Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η νίκη του παρακράτους

Εδώ και μέρες προσπαθώ να τιθασεύσω τον εκνευρισμό μου αλλά αδυνατώ. Πλέον έχουν μαζευτεί πολλά. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Σταύρος Κόλκας

Η νίκη του παρακράτους

Πραγματικά δεν έχω πρόβλημα να παίζει ο ΠΑΟΚ τελικούς στην Αθήνα, αρκεί οι όροι να είναι δίκαιοι και η αντιμετώπιση των ανθρώπων που αφήνουν τα σπίτια τους να είναι αυτή που πρέπει.

Το περασμένο Σάββατο, ζήσαμε μία κατάσταση – ντεζαβού, κάτι που στον προσωπικό μου κώδικα είναι μη ανεκτό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία συμπεριφέρεται στον κόσμο του ΠΑΟΚ χυδαία. Πλέον αυτό αποτελεί μοτίβο. Και είναι ένας από τους δύο άξονες που προσωπικά πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ «στήθηκε» έτσι ώστε να χάσει το κύπελλο και βέβαια τις εντυπώσεις. Ο άλλος άξονας βέβαια, είναι ο αγωνιστικός – διαιτητικός.

Τι ζήσαμε το Σάββατο και τι πέρασε προς τα έξω.

Πρώτα απ όλα, ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έβλεπα οπαδούς των δύο ομάδων σε κοινούς χώρους χωρίς να ανοίγει μύτη. Ήταν η μοναδική φορά που δεν υπήρχε ίχνος τοξικότητας και άπαντες ήταν έτοιμοι απλά να παρακολουθήσουν έναν αγώνα.

Μέσα στο γήπεδο, τα επεισόδια ξεκίνησαν από τους Παναθηναϊκούς και έναν μικρό τους πυρήνα. Λίγο μετά, εμφανίστηκε ένας μικρός πυρήνας και στη πλευρά του ΠΑΟΚ. Από τους 50 χιλιάδες ανθρώπους, στα επεισόδια συμμετείχαν 200 άνθρωποι το πολύ.

Θα μπορούσα να μιλήσω για ανικανότητα της αστυνομίας να το ελέγξει, αλλά θα ήταν πολύ βολικό για αυτή. Όπως και στον τελικό του Βόλου ο διευθυντής των μέτρων τάξης, έβγαλε τη διμοιρία από τη πεζογέφυρα ενώ είχε αποφασιστεί το αντίθετο, έτσι και το Σάββατο ζήσαμε ύποπτες συμπεριφορές.

Για 100 και 100 μπαχαλάκηδες, ξεκίνησε η αλόγιστη χρήση χημικών. Και μάλιστα, το πλέον ύποπτο ήταν το γεγονός πως χωρίς ουσιαστικό λόγο, η πρώτη μαζική χρήση χημικών έγινε 2 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Κάτι που ανάγκασε τον Λαόθ να αναβάλει την έναρξη.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, ο κόσμος που έβγαινε έξω για να βρει τα νερά που δεν υπήρχαν, μία καντίνα για 22 χιλιάδες ανθρώπους – εδώ να ενημερώσω πως ούτε στα δημοσιογραφικά είχαμε νερά, μόνο οι VIP είχαν – δεν μπορούσαν να μπούνε γιατί η αστυνομία τους έβλεπε σαν κατσαρίδες και τους πετούσε χημικά, κάτι που συνέβη και στο ημίχρονο, εκεί όπου υπήρχε και εμφάνιση της μάνικας.

Τον ρόλο της αστυνομίας μπορούμε να τον κατανοήσουμε και από τα βίντεο. Να παρακολουθούν τα stuff του ΠΑΟ να προχωράνε προς το πέταλο, να κάνουν επίθεση, να είναι δίπλα, να μη παρεμβαίνουν και αμέσως μετά, να ρίχνουν δακρυγόνα στη κερκίδα των ΠΑΟΚτσήδων.

Διαβάζω κάποια ζώα που δίνουν δίκαιο στην αστυνομία για την χρήση χημικών, προφανώς γιατί δεν αντιλαμβάνονται που γινόταν αυτή. Όποιον πάρει ο Χάρος πραγματικά. Δεν τους απασχολούσε. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλοι μέσα. Για εκατό μπαχαλάκηδες που αντίστοιχοι υπήρχαν και απέναντι. Εκεί δεν είδαμε εκτεταμένη χρήση χημικών βέβαια, κάτι ψιλά στην αρχή.

Το κερασάκι στην τούρτα, ήταν το ξύλο στους παράγοντες και την ασφάλεια του ΠΑΟΚ όταν κατέβηκαν στα αποδυτήρια να διαμαρτυρηθούν στον Λαόθ για τα όργια που έκανε. Κάτι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά, μιας και ουδέποτε έχει καταγραφεί κάτι αντίστοιχο.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, ζήσαμε την απόλυτη κρατική αλητεία η οποία μάλιστα δεν καταγράφηκε ποτέ real time από τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ, τα οποία παρουσίασαν την κατάσταση έτσι ώστε να τη νομιμοποιεί. Και βέβαια, τσαλακώνοντας την εικόνα των οπαδών του ΠΑΟΚ που ταξίδεψαν οι περισσότεροι χίλια χιλιόμετρα και δέχονταν καθ όλη την διάρκεια του αγώνα δακρυγόνα και κρότου λάμψης, δεν είχαν νερό να πιούνε και βίωναν ότι χειρότερο θα μπορούσε να βιώσει ένας άνθρωπος που απλά θέλει να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι.

