Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αφιέρωμα στο κύπελλο: Στιγμές γεμάτες ΠΑΟΚ (vids)

Ένας ακόμα τελικός για τον Δικέφαλο

Βαγγέλης Πάνος

Αφιέρωμα στο κύπελλο: Στιγμές γεμάτες ΠΑΟΚ (vids)

Ο ΠΑΟΚ το Σάββατο το απόγευμα αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ.

Αυτός είναι ο 22ος τελικός στον οποίο συμμετέχει ο Δικέφαλος, έχοντας κατακτήσει τους 8 από αυτούς. Όπως είναι λογικό υπάρχουν πολλές στιγμές που σημάδεψαν το θεσμό σε ασπρόμαυρο φόντο.

Το 1972 ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο τίτλο στην ιστορία του. Οι ασπρόμαυροι έχοντας σαν μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα, που πέτυχε και τα δύο γκολ για την ομάδα του, επικράτησαν με 2-1 επί του Παναθηναϊκού.

Τη δεκαετία του 70 ο ΠΑΟΚ με την φανταστική ομάδα που διέθετε κυνηγούσε διαρκώς τους τίτλους. Το 1974 φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου, αυτή τη φορά απέναντι στον Ολυμπιακό. 2-2 η κανονική διάρκεια, με τον Δικέφαλο να παίρνει το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι.

Φτάνοντας στο 2001 και ενώ έχουν προηγηθεί αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες του ΠΑΟΚ να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος, ο τελικός στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπορεί να ξεχαστεί από κανέναν. Όχι μόνο γιατί ήταν η επιστροφή στους τίτλους, αλλά κυρίως γιατί ο Δικέφαλος κατέκτησε το τρόπαιο με εμφατικό τρόπο. 4-2 το τελικό σκορ, με τους ΠΑΟΚτζήδες να ξεσπούν μετά από τόσα χρόνια αναμονής.

Το 2003 ήρθε ο τελικός του σήκωσε το…», ένας τελικός που έγινε στην Τούμπα και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα εκείνα τα χρόνια, ήταν μία μεγάλη ανάσα για όλους. Μάλιστα ο Γιώργος Γεωργιάδης πέτυχε ένα από τα ωραιότερα «ασπρόμαυρα» γκολ σε τελικούς, ξαπλώνοντας στο χορτάρι όποιον παίκτη του Άρη βρήκε μπροστά του.

Το 2017 στο Βόλο έρχεται ο πρώτος τίτλος στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη στην ομάδα. 2-1 το τελικό σκορ απέναντι στην ΑΕΚ, σε ένα ζευγάρι που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του θεσμού και τα επόμενα χρόνια με την ίδια ακριβώς κατάληξη.

Λίγο καιρό μετά το γκολ του Βαρέλα, ΠΑΟΚ και ΆΕΚ έρχονται αντιμέτωποι σε ένα ακόμα τελικό. Δεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε ότι ο Δικέφαλος του Βορρά «κόλλησε» στα σχοινιά την Ένωση, μέχρι να έρθει η καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Αντελίνο Βιεϊρίνια για να λύσει το γόρδιο δεσμό.

Κάποιοι στέρησαν από τον ΠΑΟΚ την ευκαιρία για το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του το 2018, αλλά αυτό δεν μπορούσε κανείς να το σταματήσει το 2019. Το γκολ του Τσούμπα Άκπομ γράφει ιστορία και οι «αήττητοι» πετυχαίνουν ότι δεν τους άφησαν ένα χρόνο νωρίτερα.

Το 2021 ήρθε ακόμα μία κατάκτηση κυπέλλου, με τον Δικέφαλο, να επικρατεί του Ολυμπιακού με 2-1, σε έναν αγώνα που πιστοποίησε για άλλη μία φορά πως ο ΠΑΟΚ έχει μάθει όχι απλά να παίζει σε τελικούς, αλλά να τους κερδίζει…

Η συνέχεια στο ΟΑΚΑ το Σάββατο, για ακόμα μία «ασπρόμαυρη» σελίδα στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έτσι τελείωσε το ευρωπαϊκό ταξίδι (vid)

Όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στα προημιτελικά ολοκληρώθηκε το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League.

