Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα γενέθλια της Τούμπας από τα «μάτια» της ΠΑΕ

Το αφιέρωμα του paokfc.gr στην έδρα του Δικεφάλου

PAOK24

Τα γενέθλια της Τούμπας από τα «μάτια» της ΠΑΕ

Ένα μίνι αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες της η Τούμπας, έκανε ο ΠΑΟΚ:

«Σαν σήμερα πριν από 62 χρόνια άνοιξε τις πόρτες του το… σπίτι μας, το γήπεδο της Τούμπας. 62 χρόνια γεμάτα έντονες στιγμές πάθους και περηφάνιας. Η Τούμπα συμπληρώνει 62 χρόνια “ζωής” και το paokfc.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην έδρα του Δικεφάλου.

H ιστορία του γηπέδου ξεκινάει το 1957. Τότε ο ΠΑΟΚ αγοράζει την έκταση 3ο στρεμμάτων στην Άνω Τούμπα, έναντι 6.000.000 δραχμών από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Τον σχεδιασμό του γηπέδου αναλαμβάνουν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός.

Τα συνεργεία του στρατού έκαναν τις εκσκαφές του οικοπέδου και το φθινόπωρο του 1958 ξεκίνησε η ανέγερση των κερκίδων που θα φιλοξενούσαν 20.000 θεατές.

Η κατασκευή του γηπέδου ήταν δαπανηρή και μέρος των εξόδων καλύφθηκε από την έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεργέσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ«. Παράλληλα η διοίκηση της ομάδας από το 1956 είχε ξεκινήσει την αποταμίευση από τα έσοδα των εισιτηρίων. Πέρα από την οικονομική βοήθεια οι φίλοι της ομάδας προσέφεραν και πολύτιμη εθελοντική εργασία.

Το όνειρο πήρε σάρκα και οστά το 1959 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου με φιλική αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ, η οποία βρήκε νικητή των γηπεδούχο ΠΑΟΚ με 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή.

Η σέντρα του αγώνα έγινε με μία μπάλα που έπεσε από αεροπλάνο και το παρόν έδωσαν πλήθος πολιτικών και χιλιάδες φίλοι της ομάδας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η χωρητικότητα αυξήθηκε σε 45.000 θέσεις με έργα επέκτασης και το ρεκόρ προσέλευσης έλαβε χώρα στις 19 Δεκεμβρίου του 1976 σε μία λευκή ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ με 45.252 εισιτήρια.

Από το 1981 και μετά την τραγωδία στο στάδιο Καραϊσκάκη, η χωρητικότητα έπεσε στις 41.073 θέσεις, ενώ από το 1998 όταν και εγκαταστάθηκαν καθίσματα σε όλες τις εξέδρες, έπεσε στις 28.701. Το 1980 ένα τμήμα της Θύρας 8 κατέρρευσε, απόρροια του μεγάλου σεισμού των 6,5 ρίχτερ, ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Το 1985 τοποθετήθηκε το σκέπαστρο στις Θύρες 1, 2 και 3.

Το 2004 η Τούμπα χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πλαίσιο αυτών έγινε μία μεγάλη ανακαίνιση στα γραφεία, τα αποδυτήρια, τις αίθουσες Τύπου και VIP, τα δημοσιογραφικά θεωρεία και φυσικά τοποθετήθηκε και το νέο στέγαστρο.

Το 2012 ξεκίνησε η εποχή Σαββίδη για τον Δικέφαλο και φυσικά το γήπεδο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Με εντολή του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη έγιναν αλλαγές βελτίωσης σε όλο το στάδιο.

Οι άνθρωποι της ομάδας επισκέφθηκαν πολλά γήπεδα του εξωτερικού και με αυτά ως πρότυπο προχώρησαν σε αλλαγές κυρίως στο κτίριο των γραφείων, των VIP και της αίθουσας Τύπου, όπως και στα αποδυτήρια της ομάδας που πήραν μία εντελώς νέα μορφή».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

Ζωντανή ενημέρωση μέσα από το PAOK24

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στη Λαμία και στο "Αθανάσιος Διάκος" για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Stoiximan Super League.

