Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βαρέλα: Ο «The Beast» που έγραψε τη δική του ασπρόμαυρη ιστορία!

Συνέδεσε το όνομα του με μεγάλες στιγμές του ΠΑΟΚ

Βασίλης Μανδράου

Βαρέλα: Ο «The Beast» που έγραψε τη δική του ασπρόμαυρη ιστορία!

Ήρθε ως ένας ακόμη παίχτης για την άμυνα, κλείνει τον κύκλο του στον ΠΑΟΚ ως ένας από τους κορυφαίους που έχουν παίξει την θέση και ένας από τους δύο παίκτες με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία του «Δικεφάλου». Με λίγα λόγια ένας από αυτούς που έβαλαν χρώμα στα ασπρόμαυρα όνειρα…

ΠΑΟΚ και Φερνάντο Βαρέλα θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια. Το PΑΟΚ24 με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου έξι ετών επιχειρεί να κάνει μία αναδρομή στην πορεία του αμυντικού από το Πράσινο Ακρωτήρι στον «Δικέφαλο», στον οποίο όπως είπε στα αποδυτήρια μετά τον τελικό κυπέλλου έζησε έξι υπέροχα χρόνια και πλέον θα είναι φίλαθλος της ομάδας.

Η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ

Στις 23 Ιουλίου του 2016, ο Βαρέλα συμφώνησε σε συμβόλαιο τριών χρόνων με τον ΠΑΟΚ, που δαπάνησε 1,4 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό του. Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2016 ο Βαρέλα ενδιέφερε τον ΠΑΟΚ, που προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή με τον πρόεδρο της Στεάουα. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Τζίτζι Μπεκάλι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Φερνάντο Βαρέλα με μεταγραφή από τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Η ιστορία είχε μόλις ξεκινήσει…

Το ντεμπούτο

Έχοντας απουσιάσει από τα δύο παιχνίδια με τον Άγιαξ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ και από το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ντιναμό Τιφλίδας για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ο Βαρέλα, με το νούμερο 43 στη φανέλα, καταγράφει την πρώτη του επίσημη συμμετοχή με τον ΠΑΟΚ στις 25 Αυγούστου, στη ρεβάνς με τη Ντιναμό στην Τούμπα. Ο στόπερ από τον Πράσινο Ακρωτήρι πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι στο 76ο λεπτό αντικαθιστώντας τον Άνχελ Κρέσπο, τον ποδοσφαιριστή που έμελλε να γίνει το… έτερο του ήμισυ στον ΠΑΟΚ.

Η αλήθεια είναι πως στην πρώτη του σεζόν άργησε να προσαρμοστεί έχοντας μπει αργά στη προετοιμασία, όμως πήρε συνολικά 39 συμμετοχές. Αρκετά ψαρωμένος την πρώτη του χρονιά, έχοντας αρκετά λάθη στα πρώτα του παιχνίδια, όμως στη συνέχεια βελτιώθηκε σημαντικά και έκανε μάλιστα πολύ μεστό  παιχνίδι στον τελικό κυπέλλου κατακτώντας με την ομάδα το κύπελλο Ελλάδος κόντρα στην ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Ήταν ο πρώτος από τους πέντε τίτλους που κατέκτησε συνολικά με τον «Δικέφαλο»!

Το πρώτο του γκολ αλλά και… αυτογκόλ κόντρα στον Ολυμπιακό!

Στις 23 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό με τον Βαρέλα να ανοίγει το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό με προβολή πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 25΄ έστειλα άθελά του τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, η οποία γνώρισε την ήττα με 2-1 στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

