Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Ο «Διάδρομος της Αβεβαιότητας»: Από τον Ντε Μπρόινε στον Σβαμπ

Η κίνηση που κάνει τη διαφορά

PAOK24

Ο «Διάδρομος της Αβεβαιότητας»: Από τον Ντε Μπρόινε στον Σβαμπ

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών: παίζεις στη βάση συγκεκριμένων αρχών, ώσπου να αναγκάσεις τον αντίπαλο να υποπέσει σε κάποιο τεχνικό ή τακτικό σφάλμα και να σκοράρεις. Υπάρχουν, άραγε, θέσεις, χώροι ή συνθήκες όπου ο αντίπαλος δε μπορεί ούτως ή άλλως να αντιδράσει και να σώσει ένα γκολ; Κάποιοι προπονητές φαίνεται πως έχουν βρει έναν…

Ο «διάδρομος της αβεβαιότητας» είναι αυτήν τη στιγμή ο χώρος όπου, αν καταφέρεις να στείλεις σωστά τη μπάλα και να πετύχεις καλή κίνηση του συμπαίκτη σου, τότε μάλλον δε χρειάζεται να περιμένεις λάθος του αντιπάλου. Το μόνο που θέλεις, αν η μπάλα πάει στον «διάδρομο», είναι να μην χάσει ο επιθετικός το εύκολο γκολ. Παίκτες ανά τα χρόνια έστελναν πάντα τη μπάλα εκεί, αλλά ποτέ άλλοτε όσο σήμερα η πρόθεση δεν ήταν τόσο συγκεκριμένη και έντονη.

Τι είναι ο «διάδρομος της αβεβαιότητας»; Πρόκειται για τον χώρο μεταξύ της τελευταίας γραμμής άμυνας (συνήθως των αμυντικών, είτε είναι τέσσερις είτε πέντε) και του τερματοφύλακα. Σε περίπτωση που η μπάλα φτάσει εκεί και, αν η απόσταση των αμυντικών από τον τερματοφύλακα τους είναι αρκετή όση χρειάζεται, προκαλείται μια «αβεβαιότητα» τόσο στους αμυντικούς όσο και στον τερματοφύλακα, ένας προβληματισμός για το αν πρέπει να πάνε στη μπάλα ή να την αφήσουν ο ένας για τον άλλο. Αυτό, φυσικά, δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο.

Προφανώς, οι άμυνες δεν κάθονται μπροστά στον τερματοφύλακα τους μόνο και μόνο για να απαλείψουν τον «διάδρομο της αβεβαιότητας». Όταν ο αντίπαλος επιτίθεται από τον άξονα, χρειάζεται εξαιρετική κάθετη κίνηση, εκτέλεση πάσας και timing για να μην προλάβουν ούτε αμυντικοί ούτε τερματοφύλακας μια κάθετη πάσα σε φάση οργανωμένης άμυνας (προφανώς οι πιθανότητες επιτυχίας για τους επιτιθέμενους αλλάζουν σε περίπτωση ανισορροπίας, αντεπίθεσης κλπ). Ωστόσο, υπάρχει μια ιδανική θέση από την οποία μπορεί να φέρει κανείς τη μπάλα στον «διάδρομο της αβεβαιότητας» ανά πάσα στιγμή: σέντρα από πλάγια διαγώνια θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον Κέβιν ντε Μπρόινε.

Οι σέντρες ήταν ανέκαθεν ένας τρόπος να φτάσουν οι ομάδες σε τελικές προσπάθειες, όμως σύγχρονοι προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα αντιλήφθηκαν νωρίς ότι τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι δα και τεράστια. Όπως και με την εκτέλεση ενός σουτ, μια σέντρα χωρίς προϋποθέσεις είναι μια άχρηστη σέντρα. Και ποιες είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για μία σέντρα;

