Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόσα χιλιόμετρα αντέχεις;

Πόσοι μπορούν να κάνουν συνέχεια χιλιόμετρα, κάθε χρόνο και πάντα με περίεργες συνθήκες

Ηλίας Καπράλος

Πόσα χιλιόμετρα αντέχεις;

Ο τελικός κυπέλλου έρχεται σήμερα το βράδυ στην Αττική και όλοι θα μάθουμε πώς θα κλείσει η χρονιά στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα εκτός από όλα αυτά, σήμερα θα ξαναδούμε οπαδούς των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, μετά τον τελικό του 2018, καθώς και πριν από την πανδημία, ο τελικός του 2019 είχε γίνει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ιδιαίτερο λόγο…

Οι δύο ομάδες πήραν από 22.000 εισιτήρια και κοντά στις 6.000 εισιτήρια πήρε η ΕΠΟ για τις ανάγκες της, χορηγοί και Ενώσεις. Η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον του κόσμου και εν προκειμένω του Παναθηναϊκού είναι μεγάλο και ίσως μεγαλύτερο από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αλλά αυτό είναι και λογικό και δόκιμο εάν σκεφτείς όλα τα δεδομένα. Πολλά χρόνια μακριά από έναν τελικό και ένα τρόπαιο είναι ικανά μία ομάδα με τεράστια οπαδική βάση να την κάνει να τρέξει για να παραβρεθεί σε έναν τελικό. Από εκεί μετά η επιθυμία από τις παράλογες δημοσιεύσεις περί “μεγαλείου λαού”, “πράσινο sold out” σε μερικά λεπτά και “επιδρομής οπαδών” στα διαδικτυακά εισιτήρια άλλων ομάδων αγγίζουν και αυτά το όριο της υπερβολής.

Τα πράγματα είναι λογικά και τα δεδομένα απλά. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στα θέματα τελικού κυπέλλου και μετακινήσεων είναι ανέκαθεν “κακομαθημένοι” και στέκονται σε στιγμές όπως ένα ευρωπαϊκό, ένα Final 4 και κάτι αντίστοιχο. Στην καθημερινότητα και ειδικότερα σε τελικούς η παρουσία τους σε κάποιο ταξίδι (ακόμα και κοντινό) είναι περισσότερο τυπικοί ή τοπική, παρά μετακίνηση από τον πυρήνα του συλλόγου. Ακόμα και στις πρόσφατες αναμετρήσεις των ομάδων σε τελικούς εκτός Λεκανοπεδίου είδαμε με τα μάτια μας τις άδειες κερκίδες στο Πανθεσσαλικό από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, από τον Ολυμπιακό στο Καυταντζόγλειο, ενώ ακόμα και στους αγώνες πρωταθλήματος, οι οπαδοί των τριών ομάδων σπάνια βγαίνουν από το “καβούκι”, μιας και πάντα οι περισσότεροι αγώνες γίνονται εντός του “κλεινόν άστυ”. 

Αντίθετα η τρέλα του ΠΑΟΚτσή δεν είναι άλλο από μία εκδρομή. Κάθε φορά η επιθυμία είναι ακόμα πιο μακριά και πάντα πετυχαίνει τον στόχο του. Ο οπαδός του ΠΑΟΚ, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης ξέρει ότι μόνο στο τοπικό ντέρμπι θα μπορούσε να μην μετακινηθεί εκτός πόλης, κάτι που σημαίνει πάντα έξτρα έξοδα, αλλά και χρόνος χαμένος στους δρόμους μέχρι να φτάσεις, είτε στην Λάρισα και στην Ξάνθη, είτε όμως στην Τρίπολη, το Αγρίνιο και τα Γιάννενα. 