Η καθιέρωση με Λουτσέσκου και το απίστευτο «δέσιμο» με τον Κρέσπο

Το καλοκαίρι του 2017 ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε προετοιμασία με τον Σέρβο τεχνικό, Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς, ο οποίος απομακρύνθηκε έπειτα από… 57 ημέρες και τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός πίστεψε πολύ στις ικανότητες του Βαρέλα, τον οποίο καθιέρωσε από την αρχή ως έναν από τους δύο βασικούς στόπερ της ομάδας. Το ταίρι του έψαχνε για λίγους μήνες δοκιμάζοντας ανά διαστήματα τον Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, τον Στέλιο Μαλεζά αλλά και τον Κάρλος Ζαμπράνο. Η απερίσκεπτη αποβολή του Περουβιανού στο παιχνίδι με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, τον έθεσε ουσιαστικά εκτός ομάδας, με τον Κρέσπο να παίρνει φανέλα βασικού και να συνθέτουν οι δυο τους το δίδυμο των απόλυτων επιτυχιών της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Έφτασαν παρέα στην Τούμπα το καλοκαίρι του 2016. Συνέθεσαν το κεντρικό δίδυμο της άμυνας στον ΠΑΟΚ στα προηγούμενα πέντε χρόνια, διάστημα στο οποίο κατέκτησε πέντε τίτλους, ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα Ελλάδος. Εξ ορισμού λοιπόν Φερνάντο Βαρέλα και Χοσέ Άνχελ Κρέσπο είναι δύο από τους σημαντικότερους κεντρικούς αμυντικούς όχι απλά στη σύγχρονη, αλλά συνολικά πια στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Ο πανηγυρισμός με τον γιο του και τα δάκρυα συγκίνησης…

Στις 12 Φεβρουαρίου 2018 ο Δικέφαλος είχε υποδεχθεί την Λάρισα στην Τούμπα. Το παιχνίδι βρίσκεται στο 40ο λεπτό. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει με 1-0 χάρη σε γκολ του Εβγέν Σάκχοφ, ο Πέλκας εκτελεί κόρνερ, με τον Βαρέλα να στέλνει με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα και στη συνέχεια να χάνεται στην αγκαλιά του 12χρονου τότε, Γκουστάβο, που ήταν ball boy πίσω από την εστία. Ήταν μία από τις πιο «δυνατές» στιγμές του Βαρέλα στον ΠΑΟΚ με τον ίδιο να δηλώνει μετά το παιχνίδι: «Tο ήξερα ότι θα σκοράρω και του είχα ζητήσει να τον φέρω στο γήπεδο. Ήξερα πως ο γιος μου θα είναι πίσω από την εστία. Μου είχε πει «μπαμπά θα είμαι πίσω από το τέρμα πρέπει να σκοράρεις σήμερα» και το κατάφερα».

Μία φάση, μία χρονιά, ένα πρωτάθλημα!

Λίγες μέρες μετά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω της γνωστής σε όλους ιστορία με τον Όσκαρ Γκαρθία, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ στην γεμάτη Τούμπα, όντας υποχρεωμένος να κερδίσει και να προσπεράσει την «Ένωση» στην βαθμολογία. Με το ρολόι να δείχνει το 90ο λεπτό ο ΠΑΟΚ κερδίζει κόρνερ με τον Ντιέγο Μπίσεσβαρ να αναλαμβάνει την εκτέλεση και τον  Φερνάντο Βαρέλα να σκοράρει με κεφαλιά. Ο βοηθός αρχικά έδειξε σέντρα με τους παίχτες της ΑΕΚ να πέφτουν πάνω σε Κομίνη και Ποντίκη, ο οποίος στη συνέχεια σήκωσε το σημαιάκι ακυρώνοντας το γκολ ως οφσάιντ…

Η μεταγραφή του γιου του στην Μπενφίκα και η αποπομπή στον ΠΑΟΚ Β’

Το Νοέμβριο του 2021 ο ΠΑΟΚ ξεκινά συζητήσεις με την πλευρά Βαρέλα για την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου του Γκουστάβο, ο οποίος αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του στην Κ19. Το ενδιαφέρον της Μπενφίκα για το Γκουστάβο έκανε αρκετά περίπλοκα τα πράγματα, με τον νεαρό επιθετικό λίγο καιρό μετά να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την Πορτογαλική ομάδα. Δεν είναι οι εξελίξεις αυτές καθαυτές που δεν «χτύπησαν» καλά, όσο ο χειρισμός της υπόθεσης από πλευράς του Φερνάντο Βαρέλα που κινήθηκε χωρίς προηγουμένως να έρθει σε επαφή και επικοινωνία με τον ΠΑΟΚ. Με την ομάδα που έζησε τα πάντα!

