Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σαν σήμερα: Το φτύσιμο του Ράικαρντ στον Φέλερ (vid)

Μια από τις αξέχαστες στιγμές του Μουντιάλ του 1990

PAOK24

Σαν σήμερα: Το φτύσιμο του Ράικαρντ στον Φέλερ (vid)

Ο Φρανκ Ράικαρντ ξεπέρασε τα όρια όταν έφτυσε τον Ρούντι Φέλερ στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Ήταν 24 Ιουνίου 1990… Διαβάστε την ιστορία.

Η κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και της Ολλανδίας ξεκίνησε το 1974, η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων μετά τον πόλεμο, και έφθασε στο αποκορύφωμα της το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας.

Οι διαφορές των δύο ομάδων δεν περιορίζονταν μόνο στο αγωνιστικό μέρος αλλά έχουν τις ρίζες τους στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την γερμανική κατοχή. Κατά την διάρκεια της πενταετούς κατοχής των Γερμανών, 250.000 Ολλανδοί πέθαναν και όσοι επιβίωσαν ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Μέχρι το 1990, στους μεταξύ τους αγώνες, ήταν εμφανής η συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας του πολέμου, που σταδιακά εξασθενούσε όσο περνούσαν τα χρόνια. Οι αναμετρήσεις είχαν ένταση, σκληρά μαρκαρίσματα και αψιμαχίες μεταξύ των παικτών. Ο νοκ άουτ αγώνας Ολλανδία – Γερμανία στο Μουντιάλ της Ιταλίας αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αντιπαλότητας τους.

Η Γερμανία και η Ολλανδία ξεκίνησαν το τουρνουά ως φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Γερμανία έκανε δύο άνετες νίκες επί της Γιουγκοσλαβίας με 4-1 και των ΗΑΕ με 5-1.

Τα “πάντσερ” έδειχναν ότι βρίσκονταν σε εξαιρετική φόρμα σε αντίθεση με την Ολλανδία που είχε εσωτερικά προβλήματα καθώς οι παίκτες δεν συμφωνούσαν στην πρόσληψη του Λίο Μπενάκερ ως προπονητή. Το ταλέντο των παικτών μπορούσε να καλύψει κάθε αρνητικό στοιχείο της ομάδας.

Το παιχνίδι είχε χαρακτηριστεί ως “τελικός” και όποια ομάδα περνούσε στον επόμενο γύρο θα κατακτούσε και το Κύπελλο, όπως είχε πει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ στον Λίο Μπενάκερ. Η πρόβλεψη του Γερμανού προπονητή αποδείχτηκε σωστή.

Ο αγώνας διεξήχθη στο “Σαν Σίρο” για την φάση των “16” στις 24 Ιουνίου 1990 και έμεινε στην ιστορία για τη νίκη της Γερμανίας αλλά και την κόντρα του Ρούντι Φέλερ με τον Φρανκ Ράικαρντ, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο ματς.

Η μορφή του αγώνα άλλαξε στο 21′ όταν ο Ράικαρντ έκανε σκληρό φάουλ στον Φέλερ. Ο Ολλανδός δέχτηκε κίτρινη κάρτα όπως και ο Φέλερ που διαπληκτίστηκε με τον Ράικαρντ, που τον έφτυσε.

Μετά την εκτέλεση του φάουλ ο Φέλερ προσπάθησε να αποφύγει τον τερματοφύλακα Φαν Μπρόικελεν και στη διαμάχη των δύο παικτών παρενέβη και πάλι ο Ράικαρντ, ο οποίος τα είπε σε έντονο ύφος με τον Γερμανό επιθετικό. Οι διαιτητής απέβαλε και τους δύο παίκτες με τον Ράικαρντ να φτύνει για δεύτερη φορά τον Φέλερ κατά την αποχώρηση τους από το γήπεδο.

Ο Ράικαρντ σε δηλώσεις του δεν εξέφρασε κακία εναντίον του Φέλερ ενώ με το πέρασμα των χρόνων σε αναφορά του για το περιστατικό το χαρακτήρισε ως ένα αστείο συμβάν. Η Γερμανία νίκησε 2-1 χάρις στα γκολ του Κλίνσμαν και του Μπρέμε.

https://twitter.com/stusfootyflash/status/1540228241843183617

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δανός διαιτητής στη Λεωφόρο

Ποιος ορίστηκε στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Το Δανό διαιτητή, Μίκελ Ρέντερ, όρισε η ΚΕΔ στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, την προσεχή Κυριακή (18:00, Cosmote Sport) στη Λεωφόρο.

