Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Dragul meu Răzvan…

Δεν είμαι αντικειμενικός με τον Λουτσέσκου. Αλλά εδώ υπάρχει θέμα, και δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπισθεί με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Γράφει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Dragul meu Răzvan…

Λοιπόν, τώρα που κάναμε μια νίκη και περάσαμε, βλέποντας βασικά όραμα τη Μικρή Γοργόνα που δεσπόζει στον βράχο του πάρκου Τσόρτσιλ στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, και έχουμε ζωντανή τη χρονιά μέχρι τον Φλεβάρη, θέλω να πω μερικά πράγματα.

Εγώ τα νιάτα μου, αρκετοί το ξέρουν, τα πέρασα με έντονη –ας πούμε- πολιτική και ακτιβιστική δράση. Το αποτέλεσμα ήταν συχνά πυκνά να καταλήγω να με κυνηγάει η αστυνομία. Για την ακρίβεια, από το 1991 που ξεκίνησα τη δράση μου με τις μαθητικές τότε καταλήψεις μέχρι το 2009 που έβγαλα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα και μπορούσα πλέον να περνάω κύριος από τους αστυνομικούς, με θυμάμαι σχεδόν συνέχεια να με κυνηγάει ένας ή περισσότεροι αστυνομικοί.

Δεν με έπιασε ποτέ κανένας. Βλέποντας τους αστυφύλακες και τα μέλη του Λιμενικού Σώματος του Γιβραλτάρ να ξεπερνάνε σε ταχύτητα κάθε φορά που έφευγε η μπάλα τους παίκτες του ΠΑΟΚ, στο ματς με τη Λίνκολν, σκεφτόμουν ότι δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε η αστυνομία του Γιβραλτάρ τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τη δική μας (που δεν βρίσκω τον λόγο, σιγά τώρα τις κοινωνικές εκρήξεις που έχει το Γιβραλτάρ) είτε οι παίχτες μας είναι απροπόνητοι.

Προσοχή: δεν λέω μεγάλοι, κουρασμένοι, αργοί, αδιάφοροι, λέω «απροπόνητοι». Σε φυσικό επίπεδο που δεν αντιστοιχεί σε αθλητές. Είναι δουλεμένοι να παίζουν ένα ποδόσφαιρο, σωστό ενδεχομένως, αλλά αθλητές δεν είναι. Αν κατέβουν σε πορεία στην Καμάρα και τους πάρουν στο κυνήγι οι χωροφύλακες, θα τους πιάσουν. Κι αν είναι ΠΑΟΚ ο χωροφύλακας πάει καλά. Άμα είναι Άρης, που είναι και το πιθανότερο, θα έχουμε δύο απόντες από κορωνοϊό, τρεις από θλάση κι άλλους τρεις από σύλληψη.

Πάμε παρακάτω. Ο Ζίφκοβιτς είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, ο δεύτερος καλύτερος και ο τρίτος καλύτερος. Επίσης, μακάρι το παιδί να γίνει ΠΑΟΚτσάκι ή να έχει γίνει ήδη, και άμα με ρωτάτε πιστεύω ότι τον Γενάρη η ομάδα πρέπει να πάρει τέσσερις τουλάχιστον –και όχι δύο- παίκτες, και στην καινούρια ενδεκάδα που θα φτιαχτεί ο Αντρίγια να φοράει και το περιβραχιόνιο. Όμως, είναι εντελώς εμφανές ότι το παιδί έχει νεύρα και αυτό προφανώς δείχνει ότι νεύρα έχουν όλα τα αποδυτήρια. Όταν παίζει από δεξιά, στον Τέιλορ δεν δίνει τη μπάλα ούτε για να εκτελέσει αράουτ. Καλά κάνει θα μου πείτε, εσύ θα του την έδινες; Μπορεί και όχι, δεν ξέρω, αλλά τα νεύρα δεν κρύβονται. Και δεν τα έχει μόνο ο Αντρίγια, τα έχουν και μερικοί ακόμα στο γήπεδο και φαίνονται.

