Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όχι άλλα εκατομμύρια στα σκουπίδια!

Ο Ζοσέ Μπότο, η ανάγκη για ποδοσφαιρική λογική, όλες οι μεταγραφές της τελευταίας δεκαετίας και ένα υστερόγραφο για τον Ίβιτς! Γράφει ο Στέργιος Αναστασιάδης #PAOK #PAOK24

Στέργιος Αναστασιάδης

Όχι άλλα εκατομμύρια στα σκουπίδια!

Σημαντική ημέρα η σημερινή, με την άφιξη του Ζοσέ Μπότο στη Θεσσαλονίκη. Ημέρα, που ουσιαστικά σηματοδοτεί το επόμενο κεφάλαιο του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, το οποίο θα πρέπει να έχει… happy end!

Για την πορεία και τα κατορθώματα του 55χρονου Πορτογάλου, έχετε ενημερωθεί λεπτομερώς και με απόλυτη εγκυρότητα από το PAOK24.  Ασφαλώς και είναι ευοίωνο το γεγονός πως δεν προκύπτει κάποιο αρνητικό στοιχείο για τον νέο τεχνικό διευθυντή του Δικεφάλου, ασφαλώς και είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το βιογραφικό του και δη η παρουσία του σε Μπενφίκα και Σαχτάρ Ντόνεντσκ. Το ποιο θα είναι τώρα το πρόσημό του στον ΠΑΟΚ, αυτό είναι μια άλλη ιστορία!

Στην παρούσα κατάσταση και στη δεδομένη χρονική στιγμή, οι άνθρωποι που μπορούν να αλλάξουν την… ρότα του ΠΑΟΚ και να τον μετατρέψουν ξανά σε μία ομάδα – φόβητρο, της οποίας κάθε «γκέλα» θα αποτελεί είδηση και οι αντίπαλοι της θα… πανηγυρίζουν ένα ισόπαλο αποτέλεσμα απέναντί της, είναι τρεις! Ο Ιβάν Σαββίδης, ο Ράζβαν Λουτσέσκου και ο Ζοσέ Μπότο!

Αυτοί οι τρεις, θα πρέπει να συνεργαστούν με το νέο έτος απόλυτα αρμονικά αλλά και αποτελεσματικά, ο καθένας από το μετερίζι του, προκειμένου στον Δικέφαλο να κυριαρχήσει και πάλι η ποδοσφαιρική λογική και όχι η λογική του… παραλόγου και από τον επόμενο κιόλας μήνα, να αρχίσουν να δουλεύουν τα γρανάζια για έναν ΠΑΟΚ Πρωταθλητή και έναν ΠΑΟΚ που θα αρχίσει να αφήνει το στίγμα του και εκτός συνόρων!

Δεν είναι αρκετή από μόνη της η «τρέλα» και η οικονομική δύναμη του Ιβάν Σαββίδη, δεν είναι από μόνες τους αρκετές οι ικανότητες και το know how του Ράζβαν Λουτσέσκου, ούτε είναι αρκετές από μόνες τους οι ικανότητες, η εμπειρία και οι διασυνδέσεις του Ζοσέ Μπότο. Χρειάζεται το κατάλληλο «πάντρεμα», χρειάζεται ο απαραίτητος διαχωρισμός εργασιών και ευθυνών, χρειάζεται ειλικρίνεια και σωστή συνεργασία, δεν χρειάζεται να έχουν άποψη… δέκα νοματαίοι για την κάθε μεταγραφική επιλογή! Έκαστος άλλωστε, στο είδος του…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, ήταν η σπατάλη απίστευτων πόρων, για ποδοσφαιριστές που γέμισαν μεν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αλλά δεν πρόσφεραν ούτε τα μισά από αυτά που περίμενε απ΄ αυτούς ο ΠΑΟΚ δε, γιατί απλά δεν μπορούσαν!

Στριφογυρνούσε πολλές φορές στο μυαλό μου ένας απολογισμός των μεταγραφικών κινήσεων του ΠΑΟΚ, στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη. Με αφορμή λοιπόν την πρόσληψη του Μπότο, νομίζω πως είναι μια καλή στιγμή.

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τι «ψώνισε» ο ΠΑΟΚ από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα και να δούμε μαζί ποιες αγορές αποδείχθηκαν εύστοχες και ποιες άστοχες. Ασφαλώς και δεν θα καταγράψω το background πίσω από κάθε μεταγραφή, αυτό θα έκανε το blog ιδιαίτερα κουραστικό για όλους σας!

