Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση…

Ο ΠΑΟΚ και το άρρωστο κλίμα στο τέλος του 2021 που πρέπει να αλλάξει

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση…

Τελευταίες ημέρες του μαρτυρικού 2021 που ήρθε μετά το σοκαριστικό 2020 και προχωράμε στο 2022… ελπίζοντας ότι θα ζήσουμε καλύτερα. Την υγειά μας να έχουμε…

Το 2021 για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ ήταν δύσκολο, δεν είχε πολλές νίκες και επιτυχίες, αλλά σημαδεύτηκε από ένα ακόμη κύπελλο. «Ε και…» λέει ο νεαρός ΠΑΟΚτσής, που καλόμαθε στα τρόπαια από το 2017 και μετά…

Γράφω αφού είδα κι εγώ ένα ακόμη πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ της ΠΑΕ, του Παναγιώτη Αρωνιάδη και των συνεργατών του, με πολλές λεπτομέρειες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τελικό του Μαΐου κόντρα στον Ολυμπιακό. (Μπράβο και στις άλλες ΠΑΕ που μιμούνται τον ΠΑΟΚ και αρχίζουν να φτιάχνουν ανάλογα εορταστικά –και όχι μόνο- βίντεο).

Στο 45λεπτο ντοκιμαντέρ υπάρχουν φοβερές εικόνες, καταγράφονται καταπληκτικές στιγμές με πρωταγωνιστές του παίκτες και τους προπονητές του ΠΑΟΚ. Δηλαδή…

-Την πιο μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο απών! Ο Μιχαηλίδης που νοσούσε, αλλά εκείνες τις ημέρες… αρρώστησε ακόμη περισσότερο, αφού δεν μπορούσε να αντέξει την απουσία του από ένα τέτοιο ματς. Η προσπάθεια των άλλων να τον… βάλουν στο κλίμα του ματς μέσα από το τηλέφωνο, ήταν συγκινητική. Όπως και τα… κλάματα από τα… γέλια, για τα σχόλιά τους προς αυτόν!

– Ο Τσιγγάρας! Μεγάλη μορφή, όπως είδατε… Από εκείνους που έχει αυτή την προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί στην… παρέα. Μπορεί και να ήταν ο MVP του ντοκιμαντέρ.

– Μου έκανε εντύπωση το πώς… ο Πασχαλάκης καθυβρίζονταν μέσα στη χρονιά και πώς… αφού ο Γκαρσία τον στήριξε, ο κόσμος τον σήκωνε στα χέρια πριν αλλά και μετά τον τελικό.

* Κράτησα την παραδοχή του Ιβάν Σαββίδη για το πόσο… προληπτικός είναι! (Κάτι είχα ακούσει, αλλά το εμπέδωσα τώρα…).  Για εκείνον δηλαδή το ΟΑΚΑ θεωρείται γούρικο! Έτσι λένε και οι πιο νεαροί ΠΑΟΚτσήδες! Για σκεφτείτε… Από το 1982 που πρωτομπήκε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το στάδιο μπορεί να έχασε και πάνω από 100 φορές! Τώρα όμως… είναι το γούρικο! Απίστευτο δεν είναι για τους +30 ;

* Είδαμε πάλι ότι ο Σφιντέρσκι είναι η μασκότ της ομάδας, τον πειράζουν όλοι και συνέχεια, φθάνοντας στο σημείο να ακουστεί και το σύνθημα… «Λεβαντόφσκι από τα λιντλ…».

Είδαμε πόσο καλά έχει δεθεί με το σύνολο ο Σβααμπ, είδαμε την… μυσταγωγία με τα τατουάζ του Γιώργου Μαυρίδη πριν από κάθε τελικό, τα λουλούδια της συζύγου του Βιεϊρίνια που έχουν αποδειχθεί –μαζί με την κόρη του- οι μεγαλύτερες θαυμάστριές του και φυσικά την τελική ομιλία Γκαρσία με τη λέξη ΝΙΚΗ να τονίζεται και να είναι πάνω απ’ όλα, ακριβώς όπως τα έγραφε και ο Σάντος στον δικό του πίνακα.

