Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άκπομ: «Κάνουν λάθος όσοι μας υποτιμούν»

Μεγάλη συνέντευξη του Τσούμπα Άκπομ στη FORZA

PAOK24

Άκπομ: «Κάνουν λάθος όσοι μας υποτιμούν»

Ο Τσούμπα Άκπομ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, έστω και ως δανεικός από τη Μίντλεσμπρο και όλα δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ έκανε… διάνα. Ο Νιγηριανός επιθετικός με αγγλικές ρίζες, διέψευσε τις θεωρείες περί… ξαναζεσταμένου φαγητού, έχει πετύχει 10 γκολ έως τώρα και είναι εξαιρετικά σημαντικό γρανάζι στη… μηχανή του Λουτσέσκου, που έχει πάρει μπρος μέσα στο 2022!

Λίγο πριν μπει η σεζόν στην τελική ευθεία, ο 26χρονος φορ μίλησε στη FORZA για τη φετινή σεζόν και το φινάλε της, για το πρωτάθλημα, το κύπελλο και τη… Μαρσέιγ, για την επιστροφή στο… σπίτι του, για τον Λουτσέσκου, για τις σκέψεις του για το μέλλον κι αποκάλυψε και τί είναι αυτό που τον… στοιχειώνει!

Ο Τσούμπα Άκπομ για όλους και για όλα…

-Τσούμπα, πιστεύεις πως ο ΠΑΟΚ αδίκησε τον εαυτό του τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα;

«Ναι, το πιστεύω. Κάναμε κακό ξεκίνημα, αυτή είναι η αλήθεια. Είχαμε αρκετές δυσκολίες τότε, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως τώρα είμαστε καλά. Πλέον είμαστε ομάδα. Είμαστε σε καλό μομέντουμ και πιστεύω πως θα πετύχουμε σημαντικά πράγματα».

-Θεωρείς πως οι 10 βαθμοί από τον Ολυμπιακό είναι η πραγματική διαφορά των ομάδων;

«Είμαστε δύο καλές ομάδες. Ίσως να είμαστε και ισάξιοι. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα από εμάς. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα όμως. Θα παλέψουμε ως το τέλος. Πιστεύουμε στους εαυτούς μας και την ομάδα. Δεν τα παρατάμε, πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή!»

-Στο σημείο της σεζόν που είμαστε, ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

«Ο πρώτος στόχος είναι να διατηρηθούμε στο επίπεδο που είμαστε αυτή τη στιγμή και να είμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε μέσα στο γήπεδο. Θέλουμε να συνεχίσουμε το ευρωπαϊκό ταξίδι, να κατακτήσουμε το Κύπελλο και να προσπαθήσουμε για το πρωτάθλημα. Δεν θέλω να πω ότι θέλουμε να κατακτήσουμε τα πάντα. Ξέρω πως ο κόσμος μας είναι χαρούμενος για το γεγονός πως φτάσαμε στους 8 του Conference League. Εμάς όμως δεν μας φτάνει αυτό, δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε να προκριθούμε στα ημιτελικά και γιατί όχι στον τελικό».

-Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στη φετινή σεζόν τι θα ήταν αυτό;

«Δεν θα άλλαζα κάτι. Υπάρχει κόσμος που σίγουρα θα άλλαζε. Εγώ όμως είμαι της άποψης πως πρέπει να μαζεύεις εμπειρίες από το παρελθόν και στη συνέχεια με αυτές να προχωράς στο μέλλον. Νομίζω πως δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω, αλλά μόνο μπροστά».

-Οι δικοί σου προσωπικοί στόχοι;

«Εγώ πάντα θέτω ως πρώτο μου στόχο να βοηθήσω την ομάδα. Φυσικά θέλω να σκοράρω γκολ και να βοηθήσω να πάρουμε σημαντικές νίκες. Επίσης έχω σκοπό να σηκώσω το Κύπελλο και γιατί όχι και ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο».

-Έχεις πετύχει ήδη 10 γκολ και έχεις ισοφαρίσει την καλύτερη σου επίδοση με τον ΠΑΟΚ. Είναι ένας στόχος σου να πετύχεις νέο προσωπικό ρεκόρ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ;

«Σίγουρα το έχω στο μυαλό μου. Θέλω να ξεπεράσω τη συγκεκριμένη επίδοση. Προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι και σε αυτή τη θητεία να είμαι καλύτερος. Να ξέρεις πως θα τα καταφέρω και στο τέλος της σεζόν θα έχω καλύτερα νούμερα γενικότερα».

