Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αφιέρωμα στο κύπελλο: Τι γινόταν στην Ελλάδα και τον κόσμο του 2014

Αντώνης Τσακαλέας

Αφιέρωμα στο κύπελλο: Τι γινόταν στην Ελλάδα και τον κόσμο του 2014

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός έρχονται αντιμέτωποι σε τελικό κυπέλλου στο ποδόσφαιρο για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Πως ήταν τότε οι ομάδες, το πρωτάθλημα, η Ελλάδα, ο κόσμος;

Τι γινόταν στην Ελλάδα

Ξημερώματα 10ης Απριλίου. Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώνεται στην “καρδιά” της Αθήνας, στην οδό Αμερικής. Στόχος των δραστών το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμβολικό “χτύπημα”, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος στις 13 Σεπτεμβρίου με κείμενό του αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια είχε κινητοποιήσει τις αρχές και είχε βάλει σε επιφυλακή ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ελλάδα ζούσε το ανθρωποκυνηγητό του Χριστόδουλου Ξηρού. Το γεγονός αυτό είχε γίνει σύνθημα στα χείλη οπαδών ομάδων, που του… ζητούσαν να εμφανιστεί στις κερκίδες.

Τι γινόταν στον κόσμο

Το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο βρίσκεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το 2014, και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου, το ουκρανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την καθαίρεση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντικατάστασή του με τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, μετά από μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ στις 16 Μαρτίου διεξήχθη δημοψήφισμα στην Κριμαία, σχετικά με το καθεστώς της. Δυο ημέρες πριν τον τελικό της 26η Απριλίου, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι είχε ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου της πόλης Μαριούπολη, την οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους ρωσόφιλοι αυτονομιστές….

Τι γινόταν στο πρωτάθλημα.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, και σε πρωτάθλημα 18 ομάδων, η κανονική διάρκεια είχε ολοκληρωθεί από τις 13 Απριλίου. Ήταν, και τότε, χρονιά Μουντιάλ, μόνο που αυτό έγινε καλοκαίρι και είχε πάρει μέρος η εθνικής μας ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είχε τερματίσει στην δεύτερη θέση, τρεις βαθμούς πάνω από Ατρόμητο και Παναθηναϊκό που είχε συγκατοικήσει στην 3η θέση και στο -17 από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Την πεντάδα της βαθμολογίας συμπλήρωνε ο Αστέρας Τρίπολης. Η ΑΕΚ απουσίαζε από τα μεγάλα σαλόνια και ο Άρης τερμάτιζε τελευταίος και έπινε για τρίτη φορά το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος είχε αναδειχθεί ο Εστέμπαν Σολάρι, της Ξάνθης, με 16 γκολ. Ήταν η πρώτη φορά μετά το 1989 και τον Ίμρε Μπόντα που παίκτης ομάδας της επαρχίας είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ. Το βαρυ πυροβολικό του Παναθηναϊκού ήταν ο Μάρκους Μπεργκ που είχε τελειώσει τη σεζόν με 23 γκολ και 10 ασίστ. Πίσω του Κλωναρίδης και Αμπέντ είχαν από 11 και 10 γκολ αντίστοιχα.

Οι αριθμοί Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στον τελικό αποκλείοντας τους: Εργοτέλη, Ηρακλή Ψαχνών, Ολυμπιακό Βόλου και ΟΦΗ. Ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει τους: Αναγέννηση Καρδίτσας, Ηρακλή, Απόλλων Σμύρνης, Ολυμπιακό. Στις δυο αναμετρήσεις πρωταθλήματος, η κάθε ομάδα είχε νικήσει στην έδρα της με 2-1. Μια ημέρα πριν τον τελικό, ο Τίτο Βιλανουέβα, πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα, είχε φύγει από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΟΚ ήταν ο Κλάους Αθανασιάδης που είχε 18 γκολ και 8 ασίστ. Εκείνη τη σεζόν ο Δικέφαλος είχε τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό τερμάτων, καθώς ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς είχε 15 γκολ και δυο ασίστ, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είχε 12 γκολ και 5 ασίστ, ο Λούκας Πέρεθ είχε 10 γκολ και 15 ασίστ και ο Μίροσλαβ Στοχ είχε 10 γκολ και 10 ασίστ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπαλτάκος: «Τελικός χωρίς κόσμο αν δε βελτιωθεί το Πανθεσσαλικό»