Η πλευρά της ομάδας δυσαρεστήθηκε έντονα με τον χειρισμό του Φερνάντο Βαρέλα στην υπόθεση αυτή και κάπου εκεί το κλίμα χάλασε. Ο αμυντικός ξεκίνησε προπονήσεις με τον ΠΑΟΚ Β, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάννη Μιχαηλίδη ανάγκασε τον Λουτσέσκου να ζητήσει την άδεια του Ιβάν Σαββίδη για να τον επαναφέρει στην ομάδα.

Η αποθέωση από τον κόσμο στο… «last dance»!

Στις 17 Μαΐου ο Φερνάντο Βαρέλα αποχαιρέτησε μετά το φινάλε του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό την Τούμπα. Ο θηριώδης αμυντικός κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή με την ασπρόμαυρη φανέλα και δακρυσμένος είπε αντίο στους φίλους των ασπρόμαυρων. Η Τούμπα αναγνώρισε όλα όσα πρόσφερε ο Βαρέλα στην ομάδα τα έξι χρόνια που αποτέλεσε κομμάτι της και φυσικά τον αποθέωσε. Ενδεικτικό της αναγνώρισης των όσων πρόσφερε στο κλαμπ είναι το απρόσμενο για τον ίδιο, τηλέφωνο που τον πήρε την Κυριακή ο ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου», Ιβάν Σαββίδης. Όπως έγραψε και η ίδια η ΠΑΕ στο αποχαιρετιστήριο ποστάρισμα της «Ήρθε ως ένας (ακόμα) παίχτης για την άμυνα. Κλείνει τον κύκλο του ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τα ασπρόμαυρα…».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το τελευταίο πέρασμα από τη Λαμία

Ο Δικέφαλος επιστρέφει σε ένα γήπεδο που βρίσκει τον τρόπο να νικήσει.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 2-0 στη μοναδική φετινή επίσκεψή του στο ΔΑΚ Λαμίας, σε μια αναμέτρηση στην οποία είχε μετρήσει αρκετές ευκαιρίες με τελικές εντός περιοχής και τελικά άνοιξε το δρόμο για το «τρίποντο» με ένα σουτ του Τάισον στο 71'.

Ο Δικέφαλος είχε βρει το δεύτερο γκολ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μπάμπα να βρίσκεται δίχτυα μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό του στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, έναν τραυματισμό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί εκείνη η αναμέτρηση στα πέναλτι.

Λαμία (Λ. Βόκολος) (3-5-2): Koσέλεφ, Αμαράλ (81’ Κοντονίκος), Τζανετόπουλος (81’ Βασιλαντωνόπουλος), Κορνέζος, Παπαδόπουλος, Νούνιες, Στάνκο, Μαρτίνες (29’ Τζανδάρης), Τσιλούλης, Μάλτσι (60’ Τσούκαλος), Σλίβκα.

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Koτάρσκι, Γιόνι (75’ Βιεϊρίνια), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ (85’ Τσιγγάρας), Μεϊτέ, Ζίβκοβιτς (74’ Ντεσπόντοφ), Τάισον, Κωνσταντέλιας (84’ Μουργκ), Σαμάτα (36’ Τόμας).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Πενηνταρίζει» ο Σβαμπ!

Οι δύο που τα έχουν ήδη καταφέρει και το ρεκόρ που κυνηγάει ο Αυστριακός!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Εφόσον αγωνιστεί αύριο στο ΔΑΚ "Αθανάσιος Διάκος" κόντρα στη Λαμία, κάτι που είναι και το πιθανότερο, ο Στέφαν Σβαμπ θα "γράψει" την 50η συμμετοχή του τη φετινή σεζόν, επίτευγμα που έχουν ήδη πετύχει οι Μπράντον Τόμας και Γιάννης Κωνσταντέλιας.

Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός μέσος θα φτάσει ακόμα πιο κοντά στο να καταγράψει ρεκόρ σε ότι αφορά τις συμμετοχές του με τα "ασπρόμαυρα" μέσα σε μία σεζόν, κυνηγώντας την επίδοση που "έγραψε" την περίοδο 2021-22.