Αλήθεια όμως γιατί έπρεπε να κάνουμε συνεχόμενα θέματα για τα εισιτήρια του τελικού από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού; Στην Αθήνα και γενικά στην Αττική βρίσκονται πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι εκατοντάδες χιλιάδες στην περιοχή και σίγουρα πολλοί πολλοί περισσότεροι από 22.000 που ήταν τα εισιτήρια. Έτσι ένας οπαδός του Παναθηναϊκού από το “Ζωγράφου”, μπορεί το πρωί να πάρει το πρωινό του, να πιει τον καφέ του, να πάει με τα παιδιά του για ψώνια και μετά για ένα φαγητό, να γυρίσει σπίτι του να ξεκουραστεί, να ετοιμαστεί και με τον ηλεκτρικό, το μετρό, ένα ταξί ή το αυτοκίνητό του να πάει στο ΟΑΚΑ για τον τελικό.

Συνολικός χρόνος μετακίνησης από 10 έως 40 λεπτά, ενώ το κόστος αυτής ξεκινά με 1,10 ευρώ εάν πάει με το μετρό ή τον ηλεκτρικό, ενώ μπορεί να ανέβει στο υπέρογκο ποσό των 10 ευρώ εάν πάει με ένα ταξί. 

Από την άλλη μεριά ένας ΠΑΟΚτσής οπαδός (παλαιότερα και οι οπαδοί του Άρη και του Ηρακλή που έχουν κατέβει Αθήνα για τελικό), δεν θέλει μόνο να κλείσει όλο του το Σάββατο για τον αγώνα, αλλά ίσως και την Κυριακή, εάν βγάλει το βράδυ της επιστροφής στον δρόμο και όχι ξεκούραστος. Για να μπορέσει ένας οπαδός του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη να κατέβει στην Αθήνα, θα πρέπει είτε να πάρει το αυτοκίνητο μαζί με κάποιους φίλους του, είτε να πάρει μέρος σε κάποια εκδρομή, είτε με το αεροπλάνο, καθώς η λύση του τρένου ποτέ δεν ήταν η κατάλληλη για μεμονωμένη μετακίνηση. Ο σταθμός Λαρίσης στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ανέκαθεν σημείο “αναμονής” αντιπάλων οπαδών στην Αττική, αλλά ούτε αυτό πρόκειται να το διαβάσει κανείς στα ΜΜΕ που ανακάλυψαν το πρόβλημα της αθλητικής και εξωγηπεδικής βίας το 2022. 

Εάν ξεκινήσει με αυτοκίνητο πάλι θα πρέπει να προσέχουν, καθώς μία λάθος έξοδος στην Αττική οδό, μία λάθος έκφραση σε στημένες ερωτήσεις από δήθεν περαστικούς, μία λάθος πινακίδα στο αυτοκίνητο, μπορεί να του δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα. Ένα αυτοκίνητο για να κατέβει στην Αθήνα μαζί με τα διόδια μπορεί να κοστίσει 200 ευρώ. Από την άλλη, μία εκδρομή με ένα πούλμαν μπορεί να κοστίζει από 50 έως 80 ευρώ για το κάθε άτομο και η ταλαιπωρία του κάθε ανθρώπου που μπορεί να ξεκινήσει από τα ξημερώματα στα Μάλγαρα και να τελειώσει την επόμενη μέρα το πρωί με την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει πάνω από 24 ώρες στον δρόμο. 

Τέλος η λύση του αεροπλάνου, μπορεί να είναι και η πλέον ξεκούραστη, αλλά και αυτό κοστίζει πολύ. Από τα 100 έως 150 ευρώ τα εισιτήρια και τα έξοδα μέσα στην ημέρα για διαμονή, μετακίνηση εντός της πόλης και διατροφής, δείχνουν ότι το μεγαλείο μίας ομάδας να μπορέσει να κατεβάσει ακόμα και 15.000 οπαδούς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, πόσο δε μάλιστα τους 20.000 που θα κατέβουν σήμερα στο ΟΑΚΑ. 