Η απόφαση μετά τη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου και του Θεόδωρου Καρυπίδη, πραγματοποιήθηκε η σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ και μετά τις διάφορες διαφωνίες, για τον κόσμο, τον αριθμό των εισιτηρίων και την έδρα, ο πρόεδρος, Τάκης Μπαλτάκος, είπε:

«Έγινε σήμερα μία σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο κ.Μπέος, οι δύο διαγωνιζόμενες ΠΑΕ και φυσικά η ΕΠΟ. Σε αυτή τη σύσκεψη πήραμε μερικές αποφάσεις. Το πρώτο που πρέπει να πούμε, είναι ότι η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την προκήρυξή της. Η προκήρυξη είναι σαφής, όταν μία ομάδα προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη από την Αθήνα, το γήπεδο διεξαγωγής είναι στον Βόλο. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι ομάδες συμφωνήσουν σε κάτι άλλο, εμείς μπορούμε να τις ακούσουμε. Ο Άρης όμως είπε με σαφήνεια ότι δεν δέχεται να παίξει στο ΟΑΚΑ, οπότε η ΕΠΟ λέει το ίδιο πράγμα. Πάμε στον Βόλο όπως λέει η προκήρυξη. Στον Βόλο όμως, με βάση τον νέο όνομα, για να πάμε και να παίξουμε τελικό, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που σήμερα δεν πληρούνται. Αυτό σημαίνει ότι αν οι προύποθέσεις αυτες δεν πληρούνται μέχρι κάποιο χρονικό σημείο εύλογο, που το βλέπω δύσκολο, ο αγώνας θα γίνει στον Βόλο κεκλεισμένων των θυρών, μόνο και μόνο επειδή με το νέο σύστημα, τις κάμερες και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που απαιτούνται, δεν μπορεί το γήπεδο να φιλοξενήσει τελικό με κόσμο. 

Ο Παναθηναϊκός εξέφρασε επιφυλάξεις για τον κόσμο ακόμη κι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ακόμη κι αν το γήπεδο είναι 100% έτοιμο με βάση τον νέο νόμο, ο Παναθηναϊκός εκφράζει επιφυλάξεις λόγω επεισοδίων που μπορεί να συμβούν. Ο Δήμαρχος του Βόλου, δέχεται να γίνει ο αγώνας στον Βόλο, με περίπου 11.000 φιλάθλους. Αλλά αυτό είναι κάτι θεωρητικό, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Άρα σήμερα η απόφαση είναι ο τελικός του Κυπέλλου στον Βόλο χωρίς οπαδούς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπέος για τελικό Κυπέλλου και εισιτήρια

Ο αριθμός που ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου και η διαφωνία Αλαφούζου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Αχιλλέας Μπέος βρέθηκε στη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ, με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού το Πανθεσσαλικό, βρίσκεται στη προκήρυξη της διοργάνωσης, από τη στιγμή που συμμετέχουν μία ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα και μία από τη Νότια.

Ο δήμαρχος Βόλου, ανέφερε βγαίνοντας από την αίθουσα… «Παραμένω στην ίδια προσέγγιση, αλλά με γνώμονα την ιστορία των δύο ομάδων, ότι στο παρελθόν δεν είχαν την ίδια αντιπαλότητα όπως Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή Άρης-ΠΑΟΚ, είπαμε κάτω από προϋποθέσεις να έρθει ο κόσμος στον Βόλο. Και για τον Βόλο, την πόλη και για το ποδόσφαιρο, να υπάρξουν στο Πανθεσσαλικό 15.000 φίλαθλοι. Ο κ. Αλαφούζος ήταν αρνητικός γιατί ήταν λίγοι οι φίλαθλοι, ήθελε περισσότερα εισιτήρια. Τις αποφάσεις αυτές θα τις πάρει η ΕΠΟ με τις ομάδες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κεντρικό πρόσωπο ο Γιώργος Σαββίδης (pics)

Χαμόγελα ξανά για όλη την οικογένεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μία ημέρα μετά τα γενέθλια του Ιβάν Σαββίδη, ο γιος του, Γιώργος είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Γιώργος Σαββίδης γιορτάζει τα δικά του γενέθλια σήμερα και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έστειλε τις δικές της ευχές, μέσα από τα social media της, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εύχεται στον Γιώργο Σαββίδη υγεία, χαρές, ευτυχία και στιγμές μεγάλης υπερηφάνειας με τον ΠΑΟΚ!".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