Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπράντον Τόμας: Η σύγκριση με τον Ασένσιο και το αξέχαστο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα

Ότι πρέπει να ξέρετε για το νέο παίκτη του ΠΑΟΚ, στο αφιέρωμα της FORZA

PAOK24

Μπράντον Τόμας: Η σύγκριση με τον Ασένσιο και το αξέχαστο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα

Ο Μπράντον Τόμας αποτελεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, το φετινό καλοκαίρι, με τον Ισπανό ποδοσφαιριστή να υπογράφει συμβόλαιο διαρκείας 1+1 χρόνου. Στην FORZA υπάρχει αφιέρωμα στην μέχρι τώρα καριέρα του ποδοσφαιριστή. Από την σύγκριση με τον Ασένσιο, στο αξέχαστο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, όταν αγωνιζόταν στην Οσασούνα, και το πως ξεπέρασε την ρήξη χιαστών. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον 27χρονο επιθετικό.

ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΤΟΜΑΣ

El loco inglés*

Στις φλέβες του κυλά αγγλικό αίμα, όμως μετά βίας μιλάει την γλώσσα. Θεωρήθηκε στην Μαγιόρκα ισότιμο ταλέντο με τον Μάρκο Ασένσιο, όμως κάπου στην πορεία έχασε τον δρόμο. Ο Μπράντον Τόμας είναι ένα αλάνι, που δεν φοβάται κανέναν.

Στο θρυλικό τραγούδι του «Englishman in New York», o Στινγκ υμνεί το δικαίωμα στην διαφορετικότητα. Ένας Άγγλος στην Νέα Υόρκη μπορεί να μοιάζει με εξωγήινο σε ότι αφορά τις συνήθειες, το λουκ, τις προτιμήσεις, αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο: «Be yourself no matter what they say». Να είσαι ο εαυτός σου, ό,τι κι αν λένε.

Στο διαβατήριο του, τόσο το όνομα, όσο και το επίθετο είναι αγγλικά. Μπράντον Τόμας. Ωστόσο, μιλάει λίγα αγγλικά και είναι γέννημα – θρέμμα Ισπανός. Από μικρό έμαθε να τον φωνάζουν «loco inglés» και είναι κάτι που τον ακολουθεί: ο τρελός Άγγλος. Κι ας μην είναι Άγγλος!

«Ο πατέρας μου είναι από το Λονδίνο και η μητέρα μου από την Γρανάδα, όμως γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Γρανάδα»!

Πως έγινε αυτό; Η ιστορία έχει πολύ ψωμί: «Οι παππούδες μου έφυγαν από την Αγγλία και ήρθαν στην Μαγιόρκα. Άνοιξαν μία ντίσκο, μετά μία παμπ. Δούλεψαν σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία και μετά επέστρεψαν πίσω. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Μαγιόρκα, δούλεψε για πολλά χρόνια στις επιχειρήσεις τους, αρχικά ως σερβιτόρος, μετά υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Άνοιξε κι αυτός ένα ρεστοράν με τυπικό αγγλικό φαγητό για τουρίστες, αλλά δεν το κράτησε πολύ, μόνο για 6-7 χρόνια».

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1995 στο Σαντανί, ένα πανέμορφο χωριουδάκι στα νότια παράλια της Μαγιόρκα, παρέα με τον δίδυμο αδερφό του, Τζόρνταν -τα πρώτα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

Τυπικά, ήταν ένα αγγλάκι, όμως στην πράξη απείχε πολύ από κάτι τέτοιο: «Στο σπίτι δεν ακούγονταν αγγλικά, ο πατέρας μου είχε μάθει και μιλούσε μόνο Ανδαλουσιανά. Ωστόσο, όπως κάθε Άγγλος ήταν πωρωμένος με το ποδόσφαιρο. Έπαιζε μικρός, αλλά δεν είχε την τύχη να φτάσει ψηλά. Είναι άρρωστος οπαδός της Τσέλσι και είχε για αγαπημένο του παίκτη τον Μπάλακ. Αυτός με κόλλησε το μικρόβιο της Τσέλσι».