Στο VAR θα είναι ο συμπατριώτης του, Γιόνας Γιάνσεν, με βοηθό του το Νικολακάκη, Λασιθίου, ενώ επόπτες ορίστηκαν οι επίσης Δανοί, Γιουρνταγκούλ και Μάστρουπ.

Στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, ορίστηκε σλοβενική ομάδα, με επικεφαλής το διαιτητή, Ματέι Γιουγκ, ενώ στο Άρης - Λαμία, ορίστηκε ο Περράκης, με το Σιδηρόπουλο στο VAR.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χωρίς προβλήματα ενόψει ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός

Επέστρεψαν όλοι οι διεθνείς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με την επιστροφή και των τελευταίων διεθνών, Μπακασέτα, Ιωαννίδη, Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς, ο Παναθηναϊκός συνέχισε την προετοιμασία του ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (31/3, 18:00), με μία προπόνηση σήμερα.

Οι πέντε διεθνείς, έκαναν αποθεραπεία και αύριο αναμένεται να μπουν στο κανονικό πρόγραμμα, ενώ εκτός ήταν ξανά οι Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν που είναι μακροχρόνια απόντες.

Με την επιστροφή των διεθνών, επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για τον Φατίχ Τερίμ, ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπαλτάκος: «Τελικός χωρίς κόσμο αν δε βελτιωθεί το Πανθεσσαλικό»

Η απόφαση μετά τη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου και του Θεόδωρου Καρυπίδη, πραγματοποιήθηκε η σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ και μετά τις διάφορες διαφωνίες, για τον κόσμο, τον αριθμό των εισιτηρίων και την έδρα, ο πρόεδρος, Τάκης Μπαλτάκος, είπε:

«Έγινε σήμερα μία σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο κ.Μπέος, οι δύο διαγωνιζόμενες ΠΑΕ και φυσικά η ΕΠΟ. Σε αυτή τη σύσκεψη πήραμε μερικές αποφάσεις. Το πρώτο που πρέπει να πούμε, είναι ότι η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την προκήρυξή της. Η προκήρυξη είναι σαφής, όταν μία ομάδα προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη από την Αθήνα, το γήπεδο διεξαγωγής είναι στον Βόλο. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι ομάδες συμφωνήσουν σε κάτι άλλο, εμείς μπορούμε να τις ακούσουμε. Ο Άρης όμως είπε με σαφήνεια ότι δεν δέχεται να παίξει στο ΟΑΚΑ, οπότε η ΕΠΟ λέει το ίδιο πράγμα. Πάμε στον Βόλο όπως λέει η προκήρυξη. Στον Βόλο όμως, με βάση τον νέο όνομα, για να πάμε και να παίξουμε τελικό, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που σήμερα δεν πληρούνται. Αυτό σημαίνει ότι αν οι προύποθέσεις αυτες δεν πληρούνται μέχρι κάποιο χρονικό σημείο εύλογο, που το βλέπω δύσκολο, ο αγώνας θα γίνει στον Βόλο κεκλεισμένων των θυρών, μόνο και μόνο επειδή με το νέο σύστημα, τις κάμερες και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που απαιτούνται, δεν μπορεί το γήπεδο να φιλοξενήσει τελικό με κόσμο. 

Ο Παναθηναϊκός εξέφρασε επιφυλάξεις για τον κόσμο ακόμη κι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ακόμη κι αν το γήπεδο είναι 100% έτοιμο με βάση τον νέο νόμο, ο Παναθηναϊκός εκφράζει επιφυλάξεις λόγω επεισοδίων που μπορεί να συμβούν. Ο Δήμαρχος του Βόλου, δέχεται να γίνει ο αγώνας στον Βόλο, με περίπου 11.000 φιλάθλους. Αλλά αυτό είναι κάτι θεωρητικό, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Άρα σήμερα η απόφαση είναι ο τελικός του Κυπέλλου στον Βόλο χωρίς οπαδούς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