-Τελικά η αποχώρηση σου από την ομάδα θεωρείς πως ήταν λάθος; Μήπως τελικά έπρεπε να είχες μείνει;

«Αν το δούμε από ποδοσφαιρικής άποψης, ναι ίσως ήταν λάθος. Αν όμως το δεις από την ανθρώπινη πλευρά, όχι. Ήμουν δίπλα στο γιο μου που γεννήθηκε εκείνο το διάστημα. Πέρασα χρόνο με την οικογένεια μου σε μια ιδιαίτερη περίοδο, όπως αυτής της πατρότητας. Ήταν μια θυσία που έπρεπε να κάνω, δεν γινόταν αλλιώς. Τώρα όμως είμαι εδώ. Είμαι εδώ για να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται σε όλες τις διοργανώσεις. Ωστόσο με στοιχειώνει το γεγονός πως αν είχα μείνει η ομάδα μετά το παιχνίδι με τη Μπενφίκα, θα είχε καταφέρει να μπει στους ομίλους του Champions League. Είμαι σίγουρος πως θα είχαμε μπει στους ομίλους, αν έμενα στον ΠΑΟΚ».

-Θες να μείνεις στον ΠΑΟΚ και τη νέα σεζόν; Ή θες να δοκιμάσεις ξανά τις δυνατότητες σου στην Αγγλία;

«Αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι, αλλά προσπαθώ να μείνω συγκεντρωμένος στις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις και στις προπονήσεις. Στο τέλος της σεζόν θα μπορέσω να μιλήσω περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα. Αν θες ρώτησε με ξανά τότε (γελάει). Όλοι ξέρουν πως ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μου. Ακόμα δεν έχω δείξει όσα μπορώ να κάνω μέσα στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ είναι ο ιδανικός  σύλλογος για εμένα για να παίξω και να δείξω ποιος είμαι! Ο ΠΑΟΚ πίστεψε με σε μένα και θα ήταν υπέροχο να μείνω εδώ και να γράψω ιστορία με αυτή την ομάδα. Θα δούμε όμως τι θα γίνει».

-Ο Ράζβαν Λουτσέσκου σε αγαπά ποδοσφαιρικά και αυτό είναι γνωστό. Πως είναι η σχέση σας;

«Ο προπονητής έχει έναν μαγικό, έναν μοναδικό τρόπο να σου δίνει κίνητρο. Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ αυτό σε άλλο προπονητή. Μπαίνει στο μυαλό σου και σε κάνει καλύτερο παίκτη. Πραγματικά σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι ο καλύτερος μέσα στο γήπεδο, αλλά και σε όλη τη χώρα. Όταν βγαίνουμε στο χορτάρι όλοι θέλουμε να παλέψουμε για τον ΠΑΟΚ και το προπονητή. Έχουμε πάντα έξτρα κίνητρο. Όταν οι παίκτες σέβονται και αγαπούν τον προπονητή πάντα δίνουν το κάτι παραπάνω και για αυτόν. Τον σέβομαι, τον αγαπώ και θέλω να κάνω τα πάντα για να δείξω πως δίκαια με εμπιστεύεται».

-Πώς θα χαρακτήριζες τον Λουτσέσκου με δύο τρεις λέξεις;

«Παθιασμένος, νικητής και ισορροπημένος».

-Πώς σας ανεβάζει ο Λουτσέσκου; Τι σας λέει;

«Δεν είναι μόνο ένα πράγμα που μας λέει ή κάνει. Δεν είναι απλός προπονητής. Είναι καλός άνθρωπος, είναι… πατέρας. Σε ρωτά πώς είναι η οικογένεια σου, πώς είσαι εσύ. Θέλει να ξέρει αν είσαι καλά και εκτός γηπέδου. Ωστόσο στις προπονήσεις σε πιέζει όσο δεν πάει. Είναι αυτά τα μικρά που κάνει κάθε μέρα. Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνει. Έχει να διαχειριστεί τόσους παίκτες, αλλά τα καταφέρνει με κάποιο τρόπο».

-Οι ομιλίες του Ιβάν Σαββίδη σας βοηθούν;

«Αναμφίβολα μας δίνουν κίνητρο. Θέλει να μας πιέζει. Πρέπει να είσαι δυνατός ψυχολογικά σε αυτή την ομάδα. Αν θες να είναι να είσαι στο κορυφαίο επίπεδο πρέπει να είσαι έτοιμος για να πιεστείς. Όταν έρχεται ένας νέος παίκτης του λέει πως για να παίξει στον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι δυνατός. Σου εξηγεί την πίεση που υπάρχει. Η αλήθεια είναι πως εδώ υπάρχει πίεση, ακόμα και στο super market όταν πας για να ψωνίσεις! Ωστόσο, ο κύριος Σαββίδης μας αγαπά και μας θέλει… μαχητές στο γήπεδο. Οι ομιλίες του μας βοηθούν πολύ».

