Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Νέα Τούμπα με βήμα… σημειωτόν

Όσα έγιναν κι όσα δεν έγιναν στο θέμα του γηπέδου

PAOK24

Η Νέα Τούμπα με βήμα… σημειωτόν

Η κυβέρνηση, που… υπερηφανεύεται για την πρόοδο του έργου και η πραγματικότητα, που δείχνει ότι έγιναν τα λιγότερα που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί από τον Οκτώβριο του 218 μέχρι σήμερα

Κοντεύουν να συμπληρωθούν τρία χρόνια από την ημέρα (23 Οκτωβρίου 2018), που υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και άρχισαν να «τρέχουν» οι διαδικασίες για το νέο γήπεδο. Τι έχει μεσολαβήσει από τότε;

Θα περίμενε κανείς ότι το χρονικό διάστημα των τριών χρόνων θα ήταν αρκετό, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος, να έχουν ξεπεραστεί όλοι οι σκόπελοι με τις άδειες και τώρα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους για το νέο γήπεδο. Η (σκληρή) πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Στην τριετία που συμπληρώνεται, ναι μεν «έτρεξε» το ζήτημα της Νέας Τούμπας, σίγουρα, όμως, όχι με τους ρυθμούς που θα μπορούσε αυτό να συμβεί.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί παράγοντες, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, κάνουν λόγο για μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τις διαδικασίες (που αφορούν την κρατική μηχανή) γύρω από τη Νέα Τούμπα. Μέχρι που την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τη ΔΕΘ ότι «κυβέρνηση και οι φορείς έκαναν όσα χρειάζονταν» και ότι ««ο ΠΑΟΚ περιμένει τον επενδυτή να προχωρήσει στην υλοποίηση». Για να… θυμηθεί, βέβαια, την επόμενη μέρα ότι υπάρχει και το Προεδρικό Διάταγμα (δεν αφορά μόνο το γήπεδο του ΠΑΟΚ αλλά και την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής), για το οποίο είπε ότι «θέλω μέχρι τα τέλη του έτους να έχει προχωρήσει».

Η FORZA καταγράφει βήμα-βήμα τους πιο σημαντικούς σταθμούς στο θέμα του νέου γηπέδου και όσα έχουν συμβεί αμέσως μετά την παραχώρηση των 30 στρεμμάτων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.

1 Νοεμβρίου 2018: Πραγματοποιείται η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το γήπεδο. Παραβρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο (τότε) δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής, ενώ την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάκης Γκαγκάτσης.

21 Νοεμβρίου 2018: Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρούν στην σύσταση των ομάδων εργασίας, που θα ασχοληθούν με τα θέματα του νέου σταδίου.

7 Δεκεμβρίου 2018: Πραγματοποιείται στο γήπεδο της Τούμπας η πρώτη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας για την ανέγερση του νέου σταδίου. Στα επιτελεία των φορέων γίνεται παρουσίαση του πλάνου του νέου γηπέδου και, κυρίως, των ζητημάτων που αναδεικνύονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τη φάση της κατασκευής του.

3 Μαρτίου 2019: Πραγματοποιείται η δεύτερη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των φορέων για την πορεία υλοποίησης του νέου γηπέδου, παρουσία και εκπρόσωπων της ομάδας μελέτης με επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, κ. Δούμα.

19 Απριλίου 2019: Η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «ανάβει το πράσινο φως» για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου για το νέο γήπεδο, που έχει ως στόχο την έγκριση χωροθέτησης νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις τόσο της ισχύουσας Ελληνικής νομοθεσίας, όσο και τις συστάσεις της FIFA.

22 Απριλίου 2019: Και ο δήμος Θεσσαλονίκης εγκρίνει την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου.

2 Ιουλίου 2019: H αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος προεγκρίνει το ειδικό χωρικό σχέδιο του νέου γηπέδου. Η προέγκριση αφορά τον συντελεστή δόμησης, την χρήση γης και τα βασικά στοιχεία των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντολογικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Τούμπας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου

19 Φεβρουαρίου 2020: Κατατίθεται ο φάκελος της ΠΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ειδικό χωρικό σχέδιο της νέας Τούμπας.

22 Ιουλίου 2020: Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο γήπεδο.

31 Αυγούστου 2020: Εγκρίνεται από τη μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ειδικού χωρικού σχεδίου.

9 Σεπτεμβρίου 2020: Αντίστοιχη έγκριση δίνει και το συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

6 Οκτωβρίου 2020: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «ανάβει το πράσινο φως» για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ειδικού χωρικού σχεδίου.