Ο πολύ καλός και επιτυχημένος Ουρουγουανός, που ξαναθυμίζω ότι ΚΑΝΕΙΣ από όσους μετά… έσκιζαν τα ρούχα τους επειδή άφηνε τη θέση, δεν πίστευε και ΚΑΝΕΙΣ δεν τον στήριζε δημοσίως όταν δυσκολεύονταν και… έφθανε να χάνει (για παράδειγμα) με 3-0 στη Λεωφόρο, σε αγώνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ, γιατί μόνος μου προσπαθούσα να πείσω ότι ο ΠΑΟΚ βελτιώνονταν, αλλά δέχονταν τρία γκολ σε 1,5 επίθεση του αντιπάλου. Και πόσα άλλα…

Ο Γκαρσία που… φυσικά στα δύσκολα και όταν βέβαια κέρδισε τον τελικό, αλλά και τα πλέι οφ, εμπιστεύθηκε τον Βιεϊρίνια. Τον Βαρέλα. Τον Κρέσπο. Τον Πασχαλάκη! Θα εμπιστεύονταν και τον Ελ Καντουρί αν ήταν καλά! Αυτός όμως κατάφερε να μην παίξει και σε αυτόν τον τελικό, αφού δεν πρόλαβε να αποθεραπευτεί!

Ήταν εκεί όμως ο Ουάρντα! Ο οποίος στην πιο σοβαρή ατάκα του μέσα στο πιλοτήριο, έλεγε στον Βιεϊρίνια με τη γνωστή αλαζονεία του: «Μόνο εσύ κι εγώ έχουμε ποιότητα. Κανείς άλλος…». Ακόμη και εκεί… Ακόμη και τότε!

Εκεί και ο δανεικός Μπάμπα που βοηθήθηκε πάρα πολύ από τον ΠΑΟΚ, εκεί και ο Κρμέντσικ  που έγραψε ιστορία σε έναν τελικό, όπως κάποτε ο Κόβιτς στη Φιλαδέλφεια.

Και μετά… οι πανηγυρισμοί. Οι στιγμές χαράς και περηφάνιας για ένα ακόμη τρόπαιο απέναντι στον Ολυμπιακό. Γιατί όπως είπε και ο Τσιγγάρας… «άλλο πράγμα είναι να κερδίζεις τίτλους από αυτούς».

Τι στιγμές! Τι μεγαλείο. Τι χαρά μέσα στο ΟΑΚΑ, αλλά και στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πόσα πολλά και άκρως φωτισμένα πρόσωπα ΠΑΟΚτσήδων στην Αθήνα! Φυσικά και εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου… έχετε μετρήσει πόσες νύχτες έχουν… ξημερώσει με ΠΑΟΚτσήδες στο Λευκό Πύργο τα τελευταία χρόνια; Κι εκεί στο Λεωφορείο επάνω, οι ίδιοι! Ο Βιεϊρίνια, ο Κρέσπο, ο Βαρέλα, ο Πασχαλάκης και οι άλλοι που τόσες και τόσες φορές μέσα σε λίγα χρόνια έκαναν περήφανους τους ΠΑΟΚτσήδες. Αυτοί οι γνωστοί… παππούδες, που έχουν σηκώσει μόνοι τους στα πέντε χρόνια, όσα τρόπαια όλοι οι άλλοι παίκτες του ΠΑΟΚ επί 91 χρόνια.

«Ε και; Συνηθίσαμε…» θα πουν οι πιο νέοι ΠΑΟΚτσήδες, εκείνοι που ζουν τον ΠΑΟΚ ΜΟΝΟ επί Ιβάν Σαββίδη.

Εδώ καταλήγουμε… Με μία ευχή…

Οι τελευταίες εικόνες της Τούμπας με κόσμο μέσα στο 2021, ήταν πολύ κακές. Μία άρρωστη κατάσταση από όπου και αν την πιάσεις.  Ένα απίστευτο μένος κατά της ίδιας της ομάδας, επειδή δεν μπορεί να διεκδικήσει φέτος το πρωτάθλημα! Κατά των παικτών που αγωνίζονταν! Τόσο στο ματς με τον Άρη (από την αρχή) όσο και στο ευρωπαϊκό! Αποδοκιμασία, πολύ κακό κλίμα και διάθεση μέσα στην κερκίδα. Λες και έφταιγαν οι παίκτες που τόσα και τόσα έχουν προσφέρει στην ιστορία του ΠΑΟΚ (μαζί και οι νεότεροι) αυτοί που και φέτος κλήθηκαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια λίγο πριν τελειώσουν τα συμβόλαιά τους, με στόχο να περάσουν τη νοοτροπία τους και στους καινούριους.

