Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

«Η πιο σημαντική ευρωπαϊκή σεζόν εδώ και χρόνια»

Η ανάλυση του Ανδρέα Δημάτου για τη σεζόν 2022-23

PAOK24

«Η πιο σημαντική ευρωπαϊκή σεζόν εδώ και χρόνια»

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Άρης ξεκινούν σε δυο εβδομάδες τις Ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, με τον Παναθηναϊκό να ξεκινά στις αρχές Αυγούστου, σε μια σεζόν που χαρακτηρίζεται από τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. ΑΣυτό εξήγησε, σε εκτενέστατη ανάρτησή του ο Ανδρέας Δημάτος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΑΕΚ.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι λόγω της αλλαγής του φορμάτ των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων την τριετία 2024-27. Στην ανάρτησή του, ο Ανδρέας Δημάτοςσημειώνει:

«Εν μέσω της έντονης μεταγραφολογίας, που είναι απόλυτο λογικό να κυριαρχεί στην επικαιρότητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τους τέσσερις εκπροσώπους του, ετοιμάζεται για το ευρωπαϊκό του ξεκίνημα στα προκριματικά Champions και Conference League την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Πρόκειται μάλιστα για το πιο καθοριστικό ελληνικό ξεκίνημα στην Ευρώπη και την πιο σημαντική ευρωπαϊκή μας σεζόν εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εφετινή χρονιά με τα πεπραγμένα της και τον καθορισμό του ελληνικού συντελεστή θα οδηγήσει τη χώρα μας στο ξεκίνημα του νέου κύκλου των διοργανώσεων της UEFA την τριετία 2024-27 με το νέο σύστημα και την πλήρη αναδιάρθρωση και στα τρία Κύπελλα με τις 36 (αντί για 32) ομάδες, το πρωταθληματικό φορμάτ με την κατάργηση των ομίλων και το κυριότερο;

Με ακόμα πιο αυξημένα έσοδα για τις 108 ομάδες που θα συμμετάσχουν αφού και η UEFA θα επιχειρήσει να κατευνάσει το θόρυβο και τις υπάρχουσες ακόμα συζητήσεις των μεγάλων για την ευρωπαϊκή Super League, αλλά και η πρώτη έξοδος στις μεγάλες τηλεοπτικές αγορές για την επόμενη τριετία έχει ήδη φέρει πολύ μεγάλες οικονομικές συμφωνίες τόσο στην Ευρώπη όσο κυρίως στην αμερικανική ήπειρο.

Αυτό που είναι επίσης σημαντικό και θα πρέπει από τώρα να μελετήσουν οι ομάδες μας είναι το γεγονός ότι στο φορμάτ των ευρωπαϊκών Κυπέλλων της επόμενης τριετίας ο πλέον καθοριστικός παράγοντας αλλά και το σημείο-κλειδί της επιβράβευσης είναι τα εντός γηπέδου αποτελέσματα στις διοργανώσεις της UEFA. Mε απλά λόγια στην τριετία 2024-27 θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο ο εθνικός συντελεστής που καθορίζει φυσικά την εκπροσώπηση, όσο ο μεμονωμένος συντελεστής του κάθε club αλλά και η ετήσια παρουσία κάθε χώρας στις διοργανώσεις της UEFA.

Παράγοντες που για να γίνει κατανοητό μπορεί να επιτρέψουν ακόμα και σε μια χώρα όπως η 15η για παράδειγμα Ελλάδα να αποκτήσει προνόμιο απευθείας εκπροσώπησης στο Champions League, κάτι που με τα τωρινά δεδομένα του νυν φορμάτ αποκλείεται να συμβεί! Και πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Είτε με μια πολύ καλή ευρωπαϊκή σεζόν της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε μέσω της βελτίωσης των συντελεστών των ομάδων μας στο ευρωπαϊκό ranking!

Kαι αυτό γιατί από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις στο Champions League η μία αφορά το μονοπάτι πρόκρισης των πρωταθλητών (ο Ολυμπιακός εφέτος παλεύει για ένα από τα τέσσερα εισιτήρια των προκριματικών, ενώ από το 2024 θα υπάρχει ένα επιπλέον διεκδικούμενο εισιτήριο από τον όποιο πρωταθλητή Ελλάδας 2024) και οι άλλες δύο έχουν να κάνουν με έξτρα θέσεις των χωρών με την καλύτερη παρουσία στην Ευρώπη την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

Κάτι που επίσης δεν έχει διευκρινιστεί από την UEFA επίσημα είναι τι θα ισχύσει στην νέα τριετία με τις απευθείας θέσεις στους 36 του Champions League για τον κάτοχο του Champions και του Europa League. Mέχρι σήμερα αν οι κάτοχοι είχαν εισιτήριο από τα πρωταθλήματα των χωρών τους, αυτές οι δύο θέσεις δίνονταν στους πρωταθλητές της 11ης και 12ης χώρας στη βαθμολογία της UEFA. Στην τριετία 2024-27 ενδέχεται να αποτελέσουν μια ακόμα επιβράβευση για τις ομάδες με τον πιο υψηλό συντελεστή από την προκριματική φάση που μπορεί να προαχθούν απευθείας στους 36 αποφεύγοντας την καλοκαιρινή προετοιμασία των προκριματικών.

Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικά αν ανακτήσει τους δυο εκπροσώπους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση με τη σταθεροποίηση από την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA και πιο πάνω, κάτι που θα έχει εφέτος την ευκαιρία να το πετύχει, μετά την περσινή επιστροφή στην πρώτη 15άδα.

Καταλαβαίνει επίσης κανείς πόσο σημαντική είναι η εφετινή ευρωπαϊκή σεζόν για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που ξεκινάει τη σεζόν από την 38η θέση της βαθμολογίας των συλλόγων (μόνο με ενδεχόμενη πρόκριση στους ομίλους του Champions League θα ανέβει πάνω από την 35η), αλλά και για τον ΠΑΟΚ που είναι μέχρι σήμερα η μοναδική ελληνική ομάδα που εκμεταλλεύτηκε το χαρτί του Europa Conference και χάρη στην περσινή του σεζόν ξεκινάει εφέτος από την 55η θέση με περιθώριο να ανέβει πάνω από την 40η αν επαναλάβει ανάλογη σεζόν στη δεύτερη σεζόν της νέας διοργάνωσης.

Η περσινή διοργάνωση του Conference, μόνο από την πρώτη της σεζόν έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στη βαθμολογία των συλλόγων, αφού πολλές μικρομεσαίες ευρωπαϊκές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν τη συμμετοχή τους και μείωσαν κατά πολύ τις διαφορές του συντελεστή. Κάτι που δεν μπόρεσαν πέρσι να το κάνουν ΑΕΚ και Αρης με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να έχει και εφέτος την ευκαιρία του, όπως φυσικά και ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους.

O Aρης θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή σεζόν από την 181η θέση της σχετικής βαθμολογίας, ενώ ο Παναθηναϊκός από τη 246η, λόγω της μεγάλης του ευρωπαϊκής αποχής. Aντίθετα η 111η ΑΕΚ, που έβγαλε από την πενταετία της την κορυφαία της σεζόν στο Europa τη σεζόν 2017-18, θα χάσει για δεύτερη σερί σεζόν, μετά τον περσινό της αποκλεισμό από τη Βελέζ, το περιθώριο να θωρακίσει τον ευρωπαϊκό της συντελεστή μέσω Conference League».

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Ένας πρώην του ΠΑΟΚ στο δρόμο του Ολυμπιακού

Ο Ρόμπιν Όλσεν θα προσπαθήσει να σταματήσει τους «ερυθρόλευκους»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Άστον Βίλα και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα ημιτελικά του Europa Conference League με το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων να διεξάγεται τη Μ. Πέμπτη στις 2/5 στην Αγγλία.

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες βοήθησε την αγγλική ομάδα να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του Europa Conference League κόντρα στη Λιλ, όμως ο Αργεντινός γκολκίπερ δέχτηκε δύο κίτρινες κάρτες, η μία στην κανονική διάρκεια και η άλλη στη διαδικασία των πέναλτι.

Μπορεί να γλίτωσε την κόκκινη κάρτα, αλλά όχι και την τιμωρία. αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το «The Athletic» και αισίως επιβεβαίωσε η UEFA, ο Μαρτίνες θα απουσιάσει από το πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό, καθώς οι κάρτες ισχύουν κανονικά στο «ποινολόγιο».

Έτσι, τη θέση του κάτω από τα δοκάρια στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό θα πάρει ο άλλοτε τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Ρόμπιν Όλσεν!

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που ο Όλσεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, αφού είχε παίξει απέναντί του δύο φορές με τη Μάλμε και μία με τον ΠΑΟΚ.

Τη φετινή σεζόν ο Σουηδός γκολκίπερ έχει καταγράψει 6 συμμετοχές, έχοντας δεχτεί 8 γκολ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Μια «γροθιά» ο ΠΑΟΚ (vid)

O «ασπρόμαυρος» οργανισμός αφήνει πίσω τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Με μία σειρά από δημοσιεύσεις σε όλα τα social media, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ, προσπαθεί να βγάλει ένα κλίμα ενότητας για την επόμενη μέρα, κλίμα το οποίο έβγαλε προς τα έξω ο ίδιος ο κόσμος στην Τούμπα.

«Ενωμένοι σα γροθιά» είναι το μήνυμα της ομάδας, αυτήν τη φορά στο Twitter/X, χρησιμοποιώντας ένα βίντεο από τα χειροκροτήματα του κόσμου στην ομάδα, μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα και την ήττα-αποκλεισμό με 0-2 από την Κλαμπ Μπριζ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ

Χειροκροτήματα για τη Μπριζ στο αεροδρόμιο (vid)

Πριν την επιστροφή της μαζί με κόσμο που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η Κλαμπ Μπριζ πέτυχε το στόχο της με το 0-2 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, περνώντας στα ημιτελικά του Europa Conference League και κατά την άφιξη της αποστολής σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», Βέλγοι που επέστρεφαν κι αυτοί στη βάση τους, χειροκρότησαν τους ποδοσφαιριστές.

Δείτε το σχετικό βίντεο που δημοσίευσε η Κλαμπ Μπριζ στα social media…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