Η Κλαμπ Μπριζ επικράτησε του Δικεφάλου με 2-0 στην Τούμπα και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στο Βέλγιο πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά.

Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις του αγώνα...

https://www.youtube.com/watch?v=bztWTPyJ8H8

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αναβολή στην αναβολή για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός

Μετά την πρόκριση των «ερυθρολεύκων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Άνω - κάτω το πρόγραμμα των playoffs της Stoiximan Super League μετά την ευρωπαϊκή πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν με την Άστον Βίλα την Μ. Πέμπτη στις 2/5.

Αυτό σημαίνει ότι η εξ αναβολής αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού που ήταν προγραμματισμένη για την Μ. Τετάρτη στις 1/5, θα αναβληθεί εκ νέου!

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στις 8/5.

Μένει λοιπόν να φανεί πώς θα σχηματιστεί το καλεντάρι, μετά και τα νέα δεδομένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουτσέσκου: «Η απογοήτευση να μετατραπεί σε δύναμη»

Περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ δήλωσε ο Ρουμάνος τεχνικός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ δήλωσε ο Ράζβαν Λουτσέσκου στη συνέντευξη τύπου μετά τον αποκλεισμό του Δικεφάλου από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» τόνισε ότι πρέπει η απογοήτευση από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό να μετατραπεί σε δύναμη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Παίξαμε με μια ομάδα που ήταν καλύτερη από εμάς και πήραν δίκαια την πρόκριση. Κάναμε καλά παιχνίδια με δυνατές ομάδες. Είναι μια απίστευτη στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Μέσα σε τρία χρόνια φτάσαμε δύο φορές στους οκτώ.

Σήμερα παίξαμε με έναν αντίπαλο με άλλο τρόπο παιχνιδιού, που έχει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία, άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού, πέρσι είχε παίξει στο Champions League, έχει άλλη αυτοπεποίθηση και γνώση να αντιμετωπίσει τέτοια παιχνίδια.

Δεν μπορούσαμε να είμαστε στο επίπεδο που πρέπει γι' αυτά τα παιχνίδια. Δε θέλω να συζητήσω το γιατί. Είχαμε όμως κάποιους παίκτες άρρωστους, κάποιους άλλους που ήταν εκτός. Κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο ενώ ήταν ακόμα άρρωστοι. Δεν μπορούσαμε να είμαστε στο 150% όπως σε άλλα παιχνίδια.

Σε τέτοια ματς μπορεί να κερδίσεις ή να προκριθείς εάν εκμεταλλευτείς στιγμές. Εάν στο πρώτο ματς βάζαμε ένα γκολ στις αντεπιθέσεις που είχαμε παρά το γεγονός ότι η Μπριζ ήταν καλύτερη ή αν μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε στη φάση που μετά ήρθε το δεύτερο γκολ της Μπριζ, τότε θα μπορούσε να ήταν άλλο παιχνίδι.

Είμαι περήφανος για την ομάδα, για ότι έχουμε κάνει. Δεν έγινε ποτέ στον ΠΑΟΚ να παίξει προημιτελικούς μέσα σε τρία χρόνια δύο φορές. Αυτό δίνει αυτοπεποίθηση στον ΠΑΟΚ.

Το επίπεδο στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ο ρυθμός, η ένταση, η ταχύτητα των παικτών και των ομάδων στην Ευρώπη δεν είναι ίδια με την Ελλάδα που εδώ παίζει μεγαλύτερο ρόλο το συναισθηματικό κομμάτι.

Έχοντας την εμπειρία στην Ευρώπη πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει για να παλέψουμε για την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα.

Η απογοήτευση από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό να μετατραπεί σε δύναμη για να παίζουμε με το 150% στα παιχνίδια και να παλεύουμε μέχρι τέλους

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