Στα 10 του έγινε μήλον της έριδος ανάμεσα στην Μαγιόρκα και την Έβερτον. Τα ζαχαρωτά τον είδαν σε ένα διεθνές τουρνουά να παίρνει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη με την φανέλα των νησιωτών και του πρότειναν να τον πάρουν στις ακαδημίες τους, όμως η ομάδα του δεν τον άφησε να ανταμώσει με τις ρίζες του στο νησί.

Μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στο πλευρό του Μάρκο Ασένσιο. Εκείνος, ήταν ο ψηλόλιγνος μεσοεπιθετικός με το μαγικό αριστερό που μπορούσε να σημαδέψει τα πάντα. Ο Μπράντον ήταν ο βραχύσωμος, νευρώδης φορ, με το αγγλικό βαρύ πάτημα, που τελείωνε τις φάσεις.

Πριν καν παίξει με τις ρεζέρβες, έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο του 2012, σε ηλικία μόλις 17 ετών σε ένα παιχνίδι κυπέλλου με την Σεβίλλη. Στην πραγματικότητα, όμως άρχισε να λογίζεται ως μόνιμο στέλεχος της ομάδας τρία χρόνια αργότερα. Στην πρώτη του καλή σεζόν σκοράρει 6 φορές, όμως η πώληση του Μάρκο Ασένσιο ρίχνει όλο το βάρος πάνω του.

Κάνει ότι μπορεί, είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 12 γκολ, όμως η Μαγιόρκα το καλοκαίρι του 2017 υποβιβάζεται στην τρίτη κατηγορία και αναγκάζεται να εκποιήσει το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο. Το όνομα του παίζει και για Μπαρτσελόνα και για Ρεάλ (για να τον εντάξουν στις Β’ ομάδες τους), ωστόσο η Ρεν αποφασίζει να επενδύσει 3 εκατομμύρια ευρώ για να εξελίξει ένα πρότζεκτ που δείχνει προορισμένο για πολύ ψηλά. Μέχρι τότε, τα πάντα στην καριέρα του Μπράντον Τόμας πήγαιναν κατ’ ευχήν.

Ο βραχύσωμος Μαγιορκίν, με τα περίεργα κουρέματα, τα πολλά τατού, το μάγκικο στιλ στο γήπεδο και την «δεν μασάω πουθενά» νοοτροπία, αυτός ο loco inglés (o τρελός Άγγλος) έδειχνε πλασμένος για μεγάλα πράγματα, μόνο που στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει η επόμενη ημέρα…

* O τρελός Άγγλος

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΟΣΑΣΟΥΝΑ ΤΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΜΑΤΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Λατρεία στην Παμπλόνα, αναγέννηση στην Μάλαγα

Η Παμπλόνα είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη της Ισπανίας, εκείνος μεγάλωσε στον ήλιο της Μαγιόρκα. Όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο και εντελώς παροπλισμένος στην Γαλλία και την Ρεν, οι άνθρωποι της Οσασούνα προσπάθησαν να τον δελεάσουν με ένα βίντεο από το γεμάτο «Ελ Σάδαρ», λέγοντας πως πρόκειται για το πιο αγγλικό κοινό της Ισπανίας.

Ο Τόμας πείστηκε και έβγαλε την σεζόν 2018-19, ως δανεικός στην Ναβάρα, με την οψιόν να λέει υποχρεωτική αγορά 2 εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση ανόδου.

Η Οσασούνα, όχι μόνο ανέβηκε, αλλά ο βραχύσωμος επιθετικός σφράγισε με κερδισμένο πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο ίδιος την άνοδο στην Primera Division στο τελευταίο ματς με την Κόρδομπα. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Στους δρόμους της πόλης άρχισε να κυκλοφορεί ένα γκράφιτι με την φιγούρα του και το μήνυμα στα βάσκικα: «un dels nostres» (ένας από εμάς). Η φανέλα του πουλούσε σαν τρελή, ήταν δεύτερη σε πωλήσεις πίσω από αυτή του εμβληματικού Ρομπέρτο Τόρες: «Τα δίνω όλα στο γήπεδο σε κάθε φάση και ματώνω για κάθε μπαλιά. Ίσως αυτό να είναι που τους αρέσει».

