πρώτους μήνες της “ζωής” του, η “ασπρόμαυρη” οικογένεια εγκαινίασε το νέο της “σπίτι”, σε φιλικό κόντρα στην ΑΕΚ που ολοκληρώθηκε με νίκη του Δικεφάλου του Βορρά με 1-0, χάρη σε γκολ του Κώστα Κιουρτζή!

Αργότερα, η χωρητικότητα της Τούμπας αυξήθηκε σε 20 χιλιάδες, για να φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 να φιλοξενεί 45 και πλέον χιλιάδες φιλάθλους.

Σήμερα, συμπληρώνονται 62 χρόνια από εκείνη την ιστορική ημέρα. Σε αυτά τα χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έκατσαν στα τσιμέντα της Τούμπας και αργότερα στα καρεκλάκια της, νιώθοντας όλα τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Πάθος, τρέλα, χαρά, ενθουσιασμό, παροξυσμό, συγκίνηση, περηφάνια, αγωνία αλλά και απογοήτευση, στενοχώρια, οργή, λύπη.

Η ιστορία της μετακόμισης του ΠΑΟΚ από το Συντριβάνι, γνωστή. Για την ανέγερση της Τούμπας, χρειάστηκε το όραμα της τότε διοίκησης του συλλόγου, η εθελοντική εργασία εκατοντάδων ανθρώπων, μία λαχειοφόρος αγορά, ακόμα και η οικονομική “θυσία” των ποδοσφαιριστών που φορούσαν εκείνη την εποχή τον Δικέφαλο στο στήθος!

Σημαντικές ημερομηνίες του γηπέδου που σχεδίασαν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός και έμελλε να γίνει γνωστό σε κάθε άκρη της γης;

Η 11η Μαΐου 1957, όποτε και ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης, πτέραρχος Γιώργος Θέμελης, παραχώρησε τα 30 στρέμματα στον ΠΑΟΚ έναντι 1,5 εκατ. δραχμών, ποσό που αποπληρώθηκε από την διοίκηση της ομάδας σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δραχμών.

Η 7η Φεβρουαρίου 1958, όποτε και παραδόθηκε ο χώρος στον ΠΑΟΚ, από επιτροπή αξιωματικών του Γ’ Σώματος Στρατού και φυσικά η 6η ημέρα του Σεπτεμβρίου του 1959, όποτε και το γήπεδο της Τούμπας φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα του Δικεφάλου!

Συνολικά, το κόστος της ανέγερσης της Τούμπας υπολογίστηκε στα 6 εκ. δραχμές, με μόλις το 1,1 να εκταμιεύεται από την τότε Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

62 χρόνια μετά και αφού η Τούμπα φιλοξένησε την πιο εντυπωσιακή φιέστα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ολόκληρη η οικογένεια του ΠΑΟΚ μετράει αντίστροφα για τη νέα Τούμπα, με όνειρο και στόχο αυτή να είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το 2026, όποτε και ο μεγαλύτερος σύλλογος της Βόρειας Ελλάδας θα συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής.  Κατά κοινή ομολογία, η ώρα της αλλαγής έχει φτάσει, προκειμένου ο σύλλογος να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο…

Ακολουθεί το χρονολόγιο της Τούμπας, όπως αυτό είναι αποτυπωμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και 62 φωτογραφίες…

1957 Στις 11 Μαΐου ο ΠΑΟΚ απέκτησε έναντι 6.000.000 δραχμών τον χώρο των 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Άνω Τούμπας από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης.

1958 Τον Απρίλιο προχώρησε στην έκδοση του «Λαχείου υπέρ Ανεγέρσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ» ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τα έργα.

1958 Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν τα έργα θεμελίωσης του σταδίου και η δημιουργία εξέδρας που θα χωρούσε 20.000 φιλάθλους.

1959 Στις 6 Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του σταδίου που διέθετε χόρτο σε φιλική αναμέτρηση με την ΑΕΚ.

1959 Στις 25 Οκτωβρίου έγινε το πρώτο επίσημο ματς στην Τούμπα, όταν στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του 1ου πρωταθλήματος της νεοσύστατης Α’ Εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης (3-2). Το πρώτο επίσημο γκολ στην Τούμπα σημείωσαν οι φιλοξενούμενοι με τον Βαγγέλη Καραφουλίδη, πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ! Για τον Δικέφαλο σκόραρε πρώτη φορά σε επίσημο ματς στην Τούμπα ο Λέανδρος Συμεωνίδης.

1970 Στις 20 Μαΐου γίνεται ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο της Τούμπας, με αντίπαλο την Μίλαν που είχε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

1974 Ολοκληρώθηκε η επέκταση του γηπέδου που πλέον έχει φτάσει τις 45.500 θέσεις.

1976 Με 45.252 εισιτήρια γίνεται το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης στην Τούμπα, στις 19 Δεκεμβρίου στο ισόπαλο 0-0 με την ΑΕΚ.

1980 Στις 22 Μαρτίου πέφτει τμήμα της εξέδρας στην θύρα 8 του γηπέδου που είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό (6,5 Ρίχτερ) που είχε γίνει ενάμισι χρόνο πριν και ο ΠΑΟΚ μετακομίζει στο Καυταντζόγλειο για ένα χρόνο.

1985 Τοποθετήθηκαν σκέπαστρα στις θύρες 1, 2 και 3.

1998 Η τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων σε όλο το γήπεδο σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας έριξαν την χωρητικότητα του γηπέδου στις 28.703 θέσεις.