Γιατί από τον Ιανουάριο του 2013 και όχι το καλοκαίρι του 2012; Γιατί πολύ απλά, οι κινήσεις στο ξεκίνημα της σεζόν 2012-13, δεν είχαν την «σφραγίδα» του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες του Δικεφάλου στις 10 Αυγούστου 2012. Κατ΄ επέκταση, δεν μπορούν να «χρεωθούν» στον μεγαλομέτοχο οι Μπογκάνι Κουμάλο, Λίαμ Λόρενς, Σανθ Χακόμπο και Ματέους Βιβιάν.

Φυσικά, στις παρακάτω… κρίσεις, μπορεί να υπάρχουν και ενστάσεις. Λογικό και σεβαστό. Τα κριτήρια άλλωστε του καθενός, ποικίλλουν και η άποψη του καθενός είναι υποκειμενική! Τα δικά μου έχουν να κάνουν με το πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για κάθε ποδοσφαιριστή, το ύψος του συμβολαίου του, τα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του Δικεφάλου, την συνολική προσφορά του στην ομάδα και όχι ανά σεζόν, σε συνάρτηση με τα χρήματα που έβαλε στον λογαριασμό του, τα χρήματα που έβαλε ο ΠΑΟΚ στα δικά του όταν τον παραχώρησε, τη συμβολή του στους τίτλους που κατέκτησαν οι «ασπρόμαυροι».

Πάμε λοιπόν. Σεζόν 2012-13. Αποτυχημένες οι μεταγραφές των Τσαρλς Ιτάνζ, Σεκού Ολίσε, Αμπντούλ Καμαρά, Κώστα Κατσουράνη, επιτυχημένες οι επιλογές των Ζβόνιμιρ Βούκιτς και Γκόρντον Σίντελφελντ

Σεζόν 2013-14. Επιτυχημένες οι μεταγραφές των Μίροσλαβ Στοχ, Λούκας Πέρεθ, Μιγκέλ Βίτορ, Χουάν Ινσαουράλδε, Μπίμπρας Νάτχο και Γιάννη Σκόνδρα, αποτυχημένες οι επιλογές των Τόμας Νέτσιντ, Γιώργου Τζαβέλλα, Ίνιγο Λόπεθ, Αλέξανδρου Τζιόλη, Νίκου Σπυρόπουλου, Σωτήρη Νίνη, Μάαρτεν Μάρτενς, Ντάνι Χούσεν, Χέντβιγκες Μαντούρο και Μίκαελ Γκσπούρνινγκ.

Σεζόν 2014-15. Αποτυχημένες οι κινήσεις με Εγιάλ Γκολάσα, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Κριστιάν Νομπόα, Ρικάρντο Κόστα και Σωτήρη Παπαγιαννόπουλο επιτυχημένες από την άλλη οι μεταγραφές των Ρόμπερτ Μακ, Ράζβαν Ρατς, Φακούντο Περέιρα, Γιάννη Μυστακίδη και Δημήτρη Γιαννούλη.

Σεζόν 2015-16. Επιτυχημένες οι επιλογές των Γκόικο Τσίμιροτ  Γκάρι Ροντρίγκες και Στέλιου Μαλεζά αποτυχημένες αυτές των Μάριν Λέοβατς, Έρικ Σάμπο, Ρόμπιν Όλσεν, Χάρη Χαρίση, Ζάιρο Ντα Σίλβα, Νίκου Κοροβέση, Τέρι Αντόνις, Ντίμιταρ Μπέρμπατοφ, Μάρκου Βελλίδη και Δημήτρη Χατζηισαϊα.

Συνεχίζουμε. Σεζόν 2016-17. Αποτυχημένες οι μεταγραφές των Μάμε Τιάμ, Ζέλικο Μπρκιτς, Αμρ Ουάρντα και Λάζαρου Λάμπρου, επιτυχημένες αυτές των Φερνάντο Βαρέλα, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Τζάλμα Κάμπος, Χοσέ Κάνιας, Λέο Μάτος, Εβγέν Σάκχοφ, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, Πέδρο Ενρίκε.

Σεζόν 2017-18. Επιτυχημένες οι μεταγραφές των Δημήτρη Λημνιού, Αντρέ Βιεϊρίνια, Ζοζέ Μαουρίσιο και Αλέξανδρου Πασχαλάκη αποτυχημένες οι «εμπνεύσεις» με Ροντρίγκο Ρέι, Ομάρ Ελ Καντουρί, Ρόμπερτ Μακ, Ντοριάν Λεβέκ, Κάρλος Ζαμπράνο, Τιμπό Μουλέν, Μάρσιο Αζεβέδο και Μάρκο Μιχόγεβιτς.

Σεζόν 2018-19. «Άστοχες» οι επιλογές των Λέο Ζαμπά, Πόντους Βέρνμπλουμ. Εβγέν Χατσερίντι, Νίκου Καρέλη και Δημήτρη Μελιόπουλου  «εύστοχες» αυτές των Τσούμπα Άκπομ, Αλίν Τόσκα, Πέδρο Ενρίκε, Ίνγκι Ίνγκασον, Κάρολ Σφιντέρσκι, Σέρτζιο Ολιβέιρα και Γιόσιπ Μίσιτς,

Σεζόν 2019-20. Επιτυχημένες από τη μία οι μεταγραφές των Ενέα Μιχάι και Αντρίγια Ζίβκοβιτς,  αποτυχημένες από την άλλη αυτές των Άντερσον Εσίτι, Ντόουγκλας Αουγκούστο, Μίροσλαβ Στοχ, Ροντρίγκο Σοάρες και Ζίβκο Ζίβκοβιτς.

Σεζόν 2020-21. Αποτυχημένες οι επιλογές των Αντόνιο Τσόλακ, Τόμας Μουργκ, Νίκα Νινούα, Νίλσεν Περέιρα, Γιώργου Βρακά, Βλάντιμιρ Μπράντονιτς και Σίντζι Καγκάβα, επιτυχημένες οι επιλογές των Μούσα Ουαγκέ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Στέφαν Σβαμπ, Μπάμπα Ράχμαν και Μαικλ Κρμέντσικ.

Τέλος, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο ΠΑΟΚ φαίνεται να έπεσε «διάνα» με τους Νέλσον Ολιβέιρα, Γιάσμιν Κούρτιτς, να έκανε μία… συμπαθητική επιλογή παίρνοντας τον Σίντκλεϊ Φερέιρα και μέχρι στιγμής να μην «βγαίνει» η επένδυση σε Αλεξάντρου Μιτρίτσα, Λούκας Τέιλορ, ενώ «πόντους» στο να συμπεριλαμβάνεται στις σωστές επιλογές πήρε μέσα στον Δεκέμβριο ο Τσούμπα Άκπομ!

Συμπέρασμα: Ο ΠΑΟΚ πρέπει να σταματήσει να σκορπάει δεκάδες εκατομμύρια σε ποδοσφαιριστές που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία να εξελιχθούν σε μεταγραφές value for money, να υπηρετήσουν το πλάνο του προπονητή και να είναι “συμβατοί” με το σύγχρονο ποδόσφαιρο διαθέτοντας τόσο ποιότητα όσο και αθλητικότητα, ο ΠΑΟΚ πρέπει να σταματήσει να βάζει αυτογκόλ, ο ΠΑΟΚ πρέπει να σταματήσει να διευκολύνει το έργο του Ολυμπιακού, όταν οι Πειραιώτες δεν έχουν στο πλευρό τους στημένες επιτροπές!

Καλή επιτυχία λοιπόν στον Ζοσέ Μπότο, μακάρι η θητεία του να είναι η πλέον αποδοτική στην εποχή Σαββίδη, συγκριτικά πάντα με τους προκατόχους του. Από μόνο του πάντως το γεγονός πως η οικογένεια Σαββίδη αποφάσισε να τον φέρει από τώρα στην Τούμπα και όχι τον προσεχή Μάιο, είναι από μόνο του πολύ θετικό!

Και αυτό γιατί αφενός ο Πορτογάλος και θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στην προσπάθειά του να διορθώσει ορισμένα από τα κακώς κείμενα προκειμένου στο δεύτερο μισό της σεζόν να εμφανιστεί μία ομάδα με λιγότερες ανορθογραφίες, άρα περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους της, αφετέρου κάθε άλλο παρά αδιάβαστος θα είναι το καλοκαίρι που μας έρχεται, στο οποίο η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι τεράστια και ιδιαίτερα απαιτητική!

Υ.Γ. Κάπου έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν τα ίδια και τα ίδια, όταν αυτά περιλαμβάνουν μόνο αοριστολογίες. Είναι πιο αντρίκιο να πεις «θέλω να φύγει ο τάδε και ο δείνα για να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ». Αμπελοφιλοσοφίες τύπου «τα κάστρα πέφτουν από μέσα», «ξέρει ο κόσμος σε ποιους αναφέρομαι», «πιστεύω από μόνοι τους πρέπει να βρουν την ενότητα», «δεν θα ξαναγυρίσω στον ΠΑΟΚ μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που υπήρχαν», στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, δεν έχουν την παραμικρή βαρύτητα και στερούνται σοβαρότητας!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Καταστρώνει τα πλάνα του ο Λουτσέσκου

Στην τελική ευθεία με την τακτική στο επίκεντρο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ ενόψει του παιχνιδιού της Κυριακής με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής (26.04) ξεκίνησε με προθέρμανση, ακολούθησαν παιχνίδια κατοχής και στο υπόλοιπο μέρος του προγράμματος έγινε δουλειά στην τακτική προσέγγιση του αγώνα.

Ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο και θεραπεία.

Οι «ασπρόμαυροι» θα προπονηθούν το απόγευμα της Κυριακής στις 17:30 στη Νέα Μεσημβρία, με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να καταστρώνει τα τελικά του πλάνα και να ανακοινώνει την αποστολή για το ματς με την Ένωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Προκρίθηκαν και περιμένουν τα «αετόπουλα»

Κ17 και Κ15 του ΠΑΟΚ έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στην τελική φάση – Τα εισιτήρια που κρίνονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια της 2ης φάσης στα Πρωταθλήματα Super League Κ17 και Super League Κ15 και το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Απριλίου ξεκινούν οι αγώνες μπαράζ για να συμπληρωθεί το «παζλ» των ομάδων που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στην Τελική Φάση (Final 4) των δύο Πρωταθλημάτων.

Πρωτάθλημα Super League K17

Με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης, τη συμμετοχή τους στην Τελική Φάση του Πρωταθλήματος έχουν εξασφαλίσει οι ΑΕΛ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ενώ την 4η θέση διεκδικούν τέσσερις ομάδες μέσω αγώνων μπαράζ.

Το Σάββατο 27 Απριλίου στις 11:30 ο Παναιτωλικός υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης στο Αθλητικό Κέντρο Emilion ενώ μισή ώρα αργότερα (12:00) ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον Ατρόμητο Αθηνών στο Γήπεδο Φωστήρα «Σπύρος Γιαλαμπίδης». Οι νικητές των δύο ζευγαριών θα αγωνιστούν σε μονό αγώνα μπαράζ με τον νικητή να παίρνει το 4ο «εισιτήριο» για το Final 4 του Πρωταθλήματος Super League K17.

Πρωτάθλημα Super League K15

Στο Πρωτάθλημα Super League K15, τη συμμετοχή τους στην Τελική Φάση έχουν εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ενώ τις υπόλοιπες δύο θέσεις διεκδικούν συνολικά οκτώ ομάδες μέσω των αγώνων μπαράζ.

Το Σάββατο 27 Απριλίου στις 17:00 ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ατρόμητο Αθηνών στο Γήπεδο των Τραχώνων ενώ μία ημέρα αργότερα, την Κυριακή 28 Απριλίου στις 14:30, ο Αστέρας Τρίπολης αντιμετωπίζει τον ΟΦΗ στις Αθλ. Εγκαταστάσεις του Γηπέδου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Οι νικητές των δύο ζευγαριών θα αγωνιστούν σε αγώνα μπαράζ και η ομάδα που θα επικρατήσει θα εξασφαλίσει μία θέση στην Τελική Φάση.

Η 4η θέση στην Τελική Φάση του Πρωταθλήματος θα προκύψει από τους αγώνες μπαράζ ΠΑΣ Γιάννινα-Πανσερραϊκός (Σάββατο 27/4, 16:30, Αθλ. Εγκατ/σεις ΕΠΣ Ηπείρου "Στ. Τσανακτσής") και Άρης -Μακεδονικός (Σάββατο 27/4, 14:00, Δημοτικό Γήπεδο Φιλύρου). Οι νικητές των δύο ζευγαριών θα αγωνιστούν σε αγώνα μπαράζ και η ομάδα που θα επικρατήσει θα αγωνιστεί στην Τελική Φάση του Πρωταθλήματος Super League K15.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπύρα… Ζίβκοβιτς στη Σερβία

Ενόψει Euro 2024

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αντίστροφα για την τελική φάση του Euro 2024 μετρούν στη Σερβία με την εθνική ομάδα της χώρας να δίνει το παρών στο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό εταιρεία μπύρας κυκλοφορεί έχοντας τυπωμένα στα προϊόντας της, πρόσωπα των διεθνών ποδοσφαιριστών της εθνικής Σερβίας.

Έτσι, στις παρτίδες μπύρας βρίσκεται και το πρόσωπο του Αντρίγια Ζίβκοβιτς!

Το ίδιο έχει συμβεί και με τον Ντούσαν Βλάχοβιτς της Γιουβέντους αλλά και του Ντούσαν Τάντιτς της Φενέρμπαχτσε.

https://twitter.com/FSSrbije/status/1783836999566377047?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1783836999566377047%7Ctwgr%5Ea53485deb02c0fee75654777cc0bdf6f2974bd4b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.gazzetta.gr%2Ffootball%2Fsuperleague%2F2328759%2Fpaok-prosopo-toy-zibkobits-mpike-se-mpyra

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