Βάσει ερευνών του πρόσφατου παρελθόντος, που εξήγαγαν συμπεράσματα από μεγάλα τουρνουά όπως τα Παγκόσμια Κύπελλα, οι σέντρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας γίνονται σε συνθήκες αντεπίθεσης, προφανώς. Τι γίνεται, όμως, στο οργανωμένο παιχνίδι; Φυσικά, όταν ένας μπακ εκτελεί σέντρα «στημένος», με αντίπαλο μπροστά, είναι αμφίβολο ακόμη και αν θα περάσει τη μπάλα από το «εμπόδιο», αλλά συνήθως είναι οργανωμένη και η αντίπαλη άμυνα εντός της περιοχής της. Έπειτα, έχουμε τη λεγόμενη «inswinging» σέντρα, δηλαδή με φάλτσα προς την εστία (από δεξιά με αριστερό πόδι και από αριστερά με δεξί πόδι). Λόγω της φοράς της μπάλας, έχει παρατηρηθεί ότι τέτοιες σέντρες αποτελούν συχνότερα λεία των αμυντικών ή του τερματοφύλακα που πείθεται από τα φάλτσα και βγάινει για να διώξει ή να μπλοκάρει. Επίσης, ο επιθετικός έχει λιγότερο χρόνο να φτάσει στη μπάλα και χρειάζεται να κάνει περισσότερα μέτρα από την πλάτη του αμυντικού που τον μαρκάρει (γι’ αυτό και αυτού του τύπου η σέντρα έχει περισότερη επιτυχία όταν η αμυντική γραμμή είναι αρκετά ψηλά τραβηγμένη). Η απάντηση είναι οι «outswinging» σέντρες, δηλαδή με το πόδι της πλευράς. Η σέντρα που έχει τελειοποιήσει ο Κέβιν ντε Μπρόινε και έχει σώσει τη Μάντσεστερ Σίτι πολλάκις από δύσκολες καταστάσεις.

Με στόχευση πάντα στον «διάδρομο της αβεβαιότητας», η «outswinging» σέντρα έχει τα κορυφαία αποτελέσματα. Μάλιστα, το τρικ της Σίτι με βάση το οποίο συνήθως ο winger της δεξιάς πλευράς κάνει πρώτα πίσω πάσα προς τον Ντε Μπρόινε, βοηθά ώστε η αμυντική γραμμή να παραπλανηθεί και να κάνει βήματα προς τα έξω, μεγαλώνοντας τον χώρο στην πλάτη της, στον «διάδρομο της αβεβαιότητας». Και τότε, συχνά σε πρώτο χρόνο χωρίς κοντρόλ, ο Ντε Μπρόινε θα στείλει τη μπάλα τηλεκατευθυνόμενη εκεί που πρέπει, μισό γκολ.

Η στόχευση στον «διάδρομο της αβεβαιότητας» με το πόδι της πλευράς φαίνεται πως έχει γίνει μόδα. Όλο και περισσότερα γκολ στα διεθνή και εγχώρια πρωταθλήματα έρχονται με αυτόν τον τρόπο. Και δε χρειάζεται μόνο το πόδι της πλευράς, αλλά και τα φάλτσα της πλευράς. Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αν είσαι ο δεξιοπόδαρος Μόντριτς και κάνεις την ίδια σέντρα από τα αριστερά μεν, με εξωτερικά φάλτσα δε, στο πρόσφατο Ρεάλ – Τσέλσι…

Για να μην υπερφορτώσουμε το άρθρο με οπτικοακουστικό υλικό, αν θέλετε μπορείτε να ψάξετε πρόσφατους αγώνες στα μεγάλα πρωταθλήματα ή απλώς να ψάξετε την πρόθεση των ποδοσφαιριστών στους αγώνες που θα δείτε από δω και στο εξής.

Αλλά ας μην πάμε πολύ μακριά, δείτε τι συμβαίνει και στα ελληνικά γήπεδα…

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1: Στο 34′, ο Παλάσιος στέλνει τη μπάλα εκεί όπου η «αβεβαιότητα» κάνει τον Πασχαλάκη και Σάστρε να διστάσουν προ του Αϊτόρ που σκοράρει το 1-0…

ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ 2-3: Οι συνθήκες υπό τις οποίες κάνει τη σέντρα στις καθυστερήσεις ο Σάλιακας, θέτουν εκτός φάσης οπωσδήποτε τον Τζαβέλλα. Ακόμη και στο πρώτο κοντρόλ του δεξιού μπακ του ΠΑΣ, ο «διάδρομος της αβεβαιότητας» είναι τεράστιος και ο Περέα δείχνει να ξέρει την κίνηση που πρέπει να κάνει. Ο Σάλιακας παίρνει το κοντρόλ και σεντράρει σε δεύτερο χρόνο, αλλά η άμυνα της ΑΕΚ είναι σε δύσκολη θέση κόντρα σε αυτήν την outswinging σέντρα και στην κατά μέτωπο κίνηση των Ηπειρωτών στην περιοχή της. 2-3.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1 (Κύπελλο): Άλλο πόδι, αλλά με ανάποδα φάλτσα η σέντρα θεωρείται και τώρα outswinging. Ο Σβαμπ στέλνει με μαγικό τρόπο τη μπάλα στον «διάδρομο της αβεβαιότητας» της άμυνας του Ολυμπιακού και η δουλειά των Ολιβέιρα – Τσόλακ είναι, έπειτα, απλή. Σημαντικό στοιχείο στη φάση αυτή ότι ο Σβαμπ υποδέχτηκε μια πάσα από τον Λύρατζη που είχε κατεύθυνση προς τα πίσω και, χάρη στην οποία, η άμυνα του Ολυμπιακού «τραβήχτηκε» μερικά βήματα πιο ψηλά, μεγαλώνοντας τον διαθέσιμο «διάδρομο της αβεβαιότητας» στην πλάτη της.

