Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η μέρα που γράφτηκε η ιστορία!

Η ίδρυση του ΑΣ Πέρα, η νέα πατρίδα και ο ΠΑΟΚ!

PAOK24

Η μέρα που γράφτηκε η ιστορία!

10 Μαρτίου 1923. Σαν σήμερα, πριν από 99 ολόκληρα χρόνια. Σχεδόν έναν αιώνα δηλαδή. Μια ημερομηνία, που καταγράφεται στην ιστορία των Κωνσταντινουπολιτών, από τη στιγμή που ιδρύεται ο ΑΣ Πέρα!

Σχετικά, o ΑΣ ΠΑΟΚ έχει γράψει στην επίσημη ιστοσελίδα του: “10 Μαρτίου 1923. Μια σημαντική μέρα για την ιστορία των Κωνσταντινουπολιτών (της Πόλης και της Θεσσαλονίκης).

Οι ιστορικοί δεσμοί του ΠΑΟΚ και του ΑΣ Πέρα είναι εκ των πραγμάτων αδελφικοί, καθώς σημαντικός αριθμός προσφύγων – αθλητών του Πέρα Κλουμπ και του ΑΣ Πέρα στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο και νέα πατρίδα στη Θεσσαλονίκη και, όπως είδαμε, έγιναν αθλητές του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών.

Εκτός από τα γενέθλια του ΑΣ Πέρα – Beyoğlu Spor Kulübü όμως, η 10η Μαρτίου 1923 είναι ταυτόχρονα και η ημέρα που επί της ουσίας συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η ίδρυση της «Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών» Θεσσαλονίκης.

Oι διαδικασίες για την ίδρυση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου του 1923 ενώ το πρώτο Καταστατικό εγκρίνεται στις 22 του ίδιου μηνός (διασώζεται μάλιστα σήμερα ολόκληρο το πρώτο χειρόγραφο κείμενο του Καταστατικού αυτού). Η αίτηση αναγνώρισης προς το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στις 5 Μαρτίου 1923 και το Δικαστήριο συνήλθε σε συνεδρίαση για το θέμα στις 10 Μαρτίου 1923, εξέτασε την υπόθεση και διαπίστωσε ότι είναι καθ’ όλα νόμιμη η ίδρυση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση βέβαια, εγκρίθηκε τυπικά μετά από λίγες μέρες και δημοσιεύθηκε αμέσως μετά, όπως συνηθίζεται πάντοτε σε κάθε ανάλογη γραφειοκρατική διαδικασία.

Η ιστορική συγκυρία είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακή. Την ίδια μέρα που ιδρύθηκε ο νέος αθλητικός σύλλογος ΑΣ Πέρα, των Ρωμιών που τότε αποτελούσαν ακόμα ακμαιότατη κοινότητα στην Πόλη, ακριβώς την ίδια μέρα εγκρίθηκε ουσιαστικά και ο σύλλογος των προσφύγων Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης, από τις τάξεις του οποίου προήλθε τρία χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ.

Δημοσιεύουμε το τεκμήριο της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνεται στο πρώτο Καταστατικό της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών (1923).

ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αριθ. 215

ΤΟ

Δικαστήριον των εν Θεσσαλονίκη Πρωτοδικών

Συγκείμενον εκ των Δικαστών Σ. Παμπούκη, Προέδρου, Δ. Δημητρακοπούλου, Εισηγητού και Π. Λεβή.

Συνεδριάσαν δημοσία εν τω ακροατηρίω του την 10ην Μαρτίου 1923, παρουσία του τε Εισαγγελεύοντος Παρέδρου Ν. Λεμπεδάκη, κωλυομένου του Εισαγγελέως και των αμέσως αναπληρωτών του και του Υπογραμματέως Γ. Νικολέτου, ίνα δικάση επί της αιτήσεως του Προέδρου του Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών».

Ο Πρόεδρος του ανωτέρω Σωματείου δια της από 5ης Μαρτίου 1923 προς το Δικαστήριον τούτο απευθυνόμενης αιτήσεώς του υποβάλλει εις διπλούν αντίγραφον του καταστατικού του σωματείου των, πίνακα των ονομάτων των ιδρυτών αυτού, των μελών του Διοικητικού αυτού Συμβουλίου μετά των αναγκαίων πληροφοριών και αιτείται την ενέργειαν των νομίμων διατυπώσεων δια την κατά Νόμον αναγνώρισίν του.

