Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διάφανος ρόλος του Ζοσέ Μπότο

Η ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΟΚ και οι ανάγκες του, μας δείχνουν τις αρμοδιότητες του νέου ΤΔ και τους λόγους που έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Σταύρος Κόλκας

Ο διάφανος ρόλος του Ζοσέ Μπότο

Ο κάθε σύλλογος, η κάθε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, έχει την ανθρωπογεωγραφία της. Έχει τις σταθερές της, έχει τις στιγμές της, καλές και κακές, έχει και τις αλλαγές στρατηγικής.

Ο Ιβάν Σαββίδης, δοκίμασε το μοντέλο χωρίς τεχνικό διευθυντή και προφανώς έκρινε πως αυτό απέτυχε. Η σύνδεση του τμήματος σκάουτινγκ και του αγωνιστικού τμήματος, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το γιατί, φαίνεται από την επιλογή Ζοσέ Μπότο. Οι λίστες παικτών προφανώς ήταν κατώτερου επιπέδου από αυτές που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ και χρειάζεται ένας άνθρωπος να τις αναβαθμίσει.

Ο Μπότο στη καριέρα του μέχρι πρότινος, ήταν αρχισκάουτ. Ήταν αυτός που διεύθυνε το τμήμα και έδινε επιλογές στον αθλητικό – τεχνικό διευθυντή ή τσέκαρε επιλογές που του πρότεινε ο ίδιος. Για πολλά χρόνια και σε μεγάλα κλαμπ.

Πως τον έπεισε ο Ιβάν να έρθει στον ΠΑΟΚ; Μα φυσικά με τα λεφτά, αλλά το βασικότερο, το δρόμο για τα περισσότερα λεφτά. Όταν μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ τον προσλαμβάνει ως τεχνικό διευθυντή, τον τοποθετεί και στην αγορά με αυτόν τον ρόλο. Ο Μπότο δεν είναι αρχισκάουτ πλέον, αλλά τεχνικός διευθυντής. Άλλα τα νούμερα αμοιβής του πρώτου, άλλα του δεύτερου.

Αυτός είναι και ο λόγος που φέρνει δικό του άνθρωπο. Για να τον τοποθετήσει εκεί που ήταν αυτός. Λογικό. Δε θα κάνει ο τεχνικός διευθυντής τη λάντζα, αλλά δεν θα την κάνει και κάποιος που δεν είναι στο στενό του περιβάλλον. Θέλει την άμεση επαφή με το τμήμα γιατί ξέρει τα κατατόπια.

Ουσιαστικά, το βιογραφικό του Ζοσέ Μπότο κουμπώνει πάνω σε αυτό που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Στην ανθρωπογεωγραφία του, το θέμα δεν είναι ποιος θα διαπραγματευτεί μία μεταγραφή. Αυτό το κάνει η Μαρία Γκοντζάρεβα και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί είναι άνθρωπος του Ιβάν Σαββίδη. Προφανώς θα συνεργάζεται με το νέο στέλεχος, όμως η Μαρία είναι σημαντική για τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ανάγκη την διαχείριση της καθημερινότητας της ομάδας. Με προπονητή τον Ράζβαν Λουτσέσκου, η ομάδα είναι σε καλά χέρια. Η συνεργασία τους ολοκληρώνεται λογικά στο αίτημα Ράζβαν για χαρακτηριστικά και στην ανεύρεση παικτών πάνω σε αυτά από την πλευρά του νέου τεχνικού διευθυντή. Άντε και οι ανανεώσεις συμβολαίων και το τάιμινγκ των πωλήσεων.

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται ο ΠΑΟΚ είναι το δίκτυο του Μπότο και την ατζέντα του. Είναι σαφές πως έχει λίστα παικτών γιατί παρακολουθεί εκατοντάδες, είναι σαφές πως έχει δικό του δίκτυο συναδέλφων του μέχρι πρότινος για να πάρει την πληροφορία. Είναι εύκολο για αυτόν και να πάρει την πληροφορία, αλλά και να καλέσει κάποιους ανθρώπους ώστε να λανσάρει στην αγορά ότι είναι προς πώληση.

Ο Μπότο θα είναι τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ γιατί ουσιαστικά θα προχωρά υποθέσεις που ο ίδιος πιστεύει. Και θα χρειάζεται μόνο την έγκριση του μεγαλομετόχου και όχι κάποιου άλλου στελέχους όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Εδώ είναι το κλειδί της επιτυχίας του. Αν η οικογένεια επιλέξει να λειτουργήσει στο τάιμινγκ που θέλει ο Πορτογάλος, όλα καλά. Αν υπάρξει κωλυσιεργία, τότε θα ζήσουμε ένα εταιρικό ντεζαβού. Το κλασικό δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κλαμπ εδώ και χρόνια και στερεί από τον Ιβάν Σαββίδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά του Μπότο με τους υπόλοιπους μετά τον Άρνεσεν, είναι πως είναι της πιάτσας. Έχει «λερωθεί», έχει ξοδέψει χρόνο, έχει δουλέψει πάνω στην πληροφορία και δεν θα χρειαστεί να συμβεί αυτό την τελευταία στιγμή.