Συμπέρασμα; Η τάση της outswinging σέντρας στον «διάδρομο της αβεβαιότητας» δεν δημιουργείται τυχαία. Οι συνθήκες δείχνουν πως αν καταφέρεις να στείλεις σωστά τη μπάλα στον συγκεκριμένο χώρο, έχεις φτιάξει μισό γκολ.

Πηγή: Repress.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Conference League: Η πρώτη υποψήφια αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Το πρώτο «εισιτήριο» για τους «16»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

H Mακάμπι Χάιφα προκρίθηκε στους «16» του Conference League, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Γάνδη, με τους Ισραηλινούς να είναι μία εκ των υποψηφίων αντιπάλων του ΠΑΟΚ.

Η Μακάμπι Χάιφα πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε στην έδρα της Γάνδης, με τους Ισραηλινούς χάρη στη νίκη που είχαν σημειώσει στο γήπεδο τους με 1-0, να προκρίνονται στην επόμενη φάση του Conference League.

Οι φιλοξενούμενοι «άνοιξαν» το σκορ μόλις στο 4΄χάρη στον Πιερό, με την Γάνδη να ισοφαρίζει το σκορ χάρη στο αυτογκολ του Σεκ στο 69.

Με αυτή της την πρόκριση η Μακάμπι Χάιφα, το Ισραήλ απομακρύνθηκε από την Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA, με την χώρα μας να μένει στην 17η θέση.

Και αυτό διότι οι Ισραηλινοί έχουν διπλή εκπροσώπηση στους «16» του Conference League, καθώς εκεί ήδη βρίσκεται η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Ωρα ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για Ντάνι Αλβες,

Οι αναφορές των ισπανικών Μέσων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Αύριο (22/2) το πρωί-σύμφωνα με το COPE-αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, για την κατηγορία του βιασμού σε βάρος του Ντάνι Άλβες.

Ο Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής, κατηγορούμενος για τον βιασμό μιας 23χρονης γυναίκας στο μπάνιο ενός ισπανικού νυχτερινού κέντρου, κλήθηκε να εμφανιστεί αύριο (22/2) στο δικαστήριο της Βαρκελώνης,  πληροφορία που επιβεβαίωσαν η εφημερίδα La Vanguardia και το portal Infobae, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλίας O Globo. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαδικασίας κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση. Ο παίκτης αναμένει την ποινή για την υπόθεση από τις αρχές του μήνα, όταν ολοκληρώθηκε η δίκη.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η προσδοκία είναι ότι το δικαστήριο, υπό την προεδρία της δικαστή Ισαμπέλ Ντελγκάδο, θα αξιολογήσει την κατάσταση στη φυλακή του Ντάνι Άλβες και θα αποφασίσει εάν θα τον κρατήσει στη φυλακή. Ωστόσο, φαίνεται ότι το δικαστήριο θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση της απόφασής της ποινής του.

Ένας συγκρατούμενος του παίκτη αποκάλυψε ότι ο παίκτης περνά το χρόνο του στη φυλακή κάνοντας εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, ενώ κρατούμενος που μοιραζόταν μαζί του το κελί, πριν πάει μόνος του σε κελί ο διάσημος  Βραζιλιάνος, φέρεται να είπε, σύμφωνα με την ισπανική τηλεόραση, ότι ο παίκτης θα καταφύγει στη Βραζιλία εάν του δοθεί προσωρινή αποφυλάκιση.