Ε αυτό… ας μην το ξαναζήσουμε. Αυτή την… κακία και το μένος κατά του ΠΑΟΚ και όσων αγωνίζονται την ώρα της αναμέτρησης την ζήσαμε παλιά όταν δεν υπήρχε καμία προοπτική. Δεν γίνεται να τη ζούμε και τώρα, δεν γίνεται να εξαπλώνεται αυτό το πράγμα! Είναι τόσοι πολλοί οι άλλοι τρόποι διαμαρτυρίας… Στο κάτω-κάτω τι σχέση έχουν οι παίκτες με το τι κάνουν ή δεν κάνουν όλοι οι άλλοι στον ΠΑΟΚ, ειδικά την ώρα του αγώνα;

Ναι… Ζούμε σε πολύ παράξενες εποχές, όπου ο εκνευρισμός συσσωρεύεται από πολλές άλλες καταστάσεις και ξεσπάει εκεί που δεν το περιμένεις. Ο ΠΑΟΚ όμως και αυτοί οι ποδοσφαιριστές που βλέπαμε και σε αυτό το ντοκιμαντέρ όπως και σε τόσα άλλα, δεν γίνεται να προσπαθούν και να μάχονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Μακάρι το 2022 να είναι όλα πολύ διαφορετικά…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

Ζωντανή ενημέρωση μέσα από το PAOK24

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στη Λαμία και στο "Αθανάσιος Διάκος" για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Stoiximan Super League.

Το PAOK24 σας μεταφέρει ζωντανά την εξέλιξη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου: «Δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει το Αθήνα – Θεσσαλονίκη αν δεν το ζήσεις»

Οι ατάκες του Ρουμανου τεχνικού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική ιστοσελίδα, «Cronache di spogliatoio» στην Ιταλία και αναφέρθηκε τόσο στην κόντρα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο χαμένο πρωτάθλημα της ομάδας του τη σεζόν 2017/18 και στον Τάισον.

Αναλυτικά όσα είπε ο Λουτσέσκου:

Για τον πατέρα του Μιρτσέα: «Πάντα τον ακολουθούσα και ειδικά όταν ετοίμαζε προπονήσεις και αγώνες. Πολλές φορές πήγαινα και στα αποδυτήρια των ομάδων του, ήταν θεμελιώδες για μένα να αναπνεύσω αυτά τα περιβάλλοντα προκειμένου να καταλάβω πώς να δημιουργήσω μια δυνατή ομάδα και πώς να διαχειριστώ ό,τι συμβαίνει.

Πάντα είχα εξαιρετική σχέση με τον μπαμπά. Είτε ήταν εντός είτε εκτός έδρας, πάντα με έπαιρνε Θυμάμαι ότι από τους 34 αγώνες της Seria A έχασα μόνο έναν σε μια σεζόν. Πήγαινα μαζί του στο ξενοδοχείο ή στο εστιατόριο, ακόμη και πριν τον αγώνα. Το να βλέπεις παίκτες, προπονητές, προσωπικό στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο ήταν ένα όνειρο για εμένα.

Δεν είχα προβλήματα στο σχολείο ο πατέρας μου με ανάγκαζε να πηγαίνω. Κάθε εβδομάδα μου έλεγε: «Διαχείρισου το σχολείου και τις προπονήσεις σου καλά κα μετά θα σε πάρω μαζί μου το Σαββατοκύριακο» και απλά περίμενα αυτό. Από εκεί και πέρα ​​απέκτησα τη συνήθεια να διαβάζω και να ενημερώνομαι».

Πάντα ένιωθα το βάρος του επωνύμου μου. Ήδη στο σχολείο, οι συμμαθητές μου λέγανε «Α, είσαι καλός μόνο επειδή είσαι ο γιος του Λουτσέσκου» Το ίδιο συνέβη με τις πρώτες μου κοπέλες ή με εκείνες που νόμιζα ότι ήταν κοπέλες μου. Ήταν μαζί μου μόνο από ενδιαφέρον για το όνομα. Δεν ήταν εύκολο, πιστέψτε με. Το βάρος του να φέρω ένα τόσο σημαντικό επώνυμο είχε αντίκτυπο τόσο στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο, κάθε γκολ που πέτυχα ήταν μόνο επειδή ήμουν ο γιος του Μιρτσέα. Και όταν ήμουν τερματοφύλακας και όταν ξεκίνησα την προπονητική.