Το τι θα κάνει δεν το γνωρίζω. Προφανώς και θα πρέπει να τοποθετηθεί γιατί ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη την ποδοσφαιρική κουβέντα. Χρειάζεται την εξωστρέφεια που έχει στερηθεί από πολλά στελέχη του τα οποία φοβόντουσαν πως θα εκτεθούν από τις αποφάσεις της ηγεσίας.

Το καλό για αυτόν, είναι πως υπάρχει χώρος για να φανεί. Και η λογική τον αναγκάζει να μη θέτει μεταγραφικές προτεραιότητες Γενάρη, αλλά να αναζητά καλούς παίκτες σε όποια θέση και αν αγωνίζονται αυτοί.

Γιατί αν το μελετήσουμε καλά, αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα κυρίως αναπληρωματικών παικτών που ψάχνει τους βασικούς.

ΥΓ Γράφτηκε πως ο βοηθός του Μπότο θα αλλάξει πολλά στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Προφανώς και όσοι το πιστεύουν αυτό, δεν έχουν καμία εικόνα για το πως λειτουργεί το συγκεκριμένο κομμάτι του ΠΑΟΚ. Το επίπεδό του είναι υψηλό και φαίνεται από τις παρουσίες των παικτών στις εθνικές, αλλά και το πόσο τροφοδοτούνται από αυτούς τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας και όχι μόνο. Προφανώς αν έχει να προσφέρει κάτι ο άνθρωπος ας το κάνει. Αλλά δεν έρχεται σε ένα νεοσύστατο κλαμπ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το σχόλιο της ημέρας

ΠΑΟΚ όλο και καλύτερος μπαίνει με φόρμα στα ντέρμπι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε σε ένα ακόμη ματς της SuperLeague έναν από τους μικρομεσαίους του πρωταθλήματος. Μικρομεσαίος βέβαια ήταν και ο Παναιτωλικός, τον οποίο ο ΠΑΟΚ κέρδισε καθαρά, για να ακολουθήσουν οι νίκες των Αγρινιωτών απέναντι σε ΑΕΚ, Ολυμπιακού και εκτός έδρας επί του ΟΦΗ…

Όλοι παίζουν με όλους και κρίνονται κάθε Κυριακή, ενώ ταμείο κάνουν στο τέλος. Για τα ντέρμπι, για τα πιο «εύκολα», για τα εντός, για τα εκτός. Για όλα… Κρίνονται για την εικόνα τους και τα αποτελέσματά τους!

Και ο ΠΑΟΚ κρίνεται. Σήμερα ο Ραζβάν Λουτσέσκου  είπε ότι… από την ώρα που τελείωσαν τα ευρωπαϊκά, το μυαλό της ομάδας καθάρισε και όλοι συγκεντρώθηκαν πολύ περισσότερο. Καλό είναι αυτό; Δηλαδή αν και όταν αρχίσουν πάλι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, θα έχουμε και πάλι τα φαινόμενα του Νοεμβρίου;

Θα δούμε…

Όπως και να το κάνουμε πάντως ο ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε και στο Βόλο (όπως και τόσες άλλες φορές) ότι είναι η ομάδα με την καλύτερη επιθετική λειτουργία, με το  πιο παραγωγικό συνδυαστικό ποδόσφαιρο, ενώ έφθασε και σε αριθμό τερμάτων στην επίθεση, τα γκολ που άλλοι ανταγωνιστές του θα φθάσουν σε 1-2 μήνες. Σήμερα πέρα από τα στημένα, ο ΠΑΟΚ έβγαλε άλλες 4-5 καθαρές και μεγάλες φάσεις, στις οποίες αστόχησαν Άκπομ και Ζίβκοβιτς.

Είναι η καλύτερη ομάδα σε δημιουργία και σκοράρισμα η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Όχι! Για να γίνει ο ΠΑΟΚ ο καλύτερος, πρέπει αυτή τη ισορροπία που τώρα έχει με την εξαιρετική του παραγωγή και την καλή αμυντική λειτουργία, να την κρατήσει σταθερά μέχρι το τέλος. Ακόμη και έτσι δεν θα πάρει το πρωτάθλημα, γιατί ο Ολυμπιακός είναι ήδη πολύ μπροστά.

