Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από φιναλίστ στην εποχή των τροπαίων (pic+vid)

Τα χρόνια των χαμένων τελικών και το σερί από το 2017

Ηλίας Καπράλος

Από φιναλίστ στην εποχή των τροπαίων (pic+vid)

Το κύπελλο Ελλάδας πάντα ήταν ένας θεσμός από τους αγαπημένους του ΠΑΟΚ μιας και μετρά 21 παρουσίες στον τελικό, εκτός από τη φετινή, αλλά για πολλά χρόνια, η ομάδα του Δικεφάλου είχε μείνει με την “ταμπέλα” του φιναλίστ, μέχρι να φτάσει στις συνεχόμενες κατακτήσεις από το 2017 μέχρι και πέρσι. 

Από το 1932, όταν και έγινε ο πρώτος τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 79 σεζόν κυπέλλου Ελλάδας, με την ΑΕΚ να κατακτά δύο κύπελλα άνευ αγώνα και έναν τελικό Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να μην ολοκληρώνεται ποτέ. Στις υπόλοιπες 76 διοργανώσεις τελικών στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ μετρά 21 συμμετοχές, με 8 κατακτήσεις και 13 ήττες σε αυτούς, ενώ πρέπει να κατέχει και το ρεκόρ μετακινήσεων στην Ελλάδα, μιας και τις 17 φορές πήγε στην Αττική και γενικά στο Λεκανοπέδιο για να παίξει τον τελικό, 2 φορές έγινε στη Θεσσαλονίκη, 1 στον Βόλο και το 1992 οι τελικοί ήταν διπλοί. 

Για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στην πρώτη του κατάκτηση κυπέλλου το 1972 με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, έπρεπε να περάσει τα προηγούμενα χρόνια από 5 τελικούς τους οποίους έχασε. Η αρχή έγινε με τον τελικό του 1939, όταν και έχασε από την ΑΕΚ στην Λεωφόρο με 2-1. Μετά και το 1951 ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Ολυμπιακό με 4-0 και πάλι στη Λεωφόρο, ενώ το 1955 τρίτωσε το κακό στη Λεωφόρο, με την ήττα από τον Παναθηναϊκό με 2-0. Για 15 χρόνια ο ΠΑΟΚ ήταν μακριά από έναν τελικό, αλλά τη δεκαετία του ‘70 έσπασε όλα τα ρεκόρ. Σε 10 χρόνια έπαιξε σε 7 τελικούς και κατάφερε να φέρει τα δύο πρώτα κύπελλα που ήταν και οι πρώτοι Πανελλήνιοι τίτλοι του ποδοσφαιρικού τμήματος γενικά. Εξ αρχής ο ΠΑΟΚ έχασε τον τελικό του 1970 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη με 1-0 και την επόμενη χρονιά έπαιξε με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο του τελευταίου και έχασε και εκεί με 3-1. 

Το 1972, όμως ο ΠΑΟΚ έφερε το κύπελλο στη Θεσσαλονίκη, καθώς με τα γκολ του Κούδα κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο τελικό και πάλι στο “Καραϊσκάκη”, ενώ το 1973 έχασε και πάλι από τον Ολυμπιακό στον τρίτο συνεχόμενο τελικό στο γήπεδο του Πειραιά. Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ έπαιξε και πάλι με τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Δικέφαλος κατέκτησε το 2ο του κύπελλο στη διαδικασία των πέναλτι μετά το 2-2 της κανονικής διάρκειας, δείχνοντας το μέγεθος της ομάδας εκείνης της δεκαετίας. Μετά τη δεύτερη κατάκτηση και το πρωτάθλημα του 1976, ο ΠΑΟΚ έπαιξε ακόμα δύο τελικούς εκείνη την εποχή. Το 1977 έπαιξε με τον Παναθηναϊκό στο “Καραϊσκάκη” και έχασε με 2-1, ενώ την επόμενη σεζόν γνώρισε την ήττα από την ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο με σκορ 2-0. 

Η δεκαετία του ‘80 δεν είχε τόσους τελικούς όπως η προηγούμενη, αλλά και πάλι ο ΠΑΟΚ 3 φορές έπαιξε σε τελικό με αντιπάλους τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΑΕΛ. Το 1981 στον τελικό με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-1, ενώ το 1983 πήγε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ και έχασε από την ΑΕΚ με 2-0. Τέλος μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1985, ο ΠΑΟΚ είχε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία για “νταμπλ” πριν το 2019, αλλά η φυγή του Χρήστου Δημόπουλου, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ομάδα και η ΑΕΛ των Καραπιάλη, Γκαλίτσιου, Μητσιμπόνα και Μιχαήλ, νίκησε τον Δικέφαλο με 4-1. 