Το PAOK24 σας μεταφέρει ζωντανά την εξέλιξη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου: «Δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει το Αθήνα – Θεσσαλονίκη αν δεν το ζήσεις»

Οι ατάκες του Ρουμανου τεχνικού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική ιστοσελίδα, «Cronache di spogliatoio» στην Ιταλία και αναφέρθηκε τόσο στην κόντρα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο χαμένο πρωτάθλημα της ομάδας του τη σεζόν 2017/18 και στον Τάισον.

Αναλυτικά όσα είπε ο Λουτσέσκου:

Για τον πατέρα του Μιρτσέα: «Πάντα τον ακολουθούσα και ειδικά όταν ετοίμαζε προπονήσεις και αγώνες. Πολλές φορές πήγαινα και στα αποδυτήρια των ομάδων του, ήταν θεμελιώδες για μένα να αναπνεύσω αυτά τα περιβάλλοντα προκειμένου να καταλάβω πώς να δημιουργήσω μια δυνατή ομάδα και πώς να διαχειριστώ ό,τι συμβαίνει.

Πάντα είχα εξαιρετική σχέση με τον μπαμπά. Είτε ήταν εντός είτε εκτός έδρας, πάντα με έπαιρνε Θυμάμαι ότι από τους 34 αγώνες της Seria A έχασα μόνο έναν σε μια σεζόν. Πήγαινα μαζί του στο ξενοδοχείο ή στο εστιατόριο, ακόμη και πριν τον αγώνα. Το να βλέπεις παίκτες, προπονητές, προσωπικό στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο ήταν ένα όνειρο για εμένα.

Δεν είχα προβλήματα στο σχολείο ο πατέρας μου με ανάγκαζε να πηγαίνω. Κάθε εβδομάδα μου έλεγε: «Διαχείρισου το σχολείου και τις προπονήσεις σου καλά κα μετά θα σε πάρω μαζί μου το Σαββατοκύριακο» και απλά περίμενα αυτό. Από εκεί και πέρα ​​απέκτησα τη συνήθεια να διαβάζω και να ενημερώνομαι».

Πάντα ένιωθα το βάρος του επωνύμου μου. Ήδη στο σχολείο, οι συμμαθητές μου λέγανε «Α, είσαι καλός μόνο επειδή είσαι ο γιος του Λουτσέσκου» Το ίδιο συνέβη με τις πρώτες μου κοπέλες ή με εκείνες που νόμιζα ότι ήταν κοπέλες μου. Ήταν μαζί μου μόνο από ενδιαφέρον για το όνομα. Δεν ήταν εύκολο, πιστέψτε με. Το βάρος του να φέρω ένα τόσο σημαντικό επώνυμο είχε αντίκτυπο τόσο στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο, κάθε γκολ που πέτυχα ήταν μόνο επειδή ήμουν ο γιος του Μιρτσέα. Και όταν ήμουν τερματοφύλακας και όταν ξεκίνησα την προπονητική.

Με τα χρόνια, μου έλεγαν συχνά από την κερκίδα: «Φώναξε τον πατέρα σου! Είναι ο πατέρας σου που τους προπονεί. Όλη μου τη ζωή έπρεπε να ακούω αυτά τα πράγματα. Τώρα θεωρώ τον εαυτό μου πιο δυνατό: ήταν το κίνητρο για να ξεπεράσω τόσες πολλές απογοητεύσεις. Είπα στον εαυτό μου, «πρέπει να κάνω τη δική μου καριέρα». Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να τον ξεπεράσω, αλλά ήθελα να δείξω στους ανθρώπους ότι και εγώ ήμουν ικανός να κάνω κάτι.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ποδόσφαιρό μου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφία παιχνιδιού του πατέρα μου. Μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, να έχω τον έλεγχο του αγώνα με την μπάλα. Αλλά το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και έπρεπε να μάθω να προσέχω και άλλες λεπτομέρειες σήμερα δουλεύουμε περισσότερο στην οργάνωση των τμημάτων και στη φάση της μη κατοχής. Ο πατέρας μου ήταν πολύ δυνατός στην επίθεση, πίεζε πολύ. Έχω την ίδια νοοτροπία, αλλά φροντίζω και τη φάση του πρέσινγκ χωρίς μπάλα, προσπαθώ να δώσω ισορροπία.