Με τα χρόνια, μου έλεγαν συχνά από την κερκίδα: «Φώναξε τον πατέρα σου! Είναι ο πατέρας σου που τους προπονεί. Όλη μου τη ζωή έπρεπε να ακούω αυτά τα πράγματα. Τώρα θεωρώ τον εαυτό μου πιο δυνατό: ήταν το κίνητρο για να ξεπεράσω τόσες πολλές απογοητεύσεις. Είπα στον εαυτό μου, «πρέπει να κάνω τη δική μου καριέρα». Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να τον ξεπεράσω, αλλά ήθελα να δείξω στους ανθρώπους ότι και εγώ ήμουν ικανός να κάνω κάτι.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ποδόσφαιρό μου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφία παιχνιδιού του πατέρα μου. Μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, να έχω τον έλεγχο του αγώνα με την μπάλα. Αλλά το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και έπρεπε να μάθω να προσέχω και άλλες λεπτομέρειες σήμερα δουλεύουμε περισσότερο στην οργάνωση των τμημάτων και στη φάση της μη κατοχής. Ο πατέρας μου ήταν πολύ δυνατός στην επίθεση, πίεζε πολύ. Έχω την ίδια νοοτροπία, αλλά φροντίζω και τη φάση του πρέσινγκ χωρίς μπάλα, προσπαθώ να δώσω ισορροπία.

Ωστόσο, πλέον οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Τώρα είναι αυτός που έρχεται να με βλέπει. Έρχεται συχνά να με δει. Έχει έρθει σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκό αγώνα. Του αρέσει να με γεμίζει με συμβουλές, ακόμα και μετά από αγώνες. Τον σέβομαι, αλλά όταν είμαι υπό πίεση είναι δύσκολο να τον ακούσω. Μου λέει «έπρεπε να το είχες κάνει έτσι ή και έτσι με αυτόν τον παίκτη». Προσπαθώ να παραμείνω ήρεμος και να σκέφτομαι: Άκουσέ τον Ράζβαν άκουσέ αυτά που έχει να σου πει.

Στον ΠΑΟΚ προπονώ δύο πρώην παίκτες του, τον Κεντζιόρα και τον Τάισον. Όταν τον βλέπουν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, μου λένε πάντα: «Σήμερα θα κερδίσουμε, ο προπονητής είναι εδώ. Μας φέρνει γούρι. Στο τέλος του αγώνα τους πιάνει και τους λέει διάφορα. Εκεί τον παίρνω από το μπράτσο και του λέω: «Έλα μπαμπά, άσε τους ήσυχους, κουράστηκαν. Πάμε».

Για τη σχέση του με τον Τάισον: «Ο Tάισον θεωρεί τον Μιρτσέα δεύτερο πατέρα. Όταν οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους σέβονται, σου δίνουν πολλά. Σχεδόν σε αγαπούν. Είναι ένα ευαίσθητο αγόρι, πολύ δεμένο με την οικογένειά του και με την εικόνα του πατέρα του. Όταν έφτασε πέρσι τον χειμώνα ήταν στα μισά του πρωταθλήματος.

Ένιωσα λίγο ντροπιασμένος απέναντι του, διότι δεν μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω και να τον ξεκινήσω αμέσως βασικό, διότι ερχόταν από μια περίοδο κατά την οποία είχε προπονηθεί μόνος στη Βραζιλία. Χρειάστηκε χρόνος, αλλά μετά κατάλαβε πόσο πολύ τον εκτιμώ. Τώρα είναι σαν να είμαι μεγαλύτερος αδερφός του».

Για τους τίτλους και τα ντέρμπι: «Παίζεις κάτω από τρομερή πίεση. Δεν μπορείς να το φανταστείς αν δεν το ζήσεις! Όλα είναι ντέρμπι. Είναι θέμα υπερηφάνειας, είναι κάτι που ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Το 2017/18 μας έκλεψαν το πρωτάθλημα, τιμωρώντας μας με 9 βαθμούς. Στην Ελλάδα μπορείς να νιώσεις το πολιτικό βάρος ενός συλλόγου.

Πρώτα πηγαίνουν σε αυτόν τον τομέα ο ομάδες της Αθήνας και μετά όλες οι άλλες. Ακόμα και τη χρονιά που πήραμε το πρωτάθλημα, ξεκινήσαμε από το -2 Ο ΠΑΟΚ είχε πραγματικά ένα τρομερό γκρουπ. Στο τέλος της χρονιάς δεθήκαμε ακόμα περισσότερο με τον ιδιοκτήτη. Θέλαμε να γράψουμε ιστορία.

