Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2022: Αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς για τους φιλάθλους που θα βρεθούν στο Κατάρ

Όσα δεν πρέπει με τίποτα να κάνει, όποιος αποφασίσει να ταξιδέψει στην χώρα

PAOK24

Μουντιάλ 2022: Αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς για τους φιλάθλους που θα βρεθούν στο Κατάρ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ το ερχόμενο φθινόπωρο, έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Θα είναι το πρώτο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί μεσούσης της ποδοσφαιρικής σεζόν, οπότε δεδομένα μιλάμε για μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά όσων αφορά όλες τις διοργανώσεις στο άθλημα παγκοσμίως.

Παράλληλα θα διεξαχθεί σε μία χώρα αρκετά πουριτανή, με αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες, αλλά και κανόνες συμπεριφοράς, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι ταξιδιώτες που θα παρευρεθούν στην χώρα.

Με το σχετικό έγγραφο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, μπορείτε να πάρετε μια γεύση όσων δεν πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε αποφασίσει να βρεθεί στην χώρα, για να παρακολουθήσει την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, σε επίπεδο χωρών.

Σεβασμός στη χρήση της μπούρκας

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, επιτρέπεται η χρήση μπούρκας ή παρόμοιας προστατευτικής μάσκας, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσουν το αντίστοιχο ιατρικό πιστοποιητικό. Έτσι δεν μπορούν να φορούν τίποτα στο πρόσωπό τους που θα μπορούσε να εμποδίσει την εμφάνισή του, εκτός από μια ιατρικά εξουσιοδοτημένη μάσκα ή μπούρκα που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση του Κατάρ. Οι φίλαθλοι πρέπει να τοποθετούν τα απορρίμματα σωστά και στους πολλαπλούς κάδους που θα τοποθετηθούν εντός του γηπέδου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι υποχρεούνται να ειδοποιούν την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος ή οποιουδήποτε περιστατικού που μπορεί να συμβεί εντός του γηπέδου. Επιπλέον, η ρίψη αντικειμένων, ουσιών σε άλλα άτομα ή προς την κατεύθυνση του αγωνιστικού χώρου θα απαγορεύεται πλήρως. Το πρωτόκολλο κάνει επίσης λόγο για πρόκληση πυρκαγιάς, χρήση φωτοβολίδων και όπλων. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμποδίζουν εισόδους ή εξόδους, σκάλες, εξόδους κινδύνου ή να έχουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία εντός του σταδίου. Σε καμία περίπτωση οι φίλαθλοι δεν επιτρέπεται να υποκινούν οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει επεισόδια εντός του γηπέδου. Επιπλέον δεν μπορούν να ενεργούν με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετικός, απειλητικός, προκλητικός, προσβλητικός ή μεροληπτικός. Απαγορεύεται αυστηρά ο εκνευρισμός ή η παρενόχληση οποιουδήποτε άλλου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των παικτών ή των διαιτητών του αγώνα. Επίσης, δεν θα μπορούν να στέκονται σε σημείο όπου μπορεί να εμποδίζει την θέαση των άλλων φιλάθλων. Το ίδιο ισχύσει και στους χώρους για θεατές με αναπηρία.

Απαγορεύεται η εμφάνιση μέρος του σώματος και το αλκοόλ

Κανένας φίλαθλος δεν επιτρέπεται να αφαιρεί ρούχα ή να παραμένει χωρίς αυτά ή να εκθέτει το σώμα του. Προς αποφυγή αμφιβολιών, τα τατουάζ δεν αποτελούν ρουχισμό. Δεν θα πρέπει να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Το αλκοόλ μπορεί να καταναλωθεί μόνο με μέτρο, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του Κατάρ. Και δεν μπορεί ποτέ να καταναλωθεί από άτομα κάτω από την επιτρεπόμενη ηλικία. Θα μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή παρόμοια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εάν δημιουργηθούν συγκεκριμένες περιοχές γι’ αυτό. Ούτε μπορούν να κάνουν υπερβολικό θόρυβο που θα μπορούσε να βλάψει τους παίκτες ή το παιχνίδι, πέρα από αυτό που επιτρέπεται στους οπαδούς να υποστηρίζουν την ομάδα τους, καθώς και οποιαδήποτε συμπεριφορά που μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την διεξαγωγή ή την απόλαυση των φιλάθλων, των διαπιστευμένων προσώπων, των παικτών ή του διαιτητή του αγώνα.