Ωστόσο, πλέον οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Τώρα είναι αυτός που έρχεται να με βλέπει. Έρχεται συχνά να με δει. Έχει έρθει σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκό αγώνα. Του αρέσει να με γεμίζει με συμβουλές, ακόμα και μετά από αγώνες. Τον σέβομαι, αλλά όταν είμαι υπό πίεση είναι δύσκολο να τον ακούσω. Μου λέει «έπρεπε να το είχες κάνει έτσι ή και έτσι με αυτόν τον παίκτη». Προσπαθώ να παραμείνω ήρεμος και να σκέφτομαι: Άκουσέ τον Ράζβαν άκουσέ αυτά που έχει να σου πει.

Στον ΠΑΟΚ προπονώ δύο πρώην παίκτες του, τον Κεντζιόρα και τον Τάισον. Όταν τον βλέπουν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, μου λένε πάντα: «Σήμερα θα κερδίσουμε, ο προπονητής είναι εδώ. Μας φέρνει γούρι. Στο τέλος του αγώνα τους πιάνει και τους λέει διάφορα. Εκεί τον παίρνω από το μπράτσο και του λέω: «Έλα μπαμπά, άσε τους ήσυχους, κουράστηκαν. Πάμε».

Για τη σχέση του με τον Τάισον: «Ο Tάισον θεωρεί τον Μιρτσέα δεύτερο πατέρα. Όταν οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους σέβονται, σου δίνουν πολλά. Σχεδόν σε αγαπούν. Είναι ένα ευαίσθητο αγόρι, πολύ δεμένο με την οικογένειά του και με την εικόνα του πατέρα του. Όταν έφτασε πέρσι τον χειμώνα ήταν στα μισά του πρωταθλήματος.

Ένιωσα λίγο ντροπιασμένος απέναντι του, διότι δεν μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω και να τον ξεκινήσω αμέσως βασικό, διότι ερχόταν από μια περίοδο κατά την οποία είχε προπονηθεί μόνος στη Βραζιλία. Χρειάστηκε χρόνος, αλλά μετά κατάλαβε πόσο πολύ τον εκτιμώ. Τώρα είναι σαν να είμαι μεγαλύτερος αδερφός του».

Για τους τίτλους και τα ντέρμπι: «Παίζεις κάτω από τρομερή πίεση. Δεν μπορείς να το φανταστείς αν δεν το ζήσεις! Όλα είναι ντέρμπι. Είναι θέμα υπερηφάνειας, είναι κάτι που ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Το 2017/18 μας έκλεψαν το πρωτάθλημα, τιμωρώντας μας με 9 βαθμούς. Στην Ελλάδα μπορείς να νιώσεις το πολιτικό βάρος ενός συλλόγου.

Πρώτα πηγαίνουν σε αυτόν τον τομέα ο ομάδες της Αθήνας και μετά όλες οι άλλες. Ακόμα και τη χρονιά που πήραμε το πρωτάθλημα, ξεκινήσαμε από το -2 Ο ΠΑΟΚ είχε πραγματικά ένα τρομερό γκρουπ. Στο τέλος της χρονιάς δεθήκαμε ακόμα περισσότερο με τον ιδιοκτήτη. Θέλαμε να γράψουμε ιστορία.