Στη δεκαετία του ‘90 η ΕΠΟ σκέφτηκε με κάποιο τρόπο να διορθώσει τα δεδομένα της έδρας του τελικού και όρισε για δύο χρονιές διπλούς τελικούς. Έτσι το 1992 ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός βρέθηκαν στον τελικό του κυπέλλου και ο ΠΑΟΚ έχασε το τρόπαιο με 1-1 στην Τούμπα και την ήττα με 2-0 στο “Καραϊσκάκη”. 

Μέχρι το κύπελλο του 2001, ο ΠΑΟΚ μετρούσε μόλις 2 κατακτήσεις κυπέλλου σε 14 τελικούς, αλλά από τον τελικό που ο “διάολος έσπασε το πόδι του” όλα άλλαξαν. Το 2001 ο ΠΑΟΚ βρήκε τον Ολυμπιακό και πάλι σε έναν τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά τότε οι αποκρούσεις του Κόβιτς, η εμφάνιση του Γιώτη Εγκωμίτη και του Γιώργου Γεωργιάδη έφεραν το κύπελλο στην Τούμπα με το επιβλητικό 4-2 υπέρ της ομάδας του Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Δύο χρόνια αργότερα και σε έναν τελικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη μετά το 1970, ΠΑΟΚ και Άρης βρέθηκαν στην Τούμπα. Τότε οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο βαθμολογικό πίνακα και το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από την αρχή έως το τέλος. Όμως ένα γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη στην αρχή της αναμέτρησης και αφού απέφυγε 2 αντιπάλους, ήταν εκείνο που χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο. 

Μετά και το κύπελλο του 2003, ο ΠΑΟΚ πέρασε μερικά δύσκολα χρόνια που δεν ήταν σε κατάσταση να διεκδικήσει κάποιο τρόπαιο, ήρθε η εποχή του Ιβάν Σαββίδη και ο Δικέφαλος μπόρεσε και πάλι να μπει σε ρόλο ρυθμιστή. Έτσι η αρχή έγινε με τον τελικό του 2014. Τότε ο ΠΑΟΚ πήγε στον τελικό και πάλι στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό μετά από τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό και τις αποφάσεις του Μάνταλου. Τότε ο Μπέργκ και ο Παναθηναϊκός κατάφεραν να πάρουν τον τρόπαιο σε μία βραδιά που ο Δικέφαλος δεν μπόρεσε να σταθεί επάξια στο γήπεδο παρά μόνο για τα πρώτα 45 λεπτά. 

Ο τελικός του 2014 ήταν ένα μάθημα για όλη την ομάδα και η επανεμφάνιση του Δικεφάλου σε τελικούς έφερε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Η αρχή έγινε στον Βόλο όταν και ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ με 2-1 το 2017. Τα γκολ των Μπίσεσβαρ και Πέδρο Ενρίκε έφεραν το κύπελλο και πάλι στον Πύργο τον Λευκό, ενώ την επόμενη σεζόν και μετά το κλεμμένο πρωτάθλημα στις δικαστικές αίθουσες από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, η “νέμεσις” ήρθε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και με το 2-0 (θα μπορούσε να ήταν και 4-0). Σκόρερ της αναμέτρησης ήταν οι Βιεϊρίνια και Πέλκας, γράφοντας τον καλύτερο επίλογο της σεζόν με ένα μήνυμα για αυτά που θα ερχόντουσαν την επόμενη. Ο ΠΑΟΚ και πάλι στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ και πάλι κόντρα στην ΑΕΚ (το τρίτο στη σειρά), πανηγύρισε το 7ο του κύπελλο και το πρώτο του “νταμπλ”. Σκόρερ της αναμέτρησης ο Τσούμπα Άκπομ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου σε έναν αγώνα που δυστυχώς οπαδοί των δύο ομάδων δεν μπορούσαν να βρεθούν στις κερκίδες της αναμέτρησης μετά από τις αποφάσεις του υφυπουργού Βασιλειάδη. 

Τέλος, στα χρόνια που ο ΠΑΟΚ είναι μέσα στους διεκδικητές του τίτλου δεν μπορούσε να μην πάρει και ένα κύπελλο κόντρα στον Ολυμπιακό. Στον περσινό τελικό που ήταν κεκλεισμένων των θυρών και πάλι στο ΟΑΚΑ (!), ο ΠΑΟΚ με τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο του κατάφερε να φέρει το 8ο κύπελλο του στον Λευκό Πύργκο. Ο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ, ο Εμβιλά ισοφάρισε, αλλά ο Κρμέντσικ που έστειλε τον ΠΑΟΚ στον τελικό, ήταν εκείνος που χάρισε ακόμα ένα τρόπαιο στο Δικέφαλο. 