Θα τιμωρείται κάθε πολιτική συμπεριφορά, παράνομη πώληση ή τζόγος

Αφορμή για έλεγχο στο Μουντιάλ θα είναι και το πολιτικό ζήτημα. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται κατοχή, χρήση, έκθεση, προώθηση ή μετάδοση οποιουδήποτε υλικού πολιτικής, προσβλητικής, μεροληπτικής φύσης και που περιέχει λέξεις, σύμβολα ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό που υποκινεί διακρίσεις ή αντίδραση εναντίον μιας χώρας, ατόμου ή ομάδας λόγω της φυλής, του χρώματος του δέρματος, κοινωνική ή εθνική καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλικός προσανατολισμός κ.λπ. Θα διώκεται επίσης η παράνομη πώληση εισιτηρίων, όπως κάθε άλλη πράξη παράνομης προπαγάνδας. Το ίδιο αφορά και την ζήτηση χρημάτων από ανθρώπους που τραγουδούν είτε παίζουν μουσική κλπ. στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Η FIFA θα διώξει επίσης οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζενται με τα τυχερά παιχνίδια και τα στοιχήματα.

Απαγορεύεται η αναμετάδοση των αγώνων από οποιαδήποτε συσκευή

Αυτός ο εκτενής φάκελος για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι φίλαθλοι και το διαπιστευμένο προσωπικό μέσα στα γήπεδα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ολοκληρώνεται με ό,τι έχει να κάνει με οπτικοακουστικά θέματα. Έτσι θα απαγορεύεται εντελώς η ζωντανή μετάδοση του αγώνα ή η ενημέρωση για τον αγώνα με κινητό ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Επίσης, απαγορεύεται εντελώς η λήψη φωτογραφιών ανθρώπων της ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιστροφή στη δράση με μεγάλο ντέρμπι για την Κλαμπ Μπριζ

Απαιτητική έξοδος για την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των πλέι οφ της Super League 1 με τους «ασπρόμαυρους» να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Μεγάλο ντέρμπι ωστόσο ετοιμάζεται να δώσει και η αντίπαλος του «Δικεφάλου» για τα προημιτελικά του Europa Conference League, Κλαμπ Μπριζ, η οποία επιστρέφει κι αυτή στην δράση μετά την δεκαπενθήμερη διακοπή.

Στο Βέλγιο ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα πλέι οφ ανόδου με την προσεχή αντίπαλο των «ασπρόμαυρων» στην Ευρώπη να έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα δέκα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το μίνι πρωτάθλημα ξεκινάει με τοπικό ντέρμπι, καθώς η Κλαμπ Μπριζ φιλοξενείται την Πρωταπριλιά (01.04/ 14:30) στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της, Σερκλ Μπριζ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορά τεσσάρων βαθμών με την ομάδα του Νίκι Χάγιεν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ την Σερκλ στην πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο διαιτητής του Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ τα έκανε «μαντάρα» στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Η ΕΠΟ έκανε γνωστούς τους ορισμούς της ΚΕΔ, για τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ και των πλέι άουτ της Stoiximan Super League και στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, ορίστηκε ο 31χρονος Δανός, Μικέλ Ρίντερ. Ο 30χρονος διαιτητής δεν έχει παραστάσεις από ματς που «καίνε» εκτός της πατρίδας του με τον ορισμό του αν μη τι άλλο να «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

Εάν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του θα καταλάβει πολύ γρήγορα πως είναι αρκετά άπειρος για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σαν αυτό που καλείται να διευθύνει την Κυριακή (31/3, 18:00). Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία τον όρισε να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ Λάρνακας και τον Άρη Λεμεσού, το οποίοι έληξε 1-1 για το Κυπριακό πρωτάθλημα.

