Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μέρα που γράφτηκε η ιστορία!

Η ίδρυση του ΑΣ Πέρα, η νέα πατρίδα και ο ΠΑΟΚ!

PAOK24

Η μέρα που γράφτηκε η ιστορία!

10 Μαρτίου 1923. Σαν σήμερα, πριν από 99 ολόκληρα χρόνια. Σχεδόν έναν αιώνα δηλαδή. Μια ημερομηνία, που καταγράφεται στην ιστορία των Κωνσταντινουπολιτών, από τη στιγμή που ιδρύεται ο ΑΣ Πέρα!

Σχετικά, o ΑΣ ΠΑΟΚ έχει γράψει στην επίσημη ιστοσελίδα του: “10 Μαρτίου 1923. Μια σημαντική μέρα για την ιστορία των Κωνσταντινουπολιτών (της Πόλης και της Θεσσαλονίκης).

Οι ιστορικοί δεσμοί του ΠΑΟΚ και του ΑΣ Πέρα είναι εκ των πραγμάτων αδελφικοί, καθώς σημαντικός αριθμός προσφύγων – αθλητών του Πέρα Κλουμπ και του ΑΣ Πέρα στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο και νέα πατρίδα στη Θεσσαλονίκη και, όπως είδαμε, έγιναν αθλητές του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών.

Εκτός από τα γενέθλια του ΑΣ Πέρα – Beyoğlu Spor Kulübü όμως, η 10η Μαρτίου 1923 είναι ταυτόχρονα και η ημέρα που επί της ουσίας συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η ίδρυση της «Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών» Θεσσαλονίκης.

Oι διαδικασίες για την ίδρυση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου του 1923 ενώ το πρώτο Καταστατικό εγκρίνεται στις 22 του ίδιου μηνός (διασώζεται μάλιστα σήμερα ολόκληρο το πρώτο χειρόγραφο κείμενο του Καταστατικού αυτού). Η αίτηση αναγνώρισης προς το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στις 5 Μαρτίου 1923 και το Δικαστήριο συνήλθε σε συνεδρίαση για το θέμα στις 10 Μαρτίου 1923, εξέτασε την υπόθεση και διαπίστωσε ότι είναι καθ’ όλα νόμιμη η ίδρυση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση βέβαια, εγκρίθηκε τυπικά μετά από λίγες μέρες και δημοσιεύθηκε αμέσως μετά, όπως συνηθίζεται πάντοτε σε κάθε ανάλογη γραφειοκρατική διαδικασία.

Η ιστορική συγκυρία είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακή. Την ίδια μέρα που ιδρύθηκε ο νέος αθλητικός σύλλογος ΑΣ Πέρα, των Ρωμιών που τότε αποτελούσαν ακόμα ακμαιότατη κοινότητα στην Πόλη, ακριβώς την ίδια μέρα εγκρίθηκε ουσιαστικά και ο σύλλογος των προσφύγων Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης, από τις τάξεις του οποίου προήλθε τρία χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ.

Δημοσιεύουμε το τεκμήριο της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνεται στο πρώτο Καταστατικό της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών (1923).

ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αριθ. 215

ΤΟ

Δικαστήριον των εν Θεσσαλονίκη Πρωτοδικών

Συγκείμενον εκ των Δικαστών Σ. Παμπούκη, Προέδρου, Δ. Δημητρακοπούλου, Εισηγητού και Π. Λεβή.

Συνεδριάσαν δημοσία εν τω ακροατηρίω του την 10ην Μαρτίου 1923, παρουσία του τε Εισαγγελεύοντος Παρέδρου Ν. Λεμπεδάκη, κωλυομένου του Εισαγγελέως και των αμέσως αναπληρωτών του και του Υπογραμματέως Γ. Νικολέτου, ίνα δικάση επί της αιτήσεως του Προέδρου του Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών».

Ο Πρόεδρος του ανωτέρω Σωματείου δια της από 5ης Μαρτίου 1923 προς το Δικαστήριον τούτο απευθυνόμενης αιτήσεώς του υποβάλλει εις διπλούν αντίγραφον του καταστατικού του σωματείου των, πίνακα των ονομάτων των ιδρυτών αυτού, των μελών του Διοικητικού αυτού Συμβουλίου μετά των αναγκαίων πληροφοριών και αιτείται την ενέργειαν των νομίμων διατυπώσεων δια την κατά Νόμον αναγνώρισίν του.

Μετά την νόμιμον προδικασίαν προκειμένης συζητήσεως επί της αιτήσεως ταύτης κατά την εν αρχή της παρούσης αναφερομένην συνεδρίασιν καθ’ ην:

Ακούσαν του Εισηγητού Δικαστού αναγνώντος την κατά Νόμον έκθεσίν του, και

Του Εισαγγελεύοντος

Ιδόν την Δικογραφίαν

Σκεφθέν κατά τον Νόμον

Επειδή ετηρήθησαν άπασαι αι εν άρθρω 26 του Νόμου 281 περί σωματείων και των σχετικών Βασιλικών Διαταγμάτων αναφερόμεναι νόμιμοι προϋποθέσεις, περιελήφθησαν δ’ εν τω καταστατικώ του αιτούντος οι υπό του άρθρου 2 του αυτού ως άνω Νόμου προβλεπόμενοι όροι, δέον ίνα γείνη δεκτή η κρινομένη αίτησις και διαταχθή η ενέργεια των εν άρθρω 27 του αυτού Νόμου αναγραφομένων διατυπώσεων.