Τα δεδομένα των τελικών του ΠΑΟΚ λοιπόν φανερώνουν κατά πολύ και τη δυναμική που έχει γιγαντώσει την τελευταία δεκαετία. Από τις εποχές που ο ΠΑΟΚ έφτανε στους τελικούς, αλλά δεν μπορούσε να κάνει σερί κατακτήσεων, στην εποχή που ο Δικέφαλος είναι φαβορί σε κάθε τελικό και είναι η ομάδα που τους κερδίζει, πάντα με ποδοσφαιρικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, το δεδομένο της έδρας του εκάστοτε τελικού (είτε με κόσμο, είτε κεκλεισμένων) είναι ένα ερώτημα που μνημονεύεται και θα μνημονεύεται για χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Απρόοπτο με λεωφορείο των Βέλγων

Τι συνέβη πριν τη σέντρα στην Τούμπα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρόβλημα κατά την άφιξη μιας μερίδας φιλάθλων της Κλαμπ Μπριζ στο γήπεδο χθες, προέκυψε πριν τη σέντρα, καθώς λεωφορείο που τους μετέφερε, προσέκρουσε στύλο και υπέστη υλικές ζημιές.

Ο οδηγός στην προσπάθεια του να προσεγγίσει το γήπεδο, χτύπησε στύλο με το πίσω μέρος του οχήματος, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος τραυματίας.

Έστω και με καθυστέρηση, οι φίλοι της Μπριζ που μετέβαιναν στο συγκεκριμένο λεωφορείο, παρακολούθησαν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ από τη θύρα των φιλοξενούμενων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άρης: Ζητάει Έλληνες διαιτητές μέχρι τέλους

Μετά την πρόσφατη συμφωνία με την ΑΕΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΠΑΕ Άρης, με επιστολή της προς ΕΠΟ και ΚΕΔ, ζήτησε να ορίζονται στα παιχνίδια της μέχρι το τέλος των πλέι οφ, μόνο Έλληνες διαιτητές, όπως έγινε στην πρόσφατη αναμέτρηση με την ΑΕΚ στην «ΟPAP Arena» στο οποίο είχε οριστεί ο Μανούχος, έπειτα από συμφωνία των δύο ομάδων.

Την Κυριακή, στην αναμέτρηση του «Κλ. Βικελίδης» με την Ένωση, μπήκε ο Βεργέτης, ενώ όσον αφορά τα παιχνίδια μέχρι το τέλος των πλέι οφ, ο Άρης έχει να παίξει με Ολυμπιακό (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός), Λαμία (εκτός) και ΠΑΟΚ (εντός).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Βανάκεν: «Δεν αφήσαμε τον ΠΑΟΚ να το πιστέψει»

Ο ηγέτης μέσος της Κλαμπ Μπριζ ήταν ξεκάθαρος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Χανς Βανάκεν έβγαλε και χθες την ποιότητα του στην Τούμπα και σε δηλώσεις του στο Βέλγιο, αναφέρθηκε στην επιτυχία της ομάδας του. «Είναι μία πραγματικά όμορφη, ιστορική στιγμή. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας βελγικός σύλλογος κατάφερε να φτάσει σε έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Παίξαμε καλά. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού πατήσαμε γερά στα πόδια μας.

Θέλω να συγχαρώ τους συμπαίκτες του. Είναι θέμα τόλμης. Ξέραμε από το πρώτο παιχνίδι ότι θα υπήρχαν χώροι για αντεπίθεση. Στο ημίχρονο ήταν 0-2, αλλά θα μπορούσαμε να σκοράρουμε ακόμη περισσότερο. Είχαμε εκτιμήσει ότι η ρεβάνς θα ήταν πιο δύσκολη εκ των προτέρων, αλλά αυτή είναι και η δύναμή μας. Ποτέ δε δώσαμε στον ΠΑΟΚ την αίσθηση να το πιστέψει, ότι μπορεί». είπε και συνέχισε…

«Πριν από ένα μήνα κανείς δεν θα το φανταζόταν αυτό. Μας είχαν ξεγράψει και τώρα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα θα απολαύσουμε την πρόκριση. Αν ονειρευόμαστε έναν τελικό; Ναι. Όταν είσαι στον ημιτελικό, θέλεις να πας και στον τελικό. Αλλά τώρα εστιάζουμε την προσοχή μας στο πρωτάθλημα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