Στις 31 Αυγούστου του 2019 ζει το όνειρο. Ξεκινάει για πρώτη φορά βασικός στην La Liga, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Έχουν περάσει μόλις 7 λεπτά και ο Τόμας κάνει… κουδούνι τον Λανγκλέ και με σέντρα ακριβείας βρίσκει τον Τόρες για το 1-0. Το ματς λήγει 2-2 και ο «Άγγλος» επιθετικός κάνει μία δήλωση που δείχνει τον χαρακτήρα του: «Δεν ήμουν νευρικός. Ούτε είχα άγχος. Δεν είχα εφιάλτες με τον Πικέ ή με κάποιον άλλον παίκτη της Μπαρτσελόνα. Με τον τρόπο που παίξαμε, ίσως αυτοί έχουν εφιάλτες στο μέλλον με εμάς. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να τους κάνεις να σε φοβούνται, όχι το αντίθετο»!

Ωστόσο, για κακή του τύχη, η Οσασούνα έχει να παρουσιάσει τον Τσίμι Άβιλα. Ίδια κοψιά, ίδιο στιλ, ίδια θέση, μόνο που ο Αργεντινός τα βάζει από παντού και η ομάδα της Παμπλόνα πάνω του τον παίκτη που θα μοσχοπουλήσει. Ο Μπράντον παίζει μόλις 8 παιχνίδια στο πρώτο μισό της σεζόν (χωρίς γκολ) και ψάχνοντας χρόνο συμμετοχής φεύγει δανεικός για την γνώριμη Σεγούντα (Χιρόνα) με νέα υποχρεωτική οψιόν αγοράς σε περίπτωση ανόδου. όμως μετά από μία υποσχόμενη αρχή με δύο γκολ σε 9 παιχνίδια έρχεται η «καταστροφή». Στις 11 Μαρτίου του 2020 παθαίνει ρήξη πρόσθιου χιαστού με ρήξη μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο και μένει 9 μήνες εκτός δράσης. Το πέρασμα από την Λεγανές στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020-21 είναι άοσμο, η Οσασούνα τον αφήνει ελεύθερο το καλοκαίρι του 2021, όμως πέρσι επέστρεψε.

Έμεινε υγιής όλη την σεζόν, δεν έβγαλε ούτε μισό τραυματισμό, έπαιξε 41 ματς με την Μάλαγα, βρήκε δίχτυα 9 φορές (πρώτος της σκόρερ), το διαβατήριο για το μεγάλα άλμα στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ.

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΝ ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΟΥ

Αισιόδοξος μέσα στην μαυρίλα

Παθαίνει την ρήξη χιαστού στις 11 Μαρτίου του 2020 λίγες ημέρες πριν ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Covid-19 και επιβάλλει το πρώτο lock-down.

Είναι ο πρώτος του σοβαρός τραυματισμός, η πρώτη φορά που περνάει το χειρουργείο. Η επέμβαση, όμως, του αναβάλλεται δύο φορές αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

Τον παίρνει από κάτω, όμως με την τρίτη τα καταφέρνει: «Ο θετικός μου χαρακτήρας με βοηθάει να ξεπερνάω και τις πιο δύσκολες στιγμές», είπε σχετικά δείχνοντας για μία ακόμα φορά ότι ο αλέγρος χαρακτήρας του και η never nervous νοοτροπία του, τον συνοδεύει σε κάθε βήμα του στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Στις 16 Ιουλίου του 2021 χρειάστηκε να επιστρέψει στο μηδέν, αφού έκλεινε σχεδόν 16 μήνες ανενεργός ποδοσφαιρικά. Η Μάλαγα γινόταν η πέμπτη ομάδα του στην Segunda Division, όμως ελάχιστοι τον πίστευαν. Σε μία πολύ ταραγμένη σεζόν με τρεις διαφορετικούς προπονητές, σε μία ομάδα με την χειρότερη επίθεση στην κατηγορία (36 γκολ σε 42 παιχνίδια) που σώθηκε τελευταία αγωνιστική, ο Τόμας ήταν η μόνη σταθερά. Πρώτος σκόρερ (9 γκολ), πρώτος σε συμμετοχές. Οι Ανδαλουσιανοί ήθελαν να τον κρατήσουν, όμως η πρόκληση του ΠΑΟΚ παραήταν καλή για να την αφήσει να περάσει έτσι…