15 Δεκεμβρίου 2020: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει την τελική έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του νέου γηπέδου.

5 Φεβρουαρίου 2021: Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος εγκρίνει τη χωροθέτηση της Νέας Τούμπας, όπως αυτή προβλέπεται στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.

29 Μαρτίου 2021: Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος εγκρίνει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής της Τούμπας για την κατασκευή του νέου γηπέδου.

19 Ιουνίου 2021: Το συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για την ανέγερση του νέου γηπέδου.

22 Ιουλίου 2021: Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το νέο γήπεδο.

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

 Πολύ έξω στην πρόβλεψη

Βουλευτές, πάντως, του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκτεθεί στο παρελθόν με δηλώσεις τους, αφού οι πράξεις δεν δικαίωσαν τα λόγια τους. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εκείνη του Στράτου Σιμόπουλου, βουλευτή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος το φθινόπωρο του 2019 (λίγους μήνες μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία) δήλωνε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα ενδέχεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020». 

Στα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ

Θα προλάβει το 2026;

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα ουσιαστικά δεν μπορεί να προχωρήσει γύρω από το ζήτημα της Νέας Τούμπας πριν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα εγκρίνει το πολεοδομικό και ρυμοτομικό καθεστώς της περιοχής. Και μόνο αφού προηγηθεί αυτή η διαδικασία θα μπορέσουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να προχωρήσουν στις επόμενες φάσεις (έκδοση οικοδομικών αδειών κλπ).

Ο χρόνος περνά γρήγορα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις εξελίξεις γύρω από το νέο γήπεδο. Όλα δείχνουν ότι η χρονιά του 2021 θα φύγει και ότι στον ΠΑΟΚ δεν θα έχουν ακόμη στα χέρια τους το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα. Κι αν πράγματι συμβεί αυτό και εκδοθεί τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, τότε θα πάει ακόμη πιο πίσω η έναρξη κατασκευής του έργου. Αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες φάνταζε σχεδόν βέβαιο, ότι δηλαδή το καλοκαίρι του 2022 οι μπουλντόζες στην Τούμπα θα πιάσουν δουλειά, θεωρείται πλέον αμφίβολο, μια και τα περιθώρια θα έχουν στενέψει.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ότι το 2026, όταν ο ΠΑΟΚ θα γιορτάζει τον έναν αιώνα ζωής του, η Νέα Τούμπα θα είναι έτοιμη κι ότι η ομάδα του Δικεφάλου θα έχει μπει μέσα και θα αγωνίζεται στο νέο της σπίτι. Ας θυμίσουμε ότι το γήπεδο της ΑΕΚ –στο βαθμό που μπορεί να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των δύο πρότζεκτ- άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη Ιουλίου του 2017 και η αποπεράτωση του, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, ακόμη δεν την έχουμε δει.

Αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες φάνταζε σχεδόν βέβαιο, ότι δηλαδή το καλοκαίρι του 2022 οι μπουλντόζες στην Τούμπα θα πιάσουν δουλειά, θεωρείται πλέον αμφίβολο…

Πηγή: FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Παιχνίδι υπ’ αριθμόν 34!

Το αφιέρωμα της επίσημης ιστοσελίδας του Δικεφάλου για το αποψινό παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η επίσημη ιστοσελίδα του Δικεφάλου με αναλυτικό αφιέρωμα με φόντο το αποψινό παιχνίδι σας βάζει από νωρίς στο κλίμα του επαναληπτικού κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας, για την προημιτελική φάση του UEFA Europa Conference League. Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με το background της αναμέτρησης.

Ο ΠΑΟΚ για 3η φορά στην ιστορία του βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 1973-74, όταν αντιμετώπισε τη Μίλαν για το Κύπελλο Κυπελλούχων και ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι με 3-0, ενώ στην Τούμπα η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε ισόπαλη 2-2.

Η δεύτερη φορά ήταν τη σεζόν 2021-22 για το UEFA Europa Conference League, όπου ηττήθηκε με 2-1 από τη Μαρσέιγ εκτός έδρας στο πρώτο ματς, ενώ και στη Θεσσαλονίκη επικράτησαν οι Γάλλοι με 1-0. Η Μπριζ είναι ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ σε αυτή την τρίτη προσπάθεια για τον Δικέφαλο και η ήττα με 1-0 στο πρώτο ματς είναι το αποτέλεσμα που θα πρέπει να ανατρέψει

Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει μια φορά ακόμη τη Μπριζ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι δύο ομάδες βρέθηκαν στους ομίλους του UEFA Europa League τη σεζόν 2010-11. Οι δύο αναμετρήσεις τους ολοκληρώθηκαν με 1-1 τότε και στην Τούμπα είχε σκοράρει ο Αντρέ Βιεϊρίνια στο 25ο λεπτό, ενώ για τους Βέλγους είχε σκοράρει ο Σέποβιτς στο 89ο λεπτό.

