Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διάφανος ρόλος του Ζοσέ Μπότο

Η ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΟΚ και οι ανάγκες του, μας δείχνουν τις αρμοδιότητες του νέου ΤΔ και τους λόγους που έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Σταύρος Κόλκας

Ο διάφανος ρόλος του Ζοσέ Μπότο

Ο κάθε σύλλογος, η κάθε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, έχει την ανθρωπογεωγραφία της. Έχει τις σταθερές της, έχει τις στιγμές της, καλές και κακές, έχει και τις αλλαγές στρατηγικής.

Ο Ιβάν Σαββίδης, δοκίμασε το μοντέλο χωρίς τεχνικό διευθυντή και προφανώς έκρινε πως αυτό απέτυχε. Η σύνδεση του τμήματος σκάουτινγκ και του αγωνιστικού τμήματος, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το γιατί, φαίνεται από την επιλογή Ζοσέ Μπότο. Οι λίστες παικτών προφανώς ήταν κατώτερου επιπέδου από αυτές που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ και χρειάζεται ένας άνθρωπος να τις αναβαθμίσει.

Ο Μπότο στη καριέρα του μέχρι πρότινος, ήταν αρχισκάουτ. Ήταν αυτός που διεύθυνε το τμήμα και έδινε επιλογές στον αθλητικό – τεχνικό διευθυντή ή τσέκαρε επιλογές που του πρότεινε ο ίδιος. Για πολλά χρόνια και σε μεγάλα κλαμπ.

Πως τον έπεισε ο Ιβάν να έρθει στον ΠΑΟΚ; Μα φυσικά με τα λεφτά, αλλά το βασικότερο, το δρόμο για τα περισσότερα λεφτά. Όταν μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ τον προσλαμβάνει ως τεχνικό διευθυντή, τον τοποθετεί και στην αγορά με αυτόν τον ρόλο. Ο Μπότο δεν είναι αρχισκάουτ πλέον, αλλά τεχνικός διευθυντής. Άλλα τα νούμερα αμοιβής του πρώτου, άλλα του δεύτερου.

Αυτός είναι και ο λόγος που φέρνει δικό του άνθρωπο. Για να τον τοποθετήσει εκεί που ήταν αυτός. Λογικό. Δε θα κάνει ο τεχνικός διευθυντής τη λάντζα, αλλά δεν θα την κάνει και κάποιος που δεν είναι στο στενό του περιβάλλον. Θέλει την άμεση επαφή με το τμήμα γιατί ξέρει τα κατατόπια.

Ουσιαστικά, το βιογραφικό του Ζοσέ Μπότο κουμπώνει πάνω σε αυτό που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Στην ανθρωπογεωγραφία του, το θέμα δεν είναι ποιος θα διαπραγματευτεί μία μεταγραφή. Αυτό το κάνει η Μαρία Γκοντζάρεβα και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί είναι άνθρωπος του Ιβάν Σαββίδη. Προφανώς θα συνεργάζεται με το νέο στέλεχος, όμως η Μαρία είναι σημαντική για τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ανάγκη την διαχείριση της καθημερινότητας της ομάδας. Με προπονητή τον Ράζβαν Λουτσέσκου, η ομάδα είναι σε καλά χέρια. Η συνεργασία τους ολοκληρώνεται λογικά στο αίτημα Ράζβαν για χαρακτηριστικά και στην ανεύρεση παικτών πάνω σε αυτά από την πλευρά του νέου τεχνικού διευθυντή. Άντε και οι ανανεώσεις συμβολαίων και το τάιμινγκ των πωλήσεων.

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται ο ΠΑΟΚ είναι το δίκτυο του Μπότο και την ατζέντα του. Είναι σαφές πως έχει λίστα παικτών γιατί παρακολουθεί εκατοντάδες, είναι σαφές πως έχει δικό του δίκτυο συναδέλφων του μέχρι πρότινος για να πάρει την πληροφορία. Είναι εύκολο για αυτόν και να πάρει την πληροφορία, αλλά και να καλέσει κάποιους ανθρώπους ώστε να λανσάρει στην αγορά ότι είναι προς πώληση.

Ο Μπότο θα είναι τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ γιατί ουσιαστικά θα προχωρά υποθέσεις που ο ίδιος πιστεύει. Και θα χρειάζεται μόνο την έγκριση του μεγαλομετόχου και όχι κάποιου άλλου στελέχους όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Εδώ είναι το κλειδί της επιτυχίας του. Αν η οικογένεια επιλέξει να λειτουργήσει στο τάιμινγκ που θέλει ο Πορτογάλος, όλα καλά. Αν υπάρξει κωλυσιεργία, τότε θα ζήσουμε ένα εταιρικό ντεζαβού. Το κλασικό δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κλαμπ εδώ και χρόνια και στερεί από τον Ιβάν Σαββίδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά του Μπότο με τους υπόλοιπους μετά τον Άρνεσεν, είναι πως είναι της πιάτσας. Έχει «λερωθεί», έχει ξοδέψει χρόνο, έχει δουλέψει πάνω στην πληροφορία και δεν θα χρειαστεί να συμβεί αυτό την τελευταία στιγμή.

