Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο πρώτος τελικός!

Σαν σήμερα το 1939 ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Ελλάδας – Η ιστορική φωτογραφία και οι ήρωες!

Στέργιος Αναστασιάδης

Ο πρώτος τελικός!

28 Μαΐου 1939. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΠΑΟΚ δίνει το παρών σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Απέναντί του, στον τρίτο τελικό της διοργάνωσης, η ΑΕΚ, στο γήπεδο της Λεωφόρου!

Παρουσία 2 χιλιάδων φιλάθλων του, οι οποίοι έκαναν το – πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή – ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, οι “ασπρόμαυροι” προηγούνται στο 31΄ με τον Ιωαννίδη, όμως η ΑΕΚ ισοφαρίζει στο 41΄ με τον Χατζησταυρίδης και στο 73΄ ολοκληρώνει την ανατροπή με τον Μανέττα, κατακτώντας το τρόπαιο.

Τόσο πριν όσο και μετά τον τελικό, με αφορμή την μαύρη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453), οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν μαζί αγκαλιασμένοι, πρωτοβουλία που έτυχε μεγάλης προβολής από τα Μέσα της εποχής!

Άξιο αναφοράς βέβαια και το γεγονός πως τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε εκείνο τον τελικό, ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ και οι Γιώργος Βατίκης και Νίκος Σωτηριάδης του ΠΑΟΚ, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Συγκεκριμένα, ο Κοντούλης σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 1944 από Γερμανούς στρατιώτες στην προσπάθεια του να αποδράσει από το φορτηγό που τον μετέφερε για εκτέλεση από τις φυλακές Χαϊδαρίου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, ο Γιώργος Βατίκης έγινε στις 17 Νοεμβρίου 1940 ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έχασε τη ζωή του στο μέτωπο και ο Νίκος Σωτηριάδης “έπεσε” 28 Ιανουαρίου 1941 σε μια έφοδο της μονάδας του στο ύψωμα της Τσέροβας, στην Κλεισούρα, στην προσπάθειά του να κυριεύσει πολυβολείο των Ιταλών.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Ιωαννίδης, Βατίκης, Αρβανίτης, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γαλάρος, Κρίτας, Καλογιάννης, Γεωργίου.

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Μαρόπουλος, Μανέττας, Σέλτσικας, Τζανετής.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

LIVE: ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ

Ζωντανή ενημέρωση μέσα από το PAOK24

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Μεγάλο βράδυ στην Τούμπα, μεγάλο "ραντεβού" με την ιστορία. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την Κλαμπ Μπριζ, στο δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων, με φόντο το πολυπόθητο εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Europa Conference League.

Το PAOK24 βρίσκεται στο γήπεδο και σας μεταφέρει ζωντανά την εξέλιξη:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λέανδρος, Γιάννης μαζί στην Τούμπα

Οι δύο μικροί φίλοι του ΠΑΟΚ πάντα στο πλευρό της ομάδας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Κλαμπ Μπριζ με στόχο μια ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League.

Η Τούμπα είναι κατάμεστη από νωρίς με τον κόσμο του Δικεφάλου να δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Παρών στο γήπεδο και οι Λέανδρος και Γιάννης Παπαστεφανάκης για να στηρίξουν με την παρουσία τους την προσπάθεια των παικτών του Ράζβαν Λουτσέσκου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στο πλευρό τους ο Γ. Σαββίδης

Θα παρακολουθήσει την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ιστορική μάχη του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League.

Ο Δικέφαλος θέλει με «όπλο» την Τούμπα να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 από το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο.

Στο γήπεδο βρίσκεται και ο Γιώργος Σαββίδης, που θα παρακολουθήσει την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