-Κόντρα στη Γάνδη έδωσες πραγματικά πολλές μάχες. Μπορεί να μη σκόραρες, αλλά ήσουν ο  MVP του αγώνα. Προσωπικά δεν σε θυμάμαι ξανά τόσο παθιασμένο σε ένα αγώνα. Είχες ξεχωριστό κίνητρο, έτσι;

«Αρχικά ευχαριστώ! Είναι ωραίο να αναγνωρίζουν την απόδοση σου. Ναι είχα. Έχω κατακτήσει νταμπλ με τον ΠΑΟΚ και θέλω να πετύχω ακόμα περισσότερα. Αρκετός κόσμος δεν πίστευε σε εμάς ούτε όταν κατακτήσαμε το αήττητο νταμπλ, ούτε κόντρα σε Γάνδη, Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Σε τέτοια παιχνίδια θέλω να δείχνω σε όλους πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε και πως κάνουν λάθος όσοι μας υποτιμούν»

-Και τώρα η Μαρσέιγ. Τι αίσθηση σου άφησε η κλήρωση;

«Δεν θα είναι εύκολο. Είναι καλή ομάδα. Βέβαια, δεν είναι εξωγήινοι, είναι άνθρωποι σαν και εμάς. Αν δείξουμε το πάθος που δείξαμε με τη Γάνδη, μπορούμε να προκριθούμε. Είμαστε καλοί παίκτες, θα τα δώσουμε όλα και θα παλέψουμε περισσότερο από αυτούς για να πάρουμε την πρόκριση».

-Είχες πει πριν τη Γάνδη πως εκείνο ήταν το πιο σημαντικό ματς της καριέρας σου. Φαντάζομαι πως αυτό αλλάζει και τώρα το πιο σημαντικό είναι αυτό με τη Μαρσέιγ;

«Ναι, ναι, φυσικά! Για όλους μας, όχι μόνο για εμένα. Θα παίξουμε στους 8 μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δεν μπορούν αρκετοί παίκτες να πουν πως αγωνίστηκαν σε αυτό το επίπεδο και ειδικά στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε».

-Αρκετοί θεωρούν τη Μαρσέιγ ως φαβορί κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, έχετε δείξει πως είστε ίσως η πιο «σκληρή» ομάδα της διοργάνωσης. Εσύ πιστεύεις πως υπάρχει φαβορί;

«Το έχω παρατηρήσει αυτό και μου αρέσει. Θέλω όλοι να μας βλέπουν ως αουτσάιντερ. Ας λένε στη Μαρσέιγ πως είναι το φαβορί. Μαζί με αυτό θα έρθει και η πίεση σε αυτούς. Εμείς δεν έχουμε τόση πίεση. Εμείς δουλεύουμε ήσυχα και απλά θέλουμε την πρόκριση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δυνατές μάχες».

-Το Κύπελλο το σκέφτεστε καθόλου; Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει η σκέψη πως θέλετε να κλείσετε τη σεζόν με τρόπαιο, έτσι;

«Εννοείται πως το σκεφτόμαστε! Θέλουμε ένα τρόπαιο ή και παραπάνω. Κοιτάμε και σκεφτόμαστε καθε διοργάνωση. Για αυτό είναι σημαντικό όλοι οι παίκτες που έχουμε στο ρόστερ να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν. Τους χρειαζόμαστε όλους και ευτυχώς έχουμε αρκετούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές»

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου γκολ με τον ΠΑΟΚ;

«Αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό τη σεζόν του νταμπλ. Όλοι μας λέγανε πως αν κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι ουσιαστικά θα είμαστε πρωταθλητές. Η σημαντικότητα του αγώνα, ο κόσμος, η τρέλα και ο θόρυβος μόλις η μπάλα άγγιξε τα δίχτυα το κάνουν το αγαπημένο μου»

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συμπαίκτης;

«Δεν έχω κάποιον αγαπημένο γιατί τα πάω καλά με όλους. Κάνω πλάκα με όλους και τα περνάω καλά μαζί τους».

-Υπάρχει κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμο για σένα και να θες να το πεις;

«Μου αρέσει αρκετά να παίζω Playstation».

-Φέτος δεν καταφέρατε να παίξετε σε γεμάτη Τούμπα λόγω των μέτρων για τον Covid. Πλέον όλα δείχνουν πως χωρητικότητα θα είναι και πάλι στο 100%. Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό;

«Λες αλήθεια; Δεν το γνώριζα αυτό, από εσένα το ακούω πρώτη φορά. Νιώθω ευτυχισμένος! Είναι τρελό, είναι το ιδανικό για εμάς. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Έχουμε ανάγκη το γεμάτο γήπεδο αυτή τη χρονική περίοδο γιατί έρχονται σημαντικά και δύσκολα παιχνίδια. Ο κόσμος μας δίνει επιπλέον ώθηση πάντα».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