Το τι θα κάνει δεν το γνωρίζω. Προφανώς και θα πρέπει να τοποθετηθεί γιατί ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη την ποδοσφαιρική κουβέντα. Χρειάζεται την εξωστρέφεια που έχει στερηθεί από πολλά στελέχη του τα οποία φοβόντουσαν πως θα εκτεθούν από τις αποφάσεις της ηγεσίας.

Το καλό για αυτόν, είναι πως υπάρχει χώρος για να φανεί. Και η λογική τον αναγκάζει να μη θέτει μεταγραφικές προτεραιότητες Γενάρη, αλλά να αναζητά καλούς παίκτες σε όποια θέση και αν αγωνίζονται αυτοί.

Γιατί αν το μελετήσουμε καλά, αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα κυρίως αναπληρωματικών παικτών που ψάχνει τους βασικούς.

ΥΓ Γράφτηκε πως ο βοηθός του Μπότο θα αλλάξει πολλά στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Προφανώς και όσοι το πιστεύουν αυτό, δεν έχουν καμία εικόνα για το πως λειτουργεί το συγκεκριμένο κομμάτι του ΠΑΟΚ. Το επίπεδό του είναι υψηλό και φαίνεται από τις παρουσίες των παικτών στις εθνικές, αλλά και το πόσο τροφοδοτούνται από αυτούς τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας και όχι μόνο. Προφανώς αν έχει να προσφέρει κάτι ο άνθρωπος ας το κάνει. Αλλά δεν έρχεται σε ένα νεοσύστατο κλαμπ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το σχόλιο της ημέρας

Η αστοχία του ΠΑΟΚ, η διαχείριση του Πασχαλάκη στον ηττοπαθή Ολυμπιακό και το κάρμα για ΑΕΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ με τους παίκτες που έχει και τους 6-7 μόνιμους απόντες του, κατέβηκε με διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο, απέναντι σε ένα σύνολο καλών παικτών που ΔΕΝ είναι ομάδα και έψαχνε την αφορμή για να μην παίξει! Στο τέλος της αναμέτρησης η ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν κέρδισε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! Γίνονται και αυτά στο ποδόσφαιρο…

Στο 5΄ του αγώνα ο ΠΑΟΚ είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες! Στην πορεία, οι παίκτες του (δύο φορές ο Κουλιεράκης, άλλες δύο ο Ντόουγκλας και άλλες δύο ο Ολιβέιρα, μαζί με τα δύο τελειώματα του Κωνσταντέλια) δεν «έβλεπαν» δίχτυα. Δεν ήξεραν να βάλουν το γκολ! Πολλές φορές ήταν σα να σημάδευαν τον Πασχαλάκη! Μέχρι εκεί, τα έκαναν (σχεδόν) όλα καλά. Αμύνθηκαν σωστά, οι αντίπαλοι δεν «πάτησαν» περιοχή, κέρδισαν μονομαχίες, οργάνωσαν πολλές και καλές επιθέσεις, είχαν διάθεση, επέμειναν μέχρι το τέλος, αλλά τους έλειψε το σημαντικότερο πράγμα στο ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ με αυτούς τους παίκτες που έχει και με έξι σημαντικούς απόντες, έφθασε στις 17 τελικές σε ένα τέτοιο ματς! Πάτησε πάνω από  25 φορές στην αντίπαλη περιοχή και δημιούργησε τόσες πολλές προϋποθέσεις! Στο τέλος δεν έβαλε γκολ στον Πασχαλάκη που έφυγε με οκτώ αποκρούσεις!

Τον Πασχαλάκη που οι ΠΑΟΚτσήδες έπρεπε να ξέρουν ότι όταν τον βρίζεις, τότε αντιδρά και συγκεντρώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Πάντα ο Πασχαλάκης στα εκτός έδρας και εκεί που του φέρονται εχθρικά, πάντα έκανε μεγάλες εμφανίσεις. Έτσι και σε αυτή τη βραδιά…  ;Ένας τερματοφύλακας που όταν παραμείνει χαλαρός, εκεί είναι ικανός για το χειρότερο.

Στο τέλος του αγώνα οι Ολυμπιακοί πανηγύριζαν για τον βαθμό με τον Πασχαλάκη και οι παίκτες του ΠΑΟΚ χειροκροτούνταν από τον κόσμο τους για την προσπάθεια. Κόσμος που καταλαβαίνει την προσπάθεια για υπέρβαση που με αυτό το ρόστερ και αυτούς τους απόντες είναι πάρα πολύ δύσκολη!