Ο ΠΑΟΚ συνολικά έχει αντιμετωπίσει τέσσερις ομάδες από το Βέλγιο. Η πρώτη που βρέθηκε στην ευρωπαϊκή του πορεία ήταν η Λιέγη τη σεζόν 1967-68 για το Κύπελλο Εκθέσεων. Ο αποκλεισμός ήρθε με δύο ήττες, μια στην Τούμπα με 2-0 και μια στο Βέλγιο με 3-2. Ακολούθησαν οι αναμετρήσεις με την Μέχελεν το 1991-92, όπου ο Δικέφαλος πήρε την πρόκριση για το Κύπελλο UEFA με εκτός έδρας νίκη 1-0, η οποία ακολούθησε το 1-1 της Τούμπας.

Συνολικά έχει οκτώ αναμετρήσεις με ομάδες από το Βέλγιο, όπου μετρά τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες, ενώ οι τρεις από τις τέσσερις κόντρες του ήταν σε νοκ άουτ αναμετρήσεις και πήρε δύο προκρίσεις, ενώ αποκλείστηκε στην πρώτη.

Αυτή είναι η 34η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στη διοργάνωση του UEFA Europa Conference League, με τον απολογισμό του να είναι 18 νίκες, επτά ισοπαλίες και οκτώ ήττες, ενώ ο συντελεστής των γκολ βρίσκεται στο 55-32. Αυτή τη σεζόν έχει 15 αναμετρήσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με απολογισμό 10 νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Τα δύο χαμένα παιχνίδια του είναι στη φάση των νοκ άουτ, με τη Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ με 2-0 και με την Μπριζ στο Βέλγιο με 1-0.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ανάρτηση της Κλαμπ Μπριζ με Τούμπα και Κατσούρη (pics)

Όσα έδειξαν στους φιλάθλους τους οι Βέλγοι λίγες ώρες πριν τη σέντρα του παιχνιδιού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η κλεψύδρα για την σέντρα του μεγάλου αγώνα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Κλαμπ Μπριζ σιγά σιγά αδειάζει. Η Μπριζ προχώρησε σε μία ιδιαίτερη ανάρτηση, με ένα κολάζ φωτογραφιών από την έδρα του Δικεφάλου, δίνοντας βάση στον αγωνιστικό χώρο, τις κερκίδες του γηπέδου, αλλά και στην προτομή στη μνήμη του αδικοχαμένου Παναγιώτη Κατσούρη.

Δείτε τη δημοσίευση: 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: «Στην Τούμπα από νωρίς, πάμε να γράψουμε ιστορία!»

Όσα αναφέρει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ για το μεγάλο παιχνίδι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς τον κόσμο της ομάδας για την ομαλή προσέλευση και είσοδό του στο γήπεδο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Πάμε όλοι μαζί να γράψουμε ιστορία!

-Οι θύρες της Τούμπας ανοίγουν στις 19:00. Ελάτε όσο νωρίτερα γίνεται για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

-Η είσοδος από στις θύρες 1-2-3 θα διακοπεί από τις 19:45 έως τις 20:30 για την άφιξη των αποστολών.

-Θα υπάρχουν φραγμοί κι έλεγχοι εισιτηρίων περιμετρικά του γηπέδου, σε όλες τις θύρες και σ’ αυτή των οργανωμένων φιλάθλων.

ADVERTISING

-Όσοι φίλαθλοι έρχονται στο γήπεδο θα πρέπει να έχουν ονομαστικό εισιτήριο και έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

-Η δωρεάν είσοδος σε παιδιά κάθε ηλικίας απαγορεύεται, βάσει του νέου αθλητικού νόμου.

-Δεν πετάμε αντικείμενα, δεν αναρτούμε πανό με ρατσιστικό, σεξιστικό, υβριστικό ή πολιτικό περιεχόμενο.

-Δεν χρησιμοποιούμε συσκευές laser, δεν ανάβουμε βεγγαλικά και καπνογόνα.

-Προστατεύουμε την ομάδα μας και την βοηθάμε να πάρει την πρόκριση με το πάθος και τη φωνή μας!»

Δείτε το post παρακάτω:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