Σε όλα αυτά βέβαια, προσθέτουμε και την εικόνα του διαιτητή Λαόθ. Τον ρόλο του Κλάτενμπεργκ τον έχουμε αντιληφθεί καιρό τώρα. Μετά το ραντεβού του με τον Αυγενάκη το γύρισε το μπιφτέκι και παίζει 100% υπέρ του Ολυμπιακού. Η χθεσινή τοποθέτηση του Άγγλου για το Χάντερσφιλντ – Νότινχαμ, με έκανε και γέλασα μετά από μέρες. Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.

Ο Λαόθ λοιπόν, μπήκε στο παιχνίδι απλά για να χαλάσει το μυαλό του ΠΑΟΚ. Το πως και το γιατί δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά το είδα να συμβαίνει. Η κίτρινη στον Αγκούστο ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα, το είχαμε ξαναζήσει άλλωστε και με τον Σπάθα και τον Γκαρσία το 2010. Μετά ήρθε το αστείο πέναλτι, μετά ήρθε η διακοπή, με τον Αϊτόρ να δείχνει τα γεννητικά του όργανα στη κερκίδα και να μη τιμωρείται ποτέ. Έφυγε ένα ημίχρονο που και πάλι θα μπορούσε να μη στοιχίσει αν ο Άκπομ ήξερε να πετύχει την μπάλα με το κεφάλι και όχι με τον ώμο.

Προφανώς ο Λαόθ κατάλαβε πως αυτά που έκανε μπορούσαν να ξεκινήσουν εμφύλιο και άρχισε την διαχείριση. Χαρίσει την δεύτερη κίτρινη στον Αγκούστο, γνωρίζοντας βέβαια τι έχει κάνει στη πρώτη, αλλά μετά, όλα τα κρίσιμα σφυρίγματα … εξαφανίζονται. Το φάουλ εκτός περιοχής στον Καντουρί, το φάουλ εκτός περιοχής στον Σβαμπ, η ανατροπή του Μιτρίτσα. Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε κυπελλούχος και ο Λαόθ έκανε τη δουλειά για την οποία είχε κληθεί.

Μη μου πει κανείς πως είναι διαιτητής ελίτ και δεν τα κάνει αυτά, γιατί για να γίνει κάποιος ελίτ διαιτητής αυτά κάνει. Είχαμε και τον Μίχελ στην οικογένειά μας, το ξέρουμε καλά το έργο.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στην Αθήνα σαν πρόβατο στη σφαγή. Με διαιτητή στο κόλπο, με αστυνομία στο κόλπο, με ΜΜΕ που το μόνο που τους απασχολούσε ήταν το αν θα επιστρέψει ο ΠΑΟ στους τίτλους. Το πως, δεν τους απασχόλησε ποτέ.

Αυτό έγινε και το ξέρουμε όλοι. Το ξέρει όλος ο ΠΑΟΚ. Από τον Ιβάν Σαββίδη μέχρι και τους παίκτες της Κ11, από τον μεγαλύτερο ηλικιακά οπαδό μέχρι τον μικρότερο, από τον μπαρουτοκαπνισμένο δημοσιογράφο του ΠΑΟΚ μέχρι και αυτόν που βγήκε τώρα από τη σχολή.

Υπάρχουν δύο δρόμοι λοιπόν για τον σύλλογο ΠΑΟΚ. Ο ένας, είναι να αποδεχτεί πως όποτε γουστάρουν θα του κλέβουν πρωταθλήματα και κύπελλα, ο δεύτερος, είναι να στήσει ένα σοβαρό σύστημα που θα αποτελείται ΜΟΝΟ από ταγμένους σε αυτόν, που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις.

Για τα αγωνιστικά θα μιλήσουμε μετά. Και εκεί υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε και να αναλύσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο κόσμος ψήφισε Κωνσταντέλια!

Πήρε… σκυτάλη από τον Κίριλ Ντεσπόντοφ το «wonderkid» του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας αναδείχθηκε MVP Φεβρουαρίου από το κοινό του ΠΑΟΚ, παίρνοντας έτσι την σκυτάλη από τον Κίριλ Ντεσπόντοφ και επιβεβαιώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις του στο χορτάρι.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ασπρόμαυρη ΠΑΕ:

«Ο Έλληνας εξτρέμ ξεκίνησε εντυπωσιακά τον Φεβρουάριο με μία εξαιρετική εμφάνιση και ένα καταπληκτικό γκολ κόντρα στον Ατρόμητο και έτσι συνέχισε.