Μετά την νόμιμον προδικασίαν προκειμένης συζητήσεως επί της αιτήσεως ταύτης κατά την εν αρχή της παρούσης αναφερομένην συνεδρίασιν καθ’ ην:

Ακούσαν του Εισηγητού Δικαστού αναγνώντος την κατά Νόμον έκθεσίν του, και

Του Εισαγγελεύοντος

Ιδόν την Δικογραφίαν

Σκεφθέν κατά τον Νόμον

Επειδή ετηρήθησαν άπασαι αι εν άρθρω 26 του Νόμου 281 περί σωματείων και των σχετικών Βασιλικών Διαταγμάτων αναφερόμεναι νόμιμοι προϋποθέσεις, περιελήφθησαν δ’ εν τω καταστατικώ του αιτούντος οι υπό του άρθρου 2 του αυτού ως άνω Νόμου προβλεπόμενοι όροι, δέον ίνα γείνη δεκτή η κρινομένη αίτησις και διαταχθή η ενέργεια των εν άρθρω 27 του αυτού Νόμου αναγραφομένων διατυπώσεων.

Δια ταύτα

Δεχόμενον την κρινομένην αίτησιν.

Διατάσσει την εις το ακροατήριον του Δικαστηρίου τούτου τοιχοκόλλησιν του καταστατικού του σωματείου υπό την επωνυμίαν «Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών» εδρεύοντος εν Θεσσαλονίκη και την καταχώρησιν αυτού εις το προς τούτο τηρούμενον ειδικόν βιβλίον.

Επιβάλλει τα τέλη της παρούσης τω Δημοσίω.

Εκρίθη και απεφασίσθη εν Θεσσαλονίκη τη 16η Μαρτίου 1923 και εδημοσιεύθη αυτόθι τη 17η ιδίου μηνός και έτους.

Ο Πρόεδρος Ο Υπογραμματεύς

Σ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ Γ. ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ

Ακριβές αντίγραφον.

Εν Θεσσαλονίκη τη 11η Απριλίου 1923

Η Υπογραμματεύς

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κοτάεσκι: «Χαρούμενος που είμαι κομμάτι αυτής της οικογένειας»

Το μήνυμα του νέου τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι αποτελεί και επίσημα παίκτη του ΠΑΟΚ,με τον ίδιο να πραγματοποιεί και την πρώτη του προπόνηση με τα ασπρόμαυρα επί ολλανδικού εδάφους.

Ο Κροάτης μέσω των social medoia που διατηρεί, έκανε και την πρώτη του ανάρτηση για το νέο ξεκίνημα της καριέρας του, εκφράζοντας τη χαρά του που αποτελεί μέρος της ιστορίας του ΠΑΟΚ.

«Χαρούμενος που είμαι κομμάτι αυτής της οικογένειας. Μία νέα περιπέτεια ξεκινά, είναι ώρα να παλέψουμε και να κερδίσουμε! ΠΑΜΕ ΠΑΟΚάρα!», έγραψε στην ανάρτησή του ο Ντομινίκ Κοτάρσκι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΠΑΕ αποχαιρετά τον Τάκη Πανελούδη

Έκανε λόγο για την ανιδιοτελή προσφορά του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστή η είδηση της απώλειας του Τάκη Πανελούδη.

Σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ εκφράζει τη θλίψη της για το χαμό του πρώην διοικητικού παράγοντα του Δικεφάλου και μετά την ΚΑΕ, τα συλλυπητήρια της εκφράζει και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσω μηνύματός της στο Twitter.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τεχνικός διευθυντής στην Ακίσαρσπορ ο Γκέκας

Στην τρίτη κατηγορία αγωνίζεται η τουρκική ομάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του ανοίγει ο Φάνης Γκέκας.

Ο Έλληνας πρώην διεθνής επιθετικός είναι ο νέος τεχνικός διεθυντής της Ακίσαρσπορ, με το σύλλογο της Τουρκίας να ανακοινώνει τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Η τουρκική ομάδα θα αγωνίζεται τη νέα χρονιά στην τρίτη κατηγορία, με τον Γκέκα να επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, καθώς έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της ομάδας. Μάλιστα στην ανακοίνωση της συμφωνίας ι Γκέκας χαρακτηρίζεται ως θρύλος της ομάδας, ενώ δεν έχει γίνει γκωστή ακόμα η διάρκεια της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Blog

Trending