Αλήθεια, όλοι οι αρθρογράφοι τα έχουν σκεφτεί ποτέ όλα τα δεδομένα; Μάλλον όχι. Μάλλον όχι, καθώς δεν τα έχουν ζήσει μέσα στην καθημερινότητα του, δεν τα έχουν πληρώσει ποτέ και το βασικότερο δεν τους συμβαίνει αυτό κάθε χρόνο ή έστω μία φορά στα δύο χρόνια. Θα το άντεχαν αυτό οι οπαδοί της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού; Θα μπορούσαν να πηγαίνουν κάθε φορά σε ένα εχθρικό περιβάλλον, με μεγάλα κόστη μετακίνησης και πολύ περισσότερο μεγάλη και πολύωρη ταλαιπωρία, ενώ έχουν μάθει ένας τελικός για αυτούς να είναι 3-4 ώρες υπόθεση…

Και επειδή κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί και να προβληματιστεί, ας απολαύσουμε το σημερινό παιχνίδι και ανανεώνουμε το ραντεβού και πάλι, για τον ίδιο σκοπό και φυσικά στο ίδιο γήπεδο!

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ετοιμαστείτε! Κάθε Δευτέρα στις 22:00 το τηλεοπτικό Football Factory!

Ανάλυση και συζήτηση για ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδεί σε διαδίκτυο και TV 100

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στο Football Factory δίνουμε έμφαση στην εμπεριστατωμένη ανάλυση και την ποδοσφαιρική συζήτηση, μαθαίνουμε πως παίζεται το παιχνίδι με τη βοήθεια επαγγελματιών του αθλητισμού.

Στην εκπομπή έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον εθνικό πρωταθλητή του Euro 2004, Ζήση Βρύζα, τον έμπειρο αναλυτή Γιάννη Βλάχο και τους δημοσιογράφους  Σταύρο Κόλκα, Δημήτρη Τσορμπατζόγλου και  Αλέξη Σαββόπουλο.

Δείτε αυτό το διαφορετικό τηλεοπτικό προϊόν στο διαδίκτυο και στο κανάλι του Football Factory στο Youtube. Μπείτε ΕΔΩ και ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE.

ΜΑΖΙ και τηλεοπτικά στην TV 100 την ίδια μέρα και ώρα.

Ετοιμαστείτε για την μεγάλη πρεμιέρα την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 22:00.

Με καλεσμένους που φέρνουν την προοπτική τους από τον κόσμο του αθλητισμού, το "Football Factory" υπόσχεται απολαυστικές συζητήσεις πάνω σε θέματα ποδοσφαιρικής τεχνικής και τακτικής.

Προπονητές, πρώην αθλητές και άλλες επώνυμες προσωπικότητες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, προσφέροντας μια εμπεριστατωμένη ματιά στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Μέσα από την εκπομπή μας, επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε το αθλητικό κοινό σε τεχνικά θέματα του ποδοσφαίρου και να διαδώσουμε την αγάπη για το παιχνίδι, με έναν στόχο τη κατανόηση του αθλήματος που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην μείωση της τοξικότητας και της βίας στα γήπεδα.

Μπείτε ΕΔΩ στο κανάλι του Football Factory στο Youtube ΚΑΝΤΕ SUBSCRIBE, και ετοιμαστείτε για την μεγάλη πρεμιέρα την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 22:00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ανυπομονεί για την επιστροφή στη δράση ο ΠΑΟΚ (pic)

Μετράει αντίστροφα για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ο «Δικέφαλος»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Παίκτες και τεχνικό επιτελείο συνεχίζουν την προετοιμασία τους με την μάχη κόντρα στον Παναθηναϊκό να είναι πλέον στο προσκήνιο. Οι διεθνείς επέστρεψαν, η αντίστροφη μέτρηση έφτασε στο τέλος της κι ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για ένα ακόμη παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων.

Οι «ασπρόμαυροι» ανυπομονούν για την επανέναρξη του μίνι πρωταθλήματος, των πλέι οφ της Super League 1 και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Με ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ έδειξε την ανυπομονησία που υπάρχει για τη επιστροφή στη δράση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κόκκαλης: «Μακάρι τελικός ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στο ΕCL» (vid)

Ο Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε την ευχή του τηλεοπτικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ./Προοδευτική συμμαχία και πλέον είναι επικεφαλής του κόμματος «Κόσμος» με τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Action 24» εξέφρασε την ευχή του ο φετινός τελικός του Εuropa Conference League, ο οποίος διεξάγεται στην «Αγιά Σοφιά» να έχει φιναλίστ τον αγαπημένο του Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