2004 Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έγινε σημαντική ανακαίνιση στους χώρους του. Τοποθετήθηκε νέο σκέπαστρο και ενσωματώθηκε στη Θύρα 1 ένα καινούριο τετραόροφο κτίριο, όπου βρίσκονται τα αποδυτήρια, ιατρεία, χώρος ελέγχου ντόπινγκ (ισόγειο), οι χώροι γραφείων (1ος όροφος), η αίθουσα Τύπου (2ος όροφος), οι χώροι των VIP (3ος και 4ος όροφος) και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

2010 Εγιναν έργα υποστύλωσης στις θύρες 7 και 8, ενώ μεταφέρθηκαν τα δημοσιογραφικά θεωρεία και ο χώρος εργασίας δημοσιογράφων και φωτογράφων από τον 4ο όροφο στον 3ο.

2012 Διαμορφώνονται και επεκτείνονται οι χώροι των γραφείων, τα αποδυτήρια, η αίθουσα Τύπου και η προεδρική σουΐτα.

2014 Διαμορφώνεται η αυτόνομη είσοδος για τη μικτή ζώνη, την αίθουσα Τύπου και τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Εγιναν έργα στη μικτή ζώνη, στην αίθουσα Τύπου δημιουργήθηκε ξεχωριστός χώρος εργασίας των δημοσιογράφων, ενώ επεκτείνονται τα δημοσιογραφικά θεωρεία, τα οποία και μεταφέρονται στην κορυφή της Θύρας 3. Παράλληλα έγιναν βελτιωτικές εργασίες στον χώρο των τηλεοπτικών εδράνων στον 4ο και 5ο όροφο, τα οποία αυξάνονται για τις ανάγκες των αγώνων για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στον χώρο των VIP στον 3ο όροφο δημιουργείται η αίθουσα για το Hospitality, ενώ κατασκευάζεται στο κέντρο του 3ου ορόφου και η ξεχωριστή σουίτα που φιλοξενεί τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κλαμπ Μπριζ: Ο Χάγιεν και ο “ρυθμιστής”

Τι ετοιμάζει ο τεχνικός των Βέλγων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Κλαμπ Μπριζ κινείται σε ρυθμούς ΠΑΟΚ σήμερα και η προσοχή των Βέλγων, είναι στραμμένη στο μεγάλο ματς της Τούμπας.

Ο Νίκι Χάγιεν και οι ποδοσφαιριστές του βρίσκονται από χθες στη Θεσσαλονίκη, με τον τεχνικό της Μπριζ να συμπεριλαμβάνει κανονικά στην αποστολή τους Οντόι και Σπίλερς, ενώ εκτός είναι οι Μινιολέ, Όλσεν και -φυσικά- οι τιμωρημένοι.

Κεντρικό πρόσωπο όλες τις τελευταίες ημέρες είναι ο Σπίλερς, που χθες προπονήθηκε με προστατευτική μάσκα καθώς τον ταλαιπωρεί ακόμη το χτύπημα στο κεφάλι από τη σύγκρουση με τον Αλί Σαμάτα στο πρώτο ματς, με τον νεαρό άσο να είναι "ρυθμιστής" με φόντο την αποψινή ενδεκάδα.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι Βέλγοι, απόψε -εκτός απροόπτου- θα είναι ο Γιάκερς και στην άμυνα θα ξεκινήσουν οι Μέγιερ, Σάμπε, Σπίλερς και Ορντονιέζ, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορέσει να παίξει ο προτελευταίος, θα πάρει τη θέση του ο Μπογιάτα.

Από εκεί και πέρα, ο Ονιεντίκα θα βρεθεί στο αρχικό σχήμα, όπως και ο Φέτλεσεν και Βανάκεν, ενώ μεσοεπιθετικά θα είναι οι Νούσα, Σκόρας και Γιουτγκλά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ταξιδεύοντας για τον ΠΑΟΚ! (vid)

Από την Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη με μία… στάση στον City 106.1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα μεγάλο "ραντεβού" απόψε με την ιστορία και η Τούμπα φοράει τα καλά της, με φόντο ένα σπουδαίο βράδυ.

Φυσικά, άπαντες κινούνται σήμερα σε ρυθμούς Ευρώπης και το πρωί, μέσα από τον αέρα του City 106.1, πήραμε μία... "γεύση" από όσα θα ακολουθήσουν απόψε το βράδυ.

Στην πρωινή εκπομπή του Κωστή Τσατσαρού στήθηκε μία μικρή... Τούμπα, από ΠΑΟΚτσήδες που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη από την Κρήτη και το επόμενο "ραντεβού" δόθηκε στο γήπεδο:

[video width="640" height="368" mp4="https://www.paok24.com/wp-content/uploads/2024/04/436916998_7846686915362567_2454728102762926455_n.mp4"][/video]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ: Το κανάλι της ρεβάνς

Εκεί θα δείτε το μεγάλο παιχνίδι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό βράδυ. Ένα μεγάλο "ραντεβού" στην Τούμπα, με φόντο το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Europa Conference League.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην κατάμεστη Τούμπα την Κλαμπ Μπριζ, με έναν ξεκάθαρο στόχο και θέλει να κάνει μία ακόμη ανατροπή, για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη.

Μετά την ήττα με 1-0 στο Jan Breydel, η πρόκριση είναι ανοικτή για τον ΠΑΟΚ, που θα δώσει σκληρή μάχη με την Μπριζ, με φόντο το εισιτήριο.

Όσοι δε βρεθούν στην Τούμπα, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μεγάλο παιχνίδι από το κανάλι του Cosmote Sport 3 HD, ενώ -φυσικά- θα υπάρχει και ζωντανή ενημέρωση μέσα από το live-chat του PAOK24.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