Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πασχαλάκης: Από τον παράδεισο στην κόλαση και πάλι πίσω…

Ένας απολογισμός των πέντε χρόνων παρουσίας του στον ΠΑΟΚ

Βασίλης Μανδράου

Πασχαλάκης: Από τον παράδεισο στην κόλαση και πάλι πίσω…

Επίμονος, ανατρεπτικός, εργατικός, συναισθηματικός, «τρελός». Πέντε λέξεις, όσα και τα χρόνια που διετέλεσε τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, από τον οποίο αποχωρεί «ως άνδρας πλέον» όπως παραδέχεται, έχοντας στις αποσκευές του ένα πρωτάθλημα, τρία κύπελλα και πολλές, πάρα πολλές αναμνήσεις.

ΠΑΟΚ και Αλέξανδρος Πασχαλάκης θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους έπειτα από πέντε χρόνια, στα οποία τόλμησαν και κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα, όνειρα πολλών ετών. Το PΑΟΚ24 επιχειρεί να κάνει μία απολογιστική «βουτιά» στο χρονοντούλαπο -πλέον- της ποδοσφαιρικής ιστορίας του Έλληνα γκολκίπερ στον «Δικέφαλο», ο οποίος όπως είπε μετά τον τελικό κυπέλλου θα είναι για πάντα «μεγάλο κομμάτι της ζωής του».

Κατά καιρούς επικροτήθηκε από τον κόσμο του ΠΑΟΚ, ο οποίος του απένειμε ουκ ολίγες φορές το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του αγώνα, της αγωνιστικής, του μήνα. Μια σχέση που πέρασε από πολλά στάδια, «χτίστηκε», γκρεμίστηκε, δοκιμάστηκε, πλήγωσε και πληγώθηκε. Όλα στον μέγιστο βαθμό, στα άκρα, δεν υπήρχε ποτέ μέση οδός.

Η μεταγραφή

Στις 7 Αυγούστου 2017, υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Έναν περίπου μήνα πριν ο «Δικέφαλος» είχε ξοδέψει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να φέρει στην Θεσσαλονίκη τον Αργεντίνο γκολκίπερ, Ροντρίγκο Ρέι, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα κάτω από τα γκολποστ. Ο τότε τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Λούμπος Μίχελς, αναζητούσε έναν τερματοφύλακα, που θα ήταν αναπληρωματικός του Ρέι και δεν θα ξέφευγε από τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας. Το όνομα του Αθηναίου τερματοφύλακα «έπεσε» στο τραπέζι. Ο Πασχαλάκης προερχόταν από μία εξαιρετική σεζόν με τον ΠAΣ Γιάννινα, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Είχε μάλιστα σημειώσει την μέχρι τότε καλύτερη εμφάνιση της ζωής του σε αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΟΚ, όπου έπιανε κυριολεκτικά τα πάντα καταφέρνοντας να φύγει θριαμβευτής με την -τότε- ομάδα του από την παγωμένη Τούμπα!

Το ντεμπούτο, η καθιέρωση και η…επέκταση!