Οι εκδοχές του Ντάνι Άλβες για την κατηγορία βιασμού:
Ιανουάριος 2023
Ο Ντάνι Άλβες έστειλε ένα βίντεο στο πρόγραμμα του Antena 3 "Y Ahora Sonsoles" μια εβδομάδα μετά τα γεγονότα, που συνέβησαν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Βαρκελώνη το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου 2022. Ο ποδοσφαιριστής είχε ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τη γυναίκα: «Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν ξέρω ποια είναι αυτή η κυρία. Δεν ξέρω το όνομά της, δεν την ξέρω. Δεν την έχω δει ποτέ στη ζωή μου.» Επιπλέον, την κατηγόρησε ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του.
Ιανουάριος 2023
Λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιφάσεις: ο Βραζιλιάνος δήλωσε ότι είχε πάει τουαλέτα και ότι το θύμα τον ακολούθησε. Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε συμβεί τίποτα μεταξύ τους. Οι κάμερες του νυχτερινού κέντρου έδειξαν ότι ο Άλβες βρισκόταν στο μπάνιο για περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας.
Φεβρουάριος 2023
Η άμυνα του Βραζιλιάνου κατέρρευσε όταν οι έρευνες αποκάλυψαν ότι είχαν συλλεχθεί δείγματα σπέρματος. Έτσι ο Άλβες αναγκάστηκε να αλλάξει την ιστορία του, ισχυριζόμενος ότι στο παρελθόν είχε πει ψέματα για να κρύψει την απιστία από τη σύζυγό του, Τζοάνα Σανζ, και ότι είχε μόνο στοματικό σεξ με το θύμα. «Ήμουν απλώς συνένοχος στην επιθυμία του», είπε.
Απρίλιος 2023
Δύο μήνες αργότερα ο ποδοσφαιριστής παραδέχτηκε ότι είχε πλήρη σεξουαλική επαφή με τη νεαρή γυναίκα. Μια συναινετική σχέση, που δεν είχε ομολογήσει πριν για να προστατεύσει την «τιμή» της κοπέλας.
Ιανουάριος 2024
Αυτή η τελευταία εκδοχή υκλοφόρησε μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Ο Ντάνι Άλβες ισχυρίστηκε ότι ήπιε περισσότερο από όσο χρειαζόταν εκείνο το βράδυ και δεν γνώριζε τις πράξεις του.
Με αυτή τη δήλωση θα μπορούσε να μειωθεί η ποινή του και να καταδικαστεί ακόμη και σε ελάχιστη ποινή φυλάκισης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του ποδοσφαιριστή, ζητούν την αθώωσή του, με το επιχείρημα ότι δεν επρόκειτο για βιασμό και ότι η σχέση ήταν συναινετική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Conference League: Ο ΠΑΟΚ μαθαίνει απόψε τον πρώτο υποψήφιο αντίπαλο

Το ζευγάρι που λύνει απόψε τις διαφορές του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με τη δεύτερη αναμέτρηση της Γάνδης με την Μακάμπι Χάιφα ανοίγει απόψε η αυλαία για τα ματς - ρεβάνς στη φάση play-off στα νοκ άουτ του Europa Conference League, με τις επτά υπόλοιπες-ανάμεσά τους και αυτή του Ολυμπιακού με τη Φερεντσβάρος στη Βουδαπέστη-να είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη (22/2).

Στην αναμέτρηση που έγινε πριν από μια εβδομάδα, η Μακάμπι Χάιφα είχε επικρατήσει με 1-0 της Γάνδης και πήγε στο Βέλγιο για να υπερασπιστεί το υπέρ της αποτέλεσμα.

Αύριο, ο Άγιαξ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο ταξίδι στη Νορβηγία, ελπίζοντας να αποφύγει μία ακόμα εμφάνιση-έκπληξη από την Μπόντο Γκλιμτ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στοχεύει σε ένα νέο...σοκ θέλοντας να ολοκληρώσει τη δουλειά απέναντι στη Ρεάλ Μπέτις, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης επιδιώκει να κάνει ένα βήμα προς περαιτέρω ευρωπαϊκή δόξα, ενώ ο Ολυμπιακός καλείται να υπερασπιστεί τη νίκη του επί της Φερεντσβάρος με 1-0 για να βρεθεί με τον ΠΑΟΚ στην κλήρωση για τη φάση των «16» που θα γίνει την Παρασκευή (23/2) στη Νιόν.

Το πρόγραμμα των αγώνων-ρεβάνς των play off εισόδου στους «16» του Europa Conference League:

Τετάρτη 21/2

19:00 Γάνδη (Βέλγιο)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 0-1

Πέμπτη 22/2

19:45 Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)-Σερβέτ (Ελβετία) 0-0

19:45 Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Μπέτις (Ισπανία) 1-0

19:45 Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία)-Άγιαξ (Ολλανδία) 2-2

22:00 Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία)-Στουρμ Γκρατς (Αυστρία) 1-4

22:00 Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)-Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ (Βέλγιο) 2-2

22:00 Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 0-1

22:00 Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Μόλντε (Νορβηγία) 2-3

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