Ήμασταν απλά οι πιο δυνατοί από τους άλλους και φυσικά υπήρχε το κίνητρο του κόσμου. Θυμάμαι ότι τους πρώτους δύο μήνες, δεν μπορούσα να φύγω από το σπίτι. Ένιωσα αρνητική πίεση. Όλοι με σταματούσαν στο δρόμο και μου λέγανε: «Φέτος πρέπει να κερδίσεις. Δεν αντέχουμε άλλο. Υπήρξαν γενιές ολόκληρες που δεν έχουν δει τον ΠΑΟΚ να παίρνει πρωτάθλημα. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν πεθάνει χωρίς να δουν άλλον τίτλο»

Για την κόντρα Αθήνας-Θεσσαλονίκης: «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ξεχωριστό. Το συναίσθημα για τον ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατό, αλλά η κόντρα Θεσσαλονίκης-Αθήνας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μπορείς να αντιληφθείς τον ανταγωνισμό σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο που οδηγεί σε απογοήτευση. Και από εδώ γεννήθηκε και η αγάπη για τον ΠΑΟΚ. Το 2019 πήραμε το νταμπλ χωρίς καμία ήττα. 26 νίκες και 4 ισοπαλίες ήταν το ρεκόρ μας. Επιπλέον, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε φτάσει δύο φορές στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Γράφουμε τη δική μας ιστορία.

«Πάντα παρακολουθώ το ιταλικό ποδόσφαιρο. Παρακολουθώ πολλούς αγώνες της Serie A και χαλαρώνω .Η ιταλική σχολή ποδοσφαίρου είναι η καλύτερο. Πάντα είχα διάφορους Ιταλούς συνεργάτες στο επιτελείο μου: το 2005, γνώρισα τον Ντιέγκο Λόνγκο που με ακολούθησε στη Ρουμανία και ήταν μαζί μου για 15 χρόνια. Χάρη σε αυτόν, γνώρισα τον Μπάτσι, τον Σπαταφόρα και τον Καστορίνα.

Για τις ετοιμασίες του πριν το εκάστοτε παιχνίδι: «Είμαι κάποιος που θέλει να έχει σε πλήρη κινητοποίηση τους παίκτες του. Είμαι και προληπτικός επίσης. Νομίζω ότι όλοι οι προπονητές είναι. Νομίζω ότι αυτό προέρχεται από ότι θέλω να είμαι σίγουρος ότι έχω κάνει τα πάντα, απολύτως τα πάντα, για να προετοιμαστώ για τον αγώνα. Δεν θέλω να αφήνω τίποτα στην τύχη. Και έτσι, σκέφτομαι: Πρέπει να φορέσω αυτά τα παπούτσια γιατί μου έφεραν τύχη την προηγούμενη φορά και πάει λέγοντας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Ο Κομπανί στον πάγκο της Μπράιτον, αν φύγει ο Ντε Τσέρμπι

Ο Ιταλός τεχνικός στις αρχές του μήνα άφησε την πόρτα ανοικτή για την αποχώρηση του από τους «γλάρους»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

H Λίβερπουλ και η Μπάγερν, που ψάχνουν για προπονητή, εξέτασαν τη λύση του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, ο οποίος έχει συμβόλαιο με την Μπράιτον έως το 2026 και έχει ρήτρα εξαγοράς στα 25 εκατ. ευρώ.
Ο Ιταλός τεχνικός στις αρχές του μήνα άφησε την πόρτα ανοικτή για την αποχώρηση του από τους «γλάρους», αλλά μετά το ματς με την Μπρέντφορντ (0-0), άλλαξε στάση και δήλωσε πως θα παραμείνει στην ομάδα.
Τα αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν, όμως, πως τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο του συλλόγου, Τόνι Μπλουμ, και ίσως τελικά αποχωρήσει από την Μπράιτον το καλοκαίρι.
Σε αυτή την περίπτωση ο Μπλουμ δεν θα χρειαστεί να ψάξει για τον αντικαταστάτη του, καθώς ήδη έχει συμφωνήσει με τον Βενσάν Κομπανί. Ο 38χρονος Βέλγος κόουτς της Μπέρνλι θα είναι ο διάδοχος του Ντε Τσέρμπι, αν ο τελευταίος αποφασίσει να αποδεχθεί κάποια άλλη πρόταση και φύγει από το Μπράιτον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