*** Έχει δεκάδες τατού στο κορμί του. Στην πλάτη του δεσπόζει ένα λιοντάρι και στο στήθος του ένας σταυρός. Έχει χαραγμένα στο κορμί του ονόματα, ημερομηνίες, φράσεις (σκέψου θετικά), ενώ πρόσφατα η… μελάνη άρχισε να ανεβαίνει στον λαιμό και τον αυχένα του.

*** ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΝΤΕΡ ΜΙΛΙΤΑΟ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ: «ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΡΙΝΤ ΜΕ ΚΑΤΑΠΙΕ. ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΑΝ ΒΡΑΧΟΣ», ΛΕΕΙ.

*** Η ΟΣΑΣΟΥΝΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΤΟΣΟ ΨΗΛΑ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΝΑΝΤΙ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ 25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ.

Πηγή : FORZA

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έκονγκ: «Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός»

Ο Νιγηριανός μίλησε για το πώς ξεκίνησε ως φορ αλλά κατέληξε στόπερ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός, αλλά κατέληξε κεντρικός αμυντικός μίλησε σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Τροστ - Έκονγκ.

Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν μικρός έπαιζα πάντα επιθετικός, εκεί με τοποθετούσαν. Μου άρεσε να σκοράρω είναι κάτι ιδιαίτερο το να σκοράρεις γκολ και τα συναισθήματα που σου προκαλεί.

Ονειρευόμουν να είμαι επιθετικός. Όταν μεγάλωσα λόγω της δύναμης και του όγκου μου άρχισα να γίνομαι αμυντικός, αλλά νομίζω πως επειδή ξέρω πως σκέφτονται οι επιθετικοί αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα.

Σκέφτομαι πάντα τι έκανα εγώ όταν ήμουν φορ. Είχα τρομερά είδωλα όπως ο Στίβεν Κέσι και ο Γιόσεφ Γιόμπο και αυτοί με έκαναν να γίνω στόπερ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στη Θεσσαλονίκη για Έκονγκ ο Γκίσο

Μια ξεχωριστή επίσκεψη για τον αμυντικό του ΠΑΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Ιμπραϊμ Μούσα Γκίσο για να συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ.

Αντικείμενα της συζήτησης που είχαν, ήταν τόσο οι αγώνες με Νότια Αφρική και Δημοκρατία του Μπενίν, όσο και οι τραυματισμοί των Σιμόν και Σανούσι που φαντάζει αδύνατο να επανέλθουν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς πριν τα Προκριματικά Κυπέλλου FIFA.

Όσον αφορά τον Έκονγκ, ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιστρέψει και θα είναι σε θέση να βοηθήσει την πατρίδα του.

«Έκανα την πρώτη μου προπόνηση στο γρασίδι με την μπάλα και είναι θέμα ημερών να επανέλθω στην ομάδα» είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών, προσθέτοντας:

«Πλέον όλη μου η προσοχή είναι στο να επιστρέψω καλύτερος από ποτέ άλλοτε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν είναι ώρα για λόγια και αναλύσεις…»

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ ενόψει συνέχειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι ώρα για έργα, είναι ώρα για αντίδραση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από πλευράς ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας των playoffs της Stoiximan Super League.

Οι «ασπρόμαυροι» μετά την γκέλα στη Λαμία καλούνται να δώσουν απαντήσεις αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Το μήνυμα που στέλνει ο ΠΑΟΚ μέσω του σημερινού training report:

«Δεν είναι ώρα για λόγια κι αναλύσεις. Είναι ώρα για έργα. Ώρα για αντίδραση στον αγωνιστικό χώρο κι άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα του Δικεφάλου το γνωρίζουν.

Η ισοπαλία στη Λαμία έχεις φέρει την ομάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά όλοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το φινάλε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