Πιο συγκεκριμένα, την σεζόν 2020-21, ο 33χρονος μέσος κατέγραψε 48 συμμετοχές, 9 γκολ και 10 ασίστ, την επόμενη "έγραψε" 52 συμμετοχές, 5 γκολ και 5 ασίστ και πέρσι σταμάτησε στις 40 συμμετοχές με 4 γκολ και 1 ασίστ, ενώ φέτος, με πέντε παιχνίδια να απομένουν, έχει 49 συμμετοχές, 9 γκολ και 5 ασίστ, έχοντας την ευκαιρία να "σπάσει" τόσο το προσωπικό του ρεκόρ σε συμμετοχές όσο και σε γκολ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΡΤ, ο ΠΑΟΚ και οι… άγνωστοι! (vids)

Το παιχνίδι της Κρατικής τηλεόρασης εις βάρος του ΠΑΟΚ με αποδείξεις!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Πόσω μάλλον όταν μία κατάσταση "σέρνεται" εδώ και μήνες, με την ενορχήστρωση της ΕΡΤ, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης!

Τις τελευταίες ώρες, από την ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το κλειστό του Ρέντη, προκύπτει πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι ηγετικά στελέχη της Θύρας 7!

Η... ενημέρωση της ΕΡΤ; "Συμπλοκές οπαδών με την Αστυνομία", "στενός πυρήνας χούλιγκαν", ο "πυρήνας των οργανωμένων προέρχεται από σύνδεσμο της Δυτικής Αττικής", "όλοι οι ηθικοί αυτουργοί είναι οργανωμένοι της ίδιας ομάδας" και γενικώς... γενικότητες.

Πουθενά δεν ακούγεται η λέξη "Ολυμπιακός", πουθενά δεν ακούγεται η φράση "Θύρα 7". Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ΕΡΤ συνεχίζει, από τον περασμένο Δεκέμβριο, να συνδέει με ύπουλο τρόπο τα επεισόδια στο κλειστό του Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη με τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του!

Σε συνέχεια δεκάδων ρεπορτάζ που "έπαιζαν" στο παρασκήνιο πλάνα από παλαιότερα επεισόδια στην Τούμπα, ακόμα και χθες, ακόμα και μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την προέλευση των ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονίας Λυγγερίδη, η ΕΡΤ στο χθεσινό κεντρικό της δελτίο ειδήσεων "έπαιζε" πλάνα από τα επεισόδια στον τελικό του Πανθεσσαλικού Σταδίου το 2017 και πλάνα από την Τούμπα, ενώ το "σούπερ" στο κάτω μέρος της οθόνης έγραφε: "Επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία Λυγγερίδη, οι συλληφθέντες προέρχονται από θύρα οργανωμένων οπαδών συγκεκριμένης ομάδας" (Δείτε το βίντεο στο 3:54 πατώντας ΕΔΩ)

Όλα αυτά, ενώ η ΕΡΤ δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να υπογραμμίζει σε κάθε δελτίο της πως ο 25χρονος που παραδόθηκε στην Αστυνομία για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού ήταν οπαδός του ΠΑΟΚ (δείτε και διαβάστε πατώντας ΕΔΩ), ενώ υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα και βίντεο προηγούμενων ετών που η Κρατική Τηλεόραση, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να συνδέσει συλλήψεις οπαδών με τον ΠΑΟΚ (διαβάστε πατώντας ΕΔΩ).

Φόβος απέναντι στον Ολυμπιακό και στον κόσμο του; Άνωθεν εντολές; Μίσος εναντίον του ΠΑΟΚ; "Αντίποινα" για την επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την απόφαση της ΕΡΤ να μη στείλει απεσταλμένο στη Φρανκφούρτη για την κάλυψη του αγώνα με την Αϊντραχτ, στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη; Κάτι άλλο; Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Μπορεί κάποιο στέλεχος της ΕΡΤ να απαντήσει;

Όποιες και αν είναι οι εξηγήσεις, το σίγουρο είναι πως εδώ και καιρό υπάρχει μια απροκάλυπτη επιχείρηση της ΕΡΤ για στοχοποίηση του ΠΑΟΚ και του κόσμου του, τη στιγμή που όπως αποδεικνύεται υπάρχει μεγάλη διάθεση για "προστασία" του Ολυμπιακού, προφανώς με απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ και όχι των δημοσιογράφων ή των εκφωνητών ειδήσεων!

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