Ο Mr. Breeze τον Φεβρουάριο ήταν απολαυστικός. Ατέλειωτα τρεξίματα, πάθος, αυταπάρνηση και απίθανες εμπνεύσεις. Πέτυχε τρία πολύ όμορφα γκολ κόντρα σε Ατρόμητο, Παναιτωλικό και Πανσερραϊκό και με τις ενέργειες του συνέβαλε τα μέγιστα για να πάρει ο Δικέφαλος αυτό που ήθελε στο γήπεδο.

Στην ψηφοφορία για τον MVP του Φεβρουαρίου ο Κωνσταντέλιας συγκέντρωσε το 48,1% των ψήφων του κοινού και κατέκτησε τον ατομικό τίτλο.

Ο Σουαλιό Μεϊτέ ήταν εξαιρετικός για έναν ακόμα μήνα, αλλά έμεινε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 29,75%.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Τόμας Κεντζιόρα, που βρίσκεται κι αυτός σε φόρμα το τελευταίο διάστημα και αποτελεί κομβικό στέλεχος της ομάδας του Ράζβαν Λουτσέσκου.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Κλαμπ Μπριζ δοκιμάζει λύση εκ των έσω για ΠΑΟΚ και πρωτάθλημα!

Αυτός είναι ο νέος προπονητής των Βέλγων μετά την απόλυση του Ρόνι Ντέιλα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο κύβος ερρίφθη για τον Ρόνι Ντέιλα, ο οποίος μετά την ήττα από τη Σεντ Τρούιντεν (2-1) αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της Κλαμπ Μπριζ. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο Βέλγικος σύλλογος συγκάλεσε διοικητικό συμβούλιο με κεντρικό θέμα την... επόμενη μέρα στον πάγκο της ομάδας με φόντο τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ που ακολουθούν και φυσικά τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

H απόλυση Ντέιλα ανακοινώθηκε και επίσημα το πρωί της Δευτέρας, με τους ιθύνοντες του κλαμπ να αναφέρουν πως η ομάδα δεν θύμιζε το τελευταίο διάστημα την ομάδα που όλοι έβλεπαν στο ξεκίνημα της σεζόν. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή για τη ερχόμενη σεζόν και μέχρι τότε σε ρόλο υπηρεσιακού θα προαχθεί ο μέχρι πρότινος προπονητή της ομάδας κάτω των 23 του συλλόγου, Νίκι Χάγιεν. Πάντως τα ΜΜΕ από το Βέλγιο σημειώνουν πως ο Ντέιλα ήταν ήδη «τελειωμένος» μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά το ματς με την Μόλντε, όταν και επιτέθηκε στη συνέντευξή του σε οπαδούς και δημοσιογράφους.

O 43χρονος Νίκι Χάγιεν αναλαμβάνει να οδηγήσει την Κλαμπ Μπριζ για το υπόλοιπο της σεζόν, σε μία λύση εκ των έσω, μιας κι ο Χάγιεν εργάζεται από το καλοκαίρι του 2022 στη βελγική ομάδα από διάφορα πόστα (στα τέλη της περσινής σεζόν ήταν βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα). Ασχολήθηκε με την προπονητική από αρκετά μικρή ηλικία και συγκεκριμένα από τα 32 του χρόνια, με το βιογραφικό του να περιλαμβάνει αρκετές ομάδες χαμηλών κατηγοριών, αλλά και τμημάτων υποδομής.

Ως ποδοσφαιριστής, συνέδεσε την καριέρα του με τη Σεντ Τρούιντεν, η οποία από χθες του δίνει τη δυνατότητα να καθίσει στον πάγκο της Κλαμπ Μπριζ και να δοκιμάσει τα όρια και τις δυνατότητες του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ατάκα του ΠΑΟΚ για Μπάμπα με… Αλ Πατσίνο! (pic)

Η ανάρτηση του «Δικεφάλου» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σε μία μυθική βραδιά στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ ισοπέδωσε με 5-1 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ανέτρεψε την ήττα του πρώτου αγώνα και έκλεισε θέση στα προημιτελικά του Conference League!

Μία από τις πιο δυνατές εικόνες εκείνης της βραδιάς ήταν αναμφίβολα η αντίδραση του Ράχμαν Μπάμπα λίγα δευτερόλεπτα μετά το τέρμα που πέτυχε, με το οποίο έβαλε μπροστά στο σκορ τον «Δικέφαλο του Βορρά». Η φωτογραφία με τον... σεληνιασμένο Γκανέζο έγινε viral με χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ να την κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αυτό γιατί το βλέμμα του περιλάμβανε όλα τα συναισθήματα εκείνης της μέρας αλλά και του...dna της ομάδας.

Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ πριν από λίγη ώρα πόσταρε την εν λόγω εικόνα στα Social Media, συνοδεύοντάς την με την λεζάντα «The eyes Chico, they never lie» (μτφ. «Τα μάτια Τσίκο, δεν λένε ποτέ ψέματα»), μία ατάκα ευρέως γνωστή από την ταινία «Scarface» με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