Το ντεμπούτο του με την φανέλα του ΠΑΟΚ σημειώθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για την ομάδα, η οποία είχε υποστεί οδυνηρό αποκλεισμό από την Έστερσουντ για το Europa League και είχε «πετάξει» αρκετούς βαθμούς έχοντας μείνει πίσω στην κούρσα του τίτλου. Στις 25 Οκτωβρίου ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στην Καλαμαριά κόντρα στον τοπικό Απόλλωνα για τον θεσμό του κυπέλλου, με τον Πασχαλάκη να παίρνει φανέλα βασικού και τον Δικέφαλο να επικρατεί με 0-1, σε μία κακή εμφάνιση για την ομάδα. Οι κακές εμφανίσεις συνεχίστηκαν με την ήττα στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ (1-0) αλλά και η ισοπαλία με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (2-2) να ενισχύουν το κακό κλίμα γύρω από την ομάδα. Πολλοί μιλούσαν για απομάκρυνση του Λουτσέσκου σε περίπτωση «γκέλας» στην Ξάνθη, κάτι που εκείνη την χρονική περίοδο συζητιόταν έντονα. Ο Ρουμάνος τεχνικός αποφασίζει να αλλάξει πολλά στην αρχική ενδεκάδα και μεταξύ αυτών δίνει φανέλα βασικού στον Έλληνα γκολκίπερ. «Παίξε, σε εμπιστεύομαι. Τίποτα παραπάνω, θα μπεις μέσα και θα τους κερδίσεις» ήταν τα λόγια του Λουτσέσκου, όπως αποκάλυψε αρκετό καιρό μετά σε συνέντευξη του ο «Πάσχα». Ο ΠΑΟΚ νίκησε με 0-3 και ο Πασχαλάκης δεν έμεινε ποτέ ξανά εκτός ενδεκάδας, «κερδίζοντας» ακόμη και τους πιο δύσπιστους με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του. Η ασπρόμαυρη ΠΑΕ  μάλιστα ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της μαζί του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, ως μία ένδειξη αναγνώρισης αλλά και εμπιστοσύνης προς στο πρόσωπό του.

Το ασύλληπτο ρεκόρ.

Έκανε τον εαυτό του αδιαμφισβήτητο βασικό τερματοφύλακα της ομάδας, κάτι που φάνταζε σχεδόν απίθανο κατά την άφιξη του στην Θεσσαλονίκη. Από τις 4 Φεβρουαρίου 2018, ο Πασχαλάκης κατέχει το ρεκόρ του ΠΑΟΚ για περισσότερα διαδοχικά λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ, με 971, εκτός του χρόνου καθυστερήσεων (συνολικά 1008), προτού δεχτεί ένα στην εκτός έδρας νίκη με 1-3 νίκες επί του ΠΑΣ Γιάννινα [9], για να ξεπεράσει τον Κώστα Χαλκιά με 859 διαδοχικά λεπτά.

Από την εφιαλτική βραδιά με την Μπενφίκα στο βραβείο του «τερματοφύλακα της χρονιάς»!

Ο πρώτος τίτλος με την φανέλα του ΠΑΟΚ στο κλείσιμο της σεζόν 2017-18 ήταν γεγονός, με την κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ (2-0) να δημιουργεί μεγάλη προσμονή για την επόμενη σεζόν. Μια σεζόν, η οποία ξεκίνησε με την απόκρουση πέναλτι στο… παρανοϊκό ματς με την Σπάρτακ Μόσχας στο 77′ (οι Ρώσοι προηγήθηκαν με 0-2 στο 17′ και ο ΠΑΟΚ έκανε το 3-2 στο 44′) και το ολέθριο λάθος στην αναμέτρηση με τη Μπενφίκα που οδήγησε σε ήττα – αποκλεισμό αλλά και στην πρώτη έντονη κριτική προς το πρόσωπό του. Ο Λουτσέσκου τον πίστεψε όσο κανένας και η ανταπόδωση ήρθε στις 30 Σεπτεμβρίου και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Ο «Δικέφαλος» έφυγε θριαμβευτής από το «Γ. Καραϊσκάκης» με 0-1, χάρη στο αυτογκόλ του Βούκοβιτς. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την φανέλα του ΠΑΟΚ, πιάνοντας μέχρι και τα… άουτ! Ακολούθησαν μεγάλες βραδιές για τον #TheGoldkeeper, (όπως τον «βάφτισε» στα social media η ΠΑΕ) συνεχίζοντας την εξαιρετική σεζόν του 2017-18. Ο Πασχαλάκης μετά από τη μέση της σεζόν 2018-19 έπαιξε κάθε λεπτό στους αγώνες πρωταθλήματος, έχοντας δεχθεί μόλις 6 γκολ σε 15 αγώνες, ενώ κράτησε ανέπαφη την εστία του 9 φορές. Στις 17 Ιανουαρίου 2019, επιβραβεύτηκε από την ομάδα με νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Οι καλές εμφανίσεις συνεχίστηκαν μέχρι και το τέλος της χρονιάς, με τον ίδιο να αναδεικνύεται σε έναν από τους κύριους παράγοντες για την κατάκτηση του νταμπλ από την ομάδα του ΠΑΟΚ, αφού πέρα από το πρωτάθλημα κατέκτησε και το κύπελλο. Βραβεύτηκε μάλιστα από τον ΠΣΑΑΠ ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας για την σεζόν 2018-19.