Ο Λουτσέσκου όμως ήταν τρελαμένος! Μίλησε για εγωϊσμό, για έλλειψη ωριμότητας στην τελική ενέργεια. Ήταν ξεκάθαρα υπερβολικός, γιατί οι παίκτες του ενήργησαν εγωϊστικά σε 1-2 το πολύ περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα, τόσα «ξέρουν» και τόσα μπορούν στα τελειώματα! Τόσα ξέρουν, τόσα κάνουν! Ο εκνευρισμός για τους παίκτες του (ειδικά τους πιο νεαρούς) ήταν πρωτοφανής, αλλά εκείνος ξέρει το κομμάτι της διαχείρισης και θα φανεί τι θα πετύχει!

* Στον Ολυμπιακό οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν έχουν ομάδα! Όλοι αυτοί συμμετέχουν στον επικοινωνιακό μηχανισμό που όλες τις ημέρες μέχρι και την ώρα του αγώνα έψαχνε τρόπο για να αποδράσει χωρίς να παίξει!  Όλοι όσοι έπαιξαν το επικοινωνιακό παιχνίδι του Ολυμπιακού τις τελευταίες ημέρες θα πρέπει να ντρέπονται. Ο Ολυμπιακός ξεφτιλίστηκε γιατί δεν έχει ομάδα και έψαχνε τον τρόπο να μην παίξει. Είπαν και έγραψαν απίστευτα ψέματα! Αλήθεια είναι ότι προετοίμασαν το έδαφος για την ήττα… αλλά ο Πασχαλάκης είχε άλλη άποψη. Οκ! Θα τα «ξαναπούν» οι δύο ομάδες.

* Η ΑΕΚ πήγε να παίξει σε ένα γήπεδο όπου αρχικά το δοκάρι ήταν πέντε πόντους πιο κοντό! Ο Ατρόμητος που έχει την ευθύνη, κόντυνε το δοκάρι χθες ή έπαιζε όλη τη σεζόν κάτω από αυτές τις συνθήκες; Όποιο δίκιο και αν είχαν οι της ΑΕΚ το έχασαν, όταν σε δεύτερο χρόνο και στη διάρκεια των εργασιών, έδειξαν πώς παίζουν με τους πόντους και τις μεζούρες για να ΜΗΝ παίξουν και να πάρουν άλλο ένα ματς στα χαρτιά! Όταν σε εκπροσωπούν τύπου όπως αυτοί που εμφανίστηκαν στη φισούνα και μιλούσαν επιθετικά στον Μανούχο, δείχνεις και τις προθέσεις σου. Η ΑΕΚ θα πάρει τρεις πόντους στα χαρτιά, αλλά θα χάσει όλη την κοινή γνώμη, θα γίνει μισητή μια και ο χαρακτηρισμός «χάρτινη» θα τη συνοδεύσει για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη. Και το κάρμα (ξέρουν αυτοί) είναι άτιμο πράγμα. Αυτό που έκαναν απόψε θα το πληρώσουν πολύ ακριβά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ και Τούμπα δεν ξέχασαν το Νάσο

Το μήνυμα στα μάτριξ του γηπέδου και η αναφορά της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Κανείς δεν ξεχνάει το Νάσο Κωνσταντίνου στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Το μεσημέρι της Κυριακής τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του, ενώ και στο γήπεδο της Τούμπας ακούστηκε ρυθμικά το όνομά του.

Μάλιστα, ένα ξεχωριστό μήνυμα εμφανίστηκε στα μάτριξ του γηπέδου, ενώ και η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ έστειλε το δικό της μήνυμα.

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Νάσο ζεις... »

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μίτσελ για Πασχαλάκη, διαιτησία

Έτσι το είδε ο τεχνικός του Ολυμπιακού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για ένα ισορροπημένο παιχνίδι έκανε λόγο ο προπονητής του Ολυμπιακού μετά το φινάλε του 0-0 στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Αρχικά, είπε:

«Ισορροπημένο παιχνίδι καθώς ήταν δύο ομάδες που διεκδικούν την πρώτη θέση. Ευκαιρίες είχαν και οι δύο πλευρές και θα μπορούσαν να μπουν γκολ και από τις δύο ομάδες. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε επικίνδυνες φάσεις αλλά έπρεπε να βγάλουμε τον Χάμες στο δεύτερο μέρος καθώς είχε ένα πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Όταν βγήκε δεν κρατήσαμε πολύ την μπάλα».

Για τον Πασχαλάκη:

«Ήταν ιδιαίτερο το παιχνίδι για εκείνον γιατί έπαιζε κόντρα στην πρώην του ομάδα αλλά ήταν πολύ καλός, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, όχι μόνο για τις αποκρούσεις του αλλά και ότι κράταγε σωστά την μπάλα στην άμυνα».

Για τα όσα προηγήθηκαν για τη διαιτησία:

«Εγώ δε σχολιάζω και δεν είπα κάτι. Πολλές φορές είπα να υπάρχουν Έλληνες διαιτητές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trending