Δια ταύτα

Δεχόμενον την κρινομένην αίτησιν.

Διατάσσει την εις το ακροατήριον του Δικαστηρίου τούτου τοιχοκόλλησιν του καταστατικού του σωματείου υπό την επωνυμίαν «Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών» εδρεύοντος εν Θεσσαλονίκη και την καταχώρησιν αυτού εις το προς τούτο τηρούμενον ειδικόν βιβλίον.

Επιβάλλει τα τέλη της παρούσης τω Δημοσίω.

Εκρίθη και απεφασίσθη εν Θεσσαλονίκη τη 16η Μαρτίου 1923 και εδημοσιεύθη αυτόθι τη 17η ιδίου μηνός και έτους.

Ο Πρόεδρος Ο Υπογραμματεύς

Σ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ Γ. ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ

Ακριβές αντίγραφον.

Εν Θεσσαλονίκη τη 11η Απριλίου 1923

Η Υπογραμματεύς

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τάισον σε κόσμο του ΠΑΟΚ: «Εσείς κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία!»

Το ξεχωριστό μήνυμα του Βραζιλιάνου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Τάισον ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που «λύγισε» μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του Δικεφάλου από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο Βραζιλιάνος έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα προς τον κόσμο της ομάδας με αφορμή το φινάλε του ευρωπαϊκού ταξιδιού.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανάρτησή του:

«Ευχαριστώ τον Θεό για την ευκαιρία να ζήσω ξανά την εμπειρία αυτή! Είναι κάτι που μας πληγώνει, αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Ευχαριστώ όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ για αυτό το όμορφο ταξίδι που κάναμε στην Conference League. Συνεχίζουμε μαζί!

Εσείς είστε αυτοί που κάνετε την ομάδα τόσο σπουδαία και αξιοσέβαστη.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άμεση ανασύνταξη

Έπιασε δουλειά ο ΠΑΟΚ για το ματς με τον Ολυμπιακό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η αυλαία του ευρωπαϊκού ταξιδιού του ΠΑΟΚ έπεσε το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα μετά τη δεύτερη ήττα με την Κλαμπ Μπριζ.

Μπορεί η πορεία του Δικεφάλου να συνοδεύτηκε από μεγάλες συγκινήσεις, αλλά δεν είναι ώρα για ανασκόπηση, όπως τονίζουν στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ.

Άλλωστε, στο προσκήνιο για τους «ασπρόμαυρους» έρχεται ξανά το πρωτάθλημα και ο στόχος της επιστροφής στην κορυφή.

Μια μέρα μετά την σκληρή αναμέτρηση κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο της Τούμπας, το αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου βρέθηκε στη Νέα Μεσημβρία και ξεκίνησε την προετοιμασία του για τον αγώνα στο Φάληρο κόντρα στον Ολυμπιακό την Κυριακή στις 20:30.

Οι παίκτες που ήταν στο αρχικό σχήμα κόντρα στους Βέλγους ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας κι αποκατάστασης, στο γυμναστήριο και την πισίνα.

Οι υπόλοιποι βγήκαν στο γήπεδο για ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης, με παιχνίδια κι ασκήσεις, πάνω στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ίβαν Νάσμπεργκ ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο, ενώ ο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ έκανε θεραπεία και τρέξιμο.

Το Σάββατο (20.04) ο ΠΑΟΚ θα προπονηθεί στις 11:00 στη Νέα Μεσημβρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ

Αλλάζει ο προγραμματισμός σε πρωτάθλημα και κύπελλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αλλαγές στο πρόγραμμα των playoffs της Stoiximan Super League φέρνει η πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στους «ερυθρόλευκους» που είχε ήδη αναβληθεί για την Πρωτομαγιά, θα μετατεθεί ξανά χρονικά, αφού οι Πειραιώτες στις 2/5 δίνουν τον πρώτο τους αγώνα απέναντι στην Άστον Βίλα.

Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν, όλα δείχνουν ότι το πρωτάθλημα θα πάει... πίσω.

Έτσι, το παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού αναμένεται να γίνει την Κυριακή στις 12/5,

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο τελευταίες αγωνιστικές των playoffs μετατίθενται για τις 15 και 19 Μαΐου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΚ μέχρι τις 21/5 πρέπει να παραδώσει το γήπεδό της για τις ετοιμασίες ενόψει του τελικού του Conference League.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν και τον τελικό κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη, που φαίνεται και αυτός να πηγαίνει για μία εβδομάδα αργότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