Ο Superman… Πασχαλάκης στην απονομή

Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν εκείνος που έδωσε άλλο χρώμα στην γιορτή για τη στέψη του πρωταθλητή ΠΑΟΚ, χαρίζοντας ένα από τα highlight της λαμπρής εκείνης βραδιάς.

Ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας μπαίνοντας στον διάδρομο που οδηγούσε στην εξέδρα που είχε στηθεί για την απονομή, σταμάτησε, γονάτισε, έβγαλε τη φανέλα της ομάδας και την πέρασε στον λαιμό του. Όταν σηκώθηκε όλοι είδαν την μεταμόρφωσή του ως Σούπερμαν. Και όπως ήταν φυσικό ένα νέο παρατσούκλι είχε μόλις γεννηθεί για τον τερματοφύλακα του Δικεφάλου.

Η ρήξη με τους οπαδούς

Στις 7 Μαρτίου 2021, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Άρη σε μία χρονική περίοδο που λόγω κορονοϊού οι παίκτες δεν κάθονταν στους πάγκους αλλά στις κερκίδες. Εκεί ήταν και ο Πασχαλάκης, ο οποίος είχε χάσει την θέση βασικού από τον Ζίβκοβιτς. Οι κιτρινόμαυροι είναι μπροστά στο σκορ με 0-2 και όσοι βρίσκονται στην Τούμπα επιτίθονται κατά παντός προσώπου. Ο Πασχαλάκης αντιδράει σε κάτι που ακούστηκε προς το πρόσωπό του και ζητάει το λόγο. Όλοι αντιλαμβάνονται πως σε τέτοιες στιγμές, δεν γίνεται διάλογος. Η κατάσταση ξεφεύγει, ενώ το παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη. Λίγες ημέρες μετά οι οπαδοί ζητούν από τον Πάμπλο Γκαρσία να μην ξαναβάλει τον Πασχαλάκη, με το κλίμα γύρω από τον υψηλόσωμο πορτιέρο να είναι άσχημο. Δυο μήνες μετά ωστόσο, είναι βασικός στον τελικό του κυπέλλου και πανηγυρίζει το κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα πίσω.

«Dare to Dream» & «Μake History»

«Dare To Dream». Tο άλλοτε μότο του ΠΑΟΚ έγινε στάση ζωής για τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, που μόνο εύκολη δεν ήταν η πορεία του προς την κορυφή. Αναπληρωματικός σε Πανθρακικό και Λεβαδειακό κι ένα βήμα πριν τα παρατήσει έχοντας μείνει έξι μήνες χωρίς ομάδα. Η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η υπομονή τον οδήγησαν σταδιακά προς τον ΠΑΟΚ, στον οποίο έδωσε και πήρε πολλά. Κατάφερε να γράψει ιστορία με την ομάδα κατακτώντας πέντε τίτλους και γράφοντας το όνομα του στις πιο «χρυσές» σελίδες της ιστορίας του συλλόγου. Ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του αγνώμονες δεν υπήρξαν ποτέ και στην τελευταία του παράσταση στην Τούμπα καταχειροκροτήθηκε με τον κόσμο να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του και τον ίδιο να υποκλίνεται αναγνωρίζοντας όλα τα όμορφα συναισθήματα που ένιωσε σε αυτό το γήπεδο που αν μη τι άλλο τον εκτόξευσε…

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: “Πονοκέφαλος” για δύο

Τι ισχύει με φόντο τη συνέχεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ θα ολοκληρώσει σήμερα την προετοιμασία του για την αυριανή αναμέτρηση με τη Λαμία (17:00), με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να καταλήγει στις τελικές του επιλογές.

