Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αθάνατος! (pics)

Δεκατρία χρόνια από τον θάνατο του τεράστιου Γιώργου Παντελάκη! #PAOK #PAOK24

Στέργιος Αναστασιάδης

Αθάνατος! (pics)

Γεννήθηκε το 1926, τη χρονιά που “γεννήθηκε” και ο ΠΑΟΚ. Καθόλου συμπτωματικό. Ο Γιώργος Παντελάκης συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τα τέσσερα γράμματα και έβαλε… κοτρώνες στη γιγάντωση του Δικεφάλου, τη δεκαετία του 1970. “Έφυγε” από τη ζωή σαν σήμερα, το 2009, όμως θα αποτελεί για πάντα ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου της Βόρειας Ελλάδας!

Ορισμένοι βέβαια τον «κυνήγησαν» λυσσαλέα, υποκινούμενοι από προσωπικά κίνητρα. Στο βιβλίο της ιστορίας του ΠΑΟΚ όμως, στην προ Ιβάν Σαββίδη εποχή, το κεφάλαιο «Ηγέτης», δικαιωματικά του ανήκει.

Ποτέ του δεν είχε αμέτρητα χρήματα. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να δημιουργήσει μία ομάδα στην οποία υποκλίθηκε ολόκληρη η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Στο μυαλό του, ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν υπολειπόταν σε τίποτα από τους «μεγάλους» του ΠΟΚ, αλλά ήταν ανώτερος τους. Και το απέδειξε με πράξεις, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να σταθεί απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών…

«Στείλε με εξορία στη Γυάρο. Αν θέλετε τον Κούδα στον Ολυμπιακό, να βγάλετε έναν ειδικό νόμο. Με δική μου υπογραφή, δεν θα αγωνιστεί ποτέ στον Ολυμπιακό. Είναι ζήτημα τιμής για τον ΠΑΟΚ και τη Βόρεια Ελλάδα» ήταν η απάντησή του στον γενικό γραμματέα αθλητισμού της Χούντας, Κωνσταντίνο Ασλανίδη…

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, ο Γιώργος Παντελάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως παράγοντας του ΠΑΟΚ από την ομάδα μπάσκετ. Το 1954 ανέλαβε χρέη βοηθού εφόρου, ενώ δύο χρόνια αργότερα και έως το 1959 «προβιβάστηκε» σε έφορος.

Επί ημερών του, τη σεζόν 1958-59, ο Δικέφαλος κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με τον Παντελάκη να εκτελεί και χρέη προπονητή. Στους αγώνες μπαράζ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε και τον Σπόρτινγκ (59-56) και τον Άρη (66-58), στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Ήταν ο πρώτος τίτλος που κέρδισε ποτέ ο ΠΑΟΚ σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το 1960, εκλέχτηκε γενικός γραμματέας του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ και σε αυτή τη θέση παρέμεινε μέχρι το 1971, όπου το μεγαλύτερο «παράσημό» του ήταν ο καθοριστικότατος ρόλος του στην παραμονή του Γιώργου Κούδα στην Τούμπα παρά το ότι δέχθηκε απειλές και πιέσεις από θεούς και δαίμονες.

Το 1975 δε και έως το 1984 κάθεται στην προεδρική καρέκλα, όντας ο πρώτος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όταν αυτή δημιουργήθηκε το 1979. Το 1984, η παράταξη του Νίκου Βεζυρτζή κερδίζει τις εκλογές στον Ερασιτέχνη, αλλάζουν οι τέσσερις εκπρόσωποι του ΑΣ στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ και στις 1 Αυγούστου 1984 ο Γιώργος Παντελάκης καθαιρείται από την προεδρία, με τον Πέτρο Καλαφάτη να τον διαδέχεται.

Οραματίστηκε έναν μεγάλο ΠΑΟΚ και τα κατάφερε. Δημιούργησε μία ομάδα – μοντέλο, εκτελώντας και χρέη… σκάουτερ, η οποία κατέκτησε το πρώτο της κύπελλο το 1972, το δεύτερο το 1974 – χωρίς τον ίδιο μιας και είχε αποχωρήσει για επαγγελματικούς λόγους – και το πρώτο της πρωτάθλημα το 1976. Αντικειμενικά, εκείνος ο ΠΑΟΚ δικαιούταν να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του άλλα τέσσερα κύπελλα και άλλα τέσσερα πρωταθλήματα. Τουλάχιστον…

Όχι βέβαια πως ο Γιώργος Παντελάκης δεν «κυνηγήθηκε» από μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ και των τότε ΜΜΕ. Η εντύπωση πως δεν είχε πλέον τις δυνατότητες να τα βάλει με τους «μεγάλους» της Αθήνας, στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, οδήγησε πολλούς στο να απαιτήσουν την αποχώρησή του. Η κόντρα του δε με τους οργανωμένους της εποχής, τεράστια…

Φυσικά, λάθη έκανε και μάλιστα πολλά. Ποιος δεν κάνει άλλωστε. Όπως για παράδειγμα το ότι απομάκρυνε τον Γκιούλα Λόραντ από τον πάγκο. Όταν κατάλαβε βέβαια το λάθος του, ήρθε και πάλι σε συμφωνία με τον τεράστιο Ούγγρο, που υπό τις οδηγίες του ο Δικέφαλος κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα.

Αυτό που δεν μπορεί να του «χρεώσει» κανείς πάντως, είναι πως χρέωσε τον σύλλογο. Έχουν μείνει στην ιστορία άλλωστε οι περιπτώσεις όπου αρνήθηκε να δώσει σε ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ τα χρήματα που τους πρόσφεραν οι τρεις του ΠΟΚ. Ορισμένοι εξ αυτών, τελικά έφυγαν από την Τούμπα με προορισμό την Αθήνα. Για τον Γιώργο Παντελάκη όμως, κανείς δεν βρισκόταν πάνω από τον ΠΑΟΚ, κανένας ποδοσφαιριστής δεν ήταν υπεράνω του συλλόγου.

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Όσο «σκληρός» ήταν στις διαπραγματεύσεις με ποδοσφαιριστές, άλλο τόσο ευαίσθητος ήταν με τα μικρά παιδιά. Στη διαθήκη του άφησε 420.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με εντολή να μην αποκαλυφθεί η δωρεά του μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της δημιουργίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής στο παιδοογκολογικό τμήμα.

«Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 50 νέες περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο, που χρειάζονται περίπου 3 χρόνια θεραπείας. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο φιλοξενούμε 150 παιδιά. Είναι τεράστια η προσφορά του κυρίου Παντελάκη και είμαι σίγουρος πως η ψυχή του αγαλλιάζει», τόνισε ο πρόεδρος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Γάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥ

Το ημερολόγιο δείχνει 2 Φεβρουαρίου 2009. Σαν σήμερα, πριν από δεκατρία χρόνια. Περίπου στις 12:30 μ.μ. επιχειρεί να διασχίσει την Μητροπόλεως. Μία μηχανή όμως, της οποίας ο οδηγός τον είδε ξαφνικά μπροστά του, τον παρέσυρε και του έκοψε το νήμα της ζωής σε ηλικία 83 ετών.

Οι αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ, οι διασώστες τον μετέφεραν στο Ιπποκράτειο με τραύματα στο χέρι και στο κεφάλι. Τα τραύματα στο κεφάλι του όμως ήταν σοβαρά. Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην ιστορία του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, η είδηση συγκλόνισε ολόκληρη την «ασπρόμαυρη» οικογένεια…

Στο τελευταίο ταξίδι του, τον συνόδεψε η σημαία του ΠΑΟΚ. Λογικό. Ο Γιώργος Παντελάκης αφιέρωσε όλη τη ζωή του στα τέσσερα ιερά γράμματα και συνέδεσε αιώνια το όνομά του με τον λαοφιλέστερο σύλλογο της Μακεδονίας…

“Ο ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΟΥ”

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 90 χρόνια ιστορίας του ΠΑΟΚ, στις 3 Νοεμβρίου 2016, παρουσία του Ιβάν Σαββίδη, πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Τούμπας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Παντελάκη.

Στην ομιλία του, ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Έίμαι πολύ χαρούμενος που είμαι παρών σε αυτή την εκδήλωση. Στα εγκαίνια της προτομής ενός ανθρώπου που έχει τις πιο λαμπρές σελίδες στην 90χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ.

Εμείς η μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ, πολύ ευαίσθητα αντιμετωπίζουμε τις παραδόσεις μας και σήμερα τιμώντας αυτό τον άνθρωπο, παραδίδουμε φόρο τιμής στον άνθρωπο που είχε πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της ευαισθησίας του ΠΑΟΚ. Μεταξύ μας υπάρχουν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του και εργάστηκαν υπό την διοίκηση του και σαφώς μπορούν να πουν περισσότερα για αυτό τον άνθρωπο και για την ιδιότητα του ως ενεργό μέλος του ΠΑΟΚ.

Εγώ ως άνθρωπος πάντα βασίζομαι στην ιστορία. Και για μένα ο Παντελάκης είναι εκείνη η μορφή που αξίζει την προσοχή μου και την επιθυμία να είμαι καλύτερος από αυτόν και όχι χειρότερος. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα ένα από αυτούς που αγγίζω την ιστορία του ΠΑΟΚ και αυτό σημαίνει ότι αγγίζω την ιστορία του Παντελάκη”.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου VS Ολυμπιακός: Η παράδοση και τα τρία διπλά στο Φάληρο

Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ τίθενται αντιμέτωποι το βράδυ της Κυριακής (21.04 / 20:30) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των Πλέι ΟΦ της Super League.

Αυτή, θα είναι η 24η φορά που ο Λουτσέσκου θα βρεθεί αντίπαλος των ερυθρολεύκων, με την παράδοση να μην είναι υπέρ του. Πιο συγκεκριμένα, σε 23 αγώνες έχει μόνο 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 14 ήττες, με τις 9 να είναι ως προπονητής της Ξάνθης, όπου είχε 9 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Στον πάγκο του Δικεφάλου, οι δυο πρώτες επικρατήσεις ήρθαν την χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος και νταμπλ, με τον ΠΑΟΚ να περνάει νικηφόρα με 0-1 από τον Πειραιά και στον δεύτερο γύρο να νικά με 3-1 στην Τούμπα. Η τελευταία, ήταν τον Περασμένο Νοέμβριο, όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε συνθλίψει με 2-4 τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, ενώ την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο είχε φύγει και πάλι με το διπλό από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» επικρατώντας με 1-2 χάρη σε αυτογκόλ του Παπασταθόπουλου και την...φωτοβολίδα του Κάλεντ Νάρεϊ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα κόντρα στον Ολυμπιακό ως προπονητής των «ασπρόμαυρων»:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: «98 χρόνια Περηφάνιας, Αντίστασης, Ονείρου και Κατακτήσεων»

Το μήνυμα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το ξεκίνημα μιας θρυλικής ιστορίας σημάδεψε τη Θεσσαλονίκη στις 20 Απριλίου του 1926, όταν ιδρύθηκε ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών.

Σαν σήμερα, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης λάμβανε μια τυπική αλλά τόσο κομβικής σημασίας απόφαση. Με τον αριθμό 822 στις 20.04.1926 ενέκρινε την σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ και αναγνώρισε επισήμως τον σύλλογο που έμελλε ν’ αλλάξει τα δεδομένα στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έστειλε το δικό της μήνυμα με αφορμή τη σημερινή μέρα γράφοντας τα εξής:

«98 χρόνια Περηφάνιας, Αντίστασης, Ονείρου και Κατακτήσεων.
98 που κάνεις δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει και να μάθει "τι είσαι για μένα".
98 χρόνια δίπλα σε λύπες, χαρές, επιτυχίες, αποτυχίες, δάκρυα κάθε λογής, μάχες. Πάντα ακολουθώντας έναν δικό μας ξεχωριστό τρόπο ζωής, χωρίς ποτέ να κάνουμε πίσω.
98 χρόνια αρχών, αξιών, πίστης κι αφοσίωσης.
98 χρόνια κι όσο κι αν προσπάθησαν, κάνεις δεν κατάφερε να μας λυγίσει.
98 χρόνια ΠΑΟΚ! Χρόνια πολλά ΠΑΟΚ μας!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Προπόνηση και αναχώρηση για Αθήνα

Το μυαλό όλων βρίσκεται στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ αφήνει πίσω του τον αποκλεισμό από τη Μπριζ και στρέφει πλέον αποκλειστικά την προσοχή του στο πρωτάθλημα και το Κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Μια μέρα μετά την σκληρή αναμέτρηση κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου βρέθηκε στη Νέα Μεσημβρία και ξεκίνησε την προετοιμασία του για τον αγώνα στο Φάληρο κόντρα στον Ολυμπιακό την Κυριακή στις 20:30.

Οι παίκτες που ήταν στο αρχικό σχήμα κόντρα στους Βέλγους ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας κι αποκατάστασης, στο γυμναστήριο και την πισίνα.

Οι υπόλοιποι βγήκαν στο γήπεδο για ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης, με παιχνίδια κι ασκήσεις, πάνω στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ίβαν Νάσμπεργκ ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε θεραπεία και τρέξιμο.

Σήμερα (20.04) ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