Ο Δανός έκανε το παιχνίδι... μπάχαλο με τους γηπεδούχους να βγάζουν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον του μετά τη λήξη του αγώνα.

«Κύριε Ρέντερ δεν σε ξεχάσαμε, έχεις και εσύ τις ευθύνες σου…»

Μετά τη λήξη του πρώτου 45λέπτου αποχώρησε για τα αποδυτήρια με τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον αποδοκιμάζουν έντονα για τις αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα εξέφραζαν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μουσούντα για φάουλ σε βάρος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. 

Μάλιστα, μετά το σφύριγμα της λήξης οι γηπεδούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν τα εξής: «Κύριε Mikkel Redder μην νομίζεις ότι σε ξεχάσαμε. Έχεις και εσύ τις ευθύνες σου. Ο Μεσσίνα σε έφερε από τη Δανία για να δείχνεις αυτά που γίνονται και όχι ότι θέλεις εσύ. Την 2η κίτρινη του Μουσούντα την αγνόησες, ενώ είχες άψογη οπτική επαφή της φάσης. Πως γίνεται να δίνεις το φάουλ και η κάρτα να μην βγαίνει; Μας κοροϊδεύεις; Γιατί σε φέρνουν τότε στην Κύπρο; Έχεις και εσύ ευθύνες και κάποιος πρέπει να σου τις υποδείξει. Διαιτητές δεν είμαστε αλλά δεν θέλεις και πτυχίο για τους βασικούς κανονισμούς (βλ. υποσχόμενη επίθεση). Και καλή επιστροφή στη Δανία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τελικού στην OPAP Arena»

Όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος media της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

Ακόμη μία διάψευση για το ενδεχόμενο να αλλάξει η έδρα του τελικού του Conference League από τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο. Ο Ανδρέας Δημάτος μίλησε στην «Καθημερινή» για το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και όταν η κουβέντα πήγε στο ενδεχόμενο αλλαγής έδρας του τελικού και στο αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκριθούν σ' αυτόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Από πλευράς UEFA δεν υπάρχει θέμα, κάποιο πρόβλημα που να προκύπτει από την παρουσία του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού στον τελικό της "OPAP Arena". Κατά το παρελθόν, μπορεί να είχαν υπάρξει τέτοιες δυσκολίες σε τελικούς, αλλά αλλαγή έδρας δεν θυμάμαι να έχει γίνει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δημάτου σε ερώτηση για το «αν υπάρχει Plan Β από την UEFA για ένα τέτοιο… εκρηκτικό ενδεχόμενο: δύο ελληνικές ομάδες στην έδρα μιας τρίτης;».

Ταυτόχρονα, ο Δημάτος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάετς, ο οποίος είχε πει πως «αν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαινε στον τελικό, αυτός θα γινόταν στην Τσεχία».

«Αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Ζάετς το είπε από μόνος του», είπε και πρόσθεσε: «Για την UEFA, θέμα αλλαγής του τελικού του Conference League στην Opap Arena δεν υπάρχει και πιστεύω ότι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ άσχημο να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα και να μη φιλοξενηθεί ο τελικός στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θα συμμετάσχει ελληνική ομάδα –και μακάρι να συμμετάσχει– σε γήπεδο άλλης ελληνικής ομάδας. Ας σκεφτούμε πόσοι τελικοί έχουν γίνει αντίστοιχα σε έδρα άλλης ομάδας από την ίδια χώρα και πανηγυρίζει Κύπελλο ομάδα που δεν είναι δικό της το γήπεδο. Γιατί να μην μπορούμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μια τέτοια γιορτή; Όπως και να ‘χει, για την UEFA δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας του τελικού».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