Στο Βόλο ο ΠΑΟΚ βρήκε γκολ και από τα στημένα που από εδώ και πέρα θα είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Πολύ κρίσιμες είναι και αυτές οι φάσεις με τον ΠΑΟΚ να τις χρειάζεται όλο και περισσότερο.

Σε γενικές γραμμές το σύνολο του Λουτσέσκου μπαίνει στην εβδομάδα των ντέρμπι και είναι καλά. Οι παίκτες είναι υγιείς, η ομάδα σε καλή φόρμα, η επίθεση δουλεύει, η άμυνα βελτιώνεται από όλη την ομάδα και πάμε τώρα σε δύο τελικούς από αυτούς που η συγκεκριμένη ομάδα ξέρει να παίρνει. (Σήμερα ο Ολυμπιακός κέρδισε ομάδα που κατέβηκε με φορ έναν στόπερ και δεύτερο φορ έναν αμυντικό χαφ).

Θετική ενέργεια από όλους γιατί… σήμερα ο ΠΑΟΚ κέρδισε και φυσικά δεν έχουμε μηνύματα! Κάτι πολύ παράξενο. Λίγη θετική αύρα επιτέλους…

Για την ατομική απόδοση τα γράψαμε και εδώ με συγκεκριμένους μεγάλους πρωταγωνιστές που εντυπωσίασαν.

* Μεταγραφικά, ήρθε και έπαιξε ο νεαρός μπακ, έρχεται ο αθλητικός και νεαρός χαφ και περιμένουμε την κρίσιμη ενίσχυση στους μεσοεπιθετικούς. Εκεί χρειάζεται πολλή ποιότητα. Πολλή όμως… Και τώρα και το καλοκαίρι…

* Και κάτι για το μπάσκετ… Η ομάδα δεν κερδίζει κανέναν στα εκτός έδρας ματς, απόδειξη της κακής νοοτροπίας που έχει. Χθες, έχασε από τη μισή ΑΕΚ, επειδή… κοιμήθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο, εκεί όπου και οι διαιτητές ανέχθηκαν το «ξύλο» των γηπεδούχων που επί εννιά λεπτά είχαν την χαρά να βαράνε στο ψαχνό χωρίς καμία συνέπεια! Αυτό ήταν… Ο ΠΑΟΚ λύγισε και έχασε από ομάδα που σήμερα είναι και αύριο… δεν είναι.

Κάτι έχει γίνει λάθος σε όλη αυτή την προσπάθεια. Όλα είναι στο μυαλό και εκεί πλέον χρειάζεται άλλου είδους δουλειά. Δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να λυγίζει τόσα εύκολα σε όλα τα εκτός έδρας του παιχνίδια.

Είχε πάρα πολλούς που τα «έβλεπαν» όλα καλά και ωραία στην ομάδα μπάσκετ και καλά έκαναν. (Το αντίστροφο με το ποδόσφαιρο βέβαια, όπου πολλοί τα βλέπουν όλα στραβά περιμένοντας τις ήττες για να δικαιωθούν).

Ας μην βιαζόμαστε. Ο χρόνος και η διάρκεια κρίνουν. Στο τέλος,  μακάρι ο ΠΑΟΚ να είναι καλά παντού. Και στο βόλεϊ και παντού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θα προλάβουν Τούμπα οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος;

Τι συμβαίνει με τους δύο ποδοσφαιριστές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Συναγερμός σήμανε στις τάξεις του Ολυμπιακού μετά τον τραυματισμό του Μανωλά στον αστράγαλο στον αγώνα των «ερυθρολεύκων» με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Μάλιστα, ο διεθνής αμυντικός αντικαταστάθηκε στο 70ο λεπτό του παιχνιδιού.

Ωστόσο, όπως τονίζουν από πλευράς του Ολυμπιακού, ο παίκτης θα βρίσκεται στη διάθεση του Μάρτινς για το ντέρμπι της Τούμπας την ερχόμενη Κυριακή απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τον Παπασταθόπουλο που έμεινε εκτός αποστολής αφού ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δεν το πίστευε ο Σάστρε (pic)

Η ανάρτηση του για το γκολ στο ντεμπούτο του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ιδανικότερο ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο Σάστρε που χρίστηκε σκόρερ στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Δικεφάλου.

Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής των «ασπρόμαυρων» βρήκε δίχτυα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Βόλο, με τον ίδιο να μην κρύβει την ικανοποίηση του.

«Νίκη + Ντεμπούτο + Γκολ = ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ» έγραψε σε ανάρτηση του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trending