Μάνι μάνι για αρχή, χάσαμε τα δύο από τα πλεονεκτήματα που θεωρούσαμε ότι τα είχαμε σίγουρα με τον Λουτσέσκου προπονητή: σωστή αθλητική εικόνα και καλά αποδυτήρια. Βάλτε και την άμυνα, που το 2019 κάνανε οι αντίπαλοι 36 τελικές κι εμείς παίζαμε ήρεμοι το κομπολόι μας και τώρα περνάνε τη σέντρα και κλείνουμε τα μάτια, πάμε στα τρία. Μένει το καλό τακτικό στήσιμο και η κυκλοφορία της μπάλας, που την είδαμε να λειτουργεί στα πρώτα ματς, αλλά τη βλέπουμε λιγότερο τώρα που τα πόδια δε βοηθάνε και όλοι –και πρώτοι από όλους οι παίκτες- τρέμουν τι θα γίνει αν χάσουμε τη μπάλα.

Για να μην κρυβόμαστε, η δεύτερη θητεία του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ δεν έχει αρχίσει καλά. Και δεν έχει αρχίσει καλά, όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα είναι κακά, αλλά γιατί δεν υπάρχουν οι σταθερές στις οποίες μας είχε συνηθίσει ο Ρουμάνος.

Δεν είμαι αντικειμενικός με τον Λουτσέσκου: προπονητικά είμαι μεγάλος οπαδός του. Ήμουν από το 2017 που τσακωνόμουν στη Νέα Σμύρνη με αυτούς που τον έβριζαν. Έγινα πιστός οπαδός το 2018, με το χάρτινο, γιατί ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του ΠΑΟΚ που στην αδικία δεν θόλωσε, δεν τρελάθηκε, δεν αποπροσανατολίστηκε, αλλά αποπροσανατόλισε τους αντιπάλους –και αυτό μας το χρωστούσε η ιστορία, Αλλά εδώ υπάρχει θέμα, και δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν αναγνωριστεί, δεν ειπωθεί ρητά και δεν αντιμετωπισθεί με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Ο Λουτσέσκου που δεν έχασε το μυαλό του όταν μας μηδένιζαν για ένα ρολό ταμειακής και ένα γκολ που ακυρώθηκε μετά από συνεδρίαση, το έχασε όταν επέστρεψε στην Τούμπα ως απόλυτος άρχοντας. Γιατί ξέχασε ποια είναι η δουλειά του.

Τα μεγάλα παιδιά του ΠΑΟΚ, ας το παραδεχτούμε, αν είχαν μια τελευταία καλή χρονιά, την έχασαν από την άθλια διαχείριση. Κάποια από αυτά τραυματίζονται σχεδόν κάθε δύο ματς, γιατί τόσο αντέχει το κορμί τους. Για να βγει η χρονιά χρειάζεται εντελώς διαφορετική διαχείριση των ποδοσφαιριστών, να ομολογήσει στον εαυτό του ο Λουτσέκσου ότι κάποια παιδιά ξεπεράστηκαν από κάποια άλλα (κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί στον φετινό ΠΑΟΚ ο Βαρέλα είναι βασικός και ο Μιχάι αναπληρωματικός), να αρχίσουν να συμμετέχουν στην περιστροφή των συμμετοχών οι τέσσερις μικροί (Λύρατζης, Τσιγγάρας, Κούτσιας, Κωνσταντέλιας) και να κοπεί η πλάκα περί δύο παικτών τον Γενάρη.

Η ομάδα δεν θέλει μόνο δεξί μπακ και δεκάρι. Θέλει και ένα κανονικό ανασταλτικό χαφ με πάσα γιατί όσο και να το παλεύει ο Εσίτι κάθε φορά που παίζει έχουμε πρόβλημα μπροστά, θέλει και αριστερό ακραίο μπροστά γιατί ο Μπίσεσβαρ έσκασε και άλλος δεν υπάρχει, κι αυτοί που υπάρχουν δεν ταιριάζουν καθόλου με τον Σίντκλεϊ που δεν είναι παίκτης που παίρνει όλη την πτέρυγα, για να μην πω ότι χρειάζεται κι άλλος ένας αριστερός μπακ γιατί ο Βιεϊρίνια αν μπορεί να πάρει κάποιον χρόνο πλέον, είναι μπροστά.