Ήμασταν απλά οι πιο δυνατοί από τους άλλους και φυσικά υπήρχε το κίνητρο του κόσμου. Θυμάμαι ότι τους πρώτους δύο μήνες, δεν μπορούσα να φύγω από το σπίτι. Ένιωσα αρνητική πίεση. Όλοι με σταματούσαν στο δρόμο και μου λέγανε: «Φέτος πρέπει να κερδίσεις. Δεν αντέχουμε άλλο. Υπήρξαν γενιές ολόκληρες που δεν έχουν δει τον ΠΑΟΚ να παίρνει πρωτάθλημα. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν πεθάνει χωρίς να δουν άλλον τίτλο»

Για την κόντρα Αθήνας-Θεσσαλονίκης: «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ξεχωριστό. Το συναίσθημα για τον ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατό, αλλά η κόντρα Θεσσαλονίκης-Αθήνας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μπορείς να αντιληφθείς τον ανταγωνισμό σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο που οδηγεί σε απογοήτευση. Και από εδώ γεννήθηκε και η αγάπη για τον ΠΑΟΚ. Το 2019 πήραμε το νταμπλ χωρίς καμία ήττα. 26 νίκες και 4 ισοπαλίες ήταν το ρεκόρ μας. Επιπλέον, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε φτάσει δύο φορές στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Γράφουμε τη δική μας ιστορία.

«Πάντα παρακολουθώ το ιταλικό ποδόσφαιρο. Παρακολουθώ πολλούς αγώνες της Serie A και χαλαρώνω .Η ιταλική σχολή ποδοσφαίρου είναι η καλύτερο. Πάντα είχα διάφορους Ιταλούς συνεργάτες στο επιτελείο μου: το 2005, γνώρισα τον Ντιέγκο Λόνγκο που με ακολούθησε στη Ρουμανία και ήταν μαζί μου για 15 χρόνια. Χάρη σε αυτόν, γνώρισα τον Μπάτσι, τον Σπαταφόρα και τον Καστορίνα.

Για τις ετοιμασίες του πριν το εκάστοτε παιχνίδι: «Είμαι κάποιος που θέλει να έχει σε πλήρη κινητοποίηση τους παίκτες του. Είμαι και προληπτικός επίσης. Νομίζω ότι όλοι οι προπονητές είναι. Νομίζω ότι αυτό προέρχεται από ότι θέλω να είμαι σίγουρος ότι έχω κάνει τα πάντα, απολύτως τα πάντα, για να προετοιμαστώ για τον αγώνα. Δεν θέλω να αφήνω τίποτα στην τύχη. Και έτσι, σκέφτομαι: Πρέπει να φορέσω αυτά τα παπούτσια γιατί μου έφεραν τύχη την προηγούμενη φορά και πάει λέγοντας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Ο Κομπανί στον πάγκο της Μπράιτον, αν φύγει ο Ντε Τσέρμπι

Ο Ιταλός τεχνικός στις αρχές του μήνα άφησε την πόρτα ανοικτή για την αποχώρηση του από τους «γλάρους»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

H Λίβερπουλ και η Μπάγερν, που ψάχνουν για προπονητή, εξέτασαν τη λύση του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, ο οποίος έχει συμβόλαιο με την Μπράιτον έως το 2026 και έχει ρήτρα εξαγοράς στα 25 εκατ. ευρώ.
Ο Ιταλός τεχνικός στις αρχές του μήνα άφησε την πόρτα ανοικτή για την αποχώρηση του από τους «γλάρους», αλλά μετά το ματς με την Μπρέντφορντ (0-0), άλλαξε στάση και δήλωσε πως θα παραμείνει στην ομάδα.
Τα αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν, όμως, πως τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο του συλλόγου, Τόνι Μπλουμ, και ίσως τελικά αποχωρήσει από την Μπράιτον το καλοκαίρι.
Σε αυτή την περίπτωση ο Μπλουμ δεν θα χρειαστεί να ψάξει για τον αντικαταστάτη του, καθώς ήδη έχει συμφωνήσει με τον Βενσάν Κομπανί. Ο 38χρονος Βέλγος κόουτς της Μπέρνλι θα είναι ο διάδοχος του Ντε Τσέρμπι, αν ο τελευταίος αποφασίσει να αποδεχθεί κάποια άλλη πρόταση και φύγει από το Μπράιτον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