Ο Ρουμάνος τεχνικός, δε θα έχει στη διάθεσή του τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς που συμπλήρωσε κάρτες, με τον Σέρβο να μένει στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, "πονοκέφαλος" υπάρχει και για τους Κουλιεράκη και Μπάμπα, καθώς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα επόμενα παιχνίδια.

Και οι δύο έχουν φτάσει τις δύο κίτρινες κάρτες και βρίσκονται στο όριο, κινδυνεύοντας να μείνουν εκτός σ’ ένα από τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τη Λαμία ακολουθούν τα μεγάλα ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Άρη για τον ΠΑΟΚ και προφανώς, είναι κι αυτό ένα σημαντικό ζήτημα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Nότιγχαμ Φόρεστ: Σκέψεις για νομικές κινήσεις κατά του Γκάρι Νέβιλ!

Για τη δήλωση του πρώην αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περί… μαφιόζικης συμμορίας!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Να κινηθεί νομικά κατά του Γκάρι Νέβιλ, για τις δηλώσεις του πρώην αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περί... μαφιόζικης συμμορίας, σκέφτεται η Νότιγχαμ Φόρεστ σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

«Ειλικρινά μου θυμίζει ανακοίνωση μαφιόζικης συμμορίας! Ο Κλάτενμπεργκ πρέπει να παραιτηθεί από τη δουλειά του στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Αν βλέπει αυτές τις λέξεις που αμφισβητούν την ακεραιότητα και ουσιαστικά αποκαλεί έναν διαιτητή του VAR απατεώνα επειδή υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο σύλλογο, τότε υποστηρίζει αυτά που λέγονται και θα έχανε βασικά όλη την αξιοπιστία νομίζω με τους διαιτητές στο παιχνίδι. Θα πρέπει να παραιτηθεί απόψε και να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη δήλωση, κατά τη γνώμη μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκάρι Νέβιλ ο οποίος εργάζεται ως σχολιαστής του Sky Sports, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Νότιγχαμ Φόρεστ μετά το παιχνίδι με την Έβερτον.

Υπενθυμίζεται πως "σκληρή" ανακοίνωση κατά της Νότιγχαμ Φόρεστ εξέδωσε χθες και η Premier League, με την βρετανική ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη να υποστηρίζει πως δεν της δόθηκαν τρία πέναλτι στο ματς με την Έβερτον, κατηγορώντας ανοιχτά τον διαιτητή του VAR, Στιούαρτ Άτγουελ, υπογραμμίζοντας πως είναι οπαδός της Λούτον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Βγάζει» ενδεκάδα ο Λουτσέσκου!

Αρχίζει και… τελειώνει η προετοιμασία για τον πρώτο εκ των πέντε “τελικών” που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Πρωινό είναι το σημερινό ραντεβού των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ με τον Ράζβαν Λουτσέσκου, στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας.

Ουσιαστικά, η σημερινή προπόνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη και την... λήξη της προετοιμασίας των "ασπρόμαυρων" για το αυριανό παιχνίδι με τη Λαμία στο ΔΑΚ "Αθανάσιος Διάκος", καθώς όσοι αγωνίστηκαν βασικοί την Κυριακή στο "Γ. Καραϊσκάκης", ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκειά της δε, ο Ρουμάνος προπονητής θα εξωτερικεύσει τις σκέψεις του για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, έχοντας ξανά στη διάθεσή του τον Γιάννη Κωνσταντέλια και μην υπολογίζοντας στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Μετά το τέλος της προπόνησης, θα ανακοινωθεί η αποστολή που θα μεταβεί στη Λαμία, με όλους στον Δικέφαλο να γνωρίζουν πως τα περιθώριά τους για απώλεια νέων βαθμών, έχουν απλά... τελειώσει!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