Κατά τα άλλα, δεν το πολυχαρήκαμε, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι στους «24» μιας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Πιο μακριά έχει να φτάσει από το 1973. Έκανε τρεις προκρίσεις σε μια σεζόν, που το έχει κάνει άλλες δύο φορές στην ιστορία του, το 2011 και το 2015. Τελευταία φορά που πέρασε όμιλο έπαιζε με τον Λέοβατς, τον Κλάους και τον Μυστακίδη. Δεν σκοτώσαμε κανένα θηρίο, αλλά μην το υποτιμήσουμε. Οι δύο αγώνες του Φλεβάρη πρέπει να είναι στόχος. Και η ομάδα πρέπει να χτιστεί με γνώμονα την επόμενη χρονιά, αλλά με το βλέμμα και σε αυτούς τους δύο αγώνες.

ΥΓ: Ο ΠΑΟΚ είναι το απάγκιο των φτωχών και των κατατρεγμένων, μια όαση στην αλλοτρίωση του σύγχρονου καπιταλισμού που μας χαλαρώνει και μας τονώνει ευχάριστα. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να μη φωνάζουμε στο 2ο λεπτό κρίσιμου ευρωπαϊκού αγώνα ότι θα τον ανασκολοπίσουμε αν δεν παίξει τη μπάλα της ζωής του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

«Βασίλισσα» για 11η φορά η Παρί, 43 τίτλους καριέρας ο Μέσι

Ο τίτλος στην πρωτεύουσα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το 11ο πρωτάθλημα της Ιστορίας της και δεύτερο σερί πανηγύρισε και μαθηματικά η Παρί Σεν Ζερμεν το βράδυ του Σαββάτου (27/5), καθώς στην 37η αγωνιστική πήρε το μίνιμουμ που χρειαζόταν, δηλαδή την ισοπαλία (1-1) στην έδρα της Στρασμπούρ κι έκανε δικό της το Σαμπιονά για 9η φορά στα τελευταία 11 χρόνια, όπου κυριαρχεί απόλυτα στη Ligue 1.

Αυτό ήταν και το 43ο «διαμάντι» στο μοναδικό «στέμμα» του Λιονέλ Μέσι με τους τίτλους της καριέρας του, ισοφαρίζοντας πλέον σε τρόπαια τον... ρέκορντμαν κι άλλοτε συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Ντάνι Άλβες. Ο Μέσι ήταν κι εκείνος που χάρισε και μαθηματικά τον τίτλο στην Παρί (έγινε η πολυνίκης της Ligue 1, προσπερνώντας σε τίτλους την Σεντ Ετιέν) με το τέρμα που σημείωσε στο 59' από ασίστ του Μπαπέ, μολονότι η Στρασμπούρ ισοφάρισε στο 79' με τον Καμεϊρό.

Την ίδια ώρα η Λανς με το εμφατικό 3-0 επί της Αζαξιό εξασφάλισε και μαθηματικά τη 2η θέση και την παρουσία της σε ομίλους του Champions League για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Η Λιλ με τη νίκη της επί της Ναντ με δύο εύστοχα πέναλτι του Ντέιβιντ, μπήκε... σφήνα ανάμεσα σε Ρεν και Μονακό και για την ώρα «κλέβει» το εισιτήριο του Europa League, με τους Μονεγάσκους που ηττήθηκαν 2-0 απ' τη Ρεν να βγαίνουν (προσώρας) εκτός ευρωπαϊκών Κυπέλλων συνολικά.

Η ήττα της Ναντ στην έδρα της Λιλ ήταν σχεδόν... καταδικαστική για τα «καναρίνια», καθώς είδαν την Οσέρ (1-1 στην Τουλούζ) να αυξάνει την απόστασή τους στους δύο βαθμούς και πλέον δύσκολα θα αποφύγει την 17η θέση που οδηγεί στη Ligue2, καθώς την 38η και τελευταία αγωνιστική θα πρέπει να «γκελάρει» η Οσέρ στην έδρα της απέναντι στη Λανς και την ίδια ώρα η Ναντ να νικήσει εντός έδρας την Ανζέ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Η Λούτον στον… παράδεισο της PL μετά από 31 χρόνια (vid)

Άνοδος στα πέναλτι…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Λούτον επέστρεψε την Premier League για πρώτη φορά έπειτα από 31 χρόνια, καθώς επικράτησε της Κόβεντρι με 6-5 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) στο μπαράζ ανόδου που διεξήχθη στο «Γουέμπλεϊ» και πήρε το «χρυσό» εισιτήριο για τα «σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου.






Στο πιο «ακριβό» ματς του... πλανήτη, αξίας 195 εκατ. ευρώ (όσα εισπράττει ο νικητής την επόμενη τριετία από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες) η Λούτον ήταν πολύ πιο αποτελεσματική στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, καθώς έξι παίκτες της ευστόχησαν από την άσπρη βούλα, ενώ ο Νταμπό της Κόβεντρι αποδείχθηκε μοιραίος σουτάροντας πάνω απ’ τα δοκάρια στο 6ο πέναλτι των «γαλάζιων».

Η Λούτον «έχασε» μόλις στο 8ο λεπτό τον αρχηγό της Τόμ Λόκιερ, ο οποίος «κατέρρευσε» στον αγωνιστικό χώρο κι αποχώρησε από το γήπεδο με φορείο, αλλά έχοντας τις αισθήσεις του, δίνοντας τη θέση του στον Μπερκ. Παρόλα αυτά ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος και βρήκε το δρόμο προς τα δίκτυα, με τον «κεραυνό» του Κλαρκ στο 23’ έπειτα από τρομερή ενέργεια κι ασίστ του Αντεμπάγιο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Κόβεντρι ήταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο, ισοφάρισε στο 66’ με τον Χάμερ, αλλά δεν μπόρεσε να μετουσιώσει την υπεροχή της σε ένα δεύτερο γκολ. Το ματς πήγε στην παράταση, με τις δύο ομάδες να δείχνουν εξουθενωμένες και συμβιβασμένες με την ιδέα της διαδικασίας των πέναλτι. Εκεί, όπου η Λούτον έκανε το απόλυτο και πήρε το δρόμο της επιστροφής στην Premier League, στέλνοντας στα ουράνια τους οπαδούς της που κατέκλυ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Οι αριθμοί και η ουσία

Η συζήτηση γύρω από τον Σέρβο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς είχε και φέτος μια γεμάτη χρονιά, με το ατομικό του κοντέρ να γράφει 47 αγώνες με 7 γκολ και 9 ασίστ.

Ο Σέρβος είχε μια πιο αποδοτική σεζόν σε σχέση με πέρυσι όταν και είχε συνολικά 8 γκολ και 13 ασίστ αλλά σε 60 αγώνες/ Αν θέλει να παίξει κάποιος με τους μέσους όρους θα δει πως φέτος ήταν πιο αποδοτικός όσον αφορά τα γκολ, όχι όμως και ως προς τις ασίστ.

Η σύγκριση των στατιστικών του επιδόσεων σε μια σειρά από σημαντικές κατηγορίες δείχνει πως φέτος ήταν καλύτερος σε τομείς όπως το ποσοστό πετυχημένων μονομαχιών, ενώ ήταν σαφώς ανεβασμένος σε ποσοστό επιτυχίας στις ντρίμπλες αλλά και στα τάκλιν.

Σε ψηλές θέσεις στο πρωτάθλημα, αλλά...

 

Ο Ζίβκοβιτς βρέθηκε μέσα στην πρώτη τριάδα τόσο στη δημιουργίας ευκαιριών όσο και στις key passes. Και εδώ έρχεται το μεγάλο «αλλά» το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός της μη αξιοποίησης των των επιδόσεων. Ο «Ζίλε» δημιουργούσε όμως τα τελειώματα των φάσεων ήταν αυτά στα οποία όλες οι συζητήσεις καταλήγουν. Η αίσθηση που αφήνει η σεζόν είναι πως ο Ζίβκοβιτς θα μπορούσε να είχε φανεί περισσότερο, με τους αριθμούς να δείχνουν πως σε επίπεδο δημιουργίας ο Σέρβος ήταν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος όνως όλα όσα δημιούργησε δεν αξιοποιήθηκαν...

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending