Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, μία ομάδα δρόμος

Ο Κρέσπο είχε εντοπίσει το πρόβλημα του ΠΑΟΚ τη διετία χωρίς Λουτσέσκου. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Σταύρος Κόλκας

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, μία ομάδα δρόμος

Όταν τον Μάιο του 2021 έγινε γνωστό πως ο Ράζβαν Λουτσέσκου επιστρέφει, όσοι γνώριζαν το μοτίβο της δουλειάς του, προφανώς και έσκασαν ένα χαμόγελο. Οι αντίπαλοι δε, αντιλήφθηκαν πως το διάστημα που αποχώρησε και ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να στήσει ένα πετυχημένο πρότζεκτ πατώντας πάνω στο αήττητο πρωτάθλημα και νταμπλ, ήταν και το τελευταίο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Προφανώς ο Ρουμάνος το καλοκαίρι, είχε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση άκρως αντιποδοσφαιρική. Το πρότζεκτ χωρίς αθλητικό διευθυντή και με ανθρώπους που δεν έχουν σοβαρή αντίληψη της λειτουργίας της αγοράς, είχε βαλτώσει και το ρόστερ έδειχνε μπερδεμένο. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση του Λουτσέσκου, του έδωσε ζωή αλλά όχι εσαεί.

Ένα από τα σοβαρά θέματα που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ στη διετία που έλειψε ο Ράζβαν, το είχε πει σε κάποια φάση ο Κρέσπο. Δεν πίστευε κανείς πως μπορεί να στηθεί κάτι σοβαρό. Ήταν κάτι που αντιλήφθηκε άμεσα ο προπονητής.

Για να πάρει βέβαια τις αποφάσεις του, έπρεπε να περάσει χρόνος. Μία χρονιά που ξεκινούσε με τους Τέιλορ, Βαρέλα, το δίδυμο Σβαμπ – Κούρτιτς, χωρίς τον Μπίσεσβαρ που ήταν κάπου με την εθνική Σουρινάμ, χωρίς πλάγιους μεσοεπιθετικούς και με τον Νέλσον Ολιβέιρα στη κορυφή της επίθεσης, ήταν λογικό να αλλάξει για να βρεθεί μία ισορροπία.

Ο Λουτσέσκου χρειάστηκε χρόνο, έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσει και τον τραυματισμό του τελευταίο που ήταν σημαντική σταθερά του.

Χρειάστηκε περίπου ένας γύρος για να γίνει σαφές πως το πρότζεκτ Λύρατζη έχει πολύ πιο μεγάλο ενδιαφέρον από αυτό του Τέιλορ, τόσο περίπου χρειάστηκε για να επιστρέψει ο Ίνγκασον και να γίνει κατανοητό πως ο Βαρέλα είναι περισσότερο μάνατζερ του παιδιού του παρά ποδοσφαιριστής, τόσο χρειάστηκε για να αποδεχτεί ο Ρουμάνος πως ο ποδοσφαιριστής Τσιγγάρας όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και η λύση στο πρόβλημα της αμυντικής μετάβασης, τόσο χρειάστηκε για να συνέλθει ο Άκπομ από το αποτυχημένο πέρασμά του από την Τσάμπιονσιπ, τόσο χρειάστηκε ο Μιτρίτσα για να καταλάβει πως το πρωτάθλημα που παίζει δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Σαουδικής Αραβίας και το MLS, τόσο χρειάστηκε για να παρθεί η απόφαση πρόσληψης κανονικού αθλητικού διευθυντή για να μας αφήσει χρόνους το μοντέλο του σκάουτινγκ.

Το τελευταίο, η παρουσία του Ζοσέ Μπότο, έφερε μάλιστα έναν άλλο αέρα στο κλαμπ γιατί πρώτον έφυγαν αρμοδιότητες που δεν ήθελε να κουβαλά ο Λουτσέσκου στους ώμους του και δεύτερον, ήρθαν δύο κανονικοί ποδοσφαιριστές, χρήσιμοι με το καλημέρα στο ροτέισον όπως οι Σάστρε και Σοάρες.

Για τον ΠΑΟΚ πλέον τα πράγματα είναι πιο εύκολα και δεν στέκομαι στο αν θα ανταποκριθεί από εδώ και πέρα στους φετινούς του στόχους. Το αν θα προχωρήσει και άλλο στην Ευρώπη ή θα πάρει το κύπελλο, είναι καθαρά θέμα στιγμών. Οι σειρές θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Είναι πιο εύκολα, γιατί ο προπονητής έχει στήσει τις βάσεις, έχει μεταδώσει τη σωστή νοοτροπία, έχει ένα ισχυρό γκρουπ και το βασικότερο, ξέρει τι χρειάζεται για την εξέλιξη.

Το επόμενο κομμάτι του παζλ που περιμένουμε να μπει, είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα, που θα προλάβει έξι – επτά αγώνες μίνιμουμ μέχρι το τέλος της σεζόν. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι.

Σε πρώτη φάση, ο Λουτσέσκου έχει επιβάλλει το μοτίβο του, έχει βρεις τους ρόλους που του δίνουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε τρεις διοργανώσεις μέχρι το τέλος της σεζόν και παράλληλα, ο Μπότο έχει ανανεώσει τον Ίνγκασον, ο Ζίφκοβιτς είχε ανανεώσει νωρίτερα και από τα όσα αντιλαμβάνομαι έχει ξεκινήσει να δουλεύει περιπτώσεις παικτών προς πώληση με πρώτη αυτή του Αγκούστο.

Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει τις βάσεις του, ξέρει πλέον να πουλάει, έχει τον άνθρωπο που ξέρει να στοχεύει ακριβώς στο προφίλ παικτών που θέλει η ομάδα και πάει παρακάτω.

ΥΓ. Για τον πόλεμο που δέχεται ο Ιβάν σε όλα τα επίπεδα, έχετε καταλάβει όλοι το τι συμβαίνει και δεν χρειάζεται ανάλυση. Αυτό που ξέρω καλά, είναι πως τίποτα δεν μπορεί να τον ακουμπήσει, πως επηρεάζεται και αυτός όπως όλοι οι επιχειρηματίες παντού από τον πόλεμο, πως διαχειρίζεται με ψυχραιμία μία εχθρική κυβέρνηση μέχρι να έρθει η στιγμή που θα κάνει τις κινήσεις του.

Το θέμα πλέον δεν αφορά τον Ιβάν αλλά εμάς. Σε μία εποχή που η ακρίβεια λυγίζει τον Έλληνα πολίτη, η Θεσσαλονίκη είναι πάλι στο στόχαστρο των γνωστών συμφερόντων. Σα να έχουν στοχεύσει σε μία αιώνια μιζέρια της. Σα να μη θέλουν ποτέ να υπάρχει ένας σοβαρός επιχειρηματίας σε αυτή που να έχει τις δυνάμεις να την κάνει ανταγωνιστική.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πρωταθλητές από… κούνια!

Γνωρίστε τα παιδιά της Κ15 του ΠΑΟΚ που κατέκτησαν την κορυφή!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρωταθλήτρια για τη φετινή σεζόν αναδείχθηκε η Κ15 του ΠΑΟΚ. Οι…. μπέμπηδες του Σάββα Κωνσταντινίδη σήκωσαν το τρόπαιο του πρωταθλητή στο Πανθεσσαλικό στάδιο, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά τους στα παιχνίδια κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Ποια είναι, όμως, η ταυτότητα των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου, που συμμετείχαν στα δύο παιχνίδια του φάιναλ φορ στο Βόλο; Οχτώ από αυτούς βρέθηκαν στην αρχική ενδεκάδα και των δύο αγώνων, που διεξήχθησαν στο Πανθεσσαλικό στάδιο.

Ο τερματοφύλακας Νίκος Μητρούσης διανύει τη δεύτερη χρονιά του στην ακαδημία του ΠΑΟΚ, στην οποία εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2021, προερχόμενος από το Μ. Αλέξανδρο Ξηροποτάμου, ομάδα της Δράμας. Μάλιστα, είναι ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης της ομάδας, αφού τον περασμένο Ιανουάριο έκλεισε τα δεκατέσσερά του χρόνια.

Από τους «παλιούς» της ομάδας είναι ο Δημήτρης Κυριαζίδης. Αποκτήθηκε το 2016 από τον Εσπερο Καλλιθέας και αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ.

Ο Τραϊανός Μόκρης εντάχθηκε στις υποδομές του ΠΑΟΚ το προπερασμένο καλοκαίρι, προερχόμενος από τα τμήματα υποδομών της Βέροιας. Γεννημένος στα Γιαννιτσά, αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού αμυντικού κι έχει ύψος 1,88 μ.

Από τα «φρέσκα» πρόσωπα είναι ο Βαγγέλης Γκιόκα, που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον Αλέξανδρο Κιλκίς. Παίζει ως αμυντικός χαφ, αλλά με δυνατότητα ν’ αγωνιστεί και στο κέντρο της άμυνας.

Στη θέση του αμυντικού χαφ αγωνίζεται ο Γρηγόρης Μηνασίδης, ο οποίος διανύει την τρίτη χρονιά του στην «ασπρόμαυρη» ακαδημία, προερχόμενος από την Αθλ. Ακαδημία Σκύδρας.

Από τα… γεννοφάσκια του (από τεσσάρων χρονών) αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ ο Κώστας Τουρσουνίδης, που παίζει ως επιθετικός μέσος (ήταν ο σκόρερ του 2-0 στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό).

Γέννημα-θρέμμα του Δικεφάλου είναι κι ο Δημήτρης Μπέρδος (από τα έξι του χρόνια στην ακαδημία), που αγωνίζεται ως εξτρέμ.

Αντίθετα, ο Τάσος Σιδηρόπουλος φορά για πρώτη σεζόν την ασπρόμαυρη φανέλα, έχοντας αποκτηθεί το περασμένο καλοκαίρι από τους Πρωταθλητές Πεύκων. Ο ύψους 1, 87 φορ ήταν ο μοναδικός σκόρερ του τελικού κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ είχε ανοίξει το σκορ και στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.

Αλλοι πέντε παίκτες έπαιξαν και στα δύο παιχνίδια στο Βόλο, καταγράφοντας ο καθένας τους από μια συμμετοχή στο αρχικό σχήμα και από μία ως αλλαγή.

Ο Αλέξανδρος Μεγγίδης αποκτήθηκε από την Ακαδημία Ντίνος Κούης το 2105 και παίζει στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Από την ίδια ακαδημία προέρχεται κι ο κεντρικός χαφ παοκ (αποκτήθηκε ένα χρόνο μετά τον Μεγγίδη).

Από την Αγία Αννα Βόλου προέρχεται Γιώργος Κρομμύδας (εντάχθηκε στις υποδομές του ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι), που αγωνίζεται ως αριστερός εξτρέμ. Νέο πρόσωπο είναι κι Γιάννης Λουτζιανιώτης, που προέρχεται από τη Βέροια και παίζει στη θέση του αριστερού μπακ.

Οσο για τον Ηλία Καραγκιόζη, αποκτήθηκε το 2018 από τον Αινεία και είναι δεξί εξτρέμ. Το ίδιο χρονικό διάστημα εντάχθηκε-προερχόμενος από τους Μπέμπηδες-κι ο επιθετικός χαφ Kώστας Τασιούλας, ο οποίος αποβλήθηκε στον ημιτελικό και στερήθηκε της παρουσίας του στον τελικό.

Ο-επίσης επιθετικός χαφ-Αντώνης Καρασαββίδης, που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βέροια, έπαιξε και στα δύο παιχνίδια του φάιναλ φορ ως αλλαγή, ενώ ο Ουκρανός δεξί μπακ Αρσένι Κοβάλ, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από τη Ζαπορίζια για ένα καλύτερο μέλλον, έπαιξε ως αλλαγή στον ημιτελικό.

Πηγή: FORZA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άσχημη σεζόν για την… γενιά του 2000!

Η σεζόν που θέλουν να… ξεχάσουν τέσσερα “παιδιά” του ΠΑΟΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Εάν είχαν τη δυνατότητα να... διαγράψουν μία σεζόν της έως τώρα καριέρας τους, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διέγραφαν τη φετινή!

Ο λόγος για τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Λευτέρη Λύρατζη, Μάριο Τσαούση αλλά και Χάρη Τσιγγάρα, όλοι τους γεννημένοι το 2000,  οι οποίοι σαφέστατα είχαν άλλες προσδοκίες στο ξεκίνημα της προετοιμασίας του Δικεφάλου στην Ολλανδία!

Ξεκινώντας από τον Γιάννη Μιχαηλίδη, 0 23χρονος στόπερ δεν κατέγραψε ούτε ένα λεπτό συμμετοχής με την "πρώτη" ομάδα και περιορίστηκε στις 10 εμφανίσεις που πραγματοποίησε με τον ΠΑΟΚ Β στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Προερχόμενος από τον περσινό πολύ σοβαρό τραυματισμό του, εκ των πραγμάτων βρέθηκε σε δύσκολη θέση έναντι των υπόλοιπων στόπερ στο ξεκίνημα της σεζόν και σε κανένα σημείο αυτής δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος μετά το προτελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ, με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό, ερωτηθείς σχετικά απάντησε μεταξύ άλλων:

"Η στιγμή που τραυματίστηκε, σταμάτησε εκείνη την εποχή την εξέλιξη του. Πρέπει να παλέψει για τη θέση του στην ομάδα, η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους. Όποιος αξίζει να βρίσκεται στην ομάδα και είναι σε υψηλό επίπεδο, βρίσκεται. Κανένας προπονητής στον κόσμο δε θα αφήσει έξω έναν ποδοσφαιριστή που έχει θέληση, αυτοπεποίθηση και βρίσκεται την επιθυμητή κατάσταση. Κανένας όμως δε βάζει έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι στο επίπεδο των υπόλοιπων. Ο Μιχαηλίδης με αυτή την εμπειρία μπορεί να μάθει πολλά πράγματα, παρότι δεν είναι εύκολη και να εμφανιστεί βελτιωμένος“.

Σε ότι αφορά τον Λευτέρη Λύρατζη, ολόκληρη σχεδόν η σεζόν ήταν γεμάτη... αναποδιές! Στο φιλικό με την Γκόου Αχέντ Ίγκλς δέχθηκε ένα χτύπημα στον αστράγαλο που τον ταλαιπώρησε πολύ καιρό παρότι αρχικά έδειχνε επιπόλαιο, χτύπησε άλλες δύο φορές στο ξεκίνημα της σεζόν και στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στις 23 Οκτωβρίου στην Τούμπα υπέστη θλάση β΄ βαθμού, ενώ δύο μήνες μετά, σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του, υπέστη κάταγμα ζυγωματικού στο ματς Κυπέλλου με την Καλαμάτα.

Τελικά, ο διεθνής Καβαλιώτης μπακ άφησε πίσω όλα τα προβλήματα στον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου με τη Λαμία, ωστόσο στα πλέι οφ δεν βρήκε τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε, έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των Σάστρε και Κεντζιόρα. Εντέλει, το "κοντέρ" έγραψε 17 εμφανίσεις και 1.141 λεπτά συμμετοχής, απολογισμός που σίγουρα είναι μικρός συγκριτικά με τις προσδοκίες που είχε ο ίδιος αλλά και ο ΠΑΟΚ από αυτόν, στο ξεκίνημα της χρονιάς!

Αναφορικά με τον Μάριο Τσαούση, ήταν στον πάγκο χωρίς να χρησιμοποιηθεί από τον Ραζβάν Λουτσέσκου στα δύο παιχνίδια με την Λέφσκι Σόφιας, ωστόσο ήταν βασικός στις έξι από τις εννέα αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Όμως, ο τραυματισμός του στο γόνατο, στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα στις 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, ήταν το σημείο καμπής για τον 23χρονο μπακ.

Έκτοτε, δεν αγωνίστηκε σε κανένα ματς της "πρώτης" ομάδας παρά μόνο σε 6 ματς του ΠΑΟΚ Β, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να ερωτάται για τον Τσαούση - αλλά και τον Μιχαηλίδη - μετά το παιχνίδι των πλέι οφ με τον Βόλο στην Τούμπα και να απαντάει:

"Δεν δείχνουν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους. Για διαφορετικούς λόγους, βρίσκονταν καιρό έξω για πολύ καιρό και δεν έδειξαν να έχουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Με την προπόνηση και την προετοιμασία όπου θα ξεκινήσουν από το μηδέν, θα έρθει η αυτοπεποίθηση. Φυσικά και τους υπολογίζουμε πέραν αυτού".

Στους παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και ο Χάρης Τσιγγάρας, ο τέταρτος της παρέας των "παιδιών" του ΠΑΟΚ που γεννήθηκαν το 2000. Ο 23χρονος χαφ συμμετείχε στην προετοιμασία, όμως δεν κατάφερε να "απαλλαχθεί" από το πρόβλημα που αντιμετώπισε στους κοιλιακούς. Τελικά, παραχωρήθηκε δανεικός στη γαλλική Τουλούζ ύστερα και από δική του επιθυμία, βιώνοντας νέο τραυματισμό - στο πόδι - στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Θέλοντας να απαλλαχθεί μία και καλή από το πρόβλημα στους κοιλιακούς, ο Τσιγγάρας πέρασε την πόρτα του χειρουργείου στις αρχές Νοεμβρίου και στις 1 Φεβρουαρίου αγωνίστηκε ως αλλαγή στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Τρουά, όμως αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία συμμετοχή του με την Τουλούζ στη Ligue 1.

Έτσι, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός πως η Τουλούζ δεν θα ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς για την αγορά του Τσιγγάρα, ο οποίος θα έχει να θυμάται τις τρεις συμμετοχές του - οι δύο ως βασικός- στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια Κυπέλλου της ομάδας του και φυσικά το μετάλλιο του Κυπελλούχου Γαλλίας από τη στιγμή που η Τουλούζ έφτασε μέχρι το... τέλος του δρόμου στο Coupe de France!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: 90% στα πέναλτι!

Μόλις ένα χαμένο πέναλτι για τους «ασπρόμαυρους» τη φετινή σεζόν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η σεζόν για τον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου γνώρισε την ήττα με 2-0 από την ΑΕΚ στον Τελικό Κυπέλλου Novibet, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Η Super League δημοσίευσε τα αναλυτικά πλέον στατιστικά ολόκληρης της σεζόν, με τα πέναλτι να είναι μία από τις πολλές στατιστικές κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν. Σε αυτή την κατηγορία ο ΠΑΟΚ κέρδισε 7 πέναλτι σε 36 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ εκτέλεσε και 3 για τον θεσμό του κυπέλλου, εκεί όπου έφτασε μέχρι τέλους.

Από τις δέκα συνολικά εκτελέσεις της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου, οι ποδοσφαιριστές των «ασπρόμαυρων» ευστόχησαν στις εννιά, έχοντας συνεπώς 90% ευστοχία, με τον Στέφαν Σβαμπ να είναι ο μοναδικός που αστόχησε. Συγκεκριμένα στο παιχνίδι με τον Άρη στις 4 Ιανουαρίου ο Αυστριακός νικήθηκε από τον Χουλιάν Κουέστα, με τον τερματοφύλακα του Άρη να κάνει υποκύπτει σε παράβαση, καθώς κανένα από τα δύο πόδια του δεν ήταν πάνω στην γραμμή.

Για τον ΠΑΟΚ, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Σβαμπ με 4 εύστοχες εκτελέσεις, ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι Ολιβέιρα (3), Κούρτιτς (2) και Αουγκούστο (1).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Trending